Asztalitenisz: a világelsők vitték haza a champions-verseny trófeáját

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.04.15. 17:44
null
Nem kérdéses, Fan Csen-tung megdolgozott a győztesnek járó kupáért (FOTÓ: WTT)
Bejött a papírforma, a mezőny jelenleg két kiemelkedő játékosa, a világranglistát vezető és a néhány héttel ezelőtti Grand Smasht is megnyerő Fan Csen-tung és Szun Jing-sa vitte el a WTT-sorozat hszinhsziangi champions-versenyén a férfi és a női győztesnek járó trófeát.

 

Ha eddig bárkinek kétsége lett volna, mostanra egyértelművé vált: a sportág férfi és női trónján is megtörtént az őrségváltás. Földindulásra természetesen nem kell gondolni, hiszen mindkét helyen kínai váltott kínait, ahogy az már évtizedek óta megszokott. A férfiaknál a zseniális Ma Lung szinte mindent megnyert, de már 34 éves, s a jelek szerint nem tud ellenállni a nála nyolc esztendővel fiatalabb Fan Csen-tungnak: a tokiói olimpiát ugyan még behúzta Ma Lung, ám azóta Fan Csen-tung tarol, ő a világranglista vezetője és az egyéni világbajnok, tavaly és idén is megnyerte a Grand Smasht, s most pedig a WTT-sorozat szintén rendkívül rangos eseményét, a hszinhsziangi champions-verseny trófeáját is elvitte. Az elődöntőben számára szokatlan szituációt kellett megoldania, ugyanis a dél-koreai Lim Dzsong Hun nagyon megszorongatta, csak hét játszmában győzött – a döntő szett nagy csata végén lett 11:9-re az övé – ezt követően viszont a fináléban már nem volt kérdés, gyakorlatilag átgázolt honfitársán, Liang Csing-kunon.

A nőknél Szung Jing-sa jelenleg hasonló szerepet játszik, mint a férfiaknál Fan Csen-tung, azzal a különbséggel, hogy ő nem 34, hanem 24 éves elődöt cserélt le: Vang Man-jü megnyerte a tokiói olimpiát, majd a houstoni egyéni világbajnokságot is, ám az elmúlt fél évben a 22 esztendős Szun Jing-sa rendre maga mögé utasította. Néhány héttel ezelőtt behúzta a Grand Smasht, tavaly ősszel a makaói, most pedig a hszinhsziangi champions-versenyt, s természetesen már az ő nevével kezdődik a világranglista is. Elképesztő fölényét jellemzi, hogy most a döntőig vezető úton öt mérkőzést nyert meg, mindegyiket ázsiai játékossal szemben, s így is összesen csak három játszmát vesztett, azaz 17:3-as szettaránnyal zárta a tornát.

Mondani sem kell, a két győztes megerősíti helyét a világranglista élén – az első hely mindkettejüknek 1000 pontot hoz a konyhára – s azt se feledjük, hogy fejenként 35 ezer dollárral is gazdagabbak lettek. Elégedettek tehát lehetnek, ünnepelni viszont nincs sok idejük, ugyanis a WTT-sorozat már hétfőn a makaói champions-versennyel folytatódik.

WTT-SOROZAT, CHAMPIONS, HSZINHSZIANG
Férfiak. Elődöntő:

Fan Csen-tung (kínai)–Lim Dzsong Hun (dél-koreai) 4:3 (8, 6, –5, 10, –8, –6, 9)
Liang Csing-kun (kínai)–Lin Jün-csü (tajvani) 4:2 (5, 9, –5, –12, 8, 4)
Döntő:
Fan Csen-tung–Liang Csing-kun 4:1 (13, 10, 5, –7, 8)
Nők. Elődöntő:
Szun Jing-sa (kínai)–Csen Meng (kínai) 4:0
(5, 5, 4, 6)
Vang Ji-ti (kínai)–Csen Hszing-tung (kínai) 4:1 (7, 3, –8, 8, 9)
Döntő:
Szun Jing-sa–Vang Ji-ti 4:1
(8, 8, –10, 7, 5)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik