MOB: Higgyük el, meg tudunk rendezni egy olimpiát – Gyulay Zsolt

Vágólapra másolva!
2023.01.19. 17:20
null
Gyulay Zsolt szerint hinnünk kell abban, hogy meg tudunk rendezni egy olimpiát (Fotó: Koncz Márton)
A sportért felelős államtitkárság, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elindult a Nemzeti Versenysportfejlesztési Program. A Nemzeti Sport kérdésére a sajtótájékoztató végén Schmidt Ádám államtitkár, Gyulay Zsolt MOB-elnök és Szabó László MPB-elnök elárulta, hogyan vélekednek egy magyarországi olimpia rendezéséről.  

„Egy sportvezetőnek nem lehet más célja, mint az, hogy legyen Magyarországon olimpia. Bár egyelőre ez nincs napirenden, ám előtérbe kerül, a mi álláspontunk természetesen az, hogy legyen” – nyilatkozta Schmidt Ádám.

„A Magyar Olimpiai Bizottságnak nem is lehet más a célja, sőt, az alapszabálya is rögzíti, hogy minél több multisporteseményt hozzon Magyarországra, s amíg én vagyok az elnök, ez biztosan nem is változik – folytatta Gyulay Zsolt.– Ma már nem pályázatot kell benyújtani a rendezés kapcsán, hanem beszélgetéseket folytatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőivel. Mivel a 2036-os játékokról 2025-ben születik döntés, a kérdés jelenleg nem aktuális. A Magyar Olimpiai Bizottság célja, hogy az olimpiarendezés társadalmi elfogadottsága magas legyen. Jó lenne, ha a politikai viták távol kerülnének a témától… Hogy mikor lesz aktuális a kérdés, nem tudom, egy biztos: a hétvégén Párizsban jártam, s ott megbizonyosodtam arról, hogy képesek vagyunk olimpiát rendezni. Bátorítanék mindenkit arra, hogy ne legyünk kishitűek, hogy higgyük el, meg tudunk rendezni egy olimpiát.”

Szabó László megértéssel fogadta, hogy a politika és Gyulay Zsolt is óvatos a kérdés kapcsán, ellenben neki nincsenek korlátai:„A politika a kérdésben óvatos, és ezt helyesen is teszi, mégiscsak egy olyan országban élünk, ahol a Parlamentben is ülnek olyan politikusok, akik arra építették fel a karrierjüket, hogy meggátolják egy budapesti olimpia és paralimpia megrendezését. Még az is helyes, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke óvatosan jár el, hiszen a döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozza meg. Nekem nincsenek ilyen korlátaim, én beszélhetek karakteresen: Budapesten olimpiát és paralimpiát kell rendezni, erre kell törekednie mindenkinek, politikának, közéletnek, sportvezetőknek. Vagyis az én jelmondatom úgy hangzik, hogy paralimpiát Budapestre!A másik mondatomat kezeljék kellő iróniával: alig várom, hogy Los Angeles visszalépjen a 2028-as olimpia és paralimpia megrendezésétől, hogy megírhassam a levelemet miniszterelnök úrnak, melyben arra kérem, hogy Budapest lépjen be helyette.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik