Vívás: az esküvőjén nem gratuláltak annyian – Abay Péter hatvanesztendős

M. P.M. P.
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 10:55
null
A korszakos kardcsapat, amely a Budapest Sportcsarnokban lemosta a Szovjetuniót: Bujdosó Imre, Nébald György, középen a születésnapos Abay Péter, Köves Csaba és Szabó Bence (Fotó: MTI/Németh Ferenc)
Ma 60 éves Abay Péter világ- (1991, 1993) és Európa-bajnok (1991), olimpiai ezüstérmes (1992, Barcelona), ötszörös BEK-győztes kardvívó.

Nem volt a legjobb kisgyerek, az édesanyja látta a tévében, hogy mennyit „rohangálnak” a vívók, gondolta, ez majd megfékezi a lendületét. Így kezdett vívni a Bp. Honvédban Berczelédi Tamásnál, ám legjobb időszaka az Újpesti Dózsához, s ott Zarándi Csabához kötődik, ahová 1988-ban igazolt át testi-lelki, gyerekkori jó barátja, az olimpiai bajnok Szabó Bence rábeszélésére.

Meg kellett győzni, mert a szinte folyamatos Achilles-ín-szakadásai miatt már abba akarta hagyni. Nem tette, hogy aztán a Budapest Sportcsarnok telt háza előtt emlékezetes produkcióval álljon elő az 1991-es világbajnokságon. Egyéniben második lett, a szovjet Grigorij Kirijenkótól kapott ki három asszóban. Ezüstöt nyert, ám ő úgy érezte – és joggal –, hogy aranyat veszített. Ha a döntő asszóban 3:3-nál az ő támadása ül... Mindenesetre a hatszoros olimpiai bajnok Kovács Pál véleménye dicséret a javából: „Az egész este  folyamán a legüdítőbb látványt nyújtotta akcióival, fantáziájával.”

Aztán jött a csapat, s Szabó Bence, Nébald György, Bujdosó Imre és Köves Csaba társaságában 9:5-re lemosták a döntőben a Szovjetuniót. „Az esküvőmön nem gratuláltak ennyien!” – kiáltott fel az ünneplés során.

Ha már esküvő, felesége Török Mónika, mindketten ügyvédek, közös irodát visznek Budán. A hivatás már a kezdeteknél a családban maradt, hiszen Péternek (vagy „Bélának”, ahogy a pást környékén hívják) Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, jeles ügyvéd elé kellett járulnia leánykérésre. Török doktor persze nem bújt ki a bőréből, olimpiai bajnok társától, a kardvívó Pézsa Tibortól megkérdezte: „Mondd, milyen gyerek ez az Abay?”      

Ha valaki, Pézsa aztán igazán szigorúan tekint a világra, ám a válasz megnyugtató volt, s azóta is áll. Három gyermekük született, ma kilenc unokája köszöntheti fel Abay Pétert, aki nem véletlenül jellemzi magát úgy, hogy fő erőssége: az optimizmus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik