Csupasport: Molnár Ábel ötödik csúcsát teljesítette

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.03.11. 18:59
A még csak 23 éves hegymászó a legjobb magyarnak számít a hét kontinens legmagasabb vulkánjainak megmászására vonatkozó sorozatban.

Hazaérkezett Chiléből a magyar expedíciós csapat, amelynek három tagja február 20-án feljutott a 6893 méter magas Ojos del Salado vulkánra, amely a legmagasabb a világon. A Kriván Anita, Fülöp Gábor, Molnár Ábel, Nagy Balázs és a chilei Sebastián Ruiz Pereira alkotta csapatból előbbi három a Volcanic Seven Summits, vagyis a hét kontinens legmagasabb vulkánjait megmászó sorozat részeként utazott Dél-Amerikába, míg utóbbi két mászó elsősorban klímakutatás céljából geográfiai méréseket végzett a hegyen.

Az Ojos del Salado megmászása nehézségi fokot tekintve felért az előző négy vulkánnal együttvéve – részletezte Molnár Ábel, aki ötödik hegyét teljesítette a Volcanic Seven Summits-sorozatban, s ezzel Magyarországon a legeredményesebbnek számít. – Az Atacama-sivatagban reggeltől estig fúj a szél, magasságtól függően gyengébben vagy erősebben, de a csúcsrégióban átlagosan hatvan-hetven kilométeres erősséggel óránként. Olykor a nyolcvan kilométert is elérheti, amellyel párosul a mínusz huszonöt fokos hőérzet, ráadásul nagyon száraz a levegő, a páratartalom 0.1-0.2 százalék, szóval gyorsan kiszáradnak a légutak. A vizem megfagyott, a jég pedig szétrepesztette a kulacsomat, és az előző nap készített, de jéghideg teámat szürcsölgettem. A nehezítő körülmények miatt sok időnk nem volt a csúcson az örömködésre, ráadásul délután kettő és három óra között értünk fel, igyekeznünk kellett.”

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik