Birkózó-vb: Lévai Tamás már elődöntős Oslóban

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 14:32
null
Lévai Tamás az első vb-jén a döntőért csatázhat (Fotó: MBSZ/UWW)
A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Tamás nagyszerű teljesítménnyel bejutott az elődöntőbe, a 72 kilogrammban érdekelt Fritsch Róbert és a 82 kilós Szabó László viszont kikapott a 16 között az oslói birkózó-világbajnokságon.

 

A vb-újonc Lévai Tamásra a negyeddöntőben a2017-ben aranyérmes Nemes Viktor várt, a szerbiai magyar a súlycsoport egyik kiemelkedő alakja, vb-címe mellett világbajnoki bronzérmet is nyert, illetve kétszer volt Eb-második, egyszer pedig Eb-harmadik.

A mérkőzés eseménytelen küzdelemmel telt másfél percen át, az egyaránt óvatoskodó birkózók közül végül Lévait intették (0:1), aki aztán lentről már sokkal aktívabb volt, ki tudott jönni zentai ellenfele szorításából és felállt. A szünetig nem változott az állás, majd a második menet elején Nemes minden igyekezete ellenére visszakapta az intést (1:1), s neki kellett lemennie, amit ugyan kivédekezett, de a később szerzett ponttal már a BHSE 22 éves kötöttfogásúja volt kedvezőbb helyzetben.

A folytatásban a délvidéki sportoló ment előre, állásból azonban nem volt képes akcióra, és Lévai újabb intése után lentről sem. A jelenlegi szabályok szerint csak a meccsek első két intéséért jár pont, a harmadiknál már csupán pozíciót választhat az aktívabb fél, ami azt jelentette, hogy Lévai megőrizte a neki kedvező döntetlent, és bejutott a négy közé.

A magyar versenyzőre a körülbelül 17 órakor kezdődő elődöntőben még nagyobb kihívás vár, ugyanis a kategória korábbi „királyát”, a – Lőrincz Tamás tokiói győzelmét megelőzően – londoni és a riói játékokon is bajnok orosz Roman Vlaszovot kell legyőznie a fináléért.

A nyolcaddöntőben Lévai az indiai Sajan Sajannal találkozott. A mérkőzés némileg kitűnt a fogásnem meccseinek sorából, ugyanis a szokásos egy-másfél perces meddő állóharc helyett fél perc után már parázs akciót produkáltak a felek. Sajan szépen kivette riválisa bal karját, amiből dobni próbált, de nem tartotta elég szorosan, így Lévai nem csupán lejött a kísérletről, de villámgyorsan ellenfele fejéhez tudott ugrani, és átforgatta őt (2:0). A folytatásban is Lévai maradt aktívabb, így alig fél perccel a menet vége előtt intették az indiait (3:0), s mint később kiderült, ez megpecsételte a sorsát. A 22 éves magyar tehetség ugyanis bemutatta ugyanazt az emelést, amit a horvát ellen csinált a selejtezőben, onnan pedig ugyanúgy a hátára vágta Sajant (7:0), a különbség csupán annyi volt a két akció között, hogy most a tusveszélyből nem engedte ki az ellenfelet.

A selejtező során Lévai szerezte meg a magyar vb-csapat első győzelmét, a 16 közé jutásért Antonio Kamenjasevic ellen lépett szőnyegre, s az első három perc a lehető legjobban alakult számára. A szokásos másfél perces tapogatózás után a bírók az idén Európa-bajnoki bronzérmes horvátot látták passzívnak, így őt intették (1:0), a parterhelyzetből pedig a fiatal magyar nagyon szépen emelte ki és dobta a hátára négy pontért (5:0), ráadásul néhány másodpercig a tusgyőzelem sem tűnt elérhetetlennek, de a rivális végül ki tudott fordulni nehéz helyzetéből. Az eredmény több mint megnyugtatónak tűnt, a második menetben azonban Lévai ráijesztett Módos Péter szövetségi kapitányra és Takács Ferenc edzőre, ugyanis Kamenjasevic egy intés után (5:1) lentről kiválóan dolgozott és kétszer is pörgetett (5:5), mielőtt felállították volna a feleket a szőnyegről. A döntetlen ugyanakkor még mindig a magyar birkózónak kedvezett nagyobb értékű akciója miatt, már „csak” ki kellett védekeznie az utolsó másfél percet, ami sikerült is neki.

Az idei Európa-bajnokság bronzérmese, Fritsch Róbert a nyolcaddöntőben mutatkozott be a finn Mikko Petteri Peltokangas ellen, és a meccs nem a magyar remények szerint alakult. A csepeliek versenyzője nem kezdett rosszul, aktívabb volt az első másfél percben, riválisa intését (1:0) azonban lentről nem tudta kihasználni, viszont így is előnnyel vonulhatott a pihenőre. A második menet eleje aztán gyengén sikerült Fritschnek, a finn gyorsan kiléptette (1:1), majd meg is intették (1:2), parterhelyzetből pedig pörgetni (1:4) is tudta riválisa. A komolyabb hátrány után aztán magára talált, óriási erőket mozgósított, és állásban fejlefogásból billentett, amivel 4:3-ra felzárkózott, az utolsó percet viszont ki tudta védekezni a finn, ami a győzelmet jelentette számára.

Szabó László selejtezős sikere után a török Burhan Akbudakkal már nem bírt el. Az első három percben feléig meddő állóbirkózás folyt a szőnyegen, majd az UTE vb- és Eb-bronzérmesét intették (0:1), aki lentről jól védekezett, de a török kihasználta, hogy nagyon sokáig hagyták próbálkozni, és fordított emelésből szép akciókat mutatott be, végül pedig tusolta a magyart.

Fritsch és Szabó már csak abban bízhat, hogy legyőzőik fináléba jutnak, s ezzel vigaszágra segítik őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik