Négyesfogat-hajtó Eb: harmadik helyen áll a magyar csapat

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.09.03. 18:02
null
A magyar csapat a harmadik helyen áll (Fotó: Földi Imre)
Egyéniben Mareike Harm, míg csapatban a holland hármas áll az élen a díjhajtás után a Kincsem Parkban vasárnapig tartó négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságon. Legjobb magyarként Dobrovitz József az ötödik, a hazai csapat pedig a harmadik helyről várja a folytatást.

 

Keretbe zárták a német hölgyek a négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság díjhajtását, csütörtökön a mezőny első felének versenyét Anna Sandmann nyerte meg, pénteken pedig a fedeles világbajnoki sorozat első női részvevője, Mareike Harm szerepelt a legjobban, aki összesítésben a holland Bram Chardon és a francia Benjamin Aillaud előtt megnyerte ezt a versenyszámot. Harm 2017-ben tagja volt a csapatban ezüstérmes német válogatottnak, míg a legutóbbi kontinensviadalon összetettben a 10., díjhajtásban a 8. helyen zárt, vagyis a krémszínű díszes kalapban versenyző német hölgy pénteken nagyot ugrott előre a kontinens mezőnyében.

DOBROVITZ József,
a díjhajtás 5. helyezettje
„Úgy gondolom, hogy nagyon jól teljesítettünk. Minden azon múlik, hogy a lovakkal jó összhangba tudok-e kerülni. A csapatom nagyon jól dolgozott, jól előkészítették a dolgokat, a fiammal a melegítést jól osztottuk be. Lett egy jó díjhajtás belőle, nagyon boldog vagyok.

Hogy mire megy majd a „zúzósabb”, férfiasabb versenyszámban, a maratonhajtásban szombaton?

Nyilván vízválasztó lesz ez a szám, amelyre a szervezők igazán látványos pályát építettek az Európa-bajnokság helyszínéül szolgáló Kincsem Parkba.

Az első felvonás után a magyarok közül Dobrovitz József áll a legjobban, az előkelő ötödik helyet szerezte meg, csapata remekül dolgozott, s így ő tudott a magyar versenyzők közül egyedül 50 hibaponton belüli teljesítményt felmutatni. A magyar csapat másik tagja, a kilencszeres világbajnok, a fogathajtáshoz tavaly visszatérő Lázár Zoltán nem volt túlzottan szerencsés, bal első lova ugyanis csak nem akart összhangba kerülni vele, így végül 51.97 hibaponttal a 11. helyen fejezte be a versenyt.

„Csalódott vagyok, mert díjhajtás szempontjából pontosan ő a legjobb lovam, s titkon bíztam benne, hogy a legjobb három között zárok ebben a versenyszámban. Már a bemelegítő pályán láttam, hogy valami baj van vele, a versenyen folyamatosan ráfeküdt a mellette lévő lóra, és ezt már nem tudtam jól kezelni a pályán. Általában mindig magamat hibáztatom, ha valami nem sikerül, most azonban nincsenek válaszaim, hiszen minden munkát elvégeztem a lovaimmal, minden szaktudásom benne volt ebben a díjhajtásban, és egyszerűen érthetetlen, ami történt” – fogalmazott a verseny után Lázár Zoltán, aki szerint ha nincs a tízéves tapasztalat a kezében, be se tudta volna fejezni a versenyt.

„Szombaton a maratonhajtásban is megy ez a lovam, hogy mire leszünk képesek, fogalmam sincs, egyelőre csak sötétben tapogatózom. Nagyon nehéz maraton pálya előtt állunk, nagy pontkülönbségek lehetnek majd, így remélem, hogy tudok majd javítani a folytatásban” – mondta a versenyző.

Ifjabb Dobrovitz József, bár összességében a 23. helyen zárt, nem volt csalódott a teljesítménye után.
„Elégedett vagyok a díjhajtásommal, mert idén ez volt a legjobb eredményem, bár szerintem a pontszám lehetett volna valamivel alacsonyabb is. De a fogatom nem a díjhajtásra van összeállítva, nem ez a szám a lovak erőssége, nekem maraton- és akadályhajtásban kell majd segítenem a csapatot” – vélekedett az első felvonás után az ifjabbik Dobrovitz. Három versenyzőnk összeredménye után a magyar csapat a harmadik helyről várja a folytatást.

Az egyéni indulóink közül Galbács Ferenc a 22., ifjabb Galbács Ferenc a 26., Váczi István a 30., Szakács Róbert a 33., Papp János a 35., míg Vida József a 37. helyen zárt a 43 fogatot számláló mezőnyben.

NÉGYESFOGAT-HAJTÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, KINCSEM PARK
Állás a díjhajtás után. Egyéni: 1. Mareike Harm (német) 40.65, 2. B. Chardon (holland) 43.18, 3. Aillaud (francia) 43.52, ...5. Dobrovitz József 46.38, ...11. Lázár Zoltán 51.97, ...22. Galbács F. 60.70, 23. ifj. Dobrovitz J. 61.03, ...26. ifj. Galbács F. 63.30, ...30. Váczi István 64.70, ...33. Szakács Róbert 66.49, ...35. Papp János 67.76, ...37. Vida József 68.82. Csapat: 1. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos De Ronde) 87, 2. Németország (Brauchle, Harm, Von Stein) 90.9, 3. Magyarország (Dobrovitz, Lázár, ifj. Dobrovitz) 98.3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik