Tokió 2020: nincsenek újabb konkrétumok az előkészületekkel kapcsolatban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.28. 20:05
null
Muto Tosiro szerint minden rendben az olimpia körül (Fotó: AFP)
Muto Tosiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója nem tudott konkrétumokról beszámolni, amikor az elmúlt két hónapban elvégzett munkájukról kérdezték.

„Jelenleg nincs olyan részlet vagy konkrétum, amiről beszélhetnénk" – mondta csütörtökön. Hangsúlyozta: nem érzi úgy, hogy késésben lennének az előkészületek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezők több mint két hónappal ezelőtt, március 24-én döntötték el, hogy a koronavírus-járvány miatt nem idén nyáron, hanem jövőre, július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg az ötkarikás játékokat.

Muto Tosiro csütörtöki online sajtótájékoztatóján megismételte, hogy jövő nyáron védekezniük kell majd a magas hőmérséklettel szemben, továbbá koronavírus-ellenes intézkedésekre is szükségük lesz, az elmúlt két hónapban elvégzett munkájukról azonban nem tudott egyéb konkrétumokkal szolgálni.

Hozzátette, komoly hírek egészen addig nem várhatók, amíg az előkészületek el nem érik a második fázist. Akkor kerül ismét terítékre, hogy ki milyen arányban fedezi a halasztás miatt felvetődő költségeket – amelyet Japánban kettő és hat milliárd dollár közötti összegre becsülnek –, hogyan lehet majd a szurkolókat, a sportolókat és az egyéb közreműködőket megóvni a fertőzéstől, illetve biztosítani ugyanannak a 43 helyszínnek a használatát és ugyanazt az időrendet, amit idén nyárra terveztek.

„Októberben kezdjük a részletes megbeszéléseket, akkor sok dolog tisztázódik" – közölte.

Hozzáfűzte, hatalmas vállalkozás és nagy munka egy éven és néhány hónapon belül felülvizsgálni és átdolgozni, amire évek óta készülnek.

A múlt héten Thomas Bach, a NOB elnöke azt javasolta, a sportolók töltsenek majd néhány napot karanténban az olimpia előtt, illetve felvetette, hogy csak korlátozott számban lehessenek nézők a versenyhelyszíneken, sőt a zárt kapus eseményeket sem zárta ki.

John Coates, aki a NOB részéről felügyeli az előkészületeket, kijelentette: komoly problémát jelent, hogy a küldöttségek 206 országból érkeznek. Az olimpiára körülbelül 11 ezer sportolót, 5000 sportvezetőt és edzőt, 20 ezer újságírót és médiamunkatársat, illetve 60 ezer önkéntest várnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik