Cselgáncs-vb: Tóth Krisztián kikapott a bronzmeccsen

Vágólapra másolva!
2017.09.01. 13:47
null
Tóth Krisztián az ötödik helyen végzett a budapesti világbajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
Tóth Krisztián (90 kg) az ötödik helyen végzett a budapesti cselgáncs-világbajnokságon: a KSI kiválósága az elődöntőben a szerb Nemanja Majdovtól, a bronzmeccsen pedig a dél-koreai Gvak Dong Hantól szenvedett vereséget vazaarival. A nap további magyar versenyzői – Gercsák Szabina (70 kg), Erdélyi-Joó Abigél (78 kg), Salánki Evelin (78 kg) és Vér Gábor (90 kg) – korábban búcsúztak. 

A bronzmeccsen egyértelművé vált, hogy ezúttal könnyebb lett volna a délszlávokon keresztül aranyérmet nyerni, mint annak elszalasztása után bronzot szerezni Gvak Don Hannal szemben…

Mindenesetre Tóth Krisztián apait-anyait beleadott, miközben ez már a hetedik meccse volt a versenynapon – rajta kívül csak a végső győztes szerb Nemanja Majdov vívott hét partit. A dél-koreai rivális vazaarit dobott rajta a hajrában, s Tóth már nem tudta behozni a hátrányt.

Csoknyai László után így Tóth Krisztián is ötödik lett, ez eddig a mieink legjobb eredménye, Tóth pedig 2013 után másodszor végzett az ötödik helyen.

Ahhoz képest, hogy a riói olimpia balul sült el, aztán megműtötték és hosszú volt a rehabilitáció, ez remek eredmény. Igaz, örökre ott motoszkál majd mindenkiben, hogy még jobb is lehetett volna. Vagy lesz majd jövőre.

TÓTH KRISZTIÁN ÚTJA A BRONZMECCSIG

Tóth Krisztián a dominikai Robert Florentinóval kezdett, aki akkor okozta neki a legnagyobb gondot, amikor belenyúlt a szemébe és kiütötte a kontaktlencséjét. Ezt leszámítva a KSI kiválósága uralta a meccset, s vazaarival jutott be a legjobb 64 közé.

A második fordulóban az aktuális Ázsia-bajnok Komronsoh Usztopirijon volt Tóth Krisztián ellenfele, s ezúttal sem volt minden nehézségtől mentes a meccs, most a fejét fájlalta a magyar dzsúdós egy rossz esést követően. No meg egyébként is kőkemény csatát vívtak a felek, amely csak a hosszabbításban dőlt el, akkor Tóth vazaarija jelentette a mérkőzés végét, a vb- és Eb-ezüstérmes magyar klasszis ezzel a sikerrel a legjobb harminckettő közé jutott.

A vb-ezüstérmes Tóth a harmadik összecsapásán, a 32 között az amerikai Matthew Kochhal találkozott, aki mindössze egy világkupa-elsőséggel büszkélkedhet eddig. A hosszú földharcok nem vezettek eredményre, mígnem a KSI versenyzője fél perccel a vége előtt vazaarit kapott válldobására, amivel kihúzta a végéig.

A nyolcaddöntőben az üzbég Yakhyo Imanov várt Tóth Krisztiánra. A találkozó a nap addigi legfontosabb meccse volt, hiszen itt dőlt el, hogy a magyar klasszis bejut-e a nyolc közé. Az összecsapás komoly küzdelmet hozott, de amíg Imanov nem tudott fogást találni Tóthon, addig magyar riválisa egy ízben vazaarit érően dobta el, s jutott tovább.

Jöhetett a negyeddöntő és az azeri Mammadali Mehdiyev, akinek nem voltak eddig kiugró eredményei, most azonban látszott rajta, hogy iszonyatosan erős, jó formában van, és az elején majdnem el is dobta a Tóth Krisztiánt. Ő ippont reklamált, vazaari talán volt, a bírók viszont semmit sem ítéltek. Aztán ahogy ment előre a meccs, úgy vette át az irányítást Pánczél Gábor versenyzője, majd négy másodperccel a vége előtt kiemelte a nála tíz centivel magasabb Mehdiyevet és földhöz vágta. A vazaari láttán még a mellettünk ülő japán kolléga is elismerően bólogatott.

Tóth Krisztián pályafutása során másodszor jutott világbajnoki elődöntőbe, riválisa a szerb Nemanja Majdov volt.


Az elődöntő is hasonló képet mutatott, mint Tóth Krisztián korábbi meccsei. Az eleje egy nagyon picit döcögött, de ahogy felvette a mérkőzés ritmusát, folyamatosan került át a kezébe az irányítás. Majdov ellen az utolsó két percben szinte csak a magyar dzsúdós próbált dobni, ám a vetélytárs mindig kicsúszott a kezei közül. Négy másodperccel a rendes játékidő vége előtt intették meg, noha jobb lett volna, ha ez az intés elmarad, s inkább a hosszabbításban osztják ki a bírók.

Ott ugyanis szintén Tóth dominált, aztán a nyolcvanadik másodpercben Majdov elkapta a karját és vazaarit érően dobta el a magyar kiválóságot, aki az esés után térdre ereszkedett, és csak nézett maga elé, hiszen olyan meccset veszített el, amely a kezében volt. Igaz, ettől szép a dzsúdó, de most ez senkit sem vigasztalt.

A NAP TOVÁBBI MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ ESEMÉNYEI

Vér Gábor hosszabbításban kapott ki (Fotó: Dömötör Csaba)
Vér Gábor hosszabbításban kapott ki (Fotó: Dömötör Csaba)

Ugyanaz nem jött össze a szintén 90 kilóban versenyző Vér Gábornak, aki a hosszabbításig elküzdötte magát a Pánamerikai Játék-győztes kubai Ivan Silva Morales ellen, a ráadásban viszont a rivális ért el vazaarit, s nyerte meg a meccset.

Szintén sikerrel indított Erdélyi-Joó Abigél, aki vazaarival vezetett a portugál Yahima Ramirez ellen, s egyébként is nyert volna, két másodperccel a vége előtt azonban riválisát leléptették szabálytalan fogásért. A magyar dzsúdós ezzel nyolcaddöntős lett.

Salánki Evelin nem jutott nyolcaddöntőbe (Fotó: Dömötör Csaba)
Salánki Evelin nem jutott nyolcaddöntőbe (Fotó: Dömötör Csaba)

Erdélyi-Joó Abigélhez hasonlóan Salánki Evelin is a nyolcaddöntőért lépett szőnyegre a 78 kilósok között, a kanadai Ana Laura Portuondo Iasi azonban előbb vazaarit ért el, majd remekül használt ki egy újabb lehetőséget, s ipponnal tett pontot a meccs végére.

Utánuk következik Gercsák Szabina (70 kg), aki érdekes meccset vívott a kazah Zere Bektaszkizivel, mivel többször is a földön guggolt néhány másodpercet, mintha fájna valamije –utóbb edzője elmondta, csak az izgalom miatt vette nehezen a levegőt –, amikor viszont felegyenesedett, akkor négy vazaarit dobott, és továbbjutott.

Gercsák Szabinának nehéz napja volt a világbajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
Gercsák Szabinának nehéz napja volt a világbajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)

Nem volt könnyű napja Gercsáknak, a miskolci dzsúdós ugyanis nagyon izgult a hazai vb miatt, az első meccsén alig kapott levegőt, majd utána a gyomra görcsölt, s így vágott neki a második találkozónak, amelyen végül ipponnal kapott ki a francia Marie-Eve Gahié ellen, s nem jutott be a legjobb tizenhat közé.

Szintén búcsúzott – igaz, egy körrel később –Erdélyi-Joó Abigél, aki több mint kilencperces meccset vívott a kubai Kaliema Antonmarchi ellen. A magyar dzsúdós szerzett vezetést egy vazaarival, riválisa azonban gyorsan egyenlített, így jöhetett a ráadás, amely tovább tartott, mintha még egy meccset vívtak volna. A végére teljesen elkészültek erejükkel a felek, és Antonmarchi tudott ippont elérni, így ő jutott be a negyeddöntőbe.

NYILATKOZATOK

„Nagyon izgultam az elején, nyerni akartam, jó volt hallani a családom, a szeretteim, a csapattársaim hangját a lelátóról, szerettem volna nekik is bizonyítani – így Salánki Evelin. – És magamnak is. Az első megfogásnál azt éreztem, enyém lehet a meccs, és az első akciónál úgy éreztem, hogy az enyém lesz, de a végén tudott átforgatni a lány, ezért lett az övé a vazaari. Menni kellett előre, aztán ráfutottam egy ipponra.”

„Maradt még bennem, a meccs közepén lévő holtpontomon átlendített a közönség, sajnálom a mérkőzés végét, talán elhamarkodottan indultam, de ez volt a taktika, amit próbáltam, hogy balra válldobást csináljak rajta – értékelt Vér Gábor. – Szerintem nem volt annyira jogos a vazaari, a bírók azonban így látták. Soha nem volt még ilyen jó a felkészülésem, ezért is sajnálom, hogy hamar búcsúztam, bár halálágra kerültem, ha megnyerem az első meccset, a következőkön is kőkemény ellenfelek vártak volna."

„Az első meccsen nagyon rosszul voltam, görcsölt a gyomrom, nagyon izgultam – mondta Gercsák Szabina, aki az első mérkőzésén többször levegőért kapkodott, amikor meg dzsúdózott, dobott négy vazaarit, aztán másodikra kikapott. – Többet vártam, de sajnos így sikerült. A sorsolásom sem volt túl jó, lehet, az volt a baj, hogy tudtam, ezzel a lánnyal megyek és még csak a nyolcaddöntő a tét, talán jobb lett volna, ha nem nézem meg a sorsolást. A francia ellen jobban össze kellett volna szedni magam. Nemcsak a hazai pálya miatt, hanem maga a verseny miatt izgultam, amire rátett még egy lapáttal, amikor beléptem és láttam, mennyien vannak.”

„Ez a bokadobás nem erő kérdése, én sajnos ebben nem vagyok jó, de azt láttam, az ellenfelem is nagyon elfáradt, ő sem állt fel gyorsabban, amikor a földön volt. Ez volt a legfárasztóbb meccsem, soha nem volt még kilencperces mérkőzésem – mondta Erdélyi-Joó Abigél. – A kubaiak jó ideje itt vannak Magyarországon, edzőtáborban mentem a lánnyal, ott is így dobott el, én viszont dobást se csináltam rajta, ahhoz képest most elég jól ment. A vazaarim után talán túlságosan megnyugodtam, egy pillanatra nem figyeltem és behozta a hátrányt. Hallottam a biztatást, bevillant, hogy legalább a szurkolók miatt dobjam el a kubait, de nem volt ez olyan könnyű, ellenállt nagyon. Olyan meccsen kaptam ki, amelyen mindent megtettem."

Erdélyi-Joó Abigél óriási csatában kapott ki (Fotó: Dömötör Csaba)
Erdélyi-Joó Abigél óriási csatában kapott ki (Fotó: Dömötör Csaba)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik