Rg-vb: 17 éves, tizenkétszeres világbajnok – mosolytalanul

Vágólapra másolva!
2015.09.10. 21:36
null
Jana Kudrjavceva csütörtöki három aranyérmével a sportági legenda Alina Kabajevát is megelőzte az eredményességi listán <br />(Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Az orosz Jana Kudrjavceva megszerezte pályafutása tizenegyedik és tizenkettedik világbajnoki aranyérmét is, miután a buzogány és a szalag szerenkénti döntőt is megnyerte a stuttgarti olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika-vb-n.

Két dobogó, két orosz siker, ugyanaz a szőke világbajnok – Jana Kudrjavceva –, két különböző arc. Az egyik az elégedett győztesé, a másik a hibázó győztesé, aki maga is meghökken az eredményen. A vége ugyanaz.

A buzogánydöntőben az aranyérmen sokat nem lehetett vitatkozni: Jana Kudrjavceva továbbra is képtelen volt hibázni, és mivel övé a világ legerősebb gyakorlata ezzel a szerrel, ezzel el is dőlt az elsőség sorsa. A második helyen még akár vitatkozni is lehet: az ukrán Hanna Rizatdinova kivitelét magasabbra értékelték a bírók Alekszandra Szoldatováénál, de az orosz tornász anyagerősségből előzött, az övé lett az ezüst.

Alekszandra Szoldatova ezüstérmet gyűjtött be buzogánnyal (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Alekszandra Szoldatova ezüstérmet gyűjtött be buzogánnyal (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A hiba miatt morcos volt a világbajnok (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A hiba miatt morcos volt a világbajnok (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

A szalagdöntőben az utolsó gyakorlatig a címvédő Margarita Mamun vezetett Hanna Rizatdinova előtt, de jött még Kudrjavceva.

Mamun a korláton áthajolva drukkolt legjobb barátnőjének – legnagyobb riválisának, tulajdonképpen a saját aranyérme ellen, ilyet is ritkán látni –, aki gyakorlata legvégén hibázott. A pontozók mégis őt hozták ki győztesnek – tizenhat ezreddel! – jellemző, hogy Kudrjavceva mindenféle mosoly nélkül, rezzenéstelen arccal vette tudomásul az eredményt, majd eltűnt a kijáróban.

„Hát persze, hogy rontottam, egyértelmű volt. Az edzéshiányom miatt egyszerűen nem vagyok túl biztos a gyakorlataimban, így a fejemet kell használnom” – mondta a sajtótájékoztatón a baki miatt még mindig morcos (igaz, már jobban felengedő) világbajnok.

Ő is érezte, hogy ez az arany nem feltétlenül őt illette meg. A dobogón sem mosolygott. Egy biztos: 17 évesen már tizenkétszeres világbajnoknak mondhatja magát, megelőzve olyan sportági legendákat, mint honfitársa, Alina Kabajeva. És a tizenkettő nagy része vitathatatlan volt.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, STUTTGART
Szerenkénti döntő. Buzogány. 1. Jana Kudrjavceva (Oroszország)
19.066, 2. Alekszandra Szoldatova (Oroszország) 18.583, 3. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 18.566, 4. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 18.366, 5. Szalome Pazsava (Grúzia) 18.000, 6. Marina Durunda (Azerbajdzsán) 17.833, 7. Laura Zeng (Egyesült Államok) 17.666, 8. Szon Jon Dzse (Dél-Korea) 17.183.
Szalag. 1. Jana Kudrjavceva (Oroszország) 18.866, 2. Margarita Mamun (Oroszország) 18.850, 3. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 18.383, 4. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 18.250, 5. Szon Jon Dzse (Dél-Korea) 18.083, 6. Marina Durunda (Azerbajdzsán) 17.800, 7. Kseniya Moustafaeva (Franciaország) 17.750, 8. Varvara Filiu (Görögország) 17.633.


A fehérorosz, az orosz és az ukrán csapat az esti eredményhirdetésen (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A fehérorosz, az orosz és az ukrán csapat az esti eredményhirdetésen (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik