Sportegészségügy: Budapesten diagnosztikai központot avattak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.11.15. 16:43
Sportkutatási és diagnosztikai központtal gyarapodott a magyar sport: az új laboratóriumot csütörtökön adták át ünnepélyesen a Magyar Sport Háza melletti Tornacsarnok épületében.

„A sportolói teljesítmények nagymértékű javulását is segítő olyan központtal gazdagodunk, amely része a hazai egészségügyi-diagnosztikai hálózatnak, és amely jelentős lépés annak érdekében, hogy a jövőben ne legyenek olyan tragédiák, mint amilyenek az elmúlt időszakban bekövetkeztek” – mondta az avatáson Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.

Hozzáfűzte: „az intézmény újabb ékköve annak az elkötelezett kormányzati szándéknak, amely kiemelt területnek tekinti a sportot”.

Vígh László kormánybiztos, a labort üzemeltető Nemzeti Sportközpontok vezetője elmondta, hogy az új központ – amelynek szlogenje: „A bajnokok nálunk készülnek” – elsősorban a honi utánpótlás és élsport legjobbjainak orvosi ellátására, ellenőrzésére hivatott, és az első állomása annak a programnak, amelynek eredményeként a következő időszakban az ország összes olimpiai központját felszerelik a legmodernebb orvosi eszközökkel.

Szabó Tamás, a Sporttudományi és Diagnosztikai Központ igazgatója a jövőnek szóló befektetésként értékelte a beruházást. Megemlítette, hogy a labort, amelynek helyén korábban mosoda volt, 400 négyzetméteren alakították ki, s a műszerpark nélkül 50 millió forintba került a megvalósítása. Ő is utalt a korábbi tragikus eseményekre, s úgy fogalmazott: „Kolonics György, a kenus olimpiai bajnok halálesete hívta fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben...”

Az együttműködésben résztvevő partnerintézmények képviseletében Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója dicsérte a labor felszereltségét, hangsúlyozva, hogy a tudományos segítség révén fontos információk nyerhetők a sportolók edzettségi, egészségi állapotát illetően.

A professzor hozzátette, hogy ők mintegy háromezer szívvizsgálatot végeztek eddig, az új laboratórium belépésével pedig még átfogóbbá válhat a munka, és hozzájárulhat valamennyi sportág, a magyar sport egészének további fejlődéséhez.

A megnyitón Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos futópados bemutatója révén nyújtottak a házigazdák betekintést a legmagasabb szintű tudományos hátteret biztosító, a magyar tehetségek kiválasztását és felkészítését segítő új Sportkutatási és Diagnosztikai Központ életébe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik