Kulcsár pályafutása csúcsára érkezett, világbajnok Szentpéterváron!

Vágólapra másolva!
2007.10.03. 18:06
Kulcsár Krisztián a csapatban korábban elért sikerek után egyéniben is kiemelkedő sikert ért el: megnyerte a szentpétervári világbajnokságon a párbajtőrözők egyéni versenyét! A Bp. Honvéd versenyzője a döntőben 15-12-re múlta felül Eric Boisse-t.
Kulcsár Krisztián (szemben) aranyérmes lett Szentpéterváron
Reuters/Alekszander Demjancsuk
Kulcsár Krisztián (szemben) aranyérmes lett Szentpéterváron
Kulcsár Krisztián (szemben) aranyérmes lett Szentpéterváron
Reuters/Alekszander Demjancsuk
Kulcsár Krisztián (szemben) aranyérmes lett Szentpéterváron

Kulcsár ellenfele az a klasszis volt, aki magabiztosan, 15-10-re nyert Jerome Jeannet ellen a francia házirangadón. A papírforma alapján a rivális volt az esélyesebb, de reménykedhettünk abban, hogy az egész nap kiválóan szereplő magyar klasszis ezúttal is sikeres lesz.

Az első három perc nyitó része az „ismerkedéssel” telt, pedig nyilvánvaló, hogy a két rutinos versenyző kiválóan ismeri a másikat. Az első tust Kulcsár adta, majd a nyitó harmad hajrájában megduplázta előnyét (2-0), sőt egy lábra irányuló szúrással már három találatra duzzadt a különbség! Ezután ismét nyugodtabb pillanatok következtek, így megnyugtatónak tűnő magyar vezetéssel zárult az első száznyolcvan másodperc.

Jött a második felvonás: Kulcsár Krisztián igyekezett növelni előnyét és ez sikerült, combon szúrta Boisse-t és már 4-0-ra vezetett. A francia klasszis már több, mint három perce „adós” maradt a találattal, de ekkor sem gondolhattunk arra, hogy már eldőlt a világbajnoki döntő. A szépítés meg is született, de a Honvéd epézője egy kivédett támadás után ismét négy tussal vezetett (5-1).

A hatodik perc elején Boisse megszerezte második találatát, így kissé felzárkózott (5-2), majd tovább szűkítette a különbséget. Szerencsére a lehető legjobbkor szúrt közbe Kulcsár a rivális egyik akciója közben, így 6-3-ra vezetett. Sőt, hamarosan újra négy tussal (7-3) vezetett egy remek „kontratámadásnak” köszönhetően. Ezután ismét Kulcsár diadalüvöltésétől volt hangos a szentpétervári csarnok, 8-3-ra húzott el!!!

Három perccel a döntő hivatalos idejének lejárta előtt rendkívül jó helyzetben volt a magyar klasszis, úgy tűnt, senki és semmi sem gátolhatja meg abban, hogy élete legnagyobb egyéni diadalát ünnepelhesse. Persze a száznyolcvan másodperc még tartogathatott fordulatot, de a magyar tábor ennek ellenkezőjében reménykedett.

Eric Boisse 6:07-nél szépített 8-4-re, majd jött két „együttes találat” (10-6). Sajnos ezt követően újra a francia klasszis talált, de egy „közös tus” révén Kulcsár 11-8-ra vezetett. Másfél perccel a vége előtt már csak két találat volt a honvédos klasszis előnye, de mielőtt megijedhettünk volna, máris 12-9-et mutatott az eredményjelző.

Hetvenkét másodperccel a vége előtt újra Boisse villant és feljött 12-10-re, majd hamarosan újra talált. Idegőrlő másodpercek után „együttes találat” következett, majd 8:47-nél Kulcsár árte el ellenfelét, 14-12-re húzott el. Hét mp-cel később pedig már ünnepelhetett a magyar tábor: a Honvéd párbajtőrözője újabb remek tussal biztosította diadalát és pályafutása első egyéni világbajnoki címét!!!

A 36 éves Kulcsár ezt megelőzően még a legjobb nyolc közé se került be világbajnokságon, Eb-n pedig egyszer, 2000-ben volt bronzérmes. Emellett csapatban kétszeres olimpiai második (1992, 2004) és kétszeres világbajnok (1998, 2001).

Ezt megelőzően férfi párbajtőr egyéniben 1982-ben született magyar diadal világbajnokságon, akkor Pap Jenő bizonyult a legjobbnak.

VÍVÓ VILÁGBAJNOKSÁG, SZENTPÉTERVÁR

FÉRFI PÁRBAJTŐR, DÖNTŐ
Kulcsár Krisztián Eric Boisse (francia) 15-12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik