Rögbi-vb: francia gála a javából, a vége 96–0 – videó

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 23:40
null
Damian Penaud háromszor vitte be a labdát a namíbiai célterületre (Fotó: Getty Images)
A házigazda Franciaország története legnagyobb különbségű vb-győzelmét aratta a rögbi-világbajnokság csütörtöki játéknapján: a sportági bemutatót tartó „kékek” 96–0-ra verték Namíbiát, és újra az A-csoport élére álltak.

Ami néhány napja nagy szomorúságukra nem sikerült a franciáknak Uruguay ellen, azt csütörtök este már az első félidő derekán teljesítették: megvolt a negyedik céljuk, egyúttal a győzelem mellé járó bónusz pont– mert hogy győzelem lesz belőle, abban senki sem kételkedett egy percig sem.

A házigazdák a 7. percben érték el először a célterületet, a szünetig ezt megismételték hétszer, Thomas Ramos szakmányban rúgta a jutalomgólokat – negyven perc után 54–0 állt az eredményjelzőn a tomboló marseille-i közönség teljes gyönyörűségére.

EGY VILLÁMGYORS FRANCIA AKCIÓ


És a kék mezesek harci kedve nem csökkent a második félidőre sem, ráadásul Namíbia a fejre menő Johan Deysel szabálytalansága miatt még végleges emberhátrányba is került. A gyönyörű, ötletes támadásokat vezető franciák 14 céllal zártak – a meccs legjobbjának megválasztott Damian Penaud három, Jonathan Danty, Charles Ollivon és Louis Bielle-Biarry két-két akciót vitt végig –, és az idei világbajnokság eddigi legnagyobb különbségű győzelmét aratták; egyedül a Deysel szabálytalanságánál a fejét megütő Antoine Dupont sérülése miatt van okuk aggódni.

EZ IS CÉL


A franciák október 6-án az olaszok ellen játsszák az utolsó csoportmeccsüket, ők az esélyesek, de a tét az ellenfél számára is a továbbjutás lesz– Olaszország addig még megütközik Új-Zélanddal, amely a Franciaországtól elszenvedett vereség után nem hibázhat többet –, míg Namíbia majd Uruguay ellen fejezi be a vb-szereplést jövő szerdán.

ÖSSZEFOGLALÓ

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ – csütörtöki mérkőzés
A-CSOPORT, MARSEILLE
Franciaország–Namíbia 96–0 (54–0)
Az állás: 1. Franciaország 13 pont (3 mérk.), 2. Olaszország 10 (2), 3. Új-Zéland 5 (2), 4. Uruguay 0 (2), 5. Namíbia 0 (3)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI

• Szeptember 20., szerda
A-CSOPORT, NIZZA
Olaszország–Uruguay 38–17
(7–17)
• Szeptember 22., péntek
D-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
17.45:
Argentína–Szamoa
• Szeptember 23., szombat
B-CSOPORT, SAINT-DENIS
21.00:
Dél-Afrika–Írország
C-CSOPORT, TOULOUSE
14.00:
Grúzia–Portugália
D-CSOPORT, LILLE
17.45:
Anglia–Chile
• Szeptember 24., vasárnap
B-CSOPORT, NIZZA
17.45:
Skócia–Tonga
C-CSOPORT, LYON
21.00:
Wales–Ausztrália

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik