Rögbi: Budapesten a Cambridge-i Egyetem csapatának tagjai

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 17:17
Fotó: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Címkék
Az itthon gyermekcipőben járó sportág legnagyobb hagyományokkal rendelkező képviselői mutatták be a rögbi szépségeit, kihívásait a Testnevelési Egyetemen.

Konferencia és workshop keretében Budapestre látogatott a Cambridge University Rugby Union Football Club három képviselője, hogy a Magyar Rögbiszövetséggel karöltve ösztönözze a sport hazai terjedését. A szerdai eseményen Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, illetve Kiss Antal, a MRSZ elnöke is részt vett, köszöntőt mondott.

Ezt követően prezentációt tartott Jonathan Andrews, Dr. Benjamin Gompels csapatkapitány és James Benson, az együttes kulcsjátékosa. „Az öt legfontosabb értékünk a csapatmunka, a tisztelet, a sport élvezete, a fegyelem és a sportszerűség. Egy csapat vagyunk, ez köt össze minket, holott van köztünk, aki térdsérülésekről, aki Istenről és aki idegtudományról tanul. Az ősi rivális oxfordiakkal is rendszeresen tréfálkozunk, mennyire is ellenszenvesek és nem szeretjük őket, mégis tiszteljük egymást, máshogy nem is lehet ápolni a hagyományokat” – mondta Jonathan Andrews, a Cambridge csapatának vezető asszisztense.

A sportág egyébként lélegzetelállító hagyományokkal rendelkezik az angliai egyetemvárosban, hiszen 1872-ben került sor első alkalommal az Oxford–Cambridge meccsre. Ezeket manapság telt ház előtt, gyakran több tízezer néző buzdítása mellett rendezik, a tavalyi mérkőzést pedig a csapatkapitány Gompels vezetésével a Cambridge nyerte.

A találkozót egy bemutató zárta, amelynek a közelmúltban átadott Dr. Koltai Lajos Sportközpont adott otthont. A magyar egyetemek hallgatói kipróbálhatták a rögbi sajátos mozgásformáit, a labdajáratást, sőt kiscsoportos mérkőzés keretében kompetitív körülmények között is ismerkedhettek a sporttal.

A magyar szövetség és a Cambridge URUFC közti közös programok viszont ezzel nem értek véget, hiszen szombat déltől edzőmeccset játszik a magyar válogatott az angol csapattal a Budapest Rugby Centerben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik