Rögbi: szidta a bírót, 11 hétre eltiltották és kikerült a válogatottból

Vágólapra másolva!
2013.05.27. 18:40
úlyos büntetést szabtak ki Dylan Hartleyre, a Northampton Saints rögbisére, miután a játékost kiállították az angol bajnoki döntő első félidejében. A fegyelmi bizottság 11 hétre tiltotta el az angol és ír közös válogatott (Lions) három hónapos óceániai turnéjáról is lemaradó Hartleyt, miután bizonyságot nyert: sértegette a játékvezetőt, akit csalónak nevezett.

Wayne Barnes játékvezető jelentése szerint a mérkőzés folyamán már korábban szóbeli figyelmeztetésben részesítette a játékost, aki viszont azt követően sem tudott uralkodni magán, így nem kerülhette el a büntetést. A sportágról tudni kell, hogy hagyományosan tisztelik a játékvezetőt, aki hozzászól – nem káromkodva, csak úgy –, az alapból kaphatja a sárga lapos, tíz perces kiállítást. Akiben pedig a pumpa is felmegy...

Dylan Hartleynak bűnhődnie kell (Fotó: Reuters)
Dylan Hartleynak bűnhődnie kell (Fotó: Reuters)

A játékvezető csak és kizárólag a két csapatkapitánnyal beszél a mérkőzés során, de velük is csak akkor, ha nagyon muszáj. Például velük üzen annak a csapattársnak, akit fegyelmezni óhajt szóban – hiába áll tőle fél méterre –, hogy vegye észre magát, vegyen vissza magából, mert a következőnél szankcionálni fogja a tettét. Legyen az bármi... A játékvezető szerint a piros lap előtt ezúttal is megvolt az utolsó szóbeli figyelmeztetés. Annál is inkább, mert a Saints kapitánya nem más, mint a vétkes maga...

Hartley viszont tagadta a bűnösségét, és a fegyelmi bizottság előtt állította: csak az ellenfél, a Leicester Tigers egyik játékosát szidta, és a súlyos büntetés ellen fellebbezni óhajt. Viszont nemcsak uralkodni nem tudott magán – az utolsó figyelmeztetést követően –, hanem egy olyan ítélet miatt kezdett el veszekedni, amiben nem is volt igaza, mintha a szabályokat is elfelejtette volna.

A tárgyalására a mérkőzés másnapján került sor, alighanem a fellebbvitelit sem húzzák el az örökkévalóságig. Annál is inkább, mert a Lions hétfőn indul el arra a turnéjára, amelyről majd csak szeptember elsején tér haza, közben pedig tíz meccset vív, az elsőt mindjárt szombaton a szintén alkalmi válogatott Barbarians ellen. Az eltiltott helyére máris Rory Best került be a Lionsba.

A fegyelmi bizottság a büntetés kiszabásánál mérlegelte, hogy az amúgy új-zélandi születésű, de már 47-szeres angol válogatott Hartley együttműködő magatartást tanúsított, ezért a kiszabható 12 hetes eltiltásból egyet elengedett.

Amint arról korábban már beszámoltunk: a Northamptonnak emberhátrányban már nem volt sok esélye a Leicester Tigers ellen, és húszpontos (37–17) vereséget szenvedett 82 ezer néző előtt a twickenhami szentélyben.

Hartley nem először kénytelen hosszabb kényszerpihenőre vonulni: 2012-ben nyolchetes eltiltást kapott, miután beleharapott az ír Stephen Ferrisbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik