Juan Pablo Montoya kieséssel nyitott

Vágólapra másolva!
2006.11.20. 15:42
Jimmie Johnson megszerezte első bajnoki címét, de az idényzáró fő szerepét meg kellett osztania Juan Pablo Montoyával, aki első versenyét teljesítette a NASCAR csúcskategóriájában.

Greg Biffle zsinórban harmadszor nyerte meg a Nextel-kupa homesteadi futamát, amelyen Jimmie Johnson hosszas gyötrődés után megszerezte első Nextel-kupa-győzelmét. A 2003-as és 2004-es szezont a második helyen záró Johnson a tavalyi ötödik helye után jutott fel a csúcsra.

A floridai oválpályás viadal másik főszereplője a 2006-os évnek még az F1-es McLaren-istállónál nekivágó Juan Pablo Montoya volt. A kolumbiainak esélye sem volt a győzelemre, de nem is azért indult el a viadalon, csupán tapasztalatszerzés volt a célja. Tulajdonképpen tőle már az is bravúr volt, hogy kvalifikálni tudta magát a 43 indulót számláló mezőnybe, a 29. helyről rajtolhatott.

A futamon biztató teljesítményt nyújtott, kisebb hibái (egyszer súrolta a pályát szegélyező betonfalat, majd a boxutcában koccant Bill Elliott-tal) ellenére meggyőzően versenyzett, a 13. helyen is haladt, és kerék kerék elleni csatákat vívott olyan ászokkal, mint például a tavalyi bajnok Tony Stewart.

A hajrában, 14 körrel a vége előtt Ryan Newman előtt haladt a 21. pozícióban, amikor üldözője megtolta, a Dodge keresztbe csúszott a pályán, és farral a betonfalnak csapódott. A nagy sebességű ütközéstől látványos lángcsóva keletkezett az autó mögött, de Montoya sértetlenül szállt ki a roncsból.

„Szokványos, egyben sajnálatos versenybaleset volt, már megbeszéltük Ryannel – mondta a Formula–1-ből a nyáron távozó Montoya, aki jövőre minden Nextel-kupa-futamon elindulhat. – Nagyon kemény lesz ez a sorozat, de ezt már akkor is tudtam, amikor aláírtam a szerződésemet.”

NASCAR NEXTEL-KUPA

36., utolsó futam, Homestead (268 kör, 646.952 km):
1. Greg Biffle (Ford) 3:12:23 (átlag: 201.769 km/óra),
2. Truex Jr. (Chevrolet) 0.389 mp h.,
3. Hamlin (Chevrolet) azonos körben.

A pontverseny végeredményének élcsoportja:
1. Jimmie Johnson (Chevrolet) 6475 pont,
2. Kenseth (Ford) 6419,
3. Hamlin 6407
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik