Hol vannak már a portugál csatárgondok, amikor Éder gólja kellett az Eb-címhez?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 11:49
null
A bőség zavara – a támadósorban többek között Joao Félixre, Cristiano Ronaldóra és André Silvára (balról jobbra) is számíthat Fernando Santos szövetségi kapitány (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság  F-csoportjának – amelyben a magyar válogatott is szerepel –csapatrészenkénti bemutatójában elérkeztünk a csatárokig. Elsőként lássuk, kikkel támad majd a címvédő portugál válogatott!

A 2016-os Eb előtt arra panaszkodtak portugál kollégák, hogy Cristiano Ronaldónak kényszerből csatárt kell játszania, mert rajta kívül nincsenek igazán gólerős befejező embereik. Jól jellemzi az akkori helyzetet, hogy Ronaldo sérülése és korai cseréje után a franciák elleni döntőben Éder szerezte a hosszabbításban a portugálok győztes gólját, aki később nem tudta megvetni a lábát az európai topligákban, négy éve Oroszországba került, de 2017 óta 72 bajnokin csak 10 gólt szerzett a Premjer-Ligában...

2016-BAN ÉDER GÓLJÁVAL LETT EURÓPA-BAJNOK PORTUGÁLIA

Öt év alatt nagyot változott a helyzet a portugáloknál a támadósorban. Igaz, Ronaldo továbbra is csatárt játszik, de most már nem beszélhetünk kényszerről, hiszen klubjában, a Juventusban is a középcsatár posztján szerepel, és a 44 meccsen elért 36 gólja jelzi, gólérzékenysége 36 éves korára sem kopott meg. Viszont Ronaldo segítőtársa vagy szükség esetén a helyettese most nem egy Éder-szintű játékos, hanem például a Frankfurtban 32 bajnokin 28 gólt elérő André Silva vagy a 23 találattal portugál gólkirály, a válogatottban még csak kétszer, a legutóbbi két felkészülési meccsen szereplő, 22 éves Pedro Goncalves, de említhetjük a Liverpoolban 19 Premier League-meccsen kilencszer eredményes, 14 válogatott mérkőzésen pedig hat gólt szerző Diogo Jotát is.

Az igaz, hogy a felsoroltak közül talán csak André Silváról mondhatjuk el, hogy amióta az eszét tudja, középcsatárt játszik, a többiek inkább szélső támadóból váltak hatékony befejező emberré, viszont a támadó középpályások között is jó néhány gólerős játékost találhatunk. Közéjük tartozik a portugál középpálya bemutatójánál már említett, a válogatottban nem kimondottan támadót játszó, igaz, a héten Izrael ellen két gólt szerző Bruno Fernandes, a spanyol bajnok Atlético Madrid 127 millió eurós játékosa, Joao Félix, a Manchester Cityvel bajnokságot nyerő és BL-döntőt játszó Bernardo Silva vagy a Valencia kulcsembere, Goncalo Guedes.

A portugál válogatott támadósorának átalakulását jól jelzi, hogy az öt évvel ezelőtt Eb-t nyerő csapat támadói közül Cristiano Ronaldo mellett már csak a benficás Rafa Silva maradt meg a keretben.

Ugyanakkor a portugálok rendkívül nagy választási lehetőségeit mutatja, hogy az AC Milan csatára, Rafael Leao vagy az angol Wolverhampton kulcsembere, a tavasszal térdsérülést szenvedő Pedro Neto sincs a keretben.

A kérdés csak az, hogy a jobbnál jobb támadók közül hány kap majd helyet egyszerre a kezdőcsapatban és milyen pozíciókban. Fernando Santos ugyanis gyakran váltogatja a három belső, védekezőbb feladatokkal ellátott középpályásra építő 4–3–3-as és a négy kimondott támadót tartalmazó, 4–2–3–1-es formát.

PORTUGÁLIA EB-KERETE
KAPUSOK:Anthony Lopes
(Olympique Lyon – Franciaország), Rui Patrício (Wolverhampton – Anglia), Rui Silva (Granada – Spanyolország)
VÉDŐK:Joao Cancelo (Manchester City – Anglia), Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), José Fonte (Lille – Franciaország),Pepe (Porto),Rúben Dias (Manchester City – Anglia),Nuno Mendes (Sporting CP),Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Danilo Pereira (PSG – Franciaország), Joao Palhinha (Sporting CP), Rúben Neves (Wolverhampton – Anglia), Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia),Joao Moutinho (Wolverhampton – Anglia), Renato Sanches (Lille – Franciaország), Sérgio Oliveira (Porto), William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK:Pedro Goncalves (Sporting CP),André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország),Bernardo Silva (Manchester City – Anglia),Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország),Diogo Jota (Liverpool – Anglia), Goncalo Guedes (Valencia – Spanyolország),Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), Rafa Silva (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

EURÓPA-BAJNOKSÁG

AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA

Június 15., kedd, 18.00
Budapest

Magyarország–Portugália

Június 15., kedd, 21.00
München

Franciaország–Németország

Június 19., szombat, 15.00
Budapest

Magyarország–Franciaország

Június 19., szombat, 18.00
München

Portugália–Németország

Június 23., szerda, 21.00
Budapest

Portugália–Franciaország

Június 23., szerda, 21.00
München

Németország–Magyarország

További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik