Cseke Lilla legjei: a kedvenc keresztedzések

Cseke LillaCseke Lilla
Vágólapra másolva!
2022.11.22. 14:15
Az Ultrabalaton győztese szokásos blogjában ezúttal arról írt, milyen kiegészítő edzéseket érdemes végezni futás mellett a teljesítmény növelése érdekében.

Lezárult a versenyszezon, jöhet az alapozó időszak! Ha eddig kevesebbet foglalkoztál a keresztedzésekkel, kiegészítő edzésekkel, érdemes ilyenkor több időt szánni rájuk, mivel nagymértékben hozzájárulnak a sportteljesítményedhez és a sérülések elkerüléséhez is. Futók körében gyakori keresztedzés az úszás és kerékpározás, de más sportokból is nagyon széles a választék. Van, ami sokak számára elérhető, akár online formában, pl. a jóga, de egy squasht vagy falmászást már nehezebb kivitelezni. Összegyűjtöttem néhány olyan sportot, amelyeket én magam is kipróbáltam, így bátran tudom őket ajánlani a futás mellé.

Jóga, pilates – földön és a levegőben


Futók körében nem lehet eléggé hangsúlyozni a nyújtás fontosságát.

A jóga, amellett, hogy kiválóan edzi a mélyizmokat, pszichésen is jó hatással lehet rád: oldja a feszültséget és segít kikapcsolni egy pörgős nap után. Ha nem szeretsz jógaterembe járni, online is rengeteg gyakorlatot találhatsz. A pilates is erősíti a mélyizmokat, ugyanúgy koncentrációt igényel és a légzés is nagyon fontos eleme. Aki szeretné feldobni a hagyományos órákat egy kis extrával, kipróbálhatja a levegőben. Egyre több városban elérhető az air jóga vagy pilates, amely felfüggesztett eszközök segítségével segít kitolni a mozgástartományt és ezáltal még hatékonyabbá teszi a nyújtást. Ha tériszonyos vagy, ne ijedj meg, az air jógában alig emelkedsz el a talajtól. Az aerial fitnesz is kezd divatba jönni, és amellett, hogy rendkívül látványos, erősítésre is kiváló, pl. a légtornában egy karikán vagy trapézon végzett gyakorlat nemcsak koncentrációt, ügyességet igényel, hanem kar-és hasizmot is. Ha elsőként próbálsz ki bármilyen aerialórát, érdemes tájékozódni, hogy milyen egészségügyi feltételekkel lehet igénybe venni. Jó hír, hogy az airedzéseken előny a „lógás”, hiszen egyes edzéseken akár 2 méterrel is lebeghetsz a talaj fölött.

Remélem, adtam pár ötletet, és ha nem is ezek közül választasz, nézz körül a lakóhelyeden, milyen edzéseket érhetsz el, sőt, barátokkal, barátnőkkel is kiváló alkalom lehet a találkozásra egy közös jóga vagy TRX egy fárasztó nap végén. A lényeg, hogy olyan mozgást csinálj, amit szeretsz és amit élvezel, akár otthon, akár közösségben végzed. Sok teremben vannak bemutató órák, amelyek kifejezetten kezdőknek szólnak, érdemes figyelni a hirdetéseket. Ahogy a futásban, a keresztedzésben is fontos a fokozatosság, ne terheld túl magad, és kérj nyugodtan segítséget az oktatóktól, edzőktől. S hogy tudod beilleszteni az idődbe? Lehet akár heti egy alkalom, amit fixen be tudsz tartani, csak legyen rendszeres, úgy lesz igazán eredménye. Kívánom, hogy találd meg te is azt a mozgást, amit hosszú távon be tudsz építeni a futás mellett a mindennapjaidba, és amellyel színesebbé, változatosabbá és hatékonyabbá teheted a sportolásodat.

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. A legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok
6. A legnagyobb félelmek
7. A verseny legjobb része
8. A világbajnokság legfontosabb pillanatai
9. A legfontosabb dolgok, amiket a futásnak köszönhetek
10. A legjobb tippek a regenerálódásra
11. A legjobb zenék aszfaltra vagy körözős versenyekre
12. A legjobb futócuccok az őszre
13. A legösztönzőbb ötletek futásra a hidegben

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik