Sakkjátszma a frigóból

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2012.02.15. 10:02
Ritkán fordul elő, hogy kénytelen vagyok Jorge Jesus mestert megszégyenítően feltérképezni egy ellenfelet, de mivel jó eséllyel az unatkozó...

Benfica practiceBenfica practice

Ritkán fordul elő, hogy kénytelen vagyok Jorge Jesus mestert megszégyenítően feltérképezni egy ellenfelet, de mivel jó eséllyel az unatkozó emberek fociszerető prototípusa ma 18:00-tól a televízióhoz tapad, nekem meg amúgy is december közepe óta a Zeniten az egyik szemem, így megpróbálom. Sapka, sál, forralt bor!

Nem gondolom, hogy túl sokan tisztában vannak azzal, hogy milyen ínyencségnek is nézünk ma este elébe. Kevesen vannak, akik elismerik a Benfica attraktivitását, és talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy még kevesebben teszik ezt a Zenit Szentpétervárral. Ma mégis összehozta egymással a két csapatot a jó sors, és ha a kemény mínuszok(-15 fok körül lesz) nem akadályozzák őket meg, akkor megcáfolhatják az előítéleteket.

Pedig nehéz lenne ennél a két csapatnál érdekesebb párosítást összehozni. Két ízig-vérig támadó focit játszó brigád, két zseniális taktikus, és két teljesen ellentétes Bajnokok Ligája-szereplés.

Nyilván laikusként a legérdekesebbnek a labdajáratós latinos Benfica, és a fizikumra építő orosz focit játszó Zenit találkozása tűnhet. Ki kell ábrándítanom az olvasót: ez nem fog megtörténni. Luciano Spalletti, egyikeként a legképzettebb olasz trénereknek remek kispasszos támadófocit honosított meg a csapatba ömlő olajmilliárdokból, így jó esély lehet akár egy kilencven percig tartó fejetlen hajszára is!Luciano Spalletti

Hiába a sok pénz, Spallettinek a Benfica keretét látván összefutott a nyál a szájában!

Itt persze el is érkeztünk a kényes kérdéshez: mennyit enged csapatainak a két mágnestáblaagyú mester az első meccsen? Mennyit mer kockáztatni hazai pályán a sérülésekkel küszködő Zenit, és hogyan reagál az irdatlan hidegre a finomabb klímához szokott Benfica?(Tegnap az Olimpiakosz egyébként szintén Oroszországba látogatott, és a Kazany ellen Moszkvából jött haza a -12 fokból egy 1-0-ás győzelemmel.) Melyik mester mer bátrabban változtatni a jól bevált, stabil egycsatáros felállásán, és melyik oldalon lesznek fájóbb hiányzók?

Míg mi a csapat hóekéjét, Javi Garciát vagyunk kénytelenek nélkülözni, addig a Zenit a kezdő kapus Malafejev mellett elvesztette a védelemből a menedzserjátékokban már most is nagy nevű olasz Criscitot, és a csapat két eszét, Dannyt, és Sirokovot. Emellett a kiegészítő csatárként számon tartott Buharov hiánya talán már nem is annyira égető a szentpéterváriak számára.Javi Garcia, a hentes

Néha elkél a határozott fellépés a középpályán...

Hogy miért van annyi sebesültje sérültje az oroszoknak? Elérkeztünk az orosz foci gyenge pontjához: mert december hatodika óta csak az edzőközpontban/edzőtáborban poshadnak/nyaralnak szerencsétlenek. Köztudott, hogy a felkészülési időszak végére megnő a sérülésveszély, a monoton terhelés, és a műfű kikészíti az ízületeket, és ilyenkor a legkevésbé sem élesek még a játékosok egy-egy párharcnál(ismerjük a magyar kifogást: idény eleji forma).

Az oroszok most csúnyán megszívhatják a hosszú szünettel, hiszen amíg ők csak edzegettek(és olyan erős csapatokkal játszottak, mint a Pistoiese, az üzbég bajnokság topcsapatai, vagy a SerieD U19-es válogatottja), addig mi visszakézből lepofoztunk pár portugál csapatot, és tétmeccsekkel készültünk rájuk. Hiába vezeti mindkét csapat nagy előnnyel bajnoksága tabelláját, jelen pillanatban csak a mi helyezésünk mutathat reális formát.

Ne feledjük, a Zenit csoporttovábbjutása sem volt már egy kifejezetten fáklyásmenetként azonosítható európai hadjárat: két győzelemmel, három döntetlennel, és egy vereséggel a zsebükben, a világverő ciprusi APOEL mögött, ám a Porto, és a Sahtar Donyeck előtt jutottak a tizenhat közé. A mi csoportunkat sem kellett a legerősebbek közé sorolni egy rém gyenge román bajnokkal, egy masszívan kontrázó Basellel, és egy kiábrándító Manchesterrel a soraiban, de ne szépítsünk: minden bizonnyal így is az APOELZenitPortoSahtar-féle "G" jelű volt a leggyengébb négyes.

Nuno Gomes és Bruno AlvesMégsem szabad lebecsülni az ellenfelet: Gazprom-milliárdokból fújt stabilan szálló héliumos lufiról beszélünk, ami nem mostanában fog kipukkadni. Orosz válogatott sztárok, néhol nemzetközi szinten is első vonalasnak ítélhető légiósok, és egy zseniális edző szolgálja a kék-fehéreket. Lazovics, vagy Kerzsakov fenyegető közelsége a kapunkhoz, vagy a takonymocsok,pfejjdeutálom Bruno Alves(balra) kaszáló mozdulatai vészjóslóak lehetnek egészen a visszavágó lefújásáig.

Hiába sok az ellenfél sérültje, olyan játékosok koptathatják így is a kispadot, mint Huszti Szabolcs, aki egyébként meglepően jól szerepelt a felkészülési időszakban: a szebb napokat is megélt Pistoiese mellett a Lokomotiv Taskent, és a Bunyodkor hálóját is megzörgette. Szabi játékára minden korábbinál nagyobb esély van a sérüléshullám miatt, ám ezt a legkevésbé sem valószínű, hogy kezdőjátékosként teheti meg.

A mérkőzésen egyébként leírhatatlanul hideg lesz, az UEFA a végsőkig kivárt, hogy egyáltalán lehet-e meccset rendezni a Petrovszkij stadionban. A Zenit elöljárói forró teával várják a szurkolókat, a mi fiaink klottgatyában ugyanakkor valószínűleg még jobban fognak fázni, mint a hétfő éjszakai megérkezésükkor:Benfica Szentpétervár

Nico Ninja Gaitán

Hideg ide-hideg oda, nagyon kell a a győzelem, vagy egy lőtt gólos döntetlen. Ezt valószínűleg a lenti felállásban próbáljuk meg kiharcolni, bár látok egy kis esélyt Rodrigo bevetésére is. A hentes szekció ezúttal a Garay-Matics duó lesz, mögöttük egy mélységi Luisaoval. Valószínűleg Maxi sem fog nagyon elfutkosni, Emersont pedig szinte már látom lebetonozni magát Luisao ánuszánál.

Witsel minden bizonnyal a szokottnál kevesebbet lesz majd támadásban(lásd: MU elleni meccsek), és gyakran Nolito is jóval beljebb húzódik ilyenkor-már ha nem Bruno Césart köszönthetjük majd a bal szélső szerepében. Minden bizonnyal a legkevésbé sem a támadó szekción fog múlni a sikerünk...

Benfica-ZenitA meccsre egyébként a DigiSport 17:45-től jelentkezik stúdiójából, maga a derbi 18:00-kor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik