DEÁK ZSIGMOND
2022.07.05 22:55 Frissítve: 2022.07.06 22:17

Száz kisleány, száz gól – Deák Zsigmond jegyzete

 

 
 Szerdán megszülethet a Ferencváros 100. BEK-/BL-gólja
Van néhány játékelem, amiben a Tobol számai jobbak a Fradiéinál
Csercseszov: Az én szótáramban nem szerepel a probléma kifejezés

Sallay Mihály cigányprímás 1948-ban írt Fradi-indulójának az a sora jutott az eszembe, amelyben „száz kisleány egy gólra vár, száz csókot ád majd a győztes meccs után”, miután hazánk legnépszerűbb s momentán legjobb futballcsapata 99 gólnál tart a BEK-/BL-sorozatban. A kerek századik szerdán már meg is születhet a ferencvárosi otthontól több mint háromezer kilométerre, a Tobol folyó partján, Kosztanaj városában. Nem a világ közepe, az tény, de hát így alakult, a sorsolásnak köszönhetően a zöld-fehérek Észak-Kazahsztánban kezdik a 2022–2023-as Bajnokok Ligája selejtezőit. Bár személyes tapasztalataim szerint a kazahok vendégszerető emberek, akik külön szívélyességgel fogadják a „Madzsarisztánból” érkező távoli rokonokat, csodálkoznék, ha most az lenne a céljuk, hogy a zöld-fehérek jubileumi találatához asszisztáljanak.

Persze nemcsak erre a bizonyos gólra várunk a Fraditól, hanem a közelmúlthoz hasonló menetelésre valamelyik nemzetközi kupa csoportköréig, elvégre az utóbbi három idényben mindig sikerült eljutni erre a szintre, s a jóhoz könnyű hozzászokni. A leginkább vágyott természetesen a BL, az Európa-liga már reálisnak mondható, s azért az Európa-konferencialigát is meg kell becsülni. Elvégre a végső győztes AS Románál büszkén tették be a vitrinbe a friss trófeát, és José Mourinho sem törölte ki az edzői eredménysorából. Nyilván nem állítom, hogy szükség lesz új tárlóra a Fradi-múzeumban, ettől még gondolkodhatunk úgy, ha esetleg az Ekl-ben folytatják majd a mieink, elérhető lehet kitűzött célként a tavaszi szereplés mint újabb lépcsőfok felfelé.

Ám egyelőre csak nyár van, ne nézzünk annyira előre, inkább a lábunk elé, mert különben könnyen orra bukunk. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző még nem szerepelt a csapattal az európai porondon, s a premieren a helyi újságírók szerint épp az ő személye (no meg az olcsó jegyek miatt) lesz majd telt ház, mintegy kilencezer néző a kosztanaji Ortalik Stadionban. A papírforma az FTC mellett szól, ezt kell megvalósítani most és jövő szerdán, többek mellett annak a századik ferencvárosi BL-/BEK-gólnak a segítségével. Az első 1963-ban született Albert Flórián, a 25. 1976-ban Nyilasi Tibor, az 50. 1995-ben Lisztes Krisztián, a 75. 2020-ban Franck Boli révén, tizenhárom, tizenkilenc és huszonöt év elteltével. Most csak két esztendő pergett le, mi ez, ha nem fejlődés? Folytatni kellene.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.02.08 15:32:56

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A 92. percben esélyt kapott az egyenlítésre Kanta József együttese, de kimaradt Kovács Mátyás büntetője.

2023.01.19 23:31:04

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az európai fluktuációra jellemző, hogy az akkor a csoportkörben szereplő 16 együttes közül ma csak négy (Buducsnoszt Podgorica, Krim Ljubljana, illetve a két magyar csapat, a Győr, valamint a 2000-ben Herz-FTC néven szereplő Ferencváros) tagja a 2022-2023-as BL elitmezőnyének. Aligha véletlen, hogy a Bajnokok Ligája győzelmi örökrangsorának első három helyén is az ezen négyesből kikerülők osztoznak.

2022.11.09 00:24:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sikertelenség esetén a kedvenceket mindenféle úton-módon felmenteni kész praktikák között a különböző sorsolások tisztaságának megkérdőjelezése is felvetődött már, főleg, ha a hasonló szóbeszédeket hivatalos személyek is hevítették.

2022.11.07 21:24:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket...