Száz kisleány, száz gól – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.07.05. 22:55

Sallay Mihály cigányprímás 1948-ban írt Fradi-indulójának az a sora jutott az eszembe, amelyben „száz kisleány egy gólra vár, száz csókot ád majd a győztes meccs után”, miután hazánk legnépszerűbb s momentán legjobb futballcsapata 99 gólnál tart a BEK-/BL-sorozatban. A kerek századik szerdán már meg is születhet a ferencvárosi otthontól több mint háromezer kilométerre, a Tobol folyó partján, Kosztanaj városában. Nem a világ közepe, az tény, de hát így alakult, a sorsolásnak köszönhetően a zöld-fehérek Észak-Kazahsztánban kezdik a 2022–2023-as Bajnokok Ligája selejtezőit. Bár személyes tapasztalataim szerint a kazahok vendégszerető emberek, akik külön szívélyességgel fogadják a „Madzsarisztánból” érkező távoli rokonokat, csodálkoznék, ha most az lenne a céljuk, hogy a zöld-fehérek jubileumi találatához asszisztáljanak.

Persze nemcsak erre a bizonyos gólra várunk a Fraditól, hanem a közelmúlthoz hasonló menetelésre valamelyik nemzetközi kupa csoportköréig, elvégre az utóbbi három idényben mindig sikerült eljutni erre a szintre, s a jóhoz könnyű hozzászokni. A leginkább vágyott természetesen a BL, az Európa-liga már reálisnak mondható, s azért az Európa-konferencialigát is meg kell becsülni. Elvégre a végső győztes AS Románál büszkén tették be a vitrinbe a friss trófeát, és José Mourinho sem törölte ki az edzői eredménysorából. Nyilván nem állítom, hogy szükség lesz új tárlóra a Fradi-múzeumban, ettől még gondolkodhatunk úgy, ha esetleg az Ekl-ben folytatják majd a mieink, elérhető lehet kitűzött célként a tavaszi szereplés mint újabb lépcsőfok felfelé.

Ám egyelőre csak nyár van, ne nézzünk annyira előre, inkább a lábunk elé, mert különben könnyen orra bukunk. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző még nem szerepelt a csapattal az európai porondon, s a premieren a helyi újságírók szerint épp az ő személye (no meg az olcsó jegyek miatt) lesz majd telt ház, mintegy kilencezer néző a kosztanaji Ortalik Stadionban. A papírforma az FTC mellett szól, ezt kell megvalósítani most és jövő szerdán, többek mellett annak a századik ferencvárosi BL-/BEK-gólnak a segítségével. Az első 1963-ban született Albert Flórián, a 25. 1976-ban Nyilasi Tibor, az 50. 1995-ben Lisztes Krisztián, a 75. 2020-ban Franck Boli révén, tizenhárom, tizenkilenc és huszonöt év elteltével. Most csak két esztendő pergett le, mi ez, ha nem fejlődés? Folytatni kellene.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik