Sárosi György, a szigeti sztár – avagy Fradi-góleső Máltán

B. B.B. B.
Vágólapra másolva!
2019.07.29. 12:14
Ha máltai futballmúlt, akkor Ferencváros... A Nemzeti Sportnak mindenhol vannak kapcsolatai, így az apró szigetországban is. A múltat számunkra ezúttal Charles Camenzuli, helyi televíziós riporter, az Európai Újságíró-szövetség elnöke elevenítette meg.
Wenzu Gabarretta híres védése ellenére a Ferencváros legyőzte a St. George-ot – és rengeteg gólt szerzett Máltán
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK A FRADI MÁLTAI TÚRÁJÁRÓL!
Wenzu Gabarretta híres védése ellenére a Ferencváros legyőzte a St. George-ot – és rengeteg gólt szerzett Máltán A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK A FRADI MÁLTAI TÚRÁJÁRÓL!

 

Charles Camenzuli
Charles Camenzuli

A híres újságíró, Charles Camenzuli a máltai labdarúgás történésze, s a Ferencváros mostani kupamérkőzése is remek apropót teremtett arra, hogy felidézze lapunknak a múltbéli összecsapásokat. Az Európai Újságíró-szövetség elnöke ráadásul több képet is küldött a zöld-fehérek egykori túrájáról – a Fradi az 1937–1938-as idény téli szünetében utazott Máltára, nem mellékesen bajnoki címet szerzett és KK-győztesként utazott el.

„Hét mérkőzést játszott Máltán a Ferencváros – vágott bele Charles Camenzuli. – Amint kiderült, hogy az akkori időszak egyik legjobb csapata látogat az országba, a jegyeket percek alatt elkapkodták az összes mérkőzésre. Tizenöt shillingért lehetett bérletet venni, ami mind a hét találkozóra feljogosított a belépésre, ez mai árfolyamon nagyjából másfél euró volt. A látogatás Karácsonyi túra néven vált ismertté, a legnagyobb érdeklődés Sárosi György doktort övezte, aki rendkívüli népszerűségnek örvendett akkoriban Máltán. Olyan nagy szó volt, hogy a Ferencváros a szigetre látogatott, hogy külön képeslapot, emlékkártyát nyomtattak ki, és még a cigarettás dobozok hátlapjáról is a magyar játékosok arcképei köszöntek vissza.”

Sárosi György
Sárosi György

A Ferencváros nem pihenni utazott Máltára, 16 nap alatt hét mérkőzésen lépett pályára, Sárosi György úgy szórta a gólokat, mint nézők a tökmag héját a földre, hol négyet, hol ötöt rúgott, illetve fejelt.

„A második összecsapáson a St. George ellen lépett pályára a magyar csapat, a máltai kapus, Wenzu Gabarretta által ott bemutatott védést azóta is az évszázad védéseként emlegetik nálunk – folytatta a híres televíziós riporter. – Kiss Gyula adott le olyan életerős lövést, amilyet azóta is nagyon ritkán látni, a kapus pedig a fizika összes törvényét meghazudtolva hárította. A mozdulatot egy ismeretlen fotós is megörökítette, sokáig próbálták kideríteni, ki készíthette a felvételt, de senki sem járt sikerrel.”

A Ferencváros néhány nappal később többek között pályára lépett a Máltán állomásozó angol hadsereg csapata ellen is, amely akkoriban igencsak erősnek volt mondható, a Fradi mégis 11:3-ra lemosta. Az utolsó mérkőzésen a Málta XI. néven futó alakulatot 12:3-ra verte meg a magyar bajnok, Sárosi György nyolc (!) gólt szerzett. A zöld-fehérek 1937–1938 telén rendezett hétmeccses túráján rengeteg gól született, Sárosi György huszonötöt jegyzett – nem véletlenül volt Máltán is ő a legnagyobb sztár.

KARÁCSONYI GÓLZÁPOR

A Ferencváros a harmincas évek végi, karácsonyi máltai túráján a következő eredmények születtek:

1937. december 25.: Valletta FC–Ferencváros 1:12
1937. december 26.: St. George's FC–Ferencváros 1:3
1938. január 1.: Navy–Ferencváros 2:9
1938. január 2.: Floriana FC–Ferencváros 2:4
1938. január 6.: Sliema Wanderers FC–Ferencváros 2:4
1938. január 8.: Army–Ferencváros 3:11
1938. január 10.: Málta XI.–Ferencváros 3:12

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ

VISSZAVÁGÓ – JÚLIUS 30., KEDD
20.00:
Valletta FC (máltai)–Ferencváros (Tv: Duna) – élőben az NSO-n
Ta'Qali, The Centenary Stadium

AZ 1. MÉRKŐZÉSEN
FERENCVÁROS–Valletta FC (máltai) 3–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik