Nincs nála sikeresebb a Real Madridnál, s ma megszerezheti a 25. klubtrófeáját

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.05.28. 10:40
null
Marcelo a május 28-i, Liverpool elleni BL-döntőt követően is szeretné feltenni a sálát a szobor nyakára a Cibeles téren (Fotó: AFP)
A La Liga bajnoki címének begyűjtésével Marcelo a Real Madrid történetének legeredményesebb labdarúgója lett.  És ha a királyiak győznek május 28-án este a Liverpool elleni párizsi BL-döntőben, a brazil balhátvéd a 25. trófeáját nyeri meg a klubbal.
MARCELO VIEIRA DA SILVA JÚNIOR
Született: 1988. május 12., Rio de Janeiro
Állampolgársága: brazil
Sportága: labdarúgás
Posztja: védő
Válogatottsága/góljai: 58/6
Klubjai: Fluminense (2005–2006), Real Madrid (2007–)
Kiemelkedő eredményei: 6x spanyol bajnok (2007, 2008, 2012, 2017, 2020, 2022), 4x BL-győztes (2014, 2016, 2017, 2018), 2x Király-kupa-győztes (2011, 2014), 5x spanyol Szuperkupa-győztes (2008, 2012, 2017, 2020, 2022), 3x európai Szuperkupa-győztes (2014, 2016, 2017), 4x klubvilágbajnok (2014, 2016, 2017, 2018), Konföderációs Kupa-győztes (2013)

Ha fel kellene sorolni a Real Madrid 10 legnagyobb legendáját, Marcelo biztosan nem lenne közöttük, de talán még az első huszonötben sem. Pedig a brazil balhátvéd nemrég a 24. trófeáját nyerte meg a klubbal, s az idén januárban, 88 éves korában elhunyt Francisco Gentót megelőzve a királyiak történetének legeredményesebb labdarúgója lett. És ha a madridiak a La Liga bajnoki címe mellé a Bajnokok Ligáját is megnyerik, a 33 éves bekk a 25. aranyérmét is beteheti a vitrinjébe.

Senki sem vizionált ilyen karriert, amikor a spanyolok 2007 januárjában szerződtették őt a Fluminensétől. Hat és fél millió eurót fizettek érte, ami ma már szinte „filléres tétel”, akkoriban viszont nagy pénznek számított egy nemzetközi szinten ismeretlen balbekkért. A klub akkori elnöke, Ramón Calderón azonnal védelmébe vette, olyan gyöngyszemnek nevezve Marcelót, akit fél Európa szeretett volna megszerezni. Az elnök mondata az ilyenkor szokásos marketingszövegnek tűnt, valószínűleg ő sem gondolt arra, hogy a tehetséges játékos még 15 évvel később is a madridiak kötelékébe tartozik, és a klubtörténet legtöbb trófeát nyerő klasszisává növi ki magát.

Az akkor még rövid hajú, borotvált arcú brazil eleinte alig tudott megszólalni azok után, hogy a Fluminensétől a világ legnépszerűbb klubjához került, amely már akkor is tele volt sztárfutballistával. Szinte minden új volt neki, a szerződése aláírását megelőző órákban tapasztalhatta, hogy ennél a klubnál tényleg minden apró részletre figyelnek.

ROBERTO CARLOS ÉS CAMACHO NYOMÁBAN
Marcelo kapcsán természetesen rendre előkerül a Real Madriddal foglalkozó szakmai és rajongói oldalakon, hogy ki a klub történetének legjobb balhátvédje. A közmegegyezés szerint Roberto Carlost illeti a cím, de olyan oldal is van, amely szerint José Antonio Camacho volt minden idők legjobbja a poszton.
A 49 éves világbajnok brazil bekk 1996 és 2007 között négy bajnoki címet és három BL-t nyert a klubbal, míg Camacho 1974 és 1989 között a bajnokságot kilencszer (!), az UEFA-kupát kétszer hódította el a madridiakkal. Az viszont nem kérdés, hogy Marcelónak is ott van a helye a királyiak legjobb balbekkjei között.


„Amint megérkeztünk Madridba, elvittek, hogy vegyenek nekem egy rám szabott öltönyt. Korábban sohasem viseltem ilyet – idézte őt a managingmadrid.com. – A szerződésem már elő volt készítve, én pedig nem gondolkodtam, egyből aláírtam. Fabio Capello megkérdezte, szeretnék-e maradni karácsonyig, de inkább hazautaztam, mert kissé megijedtem az egész helyzettől. Bárhová néztem, mindenhol legendák voltak. David Beckham nyűgözött le a leginkább: ő nemcsak egy futballista volt, hanem igazi sztár, akit mindenki ismert. De rajta kívül is olyan klasszisokkal kerültem egy csapatba, mint Roberto Carlos, Sergio Ramos, Ruud Van Nistelrooy, Míchel Salgado, Raúl és Iker Casillas. Eleinte nemigen beszéltem spanyolul, mégis mindenki nagyon kedves volt. Raúl nekem és a családomnak is sokat segített. Akárcsak Roberto Carlos. Gyerekként ő volt a példaképem, megszólalni sem tudtam, amikor először találkoztam vele.”

MARCELO EMLÉKEZETES MEGMOZDULÁSAI


A történeti hűség kedvéért mindjárt rögzítsük is: az első sikere a 2007-es bajnoki aranyérem, ám a kivívásában minimális szerepe volt. Januári megérkezése után mindössze hat meccsen kapott lehetőséget a La Ligában, és csak egyszer, a Racing otthonában 2–1-re elveszített összecsapáson volt kezdő. A következő kiírásban, Bernd Schusternél viszont már alapember lett – és hosszú-hosszú ideig az is maradt. Mások mellett José Mourinho, Zinédine Zidane és Carlo Ancelotti is számított rá, igaz, ebben az idényben már alig kapott szerepet. A bajnokságban 12 találkozón játszott, de csak ötször volt kezdő, a BL-ben pedig háromszor cserélték be. A Sahtar elleni idegenbeli meccsen 21, a Sheriff otthonában 20, a Chelsea elleni hazai negyeddöntőben 42 percet kapott. Ám aki látta őt a Manchester City elleni elődöntő visszavágóján az oldalvonal mellett „akciózni”, az tisztában van vele, hogy vérbeli csapatkapitányként mennyire együtt él társaival. Elvégre 117 év elteltével ő lett az első külföldi kapitánya a patinás madridi csapatnak – ami egyébként sok szurkoló szerint a hagyományok szembeköpése, de legalábbis lábbal tiprása volt. A legutóbbi nem spanyol játékos, aki a Real csapatkapitánya volt, a guatemalai Federico Revuelto még 1904-ben... Marcelo előtt Sergio Ramos viselte a karszalagot, akit a brazil védő gyakorlatilag fogadott testvérének tekint.

A VÉDŐ FIA CSATÁRKÉNT TÜNDÖKÖL
A spanyol futball kedvelői közül bizonyára sokan tudják, hogy Marcelo fia, Enzo a Real Madrid utánpótlásában futballozik, és kimondottan tehetséges játékosnak tartják. Igaz, az édesapjával ellentétben ő nem védőként, hanem csatárként bizonyít a királyiak U12-es csapatában. Legutóbb március végén került a figyelem középpontjába, amikor egy magasan jegyzett korosztályos nemzetközi tornán duplázott a Liverpool ellen 6–0-ra megnyert találkozón, és Cristiano Ronaldo jellegzetes örömét utánozva ünnepelte a góljait.
A meccset a büszke édesapa is élőben nézte, és korábban azt is elárulta, hogy mielőtt visszavonul, szeretne még a fiával egy csapatban futballozni. Erre reálisan nézve kevés az esély, annak viszont nagy a valószínűsége, hogy Enzóról sokat hallunk még a következő években.


„Olyan nekem, mint egy nagy testvér – mondta Marcelo március elején az El Hormiguero című spanyol televíziós műsorban. – Rengeteget segített a pályafutásom során. Emlékszem, 2017-ben, a Bajnokok Ligája megnyerése után nagyon meg voltam szeppenve, de ő azt mondta, hogy menjek fel vele a lépcsőn, és tegyem a klubsálat a Plaza de Cibeles közepén álló szobor nyakába. Először visszautasítottam, mert ez a gesztus csapatkapitányként őt illette volna meg, de aztán megtettem. Az akkor készült fotó sokat elárul. Örökké hálás leszek neki ezért.”

A mostani bajnoki ünneplés során már egyértelmű volt, hogy ő teszi a sálat a díszes kocsin ülő istennő nyakába, mint ahogy az is vitathatatlan, hogy az elmúlt 15 évben Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo és Karim Benzema mellett az együttes egyik emblematikus alakjává vált. Mégis gyakran kritizálták őt azért, hogy védőjátéka kevésbé hasznos, és inkább a támadásépítésben jeleskedik. Pedig korábban Paolo Maldini, Diego Maradona és Roberto Carlos is dicsérte, az argentin legenda konkrétan azt nyilatkozta 2011-ben, hogy Cristiano Ronaldót és Lionel Messit leszámítva Marcelo a La Liga legjobb futballistája. Néhány évvel ezelőtt a Marca megkérdezte, mit gondol a játékát érő kritikákról, ő pedig őszintén elmondta a véleményét.

Íme, Marcelo, a Real Madrid történetének legeredményesebb játékosa! (Fotó: Getty Images)
Íme, Marcelo, a Real Madrid történetének legeredményesebb játékosa! (Fotó: Getty Images)


„Azóta kritizálják a védőjátékomat, amióta Madridban futballozom. Ha nem tudnék védekezni, nem nyertem volna ennyi trófeát. A csapat játéka sokat változott, amióta itt játszom, de én mindig alkalmazkodtam. Sokan azt várják, hogy úgy védekezzek, mint Sergio Ramos vagy Raphaël Varane, de ez lehetetlen. Szélsőként más a feladatom, és a támadójáték az egyik erősségem. Meg kell találni az egyensúlyt. Különösebben nem foglalkozom a kritikákkal, tudom, mikor hibázom, és olyankor igyekszem kijavítani.”


Bár a szerződése az idény végén lejár, ha rajta múlna, maradna a Realnál. Az viszont nem biztos, hogy a klub is hosszabbítana vele, kiváltképp, hogy a nyáron állítólag érkezik Antonio Rüdiger a Chelsea-től, és Ferland Mendy mellett David Alaba is tud a védelem bal oldalán játszani. Marcelo már a társainak is panaszkodott róla, hogy nem akar hosszabbítani vele a vezetőség. Vagyis elképzelhető, hogy a május 28-i, Liverpool elleni BL-döntő lesz Marcelo utolsó mérkőzése a királyiak hófehér mezében. Ki tudja, talán még egyszer felteheti a sálat a szobor nyakára a Cibeles téren.

MARCELO A REAL MADRIDBAN…
16 idényben játszott
10 edző irányítása alatt futballozott - Fabio Capello, Bernd Schuster, Juande Ramos, Manuel Pellegrini, José Mourinho, Carlo Ancelotti (kétszer), Rafael Benítez, Zinédine Zidane (kétszer), Julen Lopetegui, Santiago Solari
546 tétmérkőzésen szerepelt
38 gólt szerzett
2014, Lisszabon: az Atlético Madrid elleni BL-döntő után Jesús Fernándezzel (Fotó: AFP)
2014, Lisszabon: az Atlético Madrid elleni BL-döntő után Jesús Fernándezzel (Fotó: AFP)
2016, Milánó: kisfi ával ünnepel, megint csak az Atlético legyűrése után (Fotó: AFP)
2016, Milánó: kisfi ával ünnepel, megint csak az Atlético legyűrése után (Fotó: AFP)
2017, Cardiff : letudva a Juventus (Fotó: AFP)
2017, Cardiff : letudva a Juventus (Fotó: AFP)
2018, Kijev: lepipált Liverpool (Fotó: AFP)
2018, Kijev: lepipált Liverpool (Fotó: AFP)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. május 28-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik