Két belga hiba, két portugál gól: fél lábbal a legjobb nyolc között a Benfica

Vágólapra másolva!
2023.02.15. 20:50
null
A kék-fekete mezes belgák kezdték lendületesebben a mérkőzést, de a végére kijött a tudásbeli különbség a portugálok javára (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a csoportkörben a PSG-t megelőző portugál Benfica a meglepetésre nagyon simán továbbjutó belga FC Bruges otthonában lépett pályára. A belgák kezdték lendületesebben a találkozót, de a portugálok a második félidőben érvényesítették a papírformát, és 2–0-s győzelmet arattak.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FC BRUGES (belga)–BENFICA (portugál) 0–2 (0–0)

Bruges,Jan Breydel Stadion.Vezette:Massa (olasz)
BRUGES:Mignolet – Clinton Mata, Hendry, Mechele, Meijer – Odoi (C. Nielsen, 65.), Onyedika – Buchanan, Vanaken, Sowah (Jutgla, 79.) – Lang.Vezetőedző:Scott Parker
BENFICA:
Vlakhodimosz – Bah, António Silva, Otamendi, Grimaldo – Florentino, Chiquinho – Aursnes, Joao Mário (Joao Neves, 90+4.), Rafa Silva (Neres, 65.) – Goncalo Ramos (Goncalo Guedes, 65.). Vezetőedző: Roger Schmidt
Gólszerző:Joao Mário (51. – 11-esből), Neres (88.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést a Benfica: egy szöglet után Goncalo Ramos csúsztatott Mignolet karjaiba. Két perccel később a Bruges is megvillant – Buchanan éles szögből leadott lövését kiváló reflexszel védte Vlahodimosz.

A 24. perc után gyors egymásutánban három lehetőség is kimaradt a hazai kapu előtt: Aursnes lábbal, míg António Silva fejjel nem talált kaput, de a belga védők is közel jártak egy komikus öngólhoz. A Mignolet kapuja előtti tűzijáték ezután sem ért véget, Rafa Silva éles szögből döngette meg a két kapufa találkozási pontját. Nem sokkal ezután a veterán belga kapus is közbeavatkozott egy éles szögből eleresztett kísérletnél – sikerrel.

A 37. percben Rafa Silva – a korábbi kapufa után – a kapu fölé bólintott, majd a szünet előtt már-már sorsszerűen (a kihagyott portugál lehetőségeket büntetendő) jött a hazai gól, de Odoi gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A második félidő is egy kihagyott Benfica-helyzettel kezdődött (Goncalo Ramos térdéről pattant a kapu mellé a labda), majd megszületett a megérdemelt vezető gól is: a Goncalo Ramost Hendry felrúgta, a jogos tizenegyest pedig Joao Mário váltotta gólra – Mignolet beleért ugyan a jól helyezett labdába, de ez nem volt elég a védéshez (VIDEÓ ITT). 0–1

A vezetés megszerzése után ráült az eredményre a Benfica. Scott Parker tanítványai becsülettel ostromolták Vlahodimosz kapuját, de nem adtak komoly munkát a görög kapusnak. A 88. percben aztán bebiztosították a győzelmet a „sasok”: a csereként beálló David Neres elcsente a labdát az elbambuló védőktől, majd higgadtan a bal alsó sarokba helyezett (VIDEÓ ITT). 0–2

A ráadásban még egy lesgólig eljutott Roger Schmidt csapata, de ez már nem osztott, nem szorzott: a Benfica 2–0-ra győzött Belgiumban, és fél lábbal már a negyeddöntőben érezheti magát.

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE! A Benfica magabiztos győzelmet aratott Belgiumban és hatalmas lépést tett a negyeddöntőbe jutás felé. Köszönjük figyelmüket!

90+4. perc: Cserélt még egyet a Benfica, Joao Mário helyére Joao Neves érkezett.

90+3. perc: Neres ismét betalált, de lesen kapta a labdát, így nem született érvényes találat.

90. perc: Három perc hosszabbítás következik.

88. perc: GÓÓÓÓL! Neres lelopta a labdát a tétovázó Meijer lábáról, majd betört a 16-oson belülre és 10 méterről, ballal a bal alsóba lőtt. 0–2!

86. perc: Neres passza után Joao Mário lőtt a kapu mellé.

79. perc: Cseréltek a hazaiak, Jutgla érkezett Sowah helyére.

Próbálkoznak a hazaiak, de nem igazán tudnak helyzetbe kerülni a Benfica kapuja előtt.

72. perc: Chiquinhokerült helyzetbe a 16-oson belül, de életerős lövése a visszaérő Onyedikáról szögletre vágódott.

65. perc: Mindkét csapat cserélt. A hazaiaknál Nielsen érkezett Odoi helyére, míg a vendégeknél Neres Rafa Silva, Goncalo Guedes pedig Goncalo Ramos helyére állt be.

Joao Mário (balra) jutatta előnyhöz a portugálokat (Fotó: AFP)
Joao Mário (balra) jutatta előnyhöz a portugálokat (Fotó: AFP)

51. perc. GÓÓÓL! Joao Mário állt a labda mögé, Mignolet érezte az irányt és bele is ütött a labdába, de az a lécről a gólvonal mögé vágódott. 0–1!

49. perc: BÜNTETŐ! Hendry nem figyelt az érkező Goncalo Ramosra és a labda helyett a lábát találta el, jogos ítélet!

47. perc: Jobb oldali szabadrúgás után a kapu előtt Goncalo Ramos érkezett, de a térdéről a kapu mellé pattant a labda.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. Csere egyik oldalon sem volt a szünetben.

45+1. perc: Vége az első félidőnek! Jól kezdett a Bruges, de a folytatásban a Benficának volt több lehetősége, gól azonban nem született ezidáig. Hamarosan folytatás!

45. perc: Egy perc hosszabbítás következik.

Hamar le is zárult a vizsgálat, érvénytelen a találat!

45. perc: Odoi fejese után a Benfica kapujába került a labda, de egyelőre les miatt érvénytelen a találat!

43. perc: Otamendi taposta meg Langot, sárga lap.

37. perc: Rafa Silva sarokkal tette a labdát Joao Mário elé, a portugál ívelése után Goncalo Ramos fejelt a kapu fölé.

30. perc: KAPUFA! Joao Mário remekül ugratta ki Rafa Silvát, aki éles szögből pont a két kapufa találkozási ponját találta el.

29. perc: Sowah ütötte meg Grimaldo arcát, sárga lap.

26. perc: Otamendi az ötös sarkától fejelte vissza a labdát, az üresen érkező António Silva hét méterről azonban a kapu fölé fejelt.

25. perc: Grimaldo verekedte le magát az alapvonalig Sowah mellett, majd a menteni igyekvő Sowah Hendry hátát találta telibe, a labda végül a kapu tetején landolt.

24. perc: Clinton Mata hibája után GoncaloRamos passzolt Rafa Silvához, aki átívelt Aursneshez,a norvég 13 méterről, kapásból a kapu mellé lőtt.

23. perc: Rohamozott a Benfica, előbb Joao Mario elől mentett Mechele, majd Bah élesen középre lőtt labdája pont Rafa Silva elé került, de a portugál nem tudott kapura lőni.

11. perc: Lang cselezte be magát a bal szélről középre, majd 20 méterről a kapu fölé lőtt.

9. perc: Villant az első sárga, miután Odoi buktatta a kilépő Chiquinhot.

5. perc: Megvolt az első hazai lehetőség, Buchanan futott fel a bal szélen, betört a 16-oson belülre, majd az alapvonal közeléből megpróbálta ellőni a labdát a kilépő Vlakhodimosz mellett, de végül a görögöt találta telibe.

3. perc: Egy jobb oldali szögletet követően a kapu elé visszafejelt labdába Goncalo Ramos tudott belecsúsztatni, de Mignolet könnyedén hárított.

A nyolcaddöntők másik mai mérkőzését, a Dortmund–Chelsea találkozótITTkövethetik nyomon.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a portugálok indították útjára a labdát.

A Bruges kék-feketében, a Benfica piros-fehérben lép majd pályára.

ELŐZMÉNYEK

A két csapat még sohasem találkozott egymással európai kupamérkőzés.

A mai mérkőzés játékvezetője Davide Massa lesz. Az olasz a Bajnokok Ligája csoportkörében négy mérkőzést is vezetett.

A világbajnok Nicolás Otamendi szemkápráztató gólt ragasztott a Benfica egyik edzésén. Ha az argentín ezt ma élesben is megtenné, akkor joggal pályázhatna a "Bajnokok Ligája legszebb gólja" címre.

 

 

A Benfica legutóbbi 14 olyan mérkőzésén, amelyen belga ellenféllel került szembe kilenc alkalommal nyert, négy alkalommal döntetlen ért el és mindössze egy alkalommal szenvedett vereséget.

A Bruges a csoportkörben már találkozott portugál ellenféllel. A belgák a csoportkör nyitányán 4–0-ra nyertek a Porto otthonában, azonban a visszavágón ugyanilyen arányban vereséget szenvedtek.

A Benfica jelenleg magabiztos, öt pontos előnnyel vezeti a portugál ligát. A csoportkörben a francia sztárcsapatot, a PSG-t is maguk mögé utasító portugálok 2023-ban eddig három bajnoki mérkőzést játszottak és mindhárom alkalommal kapott gól nélküli győzelmet arattak. A BL-nyolcaddöntő előtti főpróba azonban rosszul sikerült Roger Schmidt együttesének, hiszen a Braga elleni kupa-negyeddöntő kiessésel zárult.

A házigazda Bruges novemberben a Leverkusen elleni gól nélküli döntetlennel zárta a csoportkört, azonban a magabiztos továbbjutást követően hatalmas mélyrepülésbe kezdett a gárda. November óta a Bruges mindössze egy bajnoki mérkőzést tudott megnyerni, a gyenge szereplés pedig december végén Carl Hoefkens vezetőedző állásába került. Bár új edzőjével Scott Parkerrel a belgák jelenleg hat mérkőzés óta veretlenek, még hazájukban sem bíznak abban, hogy a Benfica elleni párharcot sikerrel vívhatják meg. A belgák várakozásairólITTolvashatnak.

A csoportkörben a Benfica csoportja első helyén végzett a PSG-t is megelőzve, míg a Bruges az Atletico Madrid és a Leverkusen előtt lett csoportja második helyezettje.

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. FC Porto
64
2
12–7+5
12
2. FC Bruges
632
1
7–4+3
11
3. Bayer Leverkusen61234–8–45
4. Atlético Madrid61235–9–45
A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Benfica642016–7914
2. Paris SG642016–7914
3. Juventus61059–13–43
4. Maccabi Haifa61057–21–143

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében az FC Bruges–Benfica összecsapás. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik