Ajándék ez a nap – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2020.12.01. 23:02

Nyolcrét hajtott vagy inkább gyűrődött, megszáradt papírlap. Egy hónapja ázott szét, pedig nem sokat töltött az anorák belső zsebén kívül, csak amikor be kellett mutatni az ellenőrzésnél, illetve a kódját odatartani a beléptetőrendszer érzékelőjéhez. Ám november 4-én úgy zuhogott az eső Pesten, hogy ez a néhány másodperc a szabadban bőven elégnek bizonyult a „cafatosodáshoz”. Mégis megtartottam, mert egyrészt rá van írva, ez nemcsak a Fradi–Juve, hanem a Fradi–Barca meccs jegye is, másrészt nincs az a rozoga papírfecni, amit ne tennék el emlékbe a Ferencváros labdarúgócsapatának negyedszázados szünetet követő második Bajnokok Ligája-szerepléséről. Sajnos gyorsan kiderült, hogy a megviselt biléta csupán emlék jellegét őrzi meg, eredeti funkcióját elveszítette, hiszen a koronavírus szorításában meghozott szigorított intézkedések miatt a barcelonai sztárgárdát már a Puskás Aréna harmadháza sem nézheti meg, mint a torinóiakat (s korábban a Groupamában a Dinamo Kijevet).

Háromszor hatvanezer, összesen száznyolcvanezer helyett egyszer hat és egyszer húsz, azaz huszonhatezer ember lehet(ett) a helyszínen részese a ritkán látható hazai BL-varázsnak: ha belelovalnánk magunkat a veszteség érzetébe, minden bizonnyal a Dunának mennénk. Ebből a szempontból szinte jól jön, hogy legalább Lionel Messi hiányát nem kell siratni, aki több pihentetett és sérült társával együtt kihagyja a magyarországi mérkőzést. De mégis, a világ klubfutballjának egyik koronagyémántja „száll le” közénk, amely – bizonyság rá a múlt heti ukrajnai összecsapás, szintén az argentin sztár nélkül – tartalékosan is erős, mint a bivaly. S amikor ennek a bivalynak a „gazdája”, pardon, a csapat edzője, Ronald Koeman (játékosként maga is BEK-győztes a katalánokkal) azt találja mondani a felvezető sajtótájékoztatón, hogy „nehéz mérkőzésre számítok, a Ferencvárosnak minőségi támadói vannak”, azt igen jólesik hallani. S végül is a holland mester októberről, a Camp Nouból emlékezhet Tokmac remekbe szabott góljára – millimétereken múlt a les – és Isael döngő kapufájára még 0–0-nál, vagy épp láthatta (látta is!) a Fradi múlt heti bravúros helytállását a Juventus otthonában.

Ettől persze szerda este bármi történhet a Puskás Arénában, csak az nem, hogy újra megázzanak a jegyek, hiszen eső és néző sem lesz. Meccs viszont igen, s érdekes módon egyik félnek sincs sok veszítenivalója: a Barcelona már biztos továbbjutó, az FTC-nek pedig minden perc ajándék ezen a porondon, ezen a szinten, ilyen riválissal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik