Toleranciáért, egyenlőségért - Torghellével és Kantával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.12. 17:35
null
Az MTK Sándor Károly Akadémia képviseli Magyarországot Berlinben
Torghelle Sándor és Kanta József labdarúgókkal együtt, barátságos mérkőzéssel ünnepelték a Foci és Barátság Nemzetközi Napját az MTK és a Vasas gyermeklabdarúgói. A Gazprom „Foci a Barátságért” programjának részeként szervezett világnapot a résztvevő mind a 24 országban, Angliától Kínáig, így hívva fel az ifjú sportolók figyelmét az olyan alapvető értékek, mint a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elkötelezettség, győzelem és tradíció fontosságára. A „Foci a Barátságért” eseménysorozat keretében – amelyet az MLSZ Grassroots-programja is támogat – az MTK U14-es csapata júniusban részt vehet a BL-döntőn.

 

A Gazprom „Foci a Barátságért” programjának részeként immár második éve rendezik meg a „Foci és Barátság Nemzetközi Napját, amelyet a résztvevő mind a 24 országban, vagyis Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Angliában, Fehéroroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Japánban, Kazahsztánban, Kínában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban és Ukrajnában is megünnepeltek a profi karrierre készülő ifjú labdarúgók.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a program által támogatott alapvető értékekre, a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elkötelezettség, győzelem és tradíciók fontosságára. Itthon az idei BL-döntőre utazó MTK Sándor Károly Akadémia U14-es csapata játszott az esemény apropóján barátságos mérkőzést a tavalyi résztvevő Vasas Kubala Akadémiával.

„Magyarország első labdarúgó akadémiájaként büszkék vagyunk arra, hogy a nálunk képzett sportolók nemcsak fizikai, hanem etikai szinten is felkészülnek a labdarúgó pályafutásra” – mondta Tamási Zsolt, az MTK Sándor Károly Akadémia szakmai igazgatója.

„Azáltal, hogy az U14-es csapat részt vesz a mostani programban, a júniusi, izgalmasnak ígérkező berlini utazás mellett olyan értékeket is erősíti a gyerekekben, amelyek elengedhetetlenek a profi karrierben” – tette hozzá.

Az eseményeknek világszerte része volt a program jelképévé vált barátság karkötők átadása, amely a toleranciát, egyenlőséget és egészséges életmódot jelképezi. A „Foci a Barátságért" program képviselőiként a gyerekek nem csak más csapatok játékosait ajándékozták meg a karkötővel, hanem a meghívott vendégeket, köztük Torghelle Sándort és Kanta Józsefet is.

„Magam is a Sándor Károly akadémia növendéke voltam, így tudom, hogy a profi akadémiai képzés fantasztikus lehetőségeket kínál a gyerekeknek. A Foci a Barátságért programban résztvevők huszonhárom másik ország játékosaival találkoznak majd Berlinben, olyan klubokból, mint a Schalke, a Lazio vagy a Chelsea, együtt fociznak majd, így közvetlenül tapasztalhatják, miben más a külföldi akadémisták játékstílusa” – mondta Kanta József.

Igazi barátságok is kötődhetnek a nemzetközi focitornán
Igazi barátságok is kötődhetnek a nemzetközi focitornán

A Foci és Barátság Nemzetközi Napját labdarúgó szervezetek képviselői, híres sportolók, valamint vezető nemzeti és nemzetközi médiumok is támogatják: Magyarországon a Magyar Labdarúgó-szövetség Grassroots programja, a Nemzeti Sport Online, a Metropol és a Sport Tv.

„A Foci a Barátságért program a legtehetségesebb labdarúgó növendékek munkáját és sikereit ismeri el. Az MTK a leginkább arról ismert, hogy felnőtt első osztályú csapatában a legtöbb saját nevelésű játékosát szerepelteti, eredményesen. A képzés hatékonyságát igazolják az első osztályban bemutatkozó játékosok, de a pályán elért eredmények is. Az MTK utánpótlás csapata nyerte meg a legutóbbi korosztályos bajnokságot, ezért képviselik idén ők Magyarországot a Gazprom társadalmi programjában” – mondta Kiss Baranyi Sándor, az MLSZ utánpótlás programvezetője.

„Ma Magyarországon az utánpótlásképzés rendszerének radikális fejlesztése a célunk. A legfontosabb partnereink ebben a törekvésünkben azok az utánpótlásképző központok, labdarúgó akadémiák, ahol a legtehetségesebb fiatal játékosok felkészítése történik. Célunk az, hogy ezek az akadémiák a jövőben a legkiválóbb infrastruktúrális, humán és szakmai feltételeket biztosítsák a potenciális tehetségek számára” – tette hozzá.

Júniusban a programban részvevő 24 ország mindegyikéből kiutazik Berlinbe egy-egy 12-14 év közötti gyerekekből álló csapat, hogy részt vegyenek a Harmadik Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon. Ennek részeként nemzetközi utcai foci bajnokságot is játszanak, találkozhatnak a program nemzetközi nagykövetével, Franz Beckenbauerrel és együtt izgulhatják végig az UEFA Bajnokok Ligája-döntő mérkőzését az Olimpiai Stadionban.

Foci a barátságért: sporttal az egészségért és megértésért – a hivatalos honlap

Foci a barátságért: Dzsudzsák Balázs nagykövet lett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik