Van der Sar: Tudtam, hova fogja lőni Nicolas Anelka a büntetőt

Vágólapra másolva!
2008.05.22. 09:51
Szerda este, drámai mérkőzésen nyert a Manchester United a Chelsea elleni BL-döntőben. A „vörös ördögök” Cristiano Ronaldo góljával szereztek vezetést, majd Lampard egyenlített. A találkozó végül 1–1-es döntetlennel zárult. A mérkőzés a hosszabbításban sem dőlt el, így végül tizenegyespárbajra került sor, melyben Van der Sar 6–5-ös manchesteri vezetésnél kivédte Nicolas Anelka büntetőjét, és ezzel a Manchester United nyerte a BL-trófeát.
Van der Sar megfogta Anelka büntetőjét, és ezzel BL-győztes lett a Manchester United
Fotó: Reuters
Van der Sar megfogta Anelka büntetőjét, és ezzel BL-győztes lett a Manchester United
Van der Sar megfogta Anelka büntetőjét, és ezzel BL-győztes lett a Manchester United
Fotó: Reuters
Van der Sar megfogta Anelka büntetőjét, és ezzel BL-győztes lett a Manchester United

Edwin van der Sar vált a szerdai Bajnokok Ligája döntő hősévé, miután a tizenegyespárbajban remekül megérezve Nicolas Anelka lövésének irányát, hárítani tudott, a mennybe emelve ezzel a "vörös ördögöket".

A kapus már rutinos a büntetőpárbajokban. A holland válogatott tagjaként, négy nagy tornán is részt vett 11-es párbajban. Az 1996-os Európa-bajnokságon a franciák, az 1998-as világbajnokságon a brazilok, a 2000-es Eb-én pedig az olaszok ellen bukott büntetőpárbajban, de 2004-ben Svédország ellen megtört az átok.

„Úgy éreztem, tudom, hogy merre fogja Anelka lőni a büntetőt” – kezdte nyilatkozatát a portás azt követően, hogy sorsdöntő védésével története harmadik BEK/BL sikeréhez juttatta a Manchester United együttesét.

1995-ben Van der Sar még az Ajax színeiben nyerte meg a Bajnokok Ligáját, 1–0-ra legyőzve a Milant, majd egy évre rá, 1996-ban, későbbi csapata, a Juventus ellen szintén büntetőpárbajban alul maradt csapata.

„Tizenhárom évvel ezelőtt megnyertük, tizenkét éve elbuktuk a döntőt, szóval megjártam már a mennyet és a poklot is” – emlékezett vissza a hálóőr.

„Hihetetlen érzés volt ennyi idő után újra a magasba emelni a trófeát” – tette hozzá Van der Sar.


A kapussal ellentétben, a manchesteriek csapatkapitánya, Rio Ferdinand még nem tapasztalhatta korábban, hogy milyen érzés lehet a csúcsra érni a BL-ben, hiszen neki a szerdai volt az első diadala a kupasorozatban.

„Hihetetlen idegtépő volt a tizenegyespárbaj, de végül szerencsére nyertünk, ez az amiről egy futballista mindig is álmodik, az ilyen sikerekért érdemes ezt a sportot űzni” – értékelt boldogan Ferdinand.

A MINDENT ELDÖNTŐ TIZENEGYESEK



VIDEO – CRISTIANO RONALDO GÓLJA



FRANK LAMPARD GÓLJA



BAJNOKOK LIGÁJA

DÖNTŐ
MANCHESTER UNITED–CHELSEA 1–1 (1–1, 1–1, 1–1) -tizenegyesekkel 6–5

Helyszín: Moszkva, Luzsnyiki Stadion
Nézőszám: 65 000
Játékvezető: Lubos Michel
Asszisztensek: Roman Slysko, Martin Balko (mindhárman szlovákok)

A KEZDŐCSAPATOK
MANCHESTER UNITED CHELSEA
1 Van der Sar 1 P. Cech
6 W. Brown 5 Essien
5 R. Ferdinand 6 Ricardo Carvalho
15 Vidics 26 Terry
3 Evra 3 A. Cole
13 Hargreaves 4 Makelele
18 Scholes 13 Ballack
16 Carrick 8 Lampard
7 Cristiano Ronaldo 10 J. Cole
32 Tévez 15 Malouda
10 Rooney 11 Drogba
Menedzser: Menedzser:
Sir Alex Ferguson Avram Grant

Gólszerző(k): Cristiano Ronaldo (27.), ill. Lampard (44.)
Csere: Scholes helyett Giggs (87.), Rooney helyett Nani (102.), W. Brown helyett Anderson (120+3.), ill. Malouda helyett S. Kalou (93.), J. Cole helyett Anelka (99.), Makelele helyett Belletti (120+3.)
Sárga lap: Scholes (22.), Ferdinand (43.), Vidics (111.), Tévez (116.), ill. Makelele (22.), Ricardo Carvalho (45+1.), Ballack (116.), Essien (119.)
Kiállítva: Drogba (116.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik