Tusványos 2022: Elképzelhetetlen, hogy ne rendezzük meg a vébét – Baji

BODNÁR ZALÁN (Tusnádfürdő)BODNÁR ZALÁN (Tusnádfürdő)
Vágólapra másolva!
2022.07.21. 15:48
null
„Egy hazai vébén versenyezni az álmaim netovábbja lett volna, ezért fáj csak, hogy visszavonultam” (Fotó: Mravik Gusztáv)
A vb-bronzérmes gátfutóra rengetegen voltak kíváncsiak Tusnádfürdőn, a tavaly visszavonult atléta most a budapesti vb-szervezésből veszi ki a részét.

A magyar atlétikai egyetlen világbajnoka beszélgetett Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutóval Tusnádfürdőn. Nem tévedés: Csinta Samu erdélyi újságíró 1994-ben az újságíróknak rendezett vb-n a győztes magyar négyes tagja volt, ő faggatta Baji Balázst Tusványoson, a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport által közösen állított Buzánszky Jenő Sportteraszon.

Baji Balázs 2017-es, londoni világbajnoki bronzérme 110 m gáton azért is óriás eredmény, mivel fehér bőrű európaiak atlétikai sprintszámokban ritkán nyernek érmeket.

Téma volt, hogy miért van nehezebb dolga a fehér bőrű futóknak?

Erre a kérdésre Baji Balázs így válaszolt: „Az atlétikai mozgásformákban, különösen a sprintszámoknál nagyon fontosak a genetikai, testi adottságok. Ki kell mondani: a fekete bőrű sprintereknek ebben óriási előnyük van. Bár nem leküzdhetetlen. A fehérek egyre inkább ott vannak a döntőkben és dobogókban, Londonban mi is ketten álltunk a dobogón fehérként. Kőkeményen kell küzdenünk, és valahogy megpróbálnunk kompenzálnunk.”

Arra azonban soha nem gondolt, hogy más sportágat vagy más versenyszámot válasszon helyette.

„Soha nem voltam feladós típus – felelte. – Volt ugyan olyan szándékom, hogy a 400 gát irányába induljak el, de a 110 gát ragadta meg a szívemet, abban tűntem a legalkalmasabbnak, és végül a legsikeresebbnek is.”

Mint ismert, jövőre Budapesten rendezik meg az atlétikai világbajnokságot, amely szervezésében aktívan részt vesz Baji Balázs is.

„Egy hazai vébén versenyezni az álmaim netovábbja lett volna, ezért fáj csak, hogy visszavonultam – fogalmazott. – De cserébe az az öröm ért, hogy aktívan részt vehetek a szervezésben, elsősorban a vébé népszerűsítésében, és az ezzel kapcsolatos kommunikációban. Bár voltak ellentétes hangok, most már elképzelhetetlen, hogy ne rendezzük meg a világbajnokságot. Most már arra törekednünk, hogy minden idők legjobb világbajnokságát rendezzük meg.”

HANGULATVIDEÓ A CSÜTÖRTÖKI NAPRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik