Bizonyítani fog – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.02.19. 23:03

A Margitszigeti AC 33 éves atlétája, Szabó Nóra a sevillai versenyen 2:28:25 órás idővel megjavította Földingné Nagy Judit 1996-ban futott maratoni magyar csúcsát (2:28:50).

Az atléta futómúltja korántsem nevezhető klasszikusnak: amikor 2021 szeptemberében egyéni csúcsot ért el (2:31:08) a berlini maratonin, elmondta, hobbifutóból lett versenyző. Mintegy 12 éve fut, 2019-től edzője a korábban 13-szoros magyar bajnok hosszútávfutó, Berkovics Imre, aki arra törekszik, tanítványa erős tempóban is bírja az iramot – korábban nem is résztávozott, ami pedig javítja a teljesítményt. Egyetemistaként bulizott, dohányzott, túlsúlyos volt, aztán elkezdett futni, talán az sem véletlen, hogy a tömeg- és szabadidősportnak hódolók klubjában, a MAC-ban. Berlinben még nem a rekord megdöntése volt a célja, de Sevillába úgy utazott el, hogy csúcsot fut.

Ne mossuk össze a versenyzést a szabadidősporttal, ám az atléta jó példa, futni elkezdeni sosem késő. Furcsa lehet, de az újságot éppen papucsban olvasónak ez Szabó Nóra teljesítményének üzenete. Meg még valami: a dohányzást kimondottan a futás miatt hagyta abba.

Létezik egy film, a címe: iRunLady, amely ugyan Nórit kíséri végig néhány versenyén, nem az atlétáról szól, hanem a futásról. Persze jó ha tudjuk, könnyebb valamit megszerettetni, ha bájos a médium. Ha a 2022-ben bemutatott film kedvcsinálóját megnézzük, egy-egy mondat után már rúgjuk is ki a széket magunk alól, hogy fussunk. Ez még akkor is így van, ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem érünk el rekordot. Nem kell túl gyorsan futni és eredményeket elérni, hogy boldog legyen az ember – vallja a filmben Szabó Nóra.

Hol van már 1972, amikor Csepelen Monspart Sarolta Európában első nőként három órán belül futotta le a 42 kilométert? Hölgy létére nem is akarták engedni, hogy rajthoz álljon, aztán egy benevezett hiányzó férfi helyén indulhatott. A versenybírók az elején még be-beszóltak, hogy álljon ki, de a vége felé már biztatták. Manapság ilyen veszély már nem fenyeget.

A maratoni futóknál a 33 esztendő nem kor, Nóra azt is mondja a filmben, hogy bizonyítani akar.

Erre vélhetően az augusztusi budapesti vb-n is lehetősége lesz: noha a csúcs a szintidőtől 25 másodperccel elmarad, 63. a világranglistán. Egy nemzetből három futó állhat rajthoz, a többit a százas ranglistáról töltik fel, amelyen viszont országonként nem csak a három legjobb szerepel.

Sima ügy: bizonyítani fog.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik