Atlétika: Nem akartam túlvállalni magam – Kozák Luca

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.05.26. 10:48
null
<strong>Kozák Luca</strong> kisebb betegsége ellenére is jobban kezdte a szabadtéri szezont, mint tavaly (Fotó: Török Attila)
Az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Kozák Luca 13.05-ös futással kezdte el a szabadtéri szezont Olaszországban, ami szerinte nem rossz kiindulási alap, sőt azt is elmondta, miért lehetne aggódni, ha kiugróan jó időt futott volna.

 

Több mint egy tizeddel jobban kezdte az idei szabadtéri szezont, mint a tavalyit az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó Kozák Luca, aki szerdán 13.05-ös eredménnyel az ötödik helyen ért célba Savonában. A hatos döntőt a friss fedett pályás Európa-bajnok finn Reetta Hurske nyerte meg 12.80-nal, őt a dán Mette Graversgaard követte 12.83-mal, majd hárman is 13.05-öt futottak: az olasz Elisa Maria Di Lazzaro, az ír Sarah Lavin és Kozák. A mezőny erejét jól mutatja, hogy hárman (Hurske, Graversgaard és Lavin) ott voltak az isztambuli fedett pályás Eb döntőjében, közülük ketten (Graversgaard és Lavin) a tavalyi müncheni szabadtéri Eb fináléjában is, amelyben Kozák Luca mindkettejüket legyőzte. De a magyar versenyző nem elégedetlen az idénykezdettel sem.

„Nagyjából erre számítottam magamtól, mert a fedett pályás kihagyásom miatt nagyon régen versenyeztem legutóbb, amit megéreztem, de nem olyan rossz ez az eredmény, jó kiindulópont a továbbiakra. Nekem szerencsére nem kell hajtanom a világbajnoki szintért, mert megvan tavalyról, ami nagy könnyebbség – kezdte a DSC-SI 26 éves sprintere, aki sokáig kisebb betegséggel is küzdött, miután hazajött az edzőtáborból. – Semmi súlyos, csak nagyon elfáradtam, és így reagált a szervezetem, elkaptam valami kisebb betegséget. Inkább az volt a rossz, hogy több edzés kimaradt. Most már százszázalékosnak érzem magam, amit az edzéseredményeim is mutatnak.”

A legutóbbi három szabadtéri verenyszezont Kozák Luca egyaránt Savonában kezdte májusban, ami azért vált szokásává, mert jó hangulatú és jól szervezett meghívásos verseny, ilyenkor már jó az időjárás is Olaszországban, és rendre erős mezőny gyűlik össze. Nemcsak a gyors Mondo-borítás miatt lehet rajta jó időket futni (ilyen lesz a budapesti vb-n is), hanem mert a körülményeknek megfelelően forgatják a pályát, így mindig hátszél segíti az indulókat, különösen a sprintereket. Kozák szerint az első versenyen hasznos jobb időt futni, és azzal kezdeni a szezont, mert önbizalmat és lendületet ad a folytatásra.

„Nekem idő kell. Kitapasztaltam, nálam úgy működik, hogy gyengébb eredménnyel kezdek, és a következő hetekben, hónapokban fokozatosan építem fel magam. Erre volt ellenpélda a 2021-es év, amikor ugyancsak Savonában kezdtem, mégpedig nagyon jó idővel, 12.81-gyel, amire később már nem tudtam rátenni, az maradt abban az évben a legjobb eredményem” – fogalmazott a debreceni atléta, akinek kicsit visszafogottabb az idei versenyszezonja, de nagyjából kitisztult már a kép.

A jövő héten Athénban fut a 4x100 méteres váltó tagjaként, majd június 8-án az MTK-pályán áll rajthoz 100 méteres síkfutásban. Június 13-én másik kedvenc versenyén, Turkuban indul gátfutásban, június 20–22. között a lengyelországi Chorzówban, ahol a csapat Eb-t rendezik, majd június 27-én Ostravában is rajthoz áll, akárcsak a július 7–8-i országos bajnokságon, amelynek már az augusztusi világbajnokság helyszíne, a Nemzeti Atlétikai Központ ad otthont.

„Egyelőre tiszta a terv, amely elég »minimál«, de úgy voltunk vele, inkább legyen kevesebb verseny, és ha úgy látjuk, kell még, akkor biztosan befér a naptárba valahogy, de előre nem akartam túlvállalni magam – tette hozzá Kozák, aki úgy érzi, az elmúlt években mentálisan is érett versenyzővé vált. – Nekem azt kellett megtanulnom, hogyan tegyem oda magam edzéseken is, és ne csak a versenyeken. Az idén jól sikerült a két külföldi edzőtábor, és kíváncsi vagyok, mit tudok majd száz síkon, mert kifejezetten gyorsnak éreztem magam. Azt hiszem, most a helyére került minden. Az első futásommal elégedett vagyok, éreztem azt a fajta frissességet, amely nélkül nagyon nehéz futni, a technika pedig nagyjából rendben volt. Erre lehet építeni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik