Atlétika: a világ legerősebb atlétái jönnek a Gyulai Memorialra

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.07.05. 08:41
null
Spiriev Attila (Fotó: Dömötör Csaba)
Spiriev Attila, a Gyulai István Memorial sportigazgatója elmondta, olyan világsztárok jeleztek vissza az utolsó napokban, mint Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson vagy Steven Gardiner.

 

A Gyulai Memorial szervezői tavaly azt gondolták, a 2020-asnál csak könnyebb lehet az idei verseny szervezése, de óriásit tévedtek: egyrészt a koronavírus még mindig jelen van a világban, másrészt a viadalt közvetlenül az ötkarikás kvalifikáció után rendezik, közel az olimpiához, emiatt a sportolókkal történt egyeztetés is kiszámíthatatlanabb volt.

Már egy évvel ezelőtt elkezdtük a tárgyalásokat, de mindent felborított, hogy az olimpia sem szokványos, sőt egy időben azt sem lehetett tudni, megtartják-e – mondta a Nemzeti Sportnak Spiriev Attila, a Gyulai Memorial sportigazgatója. – Azok között is voltak kiesők, akikkel már korán megállapodtunk, és akadtak, akik csak az utolsó napokban tudtak visszajelezni, például Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson vagy Steven Gardiner, ezért szinte az utolsó másodpercig nyitva maradtak a rajtlisták.”

Menet közben volt egy kis változás a programban, egy hónapja Deutsch Péterrel, a szervezőbizottság elnökével úgy döntöttek, hogy a női 800 méter helyett a női 100 méteres síkfutás szerepeljen a nemzetközi programban, így két hét alatt kellett összerakniuk a mezőnyt, ami viszont olyan jól sikerült, hogy a viadal egyik legkeményebb futamának tűnik.

Vannak hagyományos versenyszámaink, amelyeket az időkorlát ellenére, de a magyar hagyományok miatt fenn szeretnénk tartani, ilyen a kalapácsvetés, amelyet áthelyeztünk keddről hétfőre, hogy a sportolóknak ne kelljen a déli órákban dobniuk – fogalmazott Spiriev. – Ilyen még a férfi és női gátfutás, a férfi diszkoszvetés és magasugrás, valamint a sprintszámok. Újdonságként bekerült a programba a női helyett a férfi súlylökés, így a diszkosszal és a kalapáccsal kiegészülve nyugodtan elmondhatjuk, hogy a világ legerősebb atlétái gyűlnek össze Székesfehérváron.”

A 2021-es székesfehérvári viadal legnagyobb sztárja lesz a jamaicai sprinter, Shelly-Ann Fraser-Pryce (Fotó: AFP)
A 2021-es székesfehérvári viadal legnagyobb sztárja lesz a jamaicai sprinter, Shelly-Ann Fraser-Pryce (Fotó: AFP)

Olimpiai szintet már nem lehet teljesíteni a Gyulai Memorialon, ami azonban nem okozott nehézséget a szervezésben, mert akik kedden rajthoz állnak, vagyis az elitatlétáknak nem jelentett problémát a tokiói kijutás. És ne feledjük, ha Tokióba nem is, de Fehérváron már lehet kvalifikálni a jövő évi amerikai világbajnokságra.

A verseny és a szervezők idei céljaival kapcsolatban Spiriev Attila elmondta, hogy a Gyulai Memorial 2011-ben még ötödik kategóriás versenyként indult, a jelenlegi rendszerben azonban csak a Gyémánt Liga-viadalok állnak előtte, tehát a legrangosabb magyar atlétikai verseny egy évtized alatt a második szintig jutott (World Athletics Continental Tour Gold).

Tavaly nagy elismerést vívtunk ki az atlétika világában azzal, hogy a vírushelyzetben is meg tudtuk rendezni a jubileumi viadalt, miközben nálunk nagyobb hagyományokkal és költségvetéssel rendelkező helyszínek sem merték vállalni a rendezést. Ezért köszönettel tartozunk a magyar kormánynak, amely végig partner volt – folytatta a sportigazgató. – Mivel tavaly nem lehettek a helyszínen szurkolók, áttettük a tízéves ünneplést idénre, és reményeink szerint olyan versenyt tudunk majd rendezni, amellyel méltó módon ünnepeljük meg az első évtizedet.”

A Gyulai Memorial eddig csak egyszer, 2017-ben előzött meg az év végi rangsorban egy Gyémánt Liga-versenyt, az oslóit, idén az a szervezők feltett szándéka, hogy egynél több elitviadal elé kerüljenek az év végi összesítésben, s szeretnének az ostravai és a zágrábi előtt a kelet-közép-európai térség első számú versenye maradni.

11. GYULAI ISTVÁN MEMORIAL, SZÉKESFEHÉRVÁR
Július 5., hétfő
16.
00: kalapácsvetés, nők
18.00: kalapácsvetés, férfiak
Július 6., kedd
15.30: 
gerelyhajítás, nők
16.30:  távolugrás, nők
16.45: magasugrás, férfiak
16.50: súlylökés, férfiak
17.33: 400 m, nők
17.41: 100 m, nők
17.49: 100 m, férfiak
17.57: 100 m gát, nők
18.00: hármas, férfiak
18.05: 110 m gát, férfiak
18.10: diszkosz, férfiak
18.15: 400 m gát, nők
18.25: 400 m gát, férfiak
18.35: 200 m, nők
18.50: 200 m, férfiak
19.00: 3000 m, férfiak
19.15: 800 m, férfiak
19.25: 400 m, férfiak

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik