Atlétika: már pénteken szabadulhat a gyilkosságért elítélt paralimpikon

S. B.S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.30. 17:33
null
Pénteken szabadulhat Pistorius (Fotó: AFP)
A hatszoros paralimpiai bajnok futó, Oscar Pistorius már pénteken szabadulhat a börtönből, alig több mint tíz évvel azután, hogy az otthonában megölte az akkori barátnőjét.

 

A Press Association értesülései szerint Pistorius várhatóan részt vesz egy feltételes szabadlábra helyezési tárgyaláson, amelyen eldöntik, elengedik-e már pénteken a börtönből.

A dél-afrikai futó 2013-ban, Valentin-napon, a saját otthonának mosdóajtaján keresztül lőtte le az akkori barátnőjét, a dél-afrikai modell és jogvédő Reeva Steenkampot, mivel állítása szerint betörőnek hitte.

Steenkamp szülei elmondták, nem támogatják Pistorius szabadlábra helyezését, amit Dél-Afrika törvényei értelmében a tárgyaláson is felvethetnek majd.

„Ő egy gyilkos. Börtönben kéne maradnia” – mondta Steenkamp édesanyja a lánya halálának tizedik évfordulója alkalmából megtartott sajtótájékoztatón.

A tárgyaláson figyelembe veszik az olimpikon jelenlegi mentális állapotát, a viselkedését a börtönben eltöltött évei alatt, hogy részt vett-e önfejlesztő kurzusokon a fogdában, valamint a valószínűségét, hogy „visszaesik a bűnözésbe”.

Pistoriust 2016-ban eredetileg 13 év és öt hónapos szabadságvesztéssel büntették, ám ha a tárgyaláson úgy döntenek, elengedik, akkor mindössze 6 év és kilenc hónap után lehet ismételten szabad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik