Varane gólja döntött, nyögvenyelős sikerrel rajtolt az MU

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2023.08.14. 20:54
null
Varane volt az MU nyerőembere (Fotó: Getty Images)
A Manchester United 1–0-ra legyőzte a Wolverhampton Wandererst az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) nyitó fordulójának záró meccsén.

 

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ
MANCHESTER UNITED–WOLVERHAMPTON 1–0 (0–0)
Manchester,
Old Trafford. V: Hooper
Man. United: Onana – Wan-Bissaka, Varane, Martínez (Lindelöf, a szünetben), Shaw – Casemiro, Mount (Eriksen, 68.) – Antony (Pellistri, 77.), B. Fernandes, Garnacho (Sancho, 68.) – Rashford (McTominay, 87.). Vezetőedző: Erik ten Hag
Wolverhampton: José Sá – Semedo, Kilman, Dawson, Aït Nouri (Bueno, 77.) – Nunes, Joao Gomes (Kalajdzic, 88.), Lemina – P. Neto, Sarabia (Hvang Hi Csan, 63.), Cunha (F. Silva, 77.). Vezetőedző: Gary O'Neil
Gólszerző: Varane (76.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy várakozás előzte meg a Manchester United bajnoki nyitányát, ehhez képest nem sok helyzetet hozott az előzetesen kiesőjelöltként elkönyvelt Wolverhampton elleni meccs. A hazai csapat csak egyszer – Rashford révén a 11. percben – találta el José Sá kapuját, míg a „farkasok” többször is ígéretes helyzetben tüzelhettek, de a labda minden alkalommal centikkel ment el a kapu mellett.

Nem túl sok lövés, annál több párharc jellemezte az első félidőt (Fotó: Getty Images)
Nem túl sok lövés, annál több párharc jellemezte az első félidőt (Fotó: Getty Images)

A fordulás után egyből kapufával indított a Wolves, amely a játékrész első felében több ízben is megszerezhette volna a vezetést – nem voltak ezek óriási ziccerek, de alapvetően megvoltak a lehetőségek a gólszerzésre; nem állt a helyzet magaslatán a MU védelme, de ez a középpályára is igaz volt. A 76. percben aztán kissé váratlanul tört meg a jég, Fernandes parádés emelését Wan-Bissaka Raphaël Varane fejére kanalazta, a francia könyörtelenül a hálóba bólintott. 1–0

A kapott gól után feljebb kapcsolt a Wolves, több periódusban is a kapujához szegezte a Ten Hag-csapatot (miközben a vendég védelem sikeresen lekapcsolta a „vörös ördögök” kontráit), de a nyomás nem érett góllá, vagy egy blokkoló láb, vagy pedig Onana volt jó helyen. A ráadásban tizenegyest reklamált a Wolves – a Neto beadására rossz ütemben kimozduló Onana letarolta Kalajdzicot –, de sem Simon Hooper, sem pedig a VAR nem látta szabálytalannak az esetet, így ha nyögvenyelősen is, de otthon tartotta a pontokat a United, míg Gary O'Neil fiai meglepően jó játékuk fényében azzal a tudattal utazhatnak haza, hogy talán többet érdemeltek a vereségnél.

 

PERCRŐL PERCRE

A 100. percben ért véget a mérkőzés, a Manchester United vért izzadva szerezte meg a három pontot.

90+9. perc: percek óta a kapuja elé szögezte a hazaiakat a Wolves, most Bueno ívelését szedte össze Onana.

90+7. perc: Nincs tizenegyes, O'Neill kap sárga lapot reklamálásért.

90+6. perc: Neto beadására rosszul jött ki Onana, aki menet közben leütközte Kalajdzicot, a VAR tizenegyes miatt vizsgálódik.

90+4. perc: Hvang vállalkozott lövésre 15 méterről, a labda Wan Bissakáról pattant szögletre, de még így is veszélyes volt. A sarokrúgásból nem született komoly kelyzet.

Hooper játékvezető izomból hét percet hosszabbított, mindezt úgy, hogy a VAR nem avatkozott közbe, s komolyabb játékmegállás sem volt.

90. perc: Fábio Silva került helyzetbe, de lövése elakadt a védőkben.

88. perc: Gomes helyett Kalajdzic a vendégeknél, belső középpályás helyett egy két méteres center.

87. perc: Ez már egyértelműen egy defenzív csere Ten Hag részéről, Rashfordot McTominay váltotta.

84. perc: Zsinórban a harmadik Wolves-helyzet, ezúttal lábbal ment Onana.

83. perc: Nem adják fel könnyen a vendégek, most Fábio Silva találta telibe Onanát kiszorított helyzetből.

81. perc: Hvang próbálkozott 15 méterről, de a talajon megpattintott labda méterekkel a kapu mellett ment el.

77. perc: Mindkét csapat cserével reagált a gólra, a hazaiaknál Pellistri állt be Antony helyére, míg a Wolvesban Bueno és Fábio Silva állt be Cunha és Aït Nouri helyére.

76. perc: MEGTÖRT A JÉG, VARANE GÓLJÁVAL VEZET A MANCHESTER UNITED! Bruno Fernandes varázslatos labdát adott Wan-Bissakának, aki azonnal az ötösre kanalazott – a magasan érkező labdát a világbajnok francia bekk bólintotta a hálóba.

72. perc: Újabb gyors vendégakció, a labda némi mázlival került Netóhoz, aki Onana kezeibe lőtt... Ebben azért több volt.

70. perc: Egyre bátrabban futballozik a Wolves, egyre többször nyargalak át az MU középpályáján Gary O'Neil tanítványai.

68. perc: Jönnek a nagyágyúk a hazaiaknál, Sancho és Eriksen be,Garnacho és Mount le.

63. perc: Itt az első vendég csere, Sarabia helyére Hvang Hi-Csan állt be.

60. perc: Ismét Neto villant meg, a portugál egy remek csellel robogott el, majd indította Sarabiát, de a spanyol pont Onana ölébe centerezett.

57. perc: Neto beadásába nézett bele Shaw, lennmaradt a rutinos védő, de fél perc után folytatni tudta a meccset.

55. perc: MOSTMÁR VALÓBAN VÉD ONANA, a hazai kapus Cunha löketét tolta szögletre. A sarokrúgás ezzel együtt nem volt veszélyes.

53. perc: ITT A UNITED VÁLASZA, Antony lépett ki, a kapust is átemelte, de a labdát kifejelte a kapu torkából a visszaérő Dawson.

48. perc: EZT HOGY SZEDTE KI ONANA?? JAVÍTOM MAGAM, KAPUFA! Egy gyorsan végigvitt akció végén a labda némi szerencsével jut el a hosszú oldalon érkező Cunháig, de a brazil támadó lökete a kapufáról szédült ki.

A szünetben Martínez helyére Lindelöf állt be, folytatjuk!

Véget ért az első félidő!

45+2. perc: Rashford szerezhette volna meg a vezetést a szünet előtt, de lövésébe beleért egy védő. Az így keletkező szögletet Varane fejelte a kapu mellé.

Két perc lesz a ráadás.

44. perc: Shaw is besárgult, csúnyán elkaszálta a lendületből érkező Sarabiát.

42. perc: Garnacho próbált szerencsét a tizenhatoson belülről, de a bivalyerős löket nem volt eléggé pontos.

37. perc: Shaw beadása jutott el Sá kapusig, aki nagyon ügyetlenül ütötte azt a mezőnybe, Garnachót viszont megelőzte egy védő. Nem sokkal ezután Rashford reklamált kezezést a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt tizenegyest.

35. perc: Aït Nourinak nem akaródzott gyorsan elvégezni egy bedobást, sárga lapot kapott időhúzásért.

33. perc: CUNHA! Jó labdát kapott a Wolves rekordvétele, de ő is néhány centivel tévedett, a labda a hosszú sarok mellett zúgott el.

27. perc: Lemina kaszálta el Martínezt, besárgult ő is, jogosan.

26. perc: HOPPÁ! Gyors kontra végén veszélyeztettek a vendégek. Cunha Robogott el középen, könnyedén kicselezte Martínezt, majd a bal oldalon érkező Sarabiához passzolt, aki a bal alsót vette célba, de a labda ha centikkel is, de a kapu mellett gurult el.

21. perc: Stabilan a hazaiaknál van többet a labda, de egyelőre ezt nem sikerült gólhelyzetekre váltani, leszámítva Rashford kiugrását.

17. perc: Martínezé a meccs első sárgája, Netónak csúszott oda az argentin, miután a portugál nyerte kettejük versenyfutását.

11. perc: AZ ELSŐ KOMOLYABB LEHETŐSÉG, Garnacho szöktette Rashfordot, de az angol válogatott csatár kissé kiszorított szögből lőtt a kapusba.

8. perc: Mount végezte el a sarokrúgást, José Sá öklözött, majd kifelé ítélt szabadrúgást a játékvezető.

7. perc: Garnacho kapott egy jó labdát, de még a lövést előtt kivágták előle a labdát a védők, szöglet következik.

4. perc: Nem estek egymásnak a csapatok az első percekben, a vendégek kifejezetten magas letámadással rukkoltak elő, amit eddig nem igazán tudtak kipasszolni a „vörös ördögök”.

Elkezdődött a mérkőzés!

Pályán a csapatok, klasszikus, vörös szerelésében a Manchester United, narancsban a Wolves.

André Onana első tétmeccsén védi az MU kapuját (Fotó: Getty Images)
André Onana első tétmeccsén védi az MU kapuját (Fotó: Getty Images)

Hamarosan kezdés...

ELŐZMÉNYEK

Sima hazai győzelmet jósol a papírforma a Premier League nyitófordulójának utolsó mérkőzésén: a Manchester United több ponton is erősödött – elég André Onana, vagy épp Rasmus Höjlund érkezésére gondolni –, ehhez képest a „farkasok” nem tudtak nagyot robbantani az átigazolási piacon, leszámítva az Atlético Madridtól érkező Mathus Cunha, Matt Doherty kettőst. A távozók sora ennél sokkalta veretesebb Wolverhamptonban: többek között Rúben Neves, Nathan Collins, Conor Coady, Joao Moutinho és Diego Costa is távozott. S akkor még nem beszéltünk a legfontosabb változásról, a vendégcsapat bennmaradását megvalósító Julen Lopetegui – rossz nyelvek szerint az elmaradt erősítések miatt – távozott, helyét a Bournemouthot tűzoltóként benntartó, majd a kispadot Andoni Iraolának átadó Gary O'Neil vette át. Jó kérdés tehát, hogy a fiatal szakember csodát tud-e tenni egy olyan csapattal, amelyet gyakorlatilag most ismert meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik