Nem ismer lehetetlent – Luke Shaw, az angol futball elpusztíthatatlan hátvédje

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.08.31. 19:33
null
Luke Shaw eddigi karrierjének talán legemlékezetesebb pillanata: gól a 2021-es Eb-döntőben (Fotó: AFP)
Kettős lábtörését és José Mourinho terrorját is túlélte a Manchester Unitednél Luke Shaw, akit az erőpróbák nem megtörtek, hanem megedzettek, és Ole Gunnar Solskjaer irányítása alatt az egyik legjobb angol védővé vált.


Feküdt a földön, és üvöltött a fájdalomtól. A lába lehetetlen szögben állt, ha nem lett volna rajta sípcsontvédő és sportszár, látni lehetett volna, ahogy a csont átszúrta a bőrt. Csapata nem kapott büntetőt a szabálytalanságért, de ez érdekelte a legkevésbé, csak azt akarta, hogy a fájdalom végre elmúljon. Szinte örökkévalóságnak tűnt, mire az orvosi stáb megérkezett – oxigénmaszkot tettek az arcára, és elkezdték az ellátását. Alig vett észre valamit abból, hogy hordágyra került, a hordágyról a mentőbe, a mentőből a műtőbe. Mire teljesen magához tért, már a kórházi ágyán feküdt.

NÉVJEGY: LUKE SHAW
Született: 1995. július 12., Kingston upon Thames
Nemzetisége: angol
Sportága: futball
Posztja: balhátvéd      
Válogatottság/gól: 16/1
Klubjai: Southampton (angol, 2011–2014),Manchester United (angol, 2014–)
Kiemelkedő eredményei: Európa-liga-győztes (2017), angol Ligakupa-győztes (2017), angol Szuperkupa-győztes (2017)

„Luke Shaw kettős lábtörést szenvedett” – kürtölte világgá a média a mérkőzés másnapján. Az, hogy a Manchester United a 2015-2016-os Bajnokok Ligája-csoportkörének első fordulójában 2–1-es vereséget szenvedett a PSV Eindhoven otthonában Louis van Gaal irányításával, és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Shaw lábát eltörő Héctor Morénót választotta a mérkőzés játékosának, szinte elsikkadt, mindenkit sokkal jobban érdekelt, vajon képes lesz-e újra futballozni, visszatérhet-e még a pályára a manchesteriek és az angol válogatott tehetséges balhátvédje.

„Kevésen múlt, hogy amputálni kelljen a lábam, ezt az egyik orvos árulta el hat hónappal az operációt követően – nyilatkozta évekkel az eset után Luke Shaw a The Guardiannek. – A mérkőzést Eindhovenben játszottuk, és a csapatorvosok első gondolata az volt, hogy hazavisznek repülővel Manchesterbe. Még jó, hogy nem tették, mert két vérrögöt is találtak a lábamban. Azonnal kórházba szállítottak, és megműtöttek, hogy megszabadítsanak tőlük. A felépülés sem ment könnyen. Hazudnék, ha azt mondanám, sosem fordult meg a fejemben a visszavonulás gondolata, hosszú hetek teltek el úgy, hogy mindennap ugyanazokat a rehabilitációs gyakorlatokat hajtottam végre. Szerencsére a családom és a barátaim mindig mellettem álltak, átsegítettek a nehézségeken. Pszichológussal dolgoztam együtt, aki hihetetlen optimizmussal állt hozzám, és visszacsepegtette belém a hitet. A mai napig rendszeresen beszélünk egymással, közeli barátok lettünk.”

2017-ben sérülten ünnepelte (balra) a Manchester United El-győzelmét (Fotó: AFP)
2017-ben sérülten ünnepelte (balra) a Manchester United El-győzelmét (Fotó: AFP)


A pozitív gondolkodásra szüksége is volt a futballistának, az élet ugyanis a következő években sem volt hozzá kegyes. Amíg fiatalon afféle csodagyereknek tartották – 18 évesen 37.5 millió euróért igazolta át a Southamptontól a Manchester United, bemutatkozott az angol válogatottban, sőt helyet kapott a 2014-es brazíliai világbajnokságra utazó keretben, és a Costa Rica elleni csoportmérkőzést (0–0) végigjátszotta –, visszatérése után szinte a nulláról kellett felépítenie magát. További nehezítést jelentett, hogy a klubnál időközben edzőt váltottak, a holland szakember helyét José Mourinho vette át. A portugál mester tisztában volt Shaw tehetségével és azzal is, hogy a súlyos sérülést követően fokozatosan kell terhelnie védőjét, de a legkevésbé sem pátyolgatta. Sikerének titka mindig is a kemény munkában, a pszichológiai hadviselésben rejlett, az ellenfél megfélemlítése mellett ahhoz is minden módszert bevetett, hogy saját játékosaiból kihozza a maximumot. Törvényszerű volt, hogy a Manchester Unitednél Shaw-t is megtalálja, és a balhátvéd nem tette zsebre, amit kapott. A négyszemközt megfogalmazott kritikákon túl több sajtótájékoztatón előkerült a neve, sőt a portugál mester egy ízben úgy utalt rá, mintha gyengeelméjű lenne.

„Ő játszott a pályán, de minden döntést én hoztam meg helyette, folyamatosan beszélnem kellett hozzá, irányítanom a mozgását – nyilatkozta 2017 áprilisában, az Everton elleni 1–1-es mérkőzést követően José Mourinho Luke Shaw-ról. – Sürgősen meg kell változtatnia a hozzáállását. Fantasztikus fizikai és technikai adottságai vannak a futballhoz, de nem játszhat az én agyammal, a sajátját kell használnia. Edzésmunkában, elhivatottságban, koncentrációban és motivációban messze a csapattársai mögött kullog.”

Nem csoda, ha ezt követően Shaw és Mourinho kapcsolatát nem lehetett felhőtlennek nevezni, az edző állandóan hajtotta, hogy kifacsarja belőle tudása legjavát, míg a játékos úgy érezte, bármit is tesz, képtelen megfelelni az elvárásnak. Ahogyan sérülése idején, ezúttal is barátai tartották benne a lelket. Azzal nyugtatták, hogy José Mourinho egyetlen klubjánál sem töltött egyhuzamban három évnél többet, várja ki az idejét. A számítás bejött, a portugált 2018 decemberében elküldték a csapattól, helyét a klub ikonja, Ole Gunnar Solskjaer vette át. A szemléletváltás már néhány hét után éreztette hatását, a játékosok felszabadultabbak lettek, és ez a formájuk mellett az eredményességre is kihatott. A United a 2020–2021-es idényt a Premier League második helyén zárta, előtte harmadik lett, Shaw pedig a kiegészítő szerepkört végleg maga mögött hagyva alapemberré vált, ha nem küzdött sérüléssel, biztosan a kezdőcsapatban kapott helyet.

Shaw és José Mourinho kapcsolatát nem lehetett felhőtlennek nevezni (Fotó: Getty Images)
Shaw és José Mourinho kapcsolatát nem lehetett felhőtlennek nevezni (Fotó: Getty Images)


„Azt hiszem, kívülről is jól lehetett látni, hogy nem volt felhőtlen a kapcsolatom José Mourinhóval – mondta Luke Shaw a Mirrornak. – Sok mindenben nem értettünk egyet, rengeteget vitatkoztunk, és visszatekintve elismerem, hogy néha igaza volt. Habár nemigen kedveltük egymást, egyet nem lehet elvitatni: amit művelt velem, attól mentálisan sokkal erősebbé váltam. Ha valamit, ezt a fejlődést tudnám kiemelni az ő menedzseri időszakából.”

A látványos formajavulásban az edzőváltás mellett a menedzsei háttér is szerepet játszott. Sokszor hívták Manchesterből máshová, kínáltak neki magasabb fizetést, több játéklehetőséget, és nem egy olyan tanácsadó lett volna, aki a busás jutalékért cserébe rábeszélte volna ügyfelét a váltásra. Nála ez nem fordult elő, mindenben szabadon dönthetett.

„Nekem az az elsődleges, hogy a játékosaim jól érezzék magukat – nyilatkozta a The Athleticnek Jonathan Barnett, Shaw ügynöke. – A nehezebb időszakokban azon dolgoztam, hogy segítsek tartani benne a lelket. Szerencsére nagyszerű a családi háttere, lépésről lépésre építették vissza az önbizalmát. Tanácsolhatták volna neki, hogy menjen máshová, de Luke mindig is maradni akart, és ők egyöntetűen támogatták. Hogy milyen jól tették, igazolja, jelenleg a Manchester United és az angol válogatott egyik legjobbja.”

LUKE SHAW TELJESÍTMÉNYE IDÉNYENKÉNT
IDÉNYMÉRKŐZÉSGÓLGÓLPASSZJÁTÉKPERC
2012–2013282154
2013–20143823262
2014–2015201311
2015–201681654
2016–20171921374
2017–2018231658
2018–201940153582
2019–202033132526
2020–202147163633


Luke Shaw a nemzeti együttesből kihagyhatatlan, de viszontagságos út vezetett idáig. Hét év telt el, amióta először magára ölthette a felnőtteknél a címeres mezt, és azóta mindössze tizenöttel bővítette válogatottságai számát. Kettős lábtörése miatt másfél évig nem számoltak vele, utána formahanyatlás miatt maradt ki, de előfordult, hogy ő akart inkább a klubjára koncentrálni. A 2016-os Európa-bajnokságon kívül a 2018-as világbajnokságot is kihagyta, egy Nemzetek Ligája-szereplést követően idén márciusban, az Albánia elleni vb-selejtezőn tűnt úgy, hogy rendezte kapcsolatát Gareth Southgate-tel, a 2–0-s győzelemből gólpasszal vette ki a részét. A szövetségi kapitány a nyári Európa-bajnokság első mérkőzésén nem neki szavazott bizalmat, Horvátország (1–0) ellen Kieran Trippiert játszatta balhátvédként, a folytatásban azonban állandóan kezdette. A kieséses szakaszban Németország ellen egy, Ukrajna ellen két gólpasszt adott, az Olaszország ellen tizenegyesekkel elveszített döntőben pedig ő szerzett vezetést Angliának. Azután, hogy a nyolcaddöntőben bordatörést szenvedett. Nem véletlen, hogy Ole Gunnar Solskjaer is csak ámult játékosa teljesítményén.

„Meglepett, de nagyon örültem neki, hogy ennyire jól játszott az Európa-bajnokságon, a döntőbe lőtt gólját látva először csak néztem hitetlenkedve magam elé, hogy »mi van?« – idézi a metro.co.uk a Manchester United menedzserét. – Mindig bátorítjuk, hogy támadjon többet, zárkózzon fel a támadásokhoz, mivel a klubban Mason Greenwood után ő a leghatékonyabb a támadások befejezésében. Technikailag tökéletesen képzett futballista, a labdát úgy képes megrúgni, ahogyan nagyon kevesen, ha van helye és ideje, a kapu bármelyik részét eltalálja. Rengeteget fejlődött, amióta megismertem. Minden képessége megvan ahhoz, hogy a jelenkor legjobb angol balhátvédje legyen.”

A magyar válogatott szeptember 2-án a Puskás Arénában világbajnoki selejtezőn fogadja Angliát, ahhoz, hogy jó eredményt érjen el, Harry Kane és Raheem Sterling mellett a háromoroszlánosok elpusztíthatatlan balhátvédjét is hatástalanítania kell.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. augusztus 28-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik