Man. City: megvezették az UEFA-t, küszöbön a BL-kizárás – sajtóhír

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2019.05.14. 12:51
null
Az elmúlt nyolc évben a negyedik bajnoki címét ünnepelte a Manchester City (Fotó: AFP)
Nagy bajban lehet az angol Premier League bajnoka, a Manchester City: a New York Times legfrissebb beszámolója szerint a klub – amely vasárnap címvédést ünnepelhetett – megvezette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi szakembereit a különböző vizsgálatok során. A tekintélyes amerikai lap szerint a szankció várhatóan a Bajnokok Ligájából való kizárás lesz.

 


Ahogy beszámoltunk róla,
tavaly év végén jelent meg a német Der Spiegel magazinban a Football Leaks-sorozat részeként az, hogy a Manchester City Gianni Infantino FIFA-elnök segítségével kerülte el a büntetést a pénzügyi fair play (FFP) megszegéséért. A City egyik vezető pénzügyi tisztségviselője, Jorge Chumillas egy elcsípett levélben arról írt, hogy az Etihad Airwaysnek tulajdonított, 76 millió euró körüli szponzori szerződést valójában a klub tulajdonosa, az Abu Dhabi United Group (ADUG) fizeti.

A lap azt is állítja, hogy miután a Citynél elkezdtek attól tartani, hogy nem fognak megfelelni a pénzügyi fair play előírásainak, létrehoztak egy „zárt kifizetési kört”, amelyben az ADUG egy harmadik félnek fizetett, hogy az fizessen a klubnak a játékosok arculati jogaiért. A „Longbow-projekt” névre keresztelt ügylet éves szinten 13–15 millió euró közötti bevételt generált a klubnak.

HASONLÓ CIPŐBEN JÁR A PSG
A Manchester Cityvel kapcsolatos döntés kihatással lesz az európai klubfutball jövőjére is. Nem az angol bajnok az egyetlen, amely kétséges pénzügyi megoldásokat használ: a katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germain is hasonló cipőben jár. A párizsi klub megúszta a súlyos büntetést nemrégiben hasonló vádakért: átláthatatlan szponzori szerződések, pénzügyi fair play betartása (ugyanazon a nyáron szerződtették a két legdrágább futballistát, Neymart és Mbappét). A PSG és az UEFA kapcsolata egyébként finoman fogalmazva is érdekes: a francia klub tulajdonosa egyben a beIN Sports nevű televíziós társaság tulajdonosa is – eme vállalat vásárolja a legtöbb közvetítési jogot az UEFA-tól. A katari üzletembert nemrégiben beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába.

Az UEFA ezt követően egy független vizsgáló bizottságot állított fel az ügy megoldása érdekében.

Eme munkacsoport tagjai két héttel ezelőtt találkoztak a svájci Nyonban, hogy levonják a következtetéseket. A vizsgálóbizottság vezetője Yves Leterme, Belgium korábbi miniszterelnöke. A New York Times azt írja, kezdeményezik, hogy a Manchester Cityt legalább egy idényre zárják ki a Bajnokok Ligájából. Az elmúlt nyolc Premier League-idényből négyben bajnoki címet nyerő Man. City tulajdonosa, az Egyesült Arab Emírségek uralkodójának testvére, Manszúr sejk milliárdokat invesztált a klubba – azóta az egyik legnagyobb és legsikeresebb csapattá vált.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Bajnokok Ligájából való kizárás már a következő idényben, vagy csak a 2020–2021-es kiírásban lép érvénybe. Az UEFA-t viszont szorítja az idő, hiszen a BL-selejtezők már júniusban elkezdődnek, így viszonylag záros határidőn belül véglegesítenie kell a szankciót, mivel a Manchester Citynek jogában áll fellebbezni (ha úgy alakul) a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is.

A klub év elején megjelentetett, szűkszavú közleményében nem titulálta hamisnak az információkat, mindössze annyit írt, hogy „az egész egy szervezett és tudatos lejáratási kísérlet a Manchester City ellen”. A Bajnokok Ligájából való kizárásra később úgy reagáltak: agresszíven megtámadnák az UEFA határozatát, ha nem vehetnének részt a legrangosabb európai kupasorozatban – amelyet egyébként Manszúr sejk 2008-as színre lépése óta próbálnak megnyerni, eddig sikertelenül.

A New York Times úgy fogalmaz: ha az UEFA nem lesz képes a megfelelő büntetést kiszabni, azzal kockáztatja a 2011-ben bevezetett pénzügyi szabályzatának értelmetlenné válását. A független vizsgálóbizottság több, neve elhallgatását kérő tagja is azt mondta az amerikai lapnak: a jó megítélésüket károsíthatja, ha nem lesz foganatja a munkájuknak.

A főszponzor Etihad légitársaság nevét viseli a Manchester City stadionja (Fotó: AFP)
A főszponzor Etihad légitársaság nevét viseli a Manchester City stadionja (Fotó: AFP)


A Football Leaksben kiszivárogtatott belső levelek és dokumentumok alapján a City úgy próbálta megkerülni az UEFA pénzügyi szabályzatát, hogy tőkebevonást hajtott végre emírségekbeli befektetőkön keresztül olyan szponzori megállapodásokkal, mint az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága, az Etihad Airways. Az Etihad a Manchester City főszponzora, a csapat stadionjának névadója, mezszponzora.

Az UEFA 2011-ben bevezetett pénzügyi szabályzatának egyik sarkalatos pontja, hogy megtiltja a szponzori együttműködést az olyan cégekkel, amelyek a klubtulajdonosokhoz köthetőek. Az Etihad egy évvel Manszúr sejk színre lépése után lett a Manchester City főtámogatója…

A folyamatban lévő UEFA-vizsgálatot ismerők úgy vélik – írja a New York Times –, hogy a Manchester Cityre váró büntetés főként azzal a váddal áll összefüggésben, hogy a klub félrevezető nyilatkozatokat tett a vizsgálat során, valamint az angol hatóságokat is hamis állításokkal próbálta megtéveszteni pénzügyi jelentéseivel kapcsolatban.

Ráadásul az angol bajnokot visszaesőként kezelhetik jelen esetben, hiszen 2014-ben is megsértette az UEFA szabályzatát, ám akkor egyezségre jutott a szervezettel, és megúszta 20 millió eurós pénzbüntetéssel.

A folyamatban lévő vizsgálat részeként áprilisban az UEFA munkacsoportja találkozott Nyonban a Manchester City vezetőivel. A New York Times bennfentes információi szerint az UEFA pénzügyi szakembereit nem győzte meg az angol klub érvelése, ezért is kezdeményezik várhatóan azt, hogy zárják ki a Bajnokok Ligájából a PL-győztest.

A Manchester City elleni büntetésre irányuló döntés súlyos következményekkel járhat az UEFA-ra nézve, hiszen azzal vádolnák az Egyesült Arab Emírségek uralkodó családja által támogatott angol klubot, hogy csalással és hazugságokkal kerülték meg az európai klubfutball elöljáróit, beleértve magát az UEFA-t és a Premier League-et.

A tét azonban sokkal nagyobb, mint a Manchester City Bajnokok Ligája-szereplése: az UEFA pénzügyi fair play-ének hitelessége forog kockán.

FRISSÍTÉS (14.30)

A Manchester City kedden kora délután közleményt adott ki a New York Times riportjára reagálva. „A klub mindenben együttműködik az UEFA vizsgáló bizottságával, és bízik annak elhivatottságában és függetlenségében. A New York Timesban megjelent bennfentes információk rendkívül aggasztóak. Azt engedi sejtetni, hogy a Manchester City hiába bízik a független bizottságban, vagy hogy nem a megfelelő emberek alkotják a munkacsoportot, amely a klub jó megítélésének lerombolásán dolgozik. Vagy mindkettőt. Az általunk közzétett beszámolók teljesek és hitelesek. A klub ellen felhozott vádak teljesen hamisak, amit bizonyít a vizsgáló bizottsághoz eljuttatott jelentésünk is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik