Arrigo Sacchi köpönyege – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 23:48

Tudom, szörnyen idegesítő szokás, ha valakinek mindenről ugyanaz jut az eszébe, de midőn a mai címlapsztorink alanyát, a Liverpoolt jöttem dicsőíteni, csak nem tudom megállni, hogy közben ne magasztaljam az olasz futballszellem nagyságát is – elvégre korunk Liverpoolja is Arrigo Sacchi köpönyegéből bújt elő.

Persze a mai lehengerlő Liverpool mindenekelőtt Jürgen Klopp és a „gegenpressing” fantázianevű letámadásos játékrendszer érdeme, a német edző szakmai példaképe és szellemi mentora a mifelénk lényegében alig ismert korábbi mainzi tréner, Wolfgang Frank volt, aki – ahogyan ezt a német Raphael Honig­stein két híres könyvében, az Újra a csúcson – A német futball újjászületése és győzelme a világ felett (2016) és a Jürgen Klopp – Hadd szóljon! (2018) című kiadványban is hosszan, részletesen taglalják – a gegen­pressing, valamint a négyvédős felállás német szellemi atyjaként naphosszat az Arrigo Sacchi-féle Milan játékát elemezve dolgozta ki a saját rendszerét.

„Ha Gullit és Van Basten meg tudta tanulni, akkor nekünk is sikerül” – mondta a Mainz másodosztályú játékosainak Frank, és ez volt az egyetlen, amiben tévedett. Örökségét azonban Jürgen Klopp nem hagyta veszni, és évek óta bizonyítja: ha a rendszer működik, Andrew Robertsonokkal, Joël Matipokkal, Jordan Hendersonokkal is el lehet jutni a csúcsok csúcsára.

A nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének Milanja persze tele volt egyéniséggel és színes, fantáziadús játékosokkal, míg a mai Liverpoolt elsősorban a fegyelem, a munka, a rengeteg futás emeli a riválisok fölé (a csiszolt technikájú Mohamed Szalah azért persze még hordoz magában valamit a régi futballistaerényekből), a letámadásos taktika mellett abban is nagyon hasonlít egymásra a „vörös-feketék” és a „vörösök” korszakos csapata, hogy a mai Liverpool képes ugyanúgy egyértelműen uralni, az akarata és tervei szerint irányítani a mérkőzései túlnyomó részét, ahogyan a Sacchi-féle Milan. Így az sem lenne meglepetés, ha négy trófeával zárná az idényt. Egy, az angol Ligakupa már a vitrinben, s a Premier League-ben (a Manchester Cityvel vannak nagy csatában az aranyért), az FA-kupában (a Chelsea-vel játsszák a döntőt) és a Bajnokok Ligájában (a Villarreal kiejtésével juthatnak döntőbe) is könnyen célba érhetnek a liverpooliak.

Bár csak egy gólon múlt 1990-ben a Juventus elleni Olasz Kupa-döntőben, azért négy trófeát egy idényben még a nagy Sacchi sem nyert…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik