BODNÁR ZALÁN 2022.04.20 23:48 Frissítve: 2022.04.21 22:22

Arrigo Sacchi köpönyege – Bodnár Zalán jegyzete

 

Tudom, szörnyen idegesítő szokás, ha valakinek mindenről ugyanaz jut az eszébe, de midőn a mai címlapsztorink alanyát, a Liverpoolt jöttem dicsőíteni, csak nem tudom megállni, hogy közben ne magasztaljam az olasz futballszellem nagyságát is – elvégre korunk Liverpoolja is Arrigo Sacchi köpönyegéből bújt elő.

 
A liverpooli sikersztori receptje: letámadás, fegyelem, félelem, tisztelet

Persze a mai lehengerlő Liverpool mindenekelőtt Jürgen Klopp és a „gegenpressing” fantázianevű letámadásos játékrendszer érdeme, a német edző szakmai példaképe és szellemi mentora a mifelénk lényegében alig ismert korábbi mainzi tréner, Wolfgang Frank volt, aki – ahogyan ezt a német Raphael Honig­stein két híres könyvében, az Újra a csúcson – A német futball újjászületése és győzelme a világ felett (2016) és a Jürgen Klopp – Hadd szóljon! (2018) című kiadványban is hosszan, részletesen taglalják – a gegen­pressing, valamint a négyvédős felállás német szellemi atyjaként naphosszat az Arrigo Sacchi-féle Milan játékát elemezve dolgozta ki a saját rendszerét.

„Ha Gullit és Van Basten meg tudta tanulni, akkor nekünk is sikerül” – mondta a Mainz másodosztályú játékosainak Frank, és ez volt az egyetlen, amiben tévedett. Örökségét azonban Jürgen Klopp nem hagyta veszni, és évek óta bizonyítja: ha a rendszer működik, Andrew Robertsonokkal, Joël Matipokkal, Jordan Hendersonokkal is el lehet jutni a csúcsok csúcsára.

A nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének Milanja persze tele volt egyéniséggel és színes, fantáziadús játékosokkal, míg a mai Liverpoolt elsősorban a fegyelem, a munka, a rengeteg futás emeli a riválisok fölé (a csiszolt technikájú Mohamed Szalah azért persze még hordoz magában valamit a régi futballistaerényekből), a letámadásos taktika mellett abban is nagyon hasonlít egymásra a „vörös-feketék” és a „vörösök” korszakos csapata, hogy a mai Liverpool képes ugyanúgy egyértelműen uralni, az akarata és tervei szerint irányítani a mérkőzései túlnyomó részét, ahogyan a Sacchi-féle Milan. Így az sem lenne meglepetés, ha négy trófeával zárná az idényt. Egy, az angol Ligakupa már a vitrinben, s a Premier League-ben (a Manchester Cityvel vannak nagy csatában az aranyért), az FA-kupában (a Chelsea-vel játsszák a döntőt) és a Bajnokok Ligájában (a Villarreal kiejtésével juthatnak döntőbe) is könnyen célba érhetnek a liverpooliak.

Bár csak egy gólon múlt 1990-ben a Juventus elleni Olasz Kupa-döntőben, azért négy trófeát egy idényben még a nagy Sacchi sem nyert…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.06.17 12:56:52

Angol labdarúgás MTI, V. Á.

A 24 éves támadó 2018 óta játszik az Interben, amelyhez 2026-ig köti szerződés.

2022.06.12 12:21:51

Angol labdarúgás B. D. K.

A négygyermekes apuka elárulta, mi miatt üvöltött egy nagyot a műsor nézése közben.

2022.06.09 20:53:39

Angol labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A múltból persze nem lehet megélni, a tradíciókból inkább.

2022.06.09 14:46:54

Angol labdarúgás B. D. K.

Fiatal kora ellenére az ország egyik legkeresettebb közösségi média influenszere, de már 16 éves húga is népszerű.