Egy az egymillióból – James Maddison lehet a Tottenham új csillaga

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.10.07. 10:15
null
A Spursben James Maddison olyan klasszisok ellen mutathatja meg tudását, mint Jorginho, az Arsenal Eb-győztes középpályása (Fotók: AFP, Getty Images)
Egész életében azért dolgozott, hogy profi labdarúgóvá váljon, a Leicester Cityben meghatározó Premier League-játékos lett, de együttesével kiesett. A Tottenham Hotspur 2023 nyarán átigazolta, amit remek játékkal, gólokkal, gólpasszokkal hálál meg. James Maddison, a Spurs új tízese Harry Kane távozása után a klub új csillaga lehet.

„Ma azt mondta az osztályfőnököm, mindössze egy az egymillióhoz az esélyem, hogy profi futballistává váljak. Azt válaszoltam neki, hogy én vagyok az az egy” – írta ki a Twitter-oldalára 2013 januárjában az akkor 16 éves James Maddison, akit jó tíz évvel később csaknem 50 millió euróért vásárolt meg a Tottenham Hotspur, s akit 2023 augusztusában a hónap legjobb játékosának választottak meg a világ legerősebbnek tartott bajnokságában, a Premier League-ben...

A LEICESTER CITYBEN SZERZETT ÖSSZES GÓLJA

JAMES MADDISON STATISZTIKÁJA AZ ÉVADBAN
7 mérkőzés
2 gól
4 gólpassz

Az ominózus poszt idején Maddison a Coventry utánpótlásában pallérozódott, csatlakozott az U18-as csapathoz, majd 2014-ben a felnőttek között is bemutatkozott az angol harmadosztályban, a League One-ban. Másfél év alatt rengeteget fejlődött, fontos láncszemmé vált a Coventryben, tehetsége másoknak is feltűnt, így a Norwich City 2016 elején csaknem 3 millió eurót fizetett érte, de úgy, hogy fél idényt még eltölthetett nevelőklubjánál. A kanárik nyáron aztán egyből kölcsönadták a skót Aberdeennek, s ott annyira kimagaslott a mezőnyből – 17 meccsen hét gólpassz és két gól –, hogy fél idény után vissza is hívták. A Norwichban 53 mérkőzésen lépett pályára, zömében az angol másodosztályban, a Championshipben, amelyben a gólpasszokon, kulcspasszokon kívül a góllövés is egyre jobban ment neki, így 2018 nyarára már mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy a Premier League-ben fog kikötni. Az akkor 21 éves támadó középpályásért több ajánlat érkezett, végül a 2016-ban bajnok, azóta újjáépülő Leicester City lett a befutó, amely 25 millió eurót fizetett ki a Norwichnak a játékjogáért.

2023 nyarán igazolt a Leicester Citytől a Tottenhamhez
2023 nyarán igazolt a Leicester Citytől a Tottenhamhez


Nem volt könnyű dolga az újraformálódó Leicesterben, hiszen a két évvel korábbi, az egész világot lenyűgöző bajnoki cím és a vezetőség elképesztően okos igazolásai elhitették a szurkolókkal, hogy hosszú távon is valami új, valami sikeres épül, így az elvárás is nagy volt. Bár később néhányszor alaposan mellényúlt a Leicester, Maddison szerződtetésével nem fürdött be. Az angol középpályás első idényé­ben csaknem 3000 játékpercet töltött a pályán a PL-ben, a kanadai táblázaton 14 ponttal (7 gól, 7 gólpassz) zárt. Ezt követően volt kis visszaesés a játékában, sokszor sérülés is hátráltatta, de az kiderült az évek alatt, hogy ő a Leicester középpályájának mozgatórugója, fókuszpontja, a legtöbb kulcspassz kiosztója, aki a pontrúgásoknál a liga elitjéhez tartozik, kiváltképp a rúgótechnikájának köszönhetően. Maddison az ötéves leicesteri karrierje alatt FA-kupát és angol Szuperkupát (Community Shield) nyert a csapattal, a bajnokságban pedig kétszer is odaért az ötödik, Európa-liga-indulást jelentő helyre – nem sokkal lemaradva a BL-ről. A 2020–2021-es és a 2021–2022-es évad alatt összesen 20 gólt és 15 gólpasszt jegyzett a Premier League-ben, kimagaslott csapatából, majd következett az elmúlt idény, s vele együtt a zuhanás is. No nem Maddisonnak, ő akkor is összehozott 10 gólt és 9 gólpasszt (pedig sérülés miatt több hetet kihagyott), de együttese a korábbi évek elhibázott igazolásai, a rossz keretmenedzselés és az elfáradó csapat-edző kapcsolat miatt egyre gyengébben teljesített, végül ki is esett a Premier League-ből. Az már az első pillanattól biztos volt, hogy Maddisont nem tudja megtartani a Leicester, a kérdés csak az volt, topklubhoz kerül-e.


A nyár elején a Bajnokok Ligája-induló Newcastle United volt a legígéretesebb kérő, amely felvette a kapcsolatot a klubbal és a játékossal is, ám közben a magyar válogatott Szoboszlai Dominik menedzsmentjével is tárgyalást folytatott. A szarkák végül Maddisonra és Szoboszlaira sem csaptak le, inkább 70 millió euróért szerződtették az AC Milantól az olasz Sandro Tonalit, aki támadásban gyengébb, védekezésben viszont erősebb. Nem sokkal később bejelentkezett Maddisonért a Tottenham Hotspur, amely bár egyértelműen topklub, az előző idényben csak a PL nyolcadik helyén végzett, lemaradt az európai kupaindulásról, ráadásul edzőt, valamint sportigazgatót váltott, és ha ez nem lenne elég, később legnagyobb sztárját, Harry Kane-t is eladta. Maddison és ügynöke ennek ellenére gyorsan igent mondott az ajánlatra, a Spurs végül valamivel több mint 46 millió eurót fizetett érte a Leicester Citynek.

Gyorsan beilleszkedett Ange Postecoglou csapatába
Gyorsan beilleszkedett Ange Postecoglou csapatába


Gyorsan beilleszkedett a csapatba, amiben nagy segítségére volt az új vezetőedző, Ange Postecoglou. A Celtictől érkező ausztrál szakember odaadta neki a Kane távozásával gazda nélkül maradó 10-es mezt, egyúttal szabad, irányítói, mégis sok munkával járó szerepkört bízott rá. Még az idény negyedénél sem járunk, de hét meccs után úgy tűnik, mintha a Spurst Maddisonra szabták volna. Élen jár a kulcspasszokban, továbbra is kiváló a pontrúgásokban, remek összhangban van a belső középpályával és a támadókkal, minden támadás rajta fut keresztül, eközben a védekezésre, a letámadásra is nagy hangsúlyt helyez, hatékonyan teszi a dolgát. Maddison már két gólt és négy gólpasszt jegyez a bajnokságban, augusztus hónap legjobbja lett; az Arsenal és a Liverpool elleni rangadón is remekelt, vele együtt a csapat is szárnyal, amely második a PL tabelláján. Ha minden így megy tovább, az is lehet, hogy megtörik az átok, és a Spurs 2008 után ismét trófeát nyer!

GÓLHOZ VEZETŐ AKCIÓK SZÁMA A PL-BEN (2023–2024)
1. James MADDISON (Tottenham) 44
2. RODRI (Manchester City) 33
Bukayo SAKA (Arsenal) 33
4. SZOBOSZLAI Dominik (Liverpool) 30
Martin ÖDEGAARD (Arsenal) 30

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. október 7-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik