Vajon Carlo Ancelotti a megfelelő edző a Chelsea számára?

Vágólapra másolva!
2009.06.02. 10:55
Ha meg akarjuk érteni, miért éppen Carlo Ancelottira esett az orosz milliárdos, Roman Abramovics választása, elég megnézni az olasz szakember európai mérlegét a Milannál töltött nyolc éve alatt, amely periódusban két ízben is elhódította a legrangosabb klubtrófeát. Közben persze megindultak a találgatások is, mely játékosok érkezhetnek Ancelottival a Chelsea-hez.
Vajon a Chelsea-nél is folytatják a közös munkát?
Fotó: Action Images (archív)
Vajon a Chelsea-nél is folytatják a közös munkát?
Vajon a Chelsea-nél is folytatják a közös munkát?
Fotó: Action Images (archív)
Vajon a Chelsea-nél is folytatják a közös munkát?

Abramovicsnak minden bizonnyal fájó pont, hogy a befektetett hatalmas összegek ellenére sem tudott eddig maradandót alkotni csapata az európai kupaporondon. Holott több ízben is közel járt hozzá, elég, ha csak a négy elbukott elődöntőre, vagy az éppen Moszkvában rendezett tavalyi fináléra gondolunk, ahol pedig John Terry tizenegyesével megszerezhették volna az egylet történetének első BL-serlegét.

ANCELOTTI SIKEREI MENEDZSERKÉNT

1995–96: Kezdő szezonjában feljuttatta a Reggianát a Serie A-ba
1996–97: Második hely a Serie A-ban a Parmával
1999–2001: Második hely a Juventusszal
2002–03: BL-győzelem és Olasz Kupa-siker a Milannal
2003–04: Bajnoki cím a Milannal
2006–07: Újabb BL-siker és klubvilágbajnoki cím a Milannal
A Chelsea-nél egy harmadik hely a bajnokságban és egy FA-kupa már nem kielégítő, ezért is hozták Ancelottit az együtteshez, ő ugyanis sikereket ért el az európai küzdelmekben is (lásd keretes összeállításunkat).

Ugyanakkor nagy tapasztalata van abban is, hogyan kell menedzselni egy ekkora klubot, és hogyan kell bánni a sztárokkal. Jól olvassa a játékot, csapatai általában birtokolják a labdát, és ez az, amit látszólag Abramovics keresett, amióta Mourinho elment.

„Szeretnék közel lenni a játékosokhoz és a klubhoz, valamint kommunikálni az emberekkel. A csapatmunkában hiszek: a legfontosabb, hogy megtaláljam azokat, akikkel eredményesen tudok majd dolgozni. Fontos az is, hogy jó közösséget teremtsünk a gárdán belül” – nyilatkozta Ancelotti.

Abramovics a maga eszközeivel megpróbálja motiválni őt a minél eredményesebb szereplésre – állítólag egymillió fontos prémium jár az olasz mesternek, ha megnyeri a BL-t.

Megindultak persze rögtön a találgatások is, hogy kiket hozhat magával a Chelsea-hez. Bár maga Ancelotti csak Maldinit nevezte meg, mint akit szívesen Angliába vitt volna, a média szerint elképzelhető, hogy Andrea Pirlo és Kaká is Londonba kerülhet.

Úgy tudni, a Chelsea kész 20 millió fontot ajánlani Pirlóért, valamint 70 milliót Kakáért. Adriano Galliani, a Milan elnöke viszont elmondta, ellenállnak minden érdeklődésnek ezen játékosok iránt.

KAKÁ NEM AKAR TÁVOZNI

Kakának kezd elege lenni abból, hogy a nemzetközi sajtó folyamatosan azt találgatja, hogy hol folytatja pályafutását. A Milan klasszisa elmondta, nem távozik az olasz csapattól.
„Utoljára mondom el, hogy nem hagyom el az AC Milant – mondta Kaká. – Maradok Milánóban, ez a végső döntésem.”
Pirlo megszerzése azért is lehet fontos Ancelottinak, ugyanis ő jelentette a középpálya legfontosabb láncszemét a Milannal. Papíron úgy tűnhetett, hogy támadó felfogásban játszik a csapata, de ő megtalálta az egészséges egyensúlyt a támadás és védekezés között. Az egyetlen hibája, hogy nem igazán dobta be a fiatalokat, túlságosan ragaszkodott a már kipróbált, de idősödő klasszisaihoz.

A hírek szerint Ancelottinak 100 millió font áll majd a rendelkezésére a csapat megerősítésére, és ennyiből bizony nem elképzelhetetlen, hogy több, a klubbal összefüggésbe hozott futballistát is sikerül a Stamford Bridge-re csábítani.

A támadószekció megerősítésére érkezhet Sergio Agüero az Atlético Madridból, David Villa a Valenciából vagy Franck Ribéry a Bayern Münchenből. Bár ezen klubok először nyilván elzárkóznak az eladás ötletétől, ahogy a mondás is tartja: van az a pénz…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik