Tovább huzakodnak, ugrott két hét a bajnokságból

Vágólapra másolva!
2011.10.11. 08:00
null
David Stern, az NBA első embere a bejelentés pillanataiban (Fotó: Reuters)
David Stern, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) első számú vezetője magyar idő szerint hétfőről keddre virradóra bejelentette: mivel a klubtulajdonosok és a játékosok nem tudtak megegyezni az új kollektív szerződésről, a 2011–2012-es bajnokság november elsejére tervezett rajtját két héttel elhalasztják.

 

Stern a múlt héten jelezte, így tesz, ha a felek hétfőig nem jutnak egyezségre az új munkafeltételekről. Mivel a vasárnapi, majd a hét órán át tartó hétfői tárgyalások sem vezettek eredményre, a bejelentés megtörtént, a játékosok munkából való kizárása (lockout) továbbra is érvényben marad, az alapszakasz november 15. előtt nem kezdődik meg. Egyelőre nem jelöltek ki időpontot a tárgyalások folytatására.

„Az álláspontok közötti szakadék oly széles, hogy egyelőre nem tudtuk áthidalni. Természetesen mindannyian reménykedtünk abban, hogy a dolgok nem jutnak el eddig a pontig" – mondta Stern, a liga komisszáriusa, aki szerint a felek szinte minden vitatott kérdést illetően oly távol állnak egymástól, hogy kétséges, megtartható-e a teljes, csapatonként 82 mérkőzéses alapszakasz.

Derek Fisher szerint még nem érett meg

a helyzet az egyezségre (Fotó: Reuters)
Derek Fisher szerint még nem érett meg a helyzet az egyezségre (Fotó: Reuters)

Derek Fisher, a játékosok szakszervezetének elnöke hétfőn a tulajdonosokra hárította a felelősséget a dolgok ilyetén alakulásáért, hozzátéve: „Egyelőre nem tartunk ott, hogy fair megállapodás születhessen."

A felek között továbbra is a bevételek elosztásának aránya az első számú konfliktusforrás. A nyáron lejárt kollektív szerződés a kosárlabdából származó bevételek (ezek legfőbb tételeit a jegyeladás, a televíziós jogdíjak, bizonyos hirdetési díjak jelentik) 57 százalékát garantálta a játékosoknak. A tulajdonosok eredetileg 47 százalékra szorították volna ezt le. A múlt heti tárgyalásokon az új tulajdonosi javaslat 50-50 százalékról szólt, a játékosok 53 százalék alá nem kívántak menni – a kiszivárgó információk szerint hétfőn sem mozdultak el erről a holtpontról.

A csapatok közötti (anyagi természetű) esélyegyenlőségre törekvő tulajdonosok szeretnék az eddiginél magasabb luxusadóval sújtani a a játékosai bérezésére a fizetési plafon fölött is költő együtteseket, továbbá csökkenteni kívánják a szerződések időtartamát: új gárdához igazoló kosaras legfeljebb három, a régi csapatával hosszabbító játékos legfeljebb négy évre írhatna alá a jelenlegi hat esztendő helyett. A szakszervezet négy, illetve öt év alá nem hajlandó menni.

Az NBA-ben legutóbb az 1998–1999-es idény előtt zajlott hasonlóan hosszú, kizárásba torkolló bértárgyalás; akkor a felek egészen január 6-ig nem jutottak egyezségre, és csupán 50 mérkőzéses alapszakaszt tudtak rendezni – ami jelentős veszteségeket okozott minden érdekeltnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik