Steph Curry a Sixerst is szétdobta, túlóra döntött a Bucks–Suns rangadón

GOBODICS TAMÁS, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)GOBODICS TAMÁS, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 10:12
null
Stephen Curry (fehér mezben) a philadelphiai Danny Greennel harcol a labdáért (Fotó: Getty Images)
A Denver két hosszabbításban, Nikola Jokics 47 pontjával győzte le a Memphist, a Bulls ellen ért véget a Boston jó szériája, visszavágott a Lakersnek a Jazz – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 109–105

A Jacksonok döntöttek. A hazaiaknál Wayne Ellington, Cory Joseph, Sekou Doumbouya, Jerami Grant, Mason Plumlee és Dennis Smith Jr. sem játszhatott, s mivel a Pistons már jó ideje letett akár még a playin eléréséről is, így egy nagyon fiatal kezdő ötössel, tét nélkül léphettek parkettre. A hiányzóik ellenére kiválóan kezdték az összecsapást, 37–22-re nyerve az első negyedet. Saddiq Bey (20 pont, 5 lepattanó) és a padról érkező Frank Jackson (20 pont, 4 lepattanó) mellett az elmúlt időszakban megtáltosodó Isaiah Stewart (18 pont, 16 lepattanó) is remekelt, de az autóvárosiak három további játékosa is elérte a mérkőzés végére a bűvös tíz dobott pontos határt. A Cavs az utolsó játékrészre visszakapaszkodott, sőt harminc másodperccel a vége előtt még esélyük volt a győzelemre is, ám ekkor Frank Jacksonhoz került a labda, aki az alapvonalról tört be, kosarat szerzett, sőt még faultolták is. A büntető kimaradt ugyan, de megkaparintották a lepattanót, Josh Jackson (16 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) pedig újabb két pontot szerezve el is döntötte a győztes csapat kilétét.

Nagyot küzdött a Cavs. Ohióban gondolati síkon azért még szóba-szóba kerül a playin lehetősége, ám ennek az eléréséhez kötelező lenne megnyerni ezeket a mérkőzéseket. Ennek ellenére már az első negyedben leolvadtak a vendégek, s bár ezt követően Collin Sexton (28 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Darius Garland (23 pont, 6 gólpassz) vezérletével még sikerült visszakapaszkodniuk, a végjátékban a hazaiak kerekedtek felül. Az első félidőben 30 pontot dobott a Detroit a triplavonalon kívülről, miközben a Clevelandiek mindössze két trojkát süllyesztettek el. A fordulást követően végre elkezdtek védekezni a periméteren kívül is, ezzel megteremtve a felzárkózás lehetőségét. Kevin Love (15 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Isaiah Hartenstein (13 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) igyekezett a Sexland segítségére sietni, ám végül mégis kicsúszott a győzelem felvillanó lehetősége a kezeik közül.

A Pistons legjobb dobói: Bey 20/18, F. Jackson 20/9, J. Jackson 16
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 28/3, Garland 23/6, Love 15

Boston Celtics–Chicago Bulls 96–102

Megszakadt a hazaiak hatmeccses győzelmi szériája. Egyértelműen a bombaformában lévő Boston volt a mérkőzés favoritja, még úgy is, hogy Kemba Walker (betegség), Marcus Smart (betegség), Evan Fournier (egészségvédelmi és biztonsági protokoll) és Robert Williams (bal térd sérülés) sem volt bevethető. Ennek megfelelően az első félidőben az történt a pályán, amit Brad Stevens „fiai” szerettek volna, Jaylen Brown (23 pont, 4 lepattanó) remeklésének köszönhetően kontrollálták a meccset. A Chicago ellenben a fordulást követően összekapta a védekezését, s bár Jayson Tatum (14 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz) ugyan összehozta NBA-karrierje első tripla-dupláját, ám ebben nem volt köszönet, hisz 3/17-et dobott mezőnyből, ami 17.6%-nak felel meg, ez pedig nem fért bele hazai oldalon, 32–18-ra veszítették el a harmadik játékrészt, ezzel pedig a mérkőzés is oda lett.

A védekezés volt a kulcs. A Bulls legutóbb a Cleveland ellen törte meg a vereségszériáját, de azért igazán akkor sem játszott jól a csapat és mivel Zach LaVine-re most sem számíthattak, így a Celtics ellen nem ők voltak favoritok. Nem is kezdtek jól, az első félidőben már tizennégy ponttal is vezettek a hazaiak, ám a nagyszünetben Billy Donovan mester szavai hatottak, így a harmadik negyedben egy 24–10-es futással megfordították a meccs képét, összehúzták a védekezésüket, ezzel pedig sorozatosan hibára késztették a Bostont. Nikola Vucsevics (29 pont, 9 lepattanó), Coby White (19 pont, 7 gólpassz) és Garrett Temple (13 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) triója vállalta magára a legfontosabb játékokat, ráadásul utóbbi káprázatos munkát végzett a védőoldalon is. A végére ugyan még visszajött a Celtics, ám White nem hibázott a büntetővonalról, így a lefújás pillanatában a Bikák ünnepelhettek.

A Celtics legjobb dobói: Brown 23/9, Pritchard 14/6, Tatum 14/3
A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 29/9, White 19/9, Temple 13/9, Young 13

Philadelphia 76ers–Golden State Warriors 96–107

Steph Curryre nincsenek jelzők. Nem nagyon lehet már hogyan jellemezni Steph Curry teljesítményét, a Warriors kétszeres MVP-je egészen félelmetes formában van, az egy dolog, hogy most már sorozatban tizenegyszer jutott 30 pont fölé, de ebben a hónapban eddig 39.9-et átlagol és az utóbbi öt mérkőzéséből ez volt a negyedik olyan, amikor elérte a tíz triplás határt. Ilyen teljesítményből egy is extrának számít, egymás után ezt hozni átlagban pedig tényleg döbbenetes, de Curry most sem dőlt hátra és ezúttal 49 pontot termelt 10/17 triplával, amellyel győzelemre vezette playinért harcoló csapatát a keleti listavezető otthonában. Ehhez persze kellett a jó védekezés is a GSW részéről, ezúttal szépen limitálták a Sixerst, majd 92–91 után elrohantak a végjátékban: innentől, az utolsó bő három és fél percben Curry egymaga 14 pontot dobott és gyilkos triplával kivégezte a Phillyt. Az irányító a gárda 29, 29-es mérlege miatt aligha lesz ott az idei MVP-versenyben, de a teljesítménye kiemelkedő...

Joel Embiid egyedül maradt. Tobias Harris és Ben Simmons sem lépett pályára a Sixersnél, így a 2-3. játékos hiányzott a rotációból, amelynek következében Joel Embiid nem kapott elég segítséget: a center 28 ponttal, 13 lepattanóval és 8 gólpasszal most is hozta magát, de most sem Seth Curry, sem Furkan Korkmaz nem dobott jól, Mike Scott pedig nulla ponttal zárt a kezdőben, nem igazán működött a gépezet. Ugyan ők is vezettek már 12 ponttal, de ez nem tartott sokáig és a végül 40% alá csúszó mezőnymutató nem lett elég a győzelemhez, mivel Steph Curry azt csinált velük, amit csak akart – így is maradtak Kelet élén, de azért kaptak egy figyelmeztető pofont.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 28/3, Se. Curry 15/9, Thybulle 13/3
A Warriors legjobb dobói: St. Curry 49/33, Wiggins 16/3, Lee 12/6

Indiana Pacers–San Antonio Spurs 94–109

Nem volt esélye a Pacersnek. Myles Turner ismét kidőlt az Indynél és nem léphetett pályára, de ráadásul Domantas Sabonisra sem számíthattak ezen a mérkőzésen, így pedig teljesen felborult a rendszerük, főleg a back-to-back második felén. A hazaiak mindössze 32.7 %-kal dobtak mezőnyből és 8/34 triplával zárták a meccset, az utóbbi időszak parádés támadójátékának éppen az ellenkezőjét mutatták be – átütőerő nélküli szenvedés érdemi győzelmi esélyek nélkül, ez jellemezte őket most. A gondjaikat tetézte, hogy a mérkőzés közben a Turner helyén kezdő Goga Bitadze is megsérült és kivált, de a győzelem kérdését ez már nem befolyásolta, igazából az első negyed után tisztes távolságból figyelték az eseményeket – ebben a felállásban így nem volt esélyük, úgyhogy már 2.5 meccsre vannak a keleti nyolcadik helytől.

A jó kezdés győzelmet ért. A San Antonio nagyon tudatosan és koncentráltan támadta a Pacers gyengeségeit az első negyedben, Jakob Pöltl benti játéka mellett a zárásai is nagyon értékesek voltak a csapat számára, az ezen a poszton most gondban lévő Indyt pedig folyamatosan büntették is hol egy kisember betörésével, hol magával Pöltllel. A negyed sztárja végül Derrick White lett, aki 16 pontot dobott csak ekkor, a Spurs pedig 36–21-re nyerte a játékrészt, innentől kézben tartotta a mérkőzést és bár az este végéig a vendégek dobóformája is visszaesett, főleg kintről, de elég jól megfogták ahhoz a Pacerst, hogy ne legyen baj. A remekül sikerült első negyed után már nem kellett tőlük az extra, csak a tudatos, egyszerű játék, ezt meg is csinálták, úgyhogy sorozatban másodszor nyertek és egyrészt tartják a lépést a Warriorsszal, másrészt most már jelentős az előnyük a top tízen kívüli csapatokhoz képest.

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 18/3, LeVert 18/3, Brissett 13/9
A Spurs legjobb dobói: White 25/18, DeRozan 18, Pöltl 16

Miami Heat–Houston Rockets 113–91

Tartalékosan hozta a kötelezőt a Miami. Jimmy Butler még mindig nem állt a Heat rendelkezésére, a back-to-back második felén pedig Bam Adebayo és Tyler Herro sem lépett pályára, így fogadták a Houstont, de természetesen ennek ellenére kötelező volt a győzelem a csapat számára. Az első félidőben azért egy kicsit még akadozott a gépezet, aztán a fordulás után sikerült felpörgetniük a tempót, a harmadik negyedet 35–19-re nyerték meg, majd a záró etapban tovább növelték a különbséget - eddigre felkeményítették a védekezésüket, abból pedig jöttek a könnyed támadások, a jó dobások, megvolt a ritmus. Egyénileg többen is villogtak, Kendrick Nunn (30 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 6/12 tripla) emelkedett ki leginkább, de Duncan Robinson (19-5-4, 5/11 tripla), Goran Dragic (19-6-5, 3/4 tripla) és némi meglepetésre Andre Iguodala (16-6-7, 4/7 tripla) is nagyszerűen játszott – ez most elég volt a sikerhez, úgyhogy sorozatban második győzelmükkel stabilizálták magukat.

A második félidőre elfogyott a Rockets. A szintén fáradtan érkező Houston az első félidőben még tartani tudta magát, Christian Wood (18 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Kevin Porter Jr. (18 pont) is hozzá tudott tenni annyit, hogy a nagyszünetben még ők vezessenek egy ponttal, de a fordulás után már nem maradt erejük, egyszerűen felőrölte őket a Heat játéka. A harmadik negyedben jött már egy komolyabb hullámvölgy, amikor nem tudták lekövetni ellenfelük mozgását, aztán később még kaptak egy 14–0-s pofont, amellyel végleg eldőlt a küzdelem – Stephen Silas vezetőedző is a fáradtságot emelte ki, de az utóbbi 37 meccsükből ez volt a 33. vereségük, úgyhogy nagyon meglepődni persze nem kell...

A Heat legjobb dobói: Nunn 30/15, Robinson 19/15, Dragic 19/9
A Rockets legjobb dobói: Wood 18/6, Porter Jr. 18/9, Wall 14/3

Washington Wizards–Oklahoma City Thunder 119–107

Ötnél tart a Wizards. Sorozatban ötödik mérkőzését is megnyerte a Washington, méghozzá úgy, ahogy egy esélyesnek kell, végig vezetve, az első negyedtől megnyugtató előnyben kosárlabdázva. A nagy formába lendült fővárosiaknál Bradley Beal megint dobott 30 pontot és bár Russell Westbrook most egy kevéssé hatékony tripla-duplát hozott (13 pont, 11 lepattanó, 17 gólpassz, 5/18 mezőnyből, 8 eladott labda), de a többiek kisegítették: a padról Bertans 21 ponttal és 6/12 triplával, Lopez 17 ponttal és 7/9 jó dobással, Gafford pedig 6/6-os mezőnymutatóval szállt be. A 38–25-re megnyert első negyed után a kezükben is volt a meccs és bár a másodikban volt egy hullámvölgyük, de a vezetésüket megőrizték, később összeszedték magukat és a harmadik-negyedik játékrészt már stabilan lehozták – igaz, a negyedikben azért voltak még meleg pillanatok, amikor némi bealvás után 92–90-ig jött fel a Thunder, de még időben kapcsoltak Bealék. Scott Brooks csapata ezzel a sikerrel továbbra is harcban van a tizedik helyért Keleten, következőleg a Warriors elleni meccs viszont nehéz feladatnak ígérkezik.

Tizenegynél tart az OKC. Zsinórban tizenegyedik vereségét könyvelhette el a Thunder, amely nagyjából azt teheti el ebből a meccsből, hogy a kezdeti nagy hátrányból visszajött és bár sosem vezetett, de a 17 pontos különbségből kettőt csinált a negyedik negyedre. Egyénileg most Darius Bazley (26 pont, 7 lepattanó) csillogott leginkább és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, 39%-kal tripláztak, voltak olyan periódusok, amikor úgy tűnt, hogy okozhatnak meglepetést, de azért a teljes mérkőzést nézve ez az este a Wizards kezében volt. A vendégeknél nagyon bánkódni persze nem kell, továbbra sem számít nekik az eredmény, most Indianában folytatják az idegenbeli túrájukat.

A Wizards legjobb dobói: Beal 30/9, Bertans 21/18, Lopez 17
A Thunder legjobb dobói: Bazley 26/3, Bradley 16, Williams 15/6

Milwaukee Bucks–Phoenix Suns 127–128 – hosszabbítás után

„Dudaszós” fault döntött. A két csapat előző találkozójára rímelt ez a mérkőzés is, hiszen ismét a végletekig kiélezett, egylabdás csatát vívtak egymással és ahhoz hasonlóan ismét a Suns jött ki ebből jobban egyetlen ponttal. Tízpontos különbség egyik oldalra sem alakult ki az este folyamán, tényleg fej fej mellett haladtak végig, majd a rendes játékidőben nem is jutottak dűlőre: az utolsó percben Khris Middleton nagy dobásával fordított a Bucks, majd 25 másodpercnél Devin Booker kiegyenlített, az utolsó támadásokból pedig nem született kosár. A hosszabbítást aztán 6–0-val kezdte és ezzel meglépett a Phoenix, de aztán másfél perc alatt három triplát is elsüllyesztettek a hazaiak és ismét Middleton votl a vezér, az ő dobásával egál lett az állás. Maradt még egy támadásnyi idő, amelynek legvégén Devin Booker próbált meg beleállni egy dobásba, de PJ Tucker odaért és megütötte a kezét – a kérdés már csak az maradt, hogy ez még éppen befért-e a dudaszó elé, ugyanis közben az is felharsant... A játékvezetők úgy döntöttek, hogy igen, három tizedmásodpercre állították vissza az órát, Booker pedig elsüllyesztett egy büntetőt, amellyel megnyerte a rangadót a Sunsnak – végül Tucker sem vitatkozott, csak annyit mondott, hogy ilyen helyzetben „nehéz befújni" egy ilyet...

Chris Paul Magic Johnson előtt. A mérkőzés egyik érdekessége az volt, hogy Chris Paul kiosztotta a 10 145. gólpasszát is karrierje során, ezzel pedig megelőzte a vonatkozó örökranglistán a legendás Magic Johnsont és fellépett a lista ötödik helyére. CP3 egyébként 22 ponttal és 13 gólpasszal zárta az estét, az említett Booker 24 pontig és 7 gólpasszig jutott, de mellettük Deandre Ayton (20 pont, 13 lepattanó) és Mikal Bridges (21 pont, 5/7 tripla) is kitett magáért. A Bucksnál hárman emelhetők ki, Middletonról már szóltunk (26 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Jrue Holiday is igyekezett (25 pont, 8 gólpassz), a legjobb dobó pedig Jannisz Adetokunbo (33 pont, 8 lepattanó) lett, de a szoros végjátékban eléggé eltűnt, ott Middleton vállalta magára a felelősséget. A Milwaukee-nak lesz mit tanulni a meccsből, hiszen ők nagyon a playoffra készülnek már, ez a találkozó pedig abszolút playoffhangulatú volt...

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 33, Middleton 26/6, Holiday 25/6
A Suns legjobb dobói: Booker 24/3, Paul 22/6, Bridges 21/15

Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 139–137 – kétszeri hosszabbítás után

Két túlóra kellett a Denver sikeréhez. Jamal Murray és Monte Morris nélkül irányító poszton elég foghíjasak voltak a hazaiak, de így is bőven volt bennük tűzerő, hiszen az újabb MVP-teljesítményt összerakó Nikola Jokics húzta őket: a center végül 47 ponttal, 15 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, rendkívül agresszíven támadta a gyűrűt és igazi vezérként vezette győzelemre csapatát. Mellette Will Barton (28 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 5/6 tripla) és Michael Porter Jr. (21 pont, 7 lepattanó, 5/8 tripla) is nagyon sokat tett hozzá, de így is minden tudásukra szükség volt ahhoz, hogy valahogy legyűrjék a Memphist: a rendes játékidő utolsó három és fél percében például 12 pontos hátrányból álltak fel, Jokics hat, Barton öt egységet szórt ekkor és óriási hajrával mentettek csak hosszabbításra. Ott is égtek öt ponttal úgy, hogy már csak másfél perc volt hátra, de előbb Jokics villant, majd megint jött Barton és 12 másodpercnél elsüllyesztette az egyenlítő hármast, úgyhogy jöhetett a második túlóra, amelynek végén a Nuggets csinálta meg a clutch dobásokat: 132–129-es Memphis-vezetésnél előbb Porter egyenlített egy hármassal, majd jött Jokics egy kettessel, végül pedig egy óriási triplával, már az utolsó percben. A Grizzlies válaszkísérlete itt kimaradt, PJ Dozier két büntetője pedig lezárhatta a mérkőzést, így vért izzadva, elképesztő küzdelem végén, de kiharcolta a győzelmet a Denver.

Maximális tisztelet a Memphisnek. Úgy állt többször is elképesztően közel a denveri győzelemhez a Grizzlies, hogy sem Dillon Brooks, sem Jonas Valanciunas nem léphetett pályára, a játékuk alappillérei hiányoztak, de a rendes játékidő és az első hosszabbítás végén is a kezükben volt a siker. A kulcspillanatokban azonban ezúttal megremegtek, harmadszor pedig már nem tudtak eléggé meglógni, így szívszaggató vereséget szenvedtek – hiába Ja Morant extrája (36 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz), Grayson Allen és De'Anthony Melton nagy meccse, vagy a Valanciunas helyettesítő Tillman dupla duplája, nagyjából egy jó játék hiányzott még nekik a bravúrhoz. Bosszankodhatnak, hogy az este végén vereséggel távozhatnak az arénából, de a teljesítményük minden dicséretet megérdemel – következőleg a Clipperst is megfoghatják ilyen játékkal...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 47/6, Barton 28/15, Porter Jr. 21/15
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 36/6, Melton 25/18, Allen 24/9

Los Angeles Lakers–Utah Jazz 97–111

Ez most sima volt. Két napja a tartalékosabb Jazzt le tudta győzni a Lakerst, most viszont Donovan Mitchellt leszámítva minden fontos játékos visszatért a listavezetőnél, így pedig érvényesítette is a papírformát a vendégcsapat. Jordan Clarkson (22 pont, 9/14 mezőnyből), Joe Ingles (21 pont, 5/8 tripla) és Bojan Bogdanovic (19 pont, 7/12 mezőnyből) is nagyon hatékonyan dolgozott, Gobert és Conley is dupla-duplázott, O'Neale 3/3 triplával segített be, most működött a Utah gépezete, amely végül 57%-os mezőnymutatóval húzta be a mérkőzést. A vendégek a nagyszünetig remek védekezéssel léptek meg, aztán kicsit támadásban is felszabadultak, vezettek már 25 ponttal is, de a végén nem kellett megszakadniuk, így a sztárok kaphattak pár perc extra pihenőt – magabiztos volt a Jazz, következőleg Houstonban pedig még nagyobb kötelezőt kell megoldania.

A második bravúr már nem jött össze. A legutóbbi extra teljesítmény után ezúttal csak a tisztes helytállás maradt a Lakersnek, a győzelemre érdemi esélye nem volt a LeBron Jamest és Anthony Davist továbbra is nélkülöző hazai alakulatnak. Ezúttal ráadásul Andre Drummond is teljesen elveszett Gobert-rel szemben (8 pont 12 dobásból, 8 lepattanó, 5 fault), Harrell és Morris egy-egy mezőnykosarat tudott hozzátenni, Matthews és McLemore összesen nullát, úgyhogy nem nagyon volt mihez, kihez nyúlni - Dennis Schröder azért igyekezett, illetve Horton-Tucker 24 pontja jól mutat, de ez ezúttal kevés volt a bravúrhoz. A két szupersztárjuk nélkül 7, 9-re, Davis kidőlése óta 14, 16-ra állnak, továbbra is ötödikek Nyugaton, most pedig fontos mérkőzésre készülnek Dallasban.

A Lakers legjobb dobói: Horton-Tucker 24/9, Kuzma 17/3, Schröder 15/6, Caldwell-Pope 15/15
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 22/6, Ingles 21/15, Bogdanovic 19/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 109–105
Boston Celtics–Chicago Bulls 96–102
Philadelphia 76ers–Golden State Warriors 96–107
Indiana Pacers–San Antonio Spurs 94–109
Miami Heat–Houston Rockets 113–91
Milwaukee Bucks–Phoenix Suns 127–128, hosszabbítás után
Washington Wizards–Oklahoma City Thunder 119–107
Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 139–137, kétszerihosszabbítás után
Los Angeles Lakers–Utah Jazz 97–111

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik