Rekordot döntött a Dallas, kikapott a sereghajtótól a Denver

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 10:07
null
Luka Doncicék rekordot döntöttek (Fotó: Getty Images)
Padlón a Miami és a Clippers is, remekel a Cavs, Indianában nyert a Hawks, szenzációs meccsen verte meg a Charlotte-ot a Bucks, a Sixers ellen húzta be a rangadót a Boston – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Indiana Pacers–Atlanta Hawks 111–114

Duarte kihagyta, Young bedobta. Ugyan jobban kezdett és 38-29-re megnyerte az első negyedet az Atlanta, de a folytatásban 12 pontnál nem lett nagyobb az előnye, sőt, a harmadik játékrészben visszavágott a Pacers és a záró etapnak már a hazaiak mehettek neki egypontos előnnyel. Ennek megfelelően a végjáték is nagyon szoros lett, bár a Hawks jobban játszott, de eldönteni nem tudta a küzdelmet és az öt-hat pontos fór megint elolvadt a legvégén - fél perccel az órán Jeremy Lamb vert be egy visszalépős hármast, ezzel 112-111-re módosította az eredményt. Egypontos előnyben támadhatott az Atlanta, de Trae Young elhagyta a labdát, Chris Duarte megszerezte és mehetett a gyűrűre a győztesnek szánt kosárért, azonban a visszarohanó védők szorításában nem tudta bedobni a ziccert és bár Rick Carlisle faultot kiáltott, de a síp néma maradt. Young begyűjtötte a lepattanót, kiharcolt egy faultot, majd hidegvérrel elsüllyesztett két büntetőt úgy, hogy már nem maradt idő válaszolni, egyetlen másodperc volt hátra - így óriási csatában kiizzadta a győzelmet a vendégcsapat. Carlisle még a meccs után is állította, hogy Kevin Huerter nyilvánvalóan meghúzta Duarte mezét, nem is érti, hogy azt hogy lehetett nem befújni, de a játékos természetesen állította, hogy ő aztán sosem faultolt...

Edzője nélkül nyert a Hawks. Nate McMillan, a vendégek trénere úgy döntött, hogy nem lesz ott a találkozón elővigyázatosságból, miután fia koronavírus-tesztje pozitív lett, így nélküle kellett megvívnia ezt a csatát a csapatának. A társaság helytállt, Trae Young végig remekelt (33 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz), de Kevin Huerter is kitett magáért (19 pont, 3/4 tripla), csapatként 50% felett dobtak mezőnyből és 48,5%-kal tripláztak - ugyan a védekezésük nem volt az igazi, de ezt most kimozogták és értékes idegenbeli győzelmet arattak, ami még csak negyedszer fordult elő velük idén. A Pacersnél Malcolm Brogdon (27 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és Domantas Sabonis (22 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) emelhető ki igazán, de Myles Turner is nagyon jól mozgott, viszont védekezni ők se igazán tudtak, Youngot maximum duplázgatták, de így a többiek szedték szét őket, a dobópárbajban pedig végül egy játékkal alulmaradtak. Már csak 9-15-re állnak, következőleg a Miamit fogadják.

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 27/3, Sabonis 22/6, Turner 17/9
A Hawks legjobb dobói: Young 33/9, Huerter 19/9, Collins 14/9

Orlando Magic–Denver Nuggets 108–103

Váratlan Magic-bravúr. Ligautolsóként érkeztek meg erre a meccsre a hazaiak, összesen négy győzelemmel, sorozatban hét vereség után, az első negyed pedig ennek megfelelően is alakult: 29-15-re bukták el, égtek 16 ponttal is és jelentősen a második játékrészben sem tudtak fordítani a dolgok menetén. A nagyszünetet követően azonban változott a képlet, Cole Anthony (24 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) elkapta a fonalat, az addigi pocsék védekezésüket pedig össze tudták kapni, ültek a pick-and-rolljaik, megtalálták az egyszerű megoldásokat és fokozatosan ledolgozták a hátrányukat. A meccs során először 106-103-nál, nem egészen két perccel a vége előtt vették át a vezetést, amikor az újonc Franz Wagner bevert egy nagy hármast, innentől pedig már nem érkezett válasz a vendégek részéről. A valószínűtlen bravúr a letisztult, tudatos támadójátéknak, Anthony remeklésének és a nagyot javuló, a festéket remekül őrző védekezésüknek volt köszönhető, így idén másodszor nyertek saját csarnokukban és elmozdultak az utolsó helyről, immár a Detroit a sereghajtó.

Nem működött a Denver. Az első negyed remeklése után teljesen szétesett a Nuggets, ugyan a második etapban még legalább támadásban egyben volt a gárda és így nem fogyott az előnye, de a fordulást követően már egyértelműen "alulra" került a jóval esélyesebbnek tartott együttes. Michael Malone vezetőedző szerint a legnagyobb baj a festékben volt, egyszerűen képtelenek voltak védekezni a gyűrű környékén, a harmadik negyed elején egy 12-3-at kaptak azonnal, majd átváltottak zónára és egymás után kapták a tisztábbál tisztább ziccereket - bármivel próbálkoztak, az nem működött, a pick-and-rollokból nagyon könnyen találtak utat a palánkig Anthonyék. Ennek eredménye az lett, hogy a festékben 66-38-ra kapott ki a Denver, ezt nem lehetett máshol ellensúlyozni, főleg hogy most Nikola Jokics is csak 7/19-et dobott mezőnyből és a passzjátéka is felemásra sikerült - a Miamiban aratott szép győzelem után ezúttal kínos vereséget szenvedtek, igaz, a keretük egyre szűkebb lesz, már Rivers és Hyland sem állt rendelkezésre.

A Magic legjobb dobói: Anthony 24/3, Carter Jr. 18/3, F. Wagner 15/3
A Nuggets legjobb dobói: Morris 22/3, Jokics 18, Gordon 17/3

Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 115–107

Otthon azért más. Főleg idegenben botladozott mostanában a Washington, hazai pályán viszont ezzel a sikerrel 8-2-re áll, saját közönsége előtt még mindig nagyon masszívnak számít és ezt most a nagyszerű formában érkező Minnesota ellen is igazolta. Az elvesztett első félidő és a nyolcpontos hátrány után sikerült feljebb kapcsolnia a társaságnak és a harmadik negyedben 38 pontot tett fel a táblára, majd a záró etapban a védekezését tudta felcsavarni és lebontotta a Wolves játékát. Így is nagyon szorosan alakult a hajrá, 95-95 után azonban egy 12-3-as futást hajtottak végre a fővárosiak, ezzel pedig eldöntötték a küzdelmet - Davis Bertans a legjobbkor talált be kintről, Daniel Gafford és Montrezl Harrell is fontos zsákolásokkal jelentkezett, a Wolves pedig éppen itt esett szét. Mindenképpen ki kell emelnünk a festéket, hiszen a Wizards 68-44-re nyert erről a területről, Gafford 7/10, Harrell pedig 11/12 dobását értékesítette, az ő energiájukkal és agresszivitásukkal egyszerűen nem tudott mit kezdeni bent a Minnesota - hozzájuk jött még Bradley Beal 19 pontja és 9 gólpassza, valamint Caldwell-Pope és Bertans 29 pontja, illetve 6/10 triplája. A fontos győzelemmel holtversenyes másodikak Keleten, következőleg pedig a remek formában lévő Clevelanddel találkoznak.

Towns megsérült.
Karl-Anthony Towns (34 pont, 10 lepattanó, 10/11 büntető) és Anthony Edwards (25 pont, 4/9 tripla) vezetésével próbálta lenyomni ellenfelét a Wolves, de sokkal rosszabbul járatta a labdát, a festékben elszenvedett vereségről már szóltunk, az 52-39-re elvesztett lepattanózás és a 30% alatti triplázás sem segített, már-már csoda, hogy ilyen szoros küzdelmet tudott vívni a gárda. A remek széria után ezúttal a második félidőben egyértelműen kevés volt az együttes, de a gondokat tetézi Towns sérülése: a center két perccel a vége előtt egy zsákolás után esett rosszul és be kellett mennie az öltözőbe, elég rosszul festett az eset, de a játékos a meccs után azt mondta, hogy annyira nem érzi rosszul magát, mint ahogy kinézett a jelenet. Következőleg Brooklynba látogatnak, úgyhogy fontos lenne, hogy tényleg rendben legyen...

A Wizards legjobb dobói: Harrell 27, Beal 19/3, Gafford 18
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 34/6, Edwards 25/12, Reid 13/3

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 88–87

Csúnya győzelem. "Nem fogok bocsánatot kérni egy csúnya győzelemért" - értékelte a látottakat Ime Udoka, a hazaiak vezetőedzője. Valóban nem volt ez egy szép meccs, mindkét gárda iszonyatos szenvedést produkált támadásban, de nagyon akarta azt a győzelmet és nagy harcot vívtak a felek a pályán, így nagyrészt szoros, kiegyenlített derbit láthattunk. Egy fokkal azért jobb volt a Celtics, amely 12 egységgel is vezetett már, ami egy ilyen találkozón óriási előnynek számít, de a Sixers nem adta fel, ebből is visszajött és az utolsó két perc csak azért indult 82-82-es egálról, mert Joel Embiid kihagyott egy büntetőt. Itt azonban Jayson Tatum clutch dobása után Dennis Schröder talán még fontosabb négy pontja következett, erre Embiid egy kettessel, Danny Green pedig egy hármassal felelt, de az utolsó játékokból a Boston jött ki jobban: az utolsó pillanatban Robert Williams IIi blokkolta George Niang győztesnek szánt kísérletét, így "valahogy" megnyerte a Celtics. Tatumot külön is ki kell emelnünk, mert 26 ponttal és 16 lepattanóval segítette csapatát, ő volt a meccs legjobbja, a Boston pedig az utóbbi 15 mérkőzéséből tizedszer nyert, lassan, de biztosan halad előre.

Még nem találja a ritmust a Sixers. Az idényt parádésan kezdő Rivers-legénységet szétszedték a sérülések és a betegségek, azóta pedig hiába egészült már ki a keret, egyelőre nem találnak vissza korábbi formájukhoz. A védekezésükre és az akaratukra nem lehetett panasz, de elöl minden egyes játékuk lábszagú volt, csak 37%-kal dobtak mezőnyből, 26%-kal tripláztak, lassan, ritmustalanul, pontatlanul, lendület nélkül kosárlabdáztak. Joel Embiid is csak 3/17 mezőnykísérlettel zárt, rengeteg téglát dobott, amelyről azt mondta, hogy a koronavírus után még közel sem érzi magát jól, ez pedig elsősorban a dobásán látszik meg - 11-11-gyel jelenleg csak a 11. helyen állnak Keleten, úgyhogy nagyon össze kellene kapniuk magukat a következő időszakban.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 26/9, Schröder 13/6, Horford 10/6, Williams III. 10
A 76ers legjobb dobói: Curry 17/6, Milton 16/6, Embiid 13/3

Miami Heat–Cleveland Cavaliers 85–111

Szenzációs Cleveland.
Tovább folytatja remek szériáját a Cavs, az ohióiak a legutóbbi, Dallasban aratott tükörsima győzelmük után legalább ennyire könnyedén verték meg idegenben a Miamit is, úgyhogy óriási formában zárkóznak a keleti élmezőny után. A vendégek ezúttal már az első negyedet megnyerték 31-16-ra és később sem remegtek meg, nem engedtek komoly futást a Heatnek, végig jelentős előnnyel vezettek és rendkívül magabiztosan nyertek Floridában. Ezúttal is a magasemerek vitték a prímet, Jarrett Allen (19 pont, 11 lepattanó, 5 blokk) és Evan Mobley (17 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) mellé most nem Lauri Markkanen, hanem a padról 22 ponttal és 6/8 triplával beszálló Kevin Love nőtt fel, csapatként 54,4%-kal dobtak mezőnyből és 50% felett tripláztak, ízekre szedték a Miamit. A találkozó érdekessége az, hogy zsinórban húsz alkalommal kaptak ki a Heat vendégeként, utoljára 2010 januárjában tudtak itt nyerni, ezt a szériát sikerült most megtörniük, méghozzá imponáló módon - hétvégén mennek Washingtonba, aztán fogadják a Jazzt, de jelenleg senki ellen nem esélytelenek.

Padlón a Miami. Nem valószínű, hogy a Lowry-ügy miatt elvett második pick borította meg így Erik Spoelstra csapatát, de egyrészt Jimmy Butler most sem tudott pályára lépni, másrészt Bam Adebayo hosszú hetekre kidőlt egy sérüléssel, ami sem minőségben, sem szerkezetileg, sem mentálisan nem tett nekik jót - főleg a magas poszton brutálisan erős Clevelanddel szemben. Mindenesetre a társakon sem látszott a megfeszített koncentráció, Duncan Robinson 0/7-et dobott mezőnyből, Kyle Lowry 7 ponttal és 4 gólpasszal zárt, a visszatérő és kezdőbe kerülő Tyler Herro pedig ugyan szerzett 21 pontot, de ehhez 23 rádobásra volt szüksége. Az egész csapat szétesett, dekoncentrált, hitetlen brigádnak tűnt, de a sorozatban második hazai vereség után nagyon ideje lenne összeszedniük magukat Adebayo nélkül is, mert Keleten villámgyorsan lehet zuhanni rengeteg pozíciót - igaz, hétvégén Pacers-Bucks back-to-backet vívnak idegenben...

A Heat legjobb dobói: Herro 21/6, Dedmon 11/3, Martin 11/3, Vincent 11/9
A Cavaliers legjobb dobói: Love 22/18, Allen 19, Mobley 17/6

Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 127–125

Ball megmentette, majd Adetokunbo kivégezte a Charlotte-ot. Szenzációs párharcot vívott LaMelo Ball és Jannisz Adetokunbo, a két csapat vezére, akik az egész mérkőzés során szórakoztatták a nézőket és húzták saját csapatukat. Ball végül 36 pontos karriercsúccsal, 9 gólpasszal és 8/15 triplával zárt, a tavalyi döntő MVP-je pedig 40 pontot, 12 lepattanót és 9 gólpasszt kapart össze, mindketten megállíthatatlanok voltak. Ennek megfelelően a hullámzó derbi vége is az ő két villanásukkal dőlt el: az egylabdás végjátékban Middleton pontjaival szerzett előnyt a Bucks, de aztán hat másodperccel az órán Ball beverte a nyolcadik hármasát is, nehéz helyzetből, lesokkolva a csarnokot. A válasz azonban nem maradt el, az időkérés után a lendületből berohanó Adetokunbo kapta meg a labdát és két másodperccel a vége előtt feltette védője felett a meccsnyerő ziccert - Bridges még eleresztett egy félpályás dobást, de az lejött a gyűrűről, így óriási csatában nyertek a hazaiak. Maga a mérkőzés egyébként nagy fordulatokat hozott, a Charlotte ugyanis brutálisan bekezdett és 41-25-re nyerte az első negyedet, de a két középső játékrészben összesen 18 pontot vert ellenfelére az irányítást magához ragadó Bucks - ebből alakult ki az említett kiélezett végjáték, amelyből most Adetokunbo dobásával a Milwaukee jött ki győztesen.

Cousins debütált. A Bucksnál bemutatkozhatott a nemrég leigazolt veterán center, DeMarcus Cousins, akire elsősorban Brook Lopez elhúzódó sérülése miatt lett szükség, a magasember pedig remekül kezdett: 15 perce alatt 3/5 dobását, közte 1/2 triplát a gyűrűbe küldte, 7 pontja mellett 4 lepattanót is leszedett és vele a parketten +9-ben voltak a hazaiak. A 21 triplát elsüllyesztő vendégeknél Kelly Oubre Jr.-t emeljük ki a kispadról, ő 25 ponttal és 5/9 hármassal szólt hozzá, de a liga egyik legrosszabb védekezésén ő sem tudott segíteni - a Hornets ismét azért kapott ki, mert hátul súlytalannak bizonyult, bármilyen jól is támadott. A társaság így zsinórban harmadszor maradt alul, míg a Milwaukee sorozatban nyolcadszor nyert és holtversenyes 2-4. Keleten - most elmegy Torontóba, aztán fogadja a Miamit és a Clevelandet.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 40/3, Middleton 21/12, Allen 16/9
A Hornets legjobb dobói: Ball 36/24, Oubre Jr. 25/15, Bridges 22/9

New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 107–139

Megrázta magát a Dallas. A meccs előtt benne volt a levegőben a hazai győzelem, mert a Pelicans remek formában érkezett, a Mavs pedig mély gödörben volt, de a texasiak ezen az estén minden olyan dobásukat is elsüllyesztették, amik az előző meccsekről "maradtak bennük". Luka Doncic (28 pont, 14 gólpassz, 8 eladott labda) és Kristaps Porzingis (20 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) köré épülve az egész csapat ihletett napot fogott ki és 68,7%-os (!) mezőnymutatót produkált a gárda, amellyel új franchise-rekordot állított fel, gyakorlatilag képtelen volt hibázni Jason Kidd legénysége. Már a 41-23-ra nyert első negyedben jelezte az együttes, hogy itt nem lesz pardon és ez nem is változott a folytatásban, elképesztő dobófesztivált rendezve kiütéses győzelmet aratott a Mavericks. A kétpontosakat érintő 79,6%-os hatékonyság szintén franchise-rekord és az NBA története során is csak két ennél jobb teljesítmény akadt - megvoltak az üres dobások, de gyakorlatilag mindent be is dobtak Kidd játékosai. Nagyon kellett nekik egy ilyen meccs, holnap pedig hazai pályán jöhet a visszavágó - a New Orleansról nem nagyon tudunk mit írni, Brandon Ingram (29 pont, 11/17 mezőnyből) jól játszott, Jonas Valanciunas a múltkori szenzáció után betlizett (1/8 mezőnyből, 0/4 tripla), összességében pedig tehetetlennek bizonyultak a félelmetesen játszó Dallasszal szemben.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 29/9, Graham 13/9, Alexander-Walker 12/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 28/6, Porzingis 20/3, Brunson 17/9

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 110–114

Megint a Rockets.
Sorozatban negyedszer nyert már a Houston, ráadásul az OKC ellen két napon belül másodszor tudott győzni a texasi alakulat - egyúttal idén először hagyhatta el győztesen a parkettet vendégként. A siker kulcsa a negyedik negyed volt, 15 pontos hátrányból jött vissza a gárda és 41-29-re nyerte ezt az említett periódust, öt perccel a vége előtt ragadta magához a vezetést úgy, hogy már nem is adta vissza és az összes kiélezett szituációt megoldotta innentől. Jae'Sean Tate volt most a vezér, aki 32 pontos karriercsúccsal a csapat legjobb dobója lett és az említett clutch időszakban is villogott, az utolsó öt percben egymaga 10 egységet tett fel a táblára, ő fordított és fél perccel az órán ő tolta meg a Rockets szekerét 109-108-nál is. Mellette a 32 pontos, 8/14 triplás Brooks-Mathews páros is dicséretet érdemel, de Theis vagy Gordon is sokat tett hozzá, megdolgoztak a sikerért - 5-16-ra javultak és eddigi öt sikerükből érdekes módon három is a Thunder ellen született...

Gilgeous-Alexander extrája sem volt elég. Zsinórban hetedik vereségét könyvelhette el az OKC, pedig ezúttal otthon minden esélye megvolt a társaságnak arra, hogy megtörje ezt a szériát. Luguentz Dort újabb jó teljesítménye (19 pont, 4 gólpassz, 4/8 tripla, +11) mellett Shai Gilgeous-Alexander vitte a prímet, a hullámzó szezont teljesítő hátvéd ugyanis most "elszabadult" és 39 pontot szerzett, ami karriercsúcs számára, mindezt pedig 16 kiharcolt büntetővel szedte össze - a végén azonban kihagyta az egyenlítőnek szánt triplát, ebből alakult ki a végeredmény. Nyilván sosem jó kikapni, pláne nem 15 pontos előnyből hazai pályán, de mivel a szezonjuk egyértelműen a tankolásról szól, így lelhetnek örömöt abban, hogy egy közvetlen riválist "segítettek hozzá" immár három győzelemhez...

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 39/3, Dort 19/12, Robinson-Earl 12
A Rockets legjobb dobói: Tate 32/3, Brooks 18/12, Mathews 14/12

Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 115–124

Padlón a Clippers is. Paul George nem tudta vállalni a játékot a hazaiaknál, ami Nic Batum (és természetesen Kawhi Leonard) hiánya mellett nyilván óriási érvágás volt a csapat számára, de így is ki kell jelenteni, hogy szörnyű meccset játszott a gárda egy szintén nehéz helyzetben lévő, ráadásul fáradtabb csapat ellen és még ennél is szörnyűbb formában van. A tíz ponttal elvesztett első félidő után húsz egység fölé nőtt a hátrányuk a harmadik negyedben és csak a 39-25-re megnyert negyedik játékrésszel tudtak valamit kozmetikázni ezen. A 35 gólpasszuk és a 17 támadópattanójuk szép, de a védekezésük maximum elméletben létezett, a dobásaik sem ültek és most már a hazai pálya sem ad nekik menedéket - zsinórban harmadszor kaptak ki otthon, az utóbbi nyolc találkozójukból hatodszor maradtak alul, a korábbi jó időszakuk után most abszolút padlón vannak.

Reagált a Kings.
Előző este botrányos második félidővel kapott ki a Lakerstől a Sacramento, akkor Alvin Gentry vezetőedző elnézést is kért a szurkolóktól a mutatott teljesítmény miatt, ez pedig felrázta a csapatát, mert Buddy Hieldék most sokkal agresszívebben és hatékonyabban játszottak. Az 52%-os mezőnymutató és a 40%-os triplázás mellett emeljük ki azt is, hogy 20 pontot szereztek leindításból, a fáradtság egyáltalán nem látszott rajtuk a back-to-back ellenére, sőt, inkább felszabadultak, amikor ráéreztek, hogy a Clippers mennyire nem képes ellenállni. A negyedik negyedet kicsit ellazázták, de így sem forgott veszélyben a győzelmük, hárman érték el náluk a 20 pontot, további hárman dobtak 12-16 között, erre a játékra lehetne építeni - ráadásul következőleg megint a Clippersszel találkoznak, csak már otthon.

A Clippers legjobb dobói: Mann 19/3, Kennard 19/12, Zubac 17
A Kings legjobb dobói: Fox 24/6, Davis 23/15, Mitchell 20/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik