Rangadót nyert a Bucks és a Bulls, megégett a Jazz és a Lakers

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (KEZDŐ5)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (KEZDŐ5)
Vágólapra másolva!
2022.01.20. 11:31
null
Embiid 50 pontjához mindössze 27 perc kellett (Fotó: Getty Images)
Címkék
Győzött a Heat, a Nets, a Sixers és a Mavs, hosszabbítás döntött a Nuggets–Clippersen, a Hornets pedig Bostonban is nyert. Ez történt a 13 meccses játéknapon.

Philadelphia 76ers–Orlando Magic 123–110

Embiid 50-ese döntött. Kötelező volt ez a mérkőzés a Sixers számára és bár a győzelem nem jött könnyedén, de arra nem lehetett panasz, hogy Joel Embiid ne játszott volna óriásit ennek érdekében. A hazaiak centere teljességgel foghatatlannak bizonyult, pozícióból nem volt ellenfele, a duplázásokat is megverte, beemelte a tempókat, szerzett kosarat a saját maga által végigvitt leindításból, dobott triplát, fejezett be pick-and-rollt – a teljes eszköztárát felvonultatta. Ebből végül az sült ki, hogy alig 27 játékperc alatt kereken 50 pontig jutott: 17/23-as mezőnymutatója mellett 15/17 büntetőt is elsüllyesztett, leszedett 12 lepattanót és kiosztott 3 blokkot, fenomenális meccset játszott. Összességében igazából két extra negyedre volt szüksége, az elsőben 20 pontot szerzett 8/10-es mezőnymutatóval, majd a harmadikban 23-at dobott szintén 8/10-zel, így a záró etapban már egy egész percet sem töltött a pályán –– azt csinált, amit csak akart. Azért a túloldalról se feledkezzünk meg, ugyanis egyrészt Chuma Okeke 6/7 triplával szórt be 18 pontot, másrészt Mo Bamba is élete napját fogta ki, ő 32 ponttal és 7/8 triplával dupla karriercsúcsot állított be, ezért volt sokáig partiban az Orlando – 18 hármast bombáztak be 50 százalék feletti hatékonysággal, de a harmadik negyed vége felé így is lemaradtak és többször nem tudták megszorítani ellenfelüket.

Megizzadt a Philly. Kötelező győzelem ide, Embiid-parádé oda, pocsék első félidőt játszottak hazaiak, akik a négy ponttal nyert első negyed után a másodikban összeomlottak és a nagyszünetben tízpontos hátrányban voltak – a publikum pfújolva zavarta be az öltözőbe a csapatot. A harmadik negyedben aztán újra feltüzelve jött ki a gárda és Embiid bombasztikus játéka mellett a Harris-Maxey páros is hozzá tudott tenni, így 47–23-ra nyerték a játékrészt, ezzel pedig állva hagyták ellenfelüket és a záró etapban már nem forgott különösebb veszélyben a sikerük – a közönség nem pfújolt, hanem tapsolt, döcögve, de csak behúzta a meccset Doc Rivers legénysége.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 50/3, Harris 21/3, Maxey 14/6
A Magic legjobb dobói: Bamba 32/21, Okeke 18/18, Suggs 14/3

Washington Wizards–Brooklyn Nets 118–119


A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere akezdo5.hu

Megúszta a Nets. Remek első félidőt játszottak a vendégek, Kyrie Irving megállíthatatlannak bizonyult és 22 pontot dobott a nagyszünetig, az ő vezetésével pedig 12-vel vezettek két negyedet követően – volt 16 is az előnyük, egyébként pedig 74 egységet termeltek a meccs első felében, könnyedén mentek át a Washingtonon. A fordulás után azonban változott a helyzet, egyrészt elfogyott Irving lőszere, másrészt a teljes Nets lelassult, harmadrészt a Wizards összekapta magát védekezésben és elkezdett közeledni, majd a záró etapban egy nagy rohammal kis híján el is lopta a győzelmet – fél perccel az órán egyetlen pontra zárkózott a társaság. Itt Irving kihagyott egy triplát, a támadópattanó után Harrell blokkolta Harden kísérletét, úgyhogy a győzelemért támadhatott a Washington, de előbb Kuzma hármasa maradt ki, majd a támadópattanó után az ex-Nets-játékos Dinwiddie távoli kísérlete sem ért célt – két dobásuk is volt ahhoz, hogy nyerjenek, de mivel mindkettőt elrontották, így a nagy futás ellenére kikaptak, megúszta a leolvadást a Brooklyn.

Most Irving és Aldridge vitte a prímet. Durant, Claxton és Millsap hiányában nagyon kellett a Netsnek LaMarcus Aldridge jó játéka, aki ugyan csak a kispadról érkezett (Day'Ron Sharpe kezdett), de végül 32 percet játszott, mert jó napot fogott ki: 27 ponttal, 11/15 jó dobással és 2 blokkal zárta az estét. Mellette Irvinget kell kiemelnünk, aki 30 pontig és 7 gólpasszig jutott, ezúttal is ő volt a csapat motorja, főleg mert James Harden a 18 pontját 7/21-es mezőnymutatóval hozta, 9 gólpasszára pedig 8 eladott labda jutott, ő nem érezte a ritmust. Végül csapatszinten 50 százalék feletti mezőnymutatóval zártak, jobban dobtak a Wizardsnál, a hazaiak viszont jobb triplázással, 12-vel több kiharcolt büntetővel, 13–7-re nyert támadópattanózással ezt kis híján ellensúlyozni tudták. Náluk egyéni extrákat nem találunk, Bradley Beal 23 ponttal és 9 gólpasszal húzta övéit, viszont hatan is tíz pont felett dobtak náluk, ami egy jó játék híján győzelmet ért. A Nets így maradt harmadik, a Wizards pedig hetedik Keleten.

A Wizards legjobb dobói: Beal 23/9, Kuzma 16/3, Hachimura 14/6, Harrell 14
A Nets legjobb dobói: Irving 30/6, Aldridge 27, Harden 18

Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 134–122

Pocsék kezdés után nyert a Hawks. Az első negyed a back-to-back második felén érkező Minnesotáé volt, a vendégek nagy lendülettel kezdtek, 42 pontot dobtak a nyitó játékrészben és vezettek már 16-tal is, átgázoltak az Atlantán. A hazaiak aztán a második negyedben már rendezték a sorokat, stabilizálták magukat és kicsit közelítettek, majd a nagyszünet után elképesztő energiával robbantak ki az öltözőből: Trae Young egymaga 23 pontot dobott a harmadik játékrészben, csapata pedig 20–2-vel (!) kezdte és 45–20-ra nyerte meg ezt a tizenkét percet. Ez volt a döntő ütés, a pontzáporos, "védekezésmentes" találkozón annyira elkapta a fonalat a Hawks, hogy a húsz pontot közelítő előnyét már be tudta osztani, Young parádézott (37 pont, 14 gólpassz), de csapatszinten is jók voltak, 52 százalékos mezőnymutatóval és szűk 40 százalékos triplázással zártak. Ezzel egymás után második győzelmüket aratták és talán-talán mutatnak valami életjelet – még mindig messze vannak a céljaiktól, de az első lépést megtették.

Ehhez nem volt elég láb a Minnesotában. A Hawks rendkívül gyorsan és kellemetlenül kosárlabdázott támadásban, amit az első negyed után nem tudott kezelni a Wolves, ehhez egyszerűen nem volt elég erő a társaságban a back-to-back második felén – főleg a harmadik negyedben zuhantak be, ott úgy tűnt, hogy ólomlábakon járnak, miközben elöl is gyenge perceket produkáltak. Ez nem fért bele, az említett 20-2-es atlantai roham után már nem tudott veszélyeztetni Chris Finch együttese, amelynél ugyan D'Angelo Russell (31 pont, 5 gólpassz) kitett magáért, Anthony Edwards 24 perc alatt dobott egy húszast, Karl-Anthony Towns pedig 17–10–7-tel zárt, de ez sem volt elég, az Atlanta egyszerűen túldobta őket. Edwards elvesztése persze nem segített rajtuk (a harmadik negyedben két technikaival kiállították), de ott már érezhető volt, hogy az egész csapat frusztrált, amiért leadta az előnyét és hátrányba került – most mehetnek haza és fogadják a Brooklynt, szeretnének ismét 50 százalékra javulni.

A Hawks legjobb dobói: Young 37/18, Hunter 22/9, Okongwu 17, Collins 17
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 31/15, Edwards 20/12, Towns 17/3

Boston Celtics–Charlotte Hornets 102–111

Pontosabban játszott a Hornets. Másfél negyeden keresztül kiegyenlítetten zajlott a mérkőzés, majd egy 13–3-as futással a Hornets ragadta magához a kezdeményezést, és ezt követően végig megőrizték már a vezetésüket, hiába próbálkozott többször is a felzárkózással a Celtics. A vendégek vezére Terry Rozier volt, aki 28 ponttal és 10 gólpasszal jelentkezett egykori csapata ellen, de Miles Bridges (18 pont, 7 lepattanó) és a kispadról 18 ponttal beszálló Kelly Oubre Jr. is jól játszott. Ehhez jött hozzá LaMelo Ball (15 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) felemás teljesítménye, aki egy 0.2 másodperccel a vége előtt megkaparintott lepattanónak köszönhetően tripla-duplázott, de magas hibaszázalékkal játszott, csak 5/15-tel célzott mezőnyből, illetve 8 eladott labda is felkerült a neve mellé, viszont a csapatszinten sokkal pontosabban kosárlabdázó Hornets az elmúlt hét meccsén így is begyűjtötte a hatodik győzelmét.

Tatum rossz estéje nem fért bele. Nehéz estét tudhat maga mögött Jayson Tatum, 5/19-es mezőnymutatóval, azon belül 0/7 triplával zárt, így mindössze 12 pontot ért el, ráadásul a meccs során faultgondokkal is küzdött, és ez most nem fért bele. Jaylen Brown (21 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) rossz kinti dobóformája sem segítette a Celtics ügyét, ő is csak 2/11-gyel célzott távolról, és ez döntőnek is bizonyult, mert csapatszinten is csak 30.4 százalékkal tripláztak, illetve 43,3 százalékkal dobtak mezőnyből, míg a Hornets 48.8 százalékos mezőnymutatóval zárt, miközben a helyére küldött 16/39 hármast is. Hiába játszott eredményesen Dennis Schröder (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), illetve dupla-duplázott 13 ponttal és 10 lepattanóval Al Horford, végül alulmaradtak, és ebben közrejátszott az is, hogy Robert Williams III hiányában elbukták a lepattanózást is.

A Celtics legjobb dobói: Schröder 24/15, Brown 21/6, Horford 13/6
A Hornets legjobb dobói: Rozier 28/18, Bridges 22/3, Oubre Jr. 18/9

Miami Heat–Portland Trail Blazers 104–92

Elfáradt a Portland. Chauncey Billups, a vendégek vezetőedzője szerint a Miami fizikális védekezése egyszerűen felőrölte őket a meccs végéhez közeledve és ezzel Anfernee Simons is egyetértett: mint mondta, az atletikus, koncentrált Heat sok volt nekik, nem tudtak érvényesülni. Billups azért hozzátette, hogy tetszett neki csapata keménysége és harcossága, amellyel az egész mérkőzést végigküzdötte, megnyerte az első negyedet, majd vezetett nyolc ponttal is, sőt, még a záró etapot is előnnyel kezdhette - ott azonban már megmozdulni is alig tudott. A harmadik negyed utolsó percétől kezdve összesen 5/26-ot (19 százalék) dobtak mezőnyből az oregoniak, ebbe pedig 0/12 tripla fért bele, így a negyedik játékrészt 26–12-re vesztették el – 87–87-nél még egyenlítettek Nurkicék, de aztán az utolsó hét percben 17–5-re kaptak ki. Billups mégsem volt elégedetlen, Simons 27 pontig és 7 gólpasszig jutott, a legutóbb visszatérő CJ McCollum 24 egységgel és 50 százalékos mezőnymutatóval zárt, holnap mennek Bostonba és megpróbálnak javítani.

Megint tartalékosan. Ugyan Bam Adebayo legutóbbi visszatérésével egy pillanatra úgy tűnt, hogy lassan kiegészülhet a Miami kerete, de Kyle Lowry személyes okok miatt azt a meccset és a mostanit is kihagyta, Tyler Herro közben karanténba került, ezúttal pedig Jimmy Butler is csak kilenc percet játszott: a második negyedben két technikaival kiállíttatta magát, így megint a csapat három legjobb pontszerzője nélkül kellett megoldást találniuk. Adebayo viszont feljebb tudott kapcsolni és védekezésben elképesztő munkát végzett (20 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés, 3 blokk), Gabe Vincent 7 gólpasszt osztott ki, Max Strus 4/8 triplát süllyesztett el, Dewayne Dedmon 5/6 dobással jelentkezett, Caleb Martin pedig folytatta remek szezonját és 26 ponttal, 8 lepattanóval csapata legveszélyesebb fegyvereként zárt. Ugyan óriásit kellett védekezniük az utolsó negyedben, de Erik Spoelstra csak annyit mondott erről, hogy ez minden bizonnyal „a főnököm egyik kedvenc negyedik negyede volt”, utalva ezzel Pat Rileyra – megérdemelten nyertek, így továbbra is holtversenyben vezetik Keletet.

A Heat legjobb dobói: Martin 26/9, Adebayo 20, Strus 15/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 27/18, McCollum 24/12, Nurkic 18

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 117–104

Felébredt a Bulls. Sorozatban négy vereség után, LaVine és Ball nélkül nyerte meg ezt a rangadót a Chicago, amely egy hónap után visszakapta Alex Carusót: a hátvéd 23 percet játszott csereként és rögtön csapata legjobb +/- mutatóját produkálta +18-cal. Ezúttal viszont az egész Bulls nagyon egyben volt, egyrészt tíz alatt tartotta az eladott labdák számát, másrészt nagyjából kordában tartotta a Cavs alapjátékát, harmadrészt pedig extrán dobott: szűk 55 százalékkal céloztak mezőnyből a hazaiak, valamint 45.5 százalékkal tripláztak. A döntő ütés első felét a második negyedben vitték be, hétpontos hátrányból fordítottak és 34–20-ra nyerték azt a játékrészt, innentől pedig végig vezettek – majd a hajrában jött az újabb pofon, hiszen egy 14–2-es rohammal döntötték romba a 103–102-ig zárkózó Cleveland reményeit. DeMar DeRozan 30 ponttal és 7 gólpasszal húzta övéit, Nik Vucsevics egy 24–12-es dupla-duplát gyártott, a kezdőként ismét villogó Ayo Dosunmu pedig 18 ponttal és 8 gólpasszal segített be – ezzel jelezték, hogy ebben a felállásban is képesek nyerni, összeszedték magukat, így holtversenyben továbbra is elsők a konferenciában.

A bab nem hús. Remek formában, lendületben érkezett meg a Cavs a tartalékos, rossz passzban lévő ellenfeléhez, de minden azért az ohióiaknak sem jöhet be, ezúttal hiányzott még valami plusz a sikerhez. J.B. Bickerstaff vezetőedző szerint egyszerűen csak ismét kiderült, hogy mennyire nehéz meccset nyerni ebben a ligában, szerinte a Bulls most nagyobb akarattal lépett pályára, fiatal csapatának pedig ez egy jó teszt - nem voltak még olyan helyzetben, hogy ligaelitnek számítottak és ilyen feladatokkal szembesültek, de bízik abban, hogy jól reagálnak erre a tapasztalatra. Darius Garland azért 20 ponttal és 12 gólpasszal most is dupla-duplázott, az ex-chicagói Lauri Markkanen nagyon bizonyítani akart és 28 pontot dobott 5/9 triplával, Evan Mobley sem mozgott rosszul, de a Bulls pontosabb és erőszakosabb volt náluk az este túlnyomó részében, a hajrában bekövetkező leolvadás pedig megpecsételte a sorsukat. Sorozatban öt győzelem után kaptak ki, ezzel visszacsúsztak a Sixers mögé, következőleg az OKC ellen viszont kötelező lesz nyerniük.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 30, Vucsevics 24/6, Dosunmu 18/9
A Cavaliers legjobb dobói: Markkanen 28/15, Garland 20/3, Mobley 18/3

Milwaukee Bucks–Memphis Grizzlies 126–114

A Bucks is összeszedte magát. Nyolcból hat vereség után, pocsék formában érkezett meg erre a meccsre a címvédő és védekezésben most sem váltotta meg a világot, de olyan gördülékenyen és hatékonyan támadott, hogy ezzel most ellensúlyozni tudta gondjait a rangadón. Az első félidőben nagyon magabiztos volt a gárda és 14 pontos előnyt épített fel a nagyszünetig, de a Grizzlies nem engedte el a dolgot, a harmadik negyedben kereken 40 pontot tett fel a táblára és visszajött a meccsbe - olyannyira, hogy Ja Morant dobása után, két és fél perccel a vége előtt 114–111-re zárkózott. A clutch játékokat azonban megoldotta a bajnok, George Hill két kulcsfontosságú büntetőt süllyesztett el, majd jött Giannis Antetokounmpo, aki sorozatban hat ponttal lezárta az összecsapást – közben a Grizzlies minden játékát elrontotta, így fontos győzelemmel javított a Milwaukee. A hazaiaknál Antetokounmpo 33 ponttal, 15 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, Khris Middleton 27–7–7-et, Hill pedig 14–6–6-ot hozott eladott labda nélkül, ráadásul végre visszakaphatták Jrue Holidayt is: az irányító egyelőre csak a kispadról szállt be 22 perc erejéig, nem is játszott túl jól, de mégis erősödtek vele. A győzelemmel megőrizték keleti negyedik helyüket és bíznak abban, hogy Holidayjel kiegészülve végre maguk mögött hagyhatják ezt a rossz időszakot, következőleg a Bulls ellen rangadóznak.

Hiába Morant és Jackson nagy meccse. A Memphisnél Bane és Brooks révén két kulcsember is hiányzott, így nehéz helyzetben voltak, de Ja Morant és Jaren Jackson Jr. mindent megtett a sikerért: az irányító 33 ponttal, 8 lepattanóval és 14 gólpasszal húzta övéit, a magasember pedig 29 pontig, 9 lepattanóig és 4 blokkig jutott. Kettejük remeklése azonban végül nem lett elég, szinte végig csak futottak az eredmény után és bár mindent kiadtak magukból, de 114–111 után képtelenek voltak megállítani Antetokounmpót, aki sorozatban három clutch duplával eldöntötte a meccset. Taylor Jenkins vezetőedző szerint az első félidőben különösen szenvedtek a Bucks ellen, aztán a fordulás után találtak megoldást támadásban, de a Milwaukee mindenre válaszolni tudott, minden futásra, minden változtatásra érkezett reakció, a végjáték pedig nem nekik kedvezett – szerinte dicséret illeti az ellenfelet, de saját csapatával sem elégedetlen. A Jazz veresége miatt nem változott a gárda helyzete a tabellán, most mennek Denverbe, aztán Dallasba, végül San Antonióban zárják a túrájukat.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/6, Middleton 27/3, Portis 14/6, Hill 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 33/12, Jackson Jr. 29/6, Clarke 14

Dallas Mavericks–Toronto Raptors 102–98

Luka Doncic jelentette a különbséget. Végig kiélezett meccset játszottak a csapatok, egyik oldal sem vezetett 10 pontnál többel, és ennek megfelelően az utolsó percekben dőlt el a győztes kiléte. Szűk két perccel a vége előtt Fred VanVleet triplájával 95–96 állt az eredményjelzőn, erre viszont előbb egy ziccerrel, majd egy támadással később egy triplával válaszolt Luka Doncic, amivel a Mavericks javára fordította a mérkőzést. A Raptorsnak ezt követően is maradt még esélye, mivel Chris Boucher zsákolása után Pascal Siakam labdát szerzett, de előbb VanVleet, majd a támadólepattanó után Boucher is kihagyott egy triplát, így Kristaps Porzingis két büntetője állította be a végeredményt. A hazaiaknál Doncic végig ellenállhatatlanul kosárlabdázott, 41 ponttal, 14 lepattanóval és 7 gólpasszal fejezte be a mérkőzést, mellette Porzingis (18 pont, 7 lepattanó) is tette a dolgát, míg a kispadról Tim Hardaway Jr. hozott lendületet, és hármójukra építve nyerni is tudott a Mavericks, az elmúlt 11 meccsükön a 10. győzelmüket aratták.

Egy újabb szoros rangadó. A Raptors az elmúlt öt meccsén a negyedik vereségét szenvedte el, és a Pistons elleni becsúszott zakó mellett rangadókat vívtak mostanában, a Suns, a Bucks és a Heat ellen is szoros meccset játszottak, és csak a címvédő ellen tudtak nyerni, miközben Nick Nurse playoff-szerű rotációkat használ, most is csak heten jutottak szóhoz Gary Trent Jr. és Khem Birch hiányában. A nagyobb terhelés mellett láthatóan fáradnak is a kulcsemberek, VanVleet például hiába jutott 18 pontig és 12 gólpasszig, csak 4/20-at dobott, de Pascal Siakam (20 pont, 8 lepattanó) is megállt 7/18-nál. Csapatszinten 38.5 százalékkal célzott a Raptors, és csak 8/32 triplát süllyesztettek el, miközben ellenfelüknek 48.7 százalékos mezőnymutatót engedélyeztek. Így is meglehetett volna ez a győzelem, mert OG Anunoby (19 pont, 8 lepattanó) és a padról beszálló Boucher (15 pont, 12 lepattanó) is jó teljesítményt nyújtott, de a végén megremegtek náluk a kezek, hiába adódott előttük két lehetőség is a vezetés átvételére.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 41/12, Porzingis 18, Hardaway Jr. 16/6
A Raptors legjobb dobói: Siakam 20, Anunoby 19/3, VanVleet 18/9

San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 118–96

Murray egyre közelebb Robinsonhoz. Dejounte Murray idei nyolcadik, pályafutása 12. tripla-dupláját érte el ma hajnalban a 23 pontjával, 10 lepattanójával és 14 gólpasszával, amivel a második helyen áll a Spurs örökranglistáján, egyedül a 14 tripla-duplánál megálló David Robinson van már csak előtte. Murray mostani teljesítményére építve ráadásul egy könnyed győzelmet aratott a Spurs, ami rájuk is fért, mert az ezt megelőző 12 meccsükön csak kétszer tudtak nyerni. Az irányító játékából a többiek is profitáltak, Doug McDermott 6/9 bedobott triplával és 20 ponttal zárt, Devin Vassell 19 ponttal és 8 lepattanóval szállt be a kispadról, csapatszinten pedig 49 százalékkal céloztak, így magabiztos győzelmet arattak.

A kulcsemberek rosszul dobtak a Thundernél. A vendégeknél nem kell sokáig keresni a vereség okát, Shai Gilgeous-Alexander (13 pont, 7 gólpassz) 5/21-gyel célzott mezőnyből, a 15 pontig jutó Luguentz Dort 4/13-mal, míg a tripla-duplával kacérkodó Josh Giddey (9 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) 4/16-nál állt meg, miközben mindenki más 25/48-nál, nem a kiegészítőkön múlt, hogy a Thunder alulmaradt. Egyénileg leginkább Aaron Wigginst lehet tőlük dicsérni, aki 19 ponttal és 8 lepattanóval zárt, illetve a kispad is szépen gyűjtögette a pontokat, eljutottak 37 egységig a cserék, bár egy ponttal ők is alulmaradtak a Spurs második sorával szemben. A Thunder ezzel az elmúlt kilenc meccsén a nyolcadik vereségét szenvedte el, és egyre közelebb kerülnek a nyugati utolsó helyen álló Rocketshez, győzelmek számában már azonosan állnak velük.

A Spurs legjobb dobói: Murray 23/3, McDermott 20/18, Vassell 19/12
A Thunder legjobb dobói: Wiggins 19/3, Dort 15/9, Gilgeous-Alexander 13

Utah Jazz–Houston Rockets 111–116

Újabb Jazz-betli. Sorozatban négy vereség után a kiegészülő kerettel magabiztos győzelmet aratott a Utah Denverben, majd legutóbb megint gyenge volt és kikapott a Lakerstől, ez a meccs pedig azt erősítette meg, hogy nincs még túl a hullámvölgyön Quin Snyder alakulata: így már hétből hatodszor kapott ki, ráadásul Nyugat leggyengébb csapata ellen. A hazaiak végig pocsék védekezést mutattak be és bár a kilenc ponttal elbukott első negyed után megemberelték magukat és a nagyszünetben már ők vezettek, de a fordulás után megint elfogytak, a harmadik játékrészben csak 19 pontot dobtak és innen már nem tudtak visszajönni. Mitchell, Gay és Whiteside hiánya azért azt nem indokolta, hogy ennyire harmatosak legyenek hátul, a szoros utolsó negyedben még mindig a maguk javára fordíthatták volna a dolgot, de a Rockets egyszerűen jobb volt náluk a legfontosabb időszakban, sőt, azokat a kulcsjátékokat is megcsinálták a vendégek, amelyek a leginkább számítottak – a Utah többször is feljött két pontra a hajrában, de mindig azonnal érkezett a houstoni válasz. A rossz kinti dobóforma mellett Snyder szerint a védekezésükből hiányzott a koncentráció - sokszor adtak teljesen üres hármasokat a Houstonnak, a vendégek pedig köszönték szépen a lehetőséget. Lassan össze kellene szedniük magukat, mert már a Dallas is közeledik hátulról, következőleg a Detroit ellen már nem hibázhatnak.

Élt az eséllyel a Houston. A texasiak 7/12 triplával nyitottak az első negyedben, majd a másodikban jött egy hullámvölgyük és a harmadik elején sem találták a ritmust, de amint a Jazz hátradőlt, megint éltek a lehetőséggel és egy 18–1-es rohammal visszavették a vezetést – könyörtelenül megbüntették az ellenfél lazaságát és beverték az üres hármasokat. A negyedik negyedben már egyszer sem adták ki a kezükből az előnyt, majd a Utah rohamaira érkeztek a válaszok: amikor 106–104-re jöttek fel a hazaiak két perccel az órán, akkor Jae'Sean Tate villant egy 2+1-gyel, 109–107-nél Garrison Mathews süllyesztett el két büntetőt, majd 111–109-nél Kevin Porter Jr. bombázott be egy triplát – ez volt az utolsó szó, több esélye már nem nyílt a Jazznek. Mathews egyébként 23 ponttal és 5/9 hármassal szállt be a padról, összesen öten dobtak náluk legalább 13 pontot, úgyhogy négyből harmadszor nyertek és kezdik megint utolérni a mezőnyt, már csak egy meccs a hátrányuk a Thunderhez képest.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 29/9, Gobert 23, Clarkson 19/3
A Rockets legjobb dobói: Mathews 23/15, Tate 18/9, Gordon 16/9

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 130–128 – hosszabbítás után

Egy dobás döntött a Denver javára. Fordulatos meccsen tudott visszavágni a bő egy héttel ezelőtt, Los Angelesben elszenvedett vereségért a Nuggets, amikor Michael Malone csapata adott le nagy előnyt – most viszont 15 pontos hátrányból jött vissza, a harmadik negyedben pedig hét és fél percig kosár nélkül tartotta ellenfelét. Az addigi hibákat ez az időszak kinullázta az ő részükről, majd a záró etapban megint a Clippers lógott meg, de 108–100 után 108–108-ra jött fel a Denver és innentől már fej-fej mellett haladtak a játékrész végéig – az utolsó dobást Will Barton süllyesztette el, majd mindkét csapat hibázott, így jöhetett a hosszabbítás. Ott az utolsó másfél percnek hárompontos előnnyel mehetett neki a Los Angeles, de Nikola Jokics sorozatban két támadópattanót tett vissza, ellopott egy labdát, majd faulttal együtt is dobott egy kosarat, így kétpontos előnybe kerültek. Ivica Zubac 26 másodpercnél szintén egy támadópattanót tett vissza, amivel egalizált, az utolsó denveri támadásnál azonban Jokicsot duplázták a vendégek, a center megtalálta Aaron Gordont, aki könyörtelenül bevágta a meccsnyerő hármast két másodperccel az órán. Ugyan az ünneplés közben berohanó kispad miatt a Nuggets kapott egy technikait, de érdemi dobásra már nem volt idő, így megnyerték a meccset – óriási csatában vágtak vissza az említett vereségért.

Jokicsra nem volt ellenszer – bár Zubac megpróbálta. Szenzációs meccset játszott a Denver vezére, aki 49 pontot dobott 16/25-ös mezőnymutatóval, 3/5 triplával és 14/15 büntetővel, ráadásul 14 lepattanójával és 10 gólpasszával a tripla-duplát is összehozta. Jokics a 16–14-re megnyert hosszabbításban egymaga 11 pontot dobott, clutch játékot hozott clutch játék után, a legvégén is jó döntést hozott, egyszerűen nem lehetett vele mit kezdeni. Pedig a túloldalon Ivica Zubac mindent megtett, mert a Clippers centere 32 ponttal karriercsúcsot dobott, a hosszabbításban ő is jegyzett nyolc egységet, összességében 15/19 dobását értékesítette és volt még 10 lepattanója is, amelyből hatot az ellenfél palánkja alatt szedett le. A csodálatos centerpárharc mögött Aaron Gordon (28 pont, 4/7 tripla), Monte Morris (19 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), valamint Reggie Jackson (28 pont, 12 gólpassz) teljesítményét is ki kell emelnünk, de ebből a parádés meccsből most egy hajszállal a Nuggets jött ki jobban, így megerősítette nyugati hatodik helyét.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 49/9, Gordon 28/12, Morris 19
A Clippers legjobb dobói: Zubac 32, Jackson 28/9, Boston Jr. 16/12

Sacramento Kings–Detroit Pistons 131–133

Joseph dobásával nyert a Detroit. Látványos, sokpontos, de nem túl színvonalas meccset játszottak a felek, melynek végén a Pistons örülhetett. A jól kezdő vendégek hét ponttal nyerték az első negyedet, aztán a Kings 45–33-ra behúzta a másodikat, de a harmadikban megint a Detroitnak jött ki a lépés és visszavette a vezetést. A hajrához azonban mégis a Sacto ért oda előnnyel, két és fél perccel a vége előtt 131–122 volt az állás, ám innen fordította és nyerte meg a derbit a Pistons: Saddiq Bey egy triplával és egy 2+1-gyel, Kelly Olynyk egy triplával és egy duplával jelentkezett, majd 26.5 másodpercnél jött Cory Joseph és bebombázta a meccset eldöntő tempót. A Kingsnek több labdája is volt még az egyenlítéshez, vagy a győzelemhez, de mindet elpuskázta, így az ide-oda billegő küzdelemből végül az a csapat jött ki jobban, amely a legvégére időzítette a legjobb futását.

Voltak jó egyéni teljesítmények. Leginkább Terence Davist érdemes kiemelni a meccsről, hiszen a Kings hátvédje 35 pontos karriercsúcsot termelt, melyből 14-et dobott az utolsó negyedben – összességében 7/13 triplát süllyesztett el, pazar napot fogott ki. Rajta kívül De'Aaron Fox (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) is remekelt a hazaiaknál, míg a Detroit oldalán Saddiq Bey (30 pont, 5/9 tripla), Olynyk (22 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz 22 perc alatt) és Joseph (19 pont, 9 gólpassz) is említésre méltó produkciót nyújtott.

A Kings legjobb dobói: Davis 35/21, Fox 27, Barnes 20/3
A Pistons legjobb dobói: Bey 30/15, Olynyk 22/6, Joseph 19/6

Los Angeles Lakers–Indiana Pacers 104–111

Caris LeVert franchise-rekordja győzelmet ért. A Pacers hátvédje faultgondok miatt keveset játszott az első három negyed során, viszont úgy jött ki a rotáció, hogy a perclimiten lévő Malcolm Brogdon már nem léphetett pályára a negyedik játékrészben, így nagy szükségük volt arra, hogy LeVert bekapcsolódva a kezébe vegye a karmesteri pálcát. Ezt pedig minden további nélkül meg is tette, sőt, fantasztikus utolsó periódust futott és 9/10 jó dobással, közte három triplával 22 pontot dobott csak ekkor – amivel megdöntötte Reggie Miller negyedik negyedes franchise-rekordját és nem mellesleg győzelemre vezette az Indianát. A vendégek egy 14-2-es futással kerültek előnybe a záró etapban, az utolsó két percben pedig sorozatban három LeVert-kosárral őrizték meg az előnyüket – a korábbi 15 pontos hátrányukat ledolgozva még csak idei negyedik idegenbeli sikerüket aratták, így érthető volt az örömük. Ezt egyetlen dolog árnyékolta be, Domantas Sabonis bokasérülése, amelyről Rick Carlisle azt mondta, hogy „valószínűleg komoly lesz”, de a magasember nem volt hajlandó elhagyni a pályát...

Inog a kispad Vogel alatt. Másfél éve nyert bajnoki címet a Los Angeles vezetőedzőjeként Frank Vogel, akkor minden elemzés szerint sokat hozzá is tett ehhez a munkájával, azóta viszont már az ő megítélése sem olyan. A meccs előtt másfél órával már a kirúgásával kapcsolatos pletykákat firtató kérdésekre kellett válaszolnia és ez a kínos hazai vereség aligha segített azon, hogy ezeket a hangokat elhallgattassa. LeBron James (30 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) megint hozta a tőle megszokott szintet, de Russell Westbrook például annyira gyengén játszott ismét, hogy a végjátékban Vogel inkább eldugta a pad végére, nem küldte pályára. A kispadban volt potenciál, az első félidejük jól is sikerült, de a negyedik negyedben elsöpörte őket a LeVert-show, így egy kötelezőnek tűnő hazai siker helyett újabb vereség következett, amellyel ismét 50 százalék alá csúsztak – most pedig egy hatmeccses idegenbeli túrára indulnak, ahol komoly feladatokkal néznek majd szembe.

A Lakers legjobb dobói: James 30/9, Horton-Tucker 20/6, Westbrook 14/12, Anthony 14
A Pacers legjobb dobói: LeVert 30/9, Sabonis 20/6, Brogdon 19

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik