Nyuszik, kacsák, marslakók, bikák és egy Féreg – statiszták a negyedik NBA-címhez

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.07.29. 11:35
null
Michael Jordan 1991-től 1993-ig nyert három NBA-bajnoki címéhez 1996-ban tette hozzá a negyediket (Fotó: Getty Images)
Michael Jordan a filmiparban is letette a névjegyét, de a Space Jam forgatását is arra használta fel, hogy újra formába lendüljön. A ráhangolás prímán sikerült, a Chicago Bulls negyedszer lett az NBA bajnoka.

 

Kris Johnson újoncként tagja volt a UCLA 1995-ben amerikai egyetemi bajnokságot (NCAA) nyerő kosárlabda­csapatának. A gárda körül óriási volt a felhajtás, éppúgy meghívták a Fehér Házba, mint Will Smith és Martin Lawrence Bad Boys című filmjének premierjére. Johnson 19 évesen is jól kezelte a helyzetet, akkor azonban megremegett a térde, amikor felhívták az egyetemről, s arra kérték, keresse fel a Warner Bros. irodáját, mert a filmstúdió Michael Jordannel forgatja a Space Jam című filmet, és szereplőket keres a kosárlabda-jelenetekhez. Johnson kapva kapott az alkalmon, hiszen rajongott Jordanért, ahogy a kosaras ikon is imádta Kris apját, a UCLA-sztár, későbbi ötszörös NBA All Star Marques Johnsont, akinek a posztere ott virított a kollégiumi szobája falán.

A Space Jam című film, amelyben Michael Jordan Tapsi Hapsi, Dodó kacsa és Lola nyuszi oldalán küzdött a kosárlabdapályán, óriási sikert aratott (Fotók: AFP)
A Space Jam című film, amelyben Michael Jordan Tapsi Hapsi, Dodó kacsa és Lola nyuszi oldalán küzdött a kosárlabdapályán, óriási sikert aratott (Fotók: AFP)
A Space Jam című film, amelyben Michael Jordan Tapsi Hapsi, Dodó kacsa és Lola nyuszi oldalán küzdött a kosárlabdapályán, óriási sikert aratott (Fotók: AFP)
A Space Jam című film, amelyben Michael Jordan Tapsi Hapsi, Dodó kacsa és Lola nyuszi oldalán küzdött a kosárlabdapályán, óriási sikert aratott (Fotók: AFP)

Kris a Los Angeles szomszédságában található Burbankben töltötte a nyarat. A stúdió területén hatalmas sátor fogadta. Odabenn Michael Jordan személyi edzője, Tim Grover várta. Középen kosárlabdapálya állt, amelyet a Long Beach State Universitytől vettek kölcsön. Az alkalmi létesítményben különféle erőfejlesztő gépek sorakoztak, a társalgóban kanapét, hűtőszekrényt, játékasztalt helyeztek el és hangszórókat, amelyekből szólt a zene. Ez volt a Jordan Dome, amely egyetlen célt szolgált, hogy az NBA-be az 1994–1995-ös idény hajrájában visszatérő és a Chicago Bullsszal a Keleti főcsoport elődöntőjéből kihulló kosárfenomén tökéletes formába kerüljön az új idény nyitányára. Michael nem is kímélte magát: reggel hét körül kezdett forgatni, a kétórás szünetben kondizott, majd folytatta a filmezést este hétig, s azt követően még három órát kosárlabdázott.

Kris Johnson egyik ámulatból a másikba esett. Hol a komikus Bill Murray, hol valamelyik NBA-sztár, Patrick Ewing vagy éppen Reggie Miller lépett be a sátorba. Egy alkalommal kihunytak a fények és vagy húsz ember érkezett. Elöl a biztonsági emberek, mögöttük Michael Jordan. A kosárlabdázás fejedelme igen barátságos volt az ifjú egyetemistával, ellátta szakmai jó tanácsokkal, és még egy pár Air Jordan sportcipővel is megajándékozta. A parketten azonban nem ismert pardont. Előfordult, hogy rajta kívül további nyolc NBA-játékos volt a pályán, és kőkemény meccseket vívtak. Jordan nemegyszer olyan helyzetet kreált, amikor ő adta az utolsó passzt Johnsonnak, akinek azonnal dobnia kellett. „Ha bement, velem örült, ha rontottam, percekig nem szólt hozzám” – mesélte Kris Johnson.

Ahogy a Space Jam (Zűr az űrben) című filmben győzelemre vezette a Tapsi Hapsi, Dodó kacsa, Lola nyuszi és Bill Murray alkotta csapatát a marslakók ellen, Michael Jordan az NBA-ben is új erőre kapott. Az 1995–1996-os idény aranybetűkkel került be a Bulls történelemkönyvébe. Pedig az Orlandótól az előző playoffban kapott pofon sokáig éreztette a hatását. Még az is felvetődött, hogy talán eljárt az idő a csapat védjegyének számító triangle offense felett. A stratégiát kidolgozó másodedzőben, Tex Winter­ben is kétségek támadtak, Jordan azonban kiállt a „háromszögjáték” mellett, mondván, ez a Bulls identitása. Persze a triangle tökéletes erőnlétet feltételezett, ezért Michael, Ron Harper és Scottie Pippen minden reggel együtt tréningezett Jordan személyi edzőjével a „főbika” saját edzőtermében – ez volt a „reggeliző klub”. Jerry Krause azt is szorgalmazta, hogy Jordan dolgozzon együtt a súlyemelőprogramokért felelős Al Vermeillel, de Michael eleve gyanakvással tekintett az általános menedzser minden ötletére.

Vitája a Jordan árnyékából kibújva premier kategóriás játékossá előlépő Pippennek is volt bőven a vezetőséggel. Még az előző bajnokság rájátszásában, a New York elleni konferencia-elődöntőben történt: 102–102-es állásnál, 1.8 másodperccel a vége előtt Phil Jackson vezetőedző úgy rajzolta fel a támadást, hogy Pippen passzoljon Toni Kukocnak, s a végső dobás legyen a horváté. Pippen ezen megsértődött, s nem volt hajlandó visszatérni a játéktérre, a kispadon füstölgött. A bedobást végül Pete Myers végezte el, s Kukoc félfordulat után hat és fél méterről a gyűrűbe ívelte a labdát. A győzelem fölötti örömöt beárnyékolta a balhé, amelyet az akkoriban Birminghamben baseballozó Jordan így kommentált: „Szegény Scottie.” Mintha megérezte volna, hogy ennek az incidensnek az utóhatásai egyszer majd még az ő karrierjét is befolyásolják. Pippen ugyan utóbb elnézést kért, ám Jerry Krause-t alaposan felbosszantották a történtek, s elkezdett dolgozni a renitens kosaras elcserélésén. A dolgát nem könnyítette meg, hogy Pippen a liga egyik topkosarasának számított. Ám addig mesterkedett, amíg összehozta a cserét a Seattle-vel, amely Shawn Kempet és egy draftjogot adott volna Scottie-ért. Csakhogy a Supersonics végül visszatáncolt, Pippen pedig maradt.

Krause azonban nem nyugodott. Tudta, Jordant és Pippent is az őrületbe kergetné, ha a nyakukra hozná Dennis Rodmant. Nemcsak a nagy duó, de Jerry Reins­dorf klubtulajdonos is gyűlölt mindenkit, aki a Bullsra fájó csapásokat mérő detroiti „rossz fiúkra” emlékeztetett. Ráadásul a többség őrültnek tartotta Rodmant, viszont a liga egyik legjobb lepattanózójaként könyvelték el, és szeretett volna Jordannel kosarazni. Végül a „főbika” és Pippen is rábólintott az üzletre, Krause meg elhozta San Antonióból Will Perdue-ért cserében. Amikor megérkezett Chicagóba, vörös volt a hajkoronája, amelynek tetejére egy fekete bikát festettek, és a körmeire is Bulls-motívumokat pingáltatott.

Ha Rodman felbukkanása nem lett volna elég felkavaró, 1995. július 1-jén kirobbant az NBA történetének első lock­outja, ami szembefordította egymással Steve Kerrt és a játékos-szakszervezettel (végső soron a sajátjaival) vitába keveredő Jordant. A munkabeszüntetést követően, már a Bulls edzőtáborában össze is csaptak ők ketten. Az egyik gyakorláson Jordan fogta az irányítót, aki keményen használta a karját és a könyökét, hogy Michaelt távol tartsa magától. Ám addig dulakodtak, amíg Jordan bemosott egyet csapattársának. Kerr sem maradt adósa – ez volt az irányító első és utolsó nyilvános bunyója a parketten. A meglepetésből ocsúdva Jordan úgy rontott Kerr-re, mint egy velociraptor a Jurassic Parkból, de szerencsére a többiek észnél voltak. A vérfürdő elmaradt, Michael azonban otthagyott csapot-papot. Phil Jackson vezetőedző tudta, a tét a csapat egysége. „Ezt rendbe kell tennetek” – mondta Kerrnek, akit a hazaérkezésekor már várt bokszpartnere üzenetrögzítőre mondott bocsánatkérése. Ezzel együtt a csapatban Jordan volt az alfahím, s a hierarchiát Pippen is elfogadta, főleg hogy ők ketten perfekt tandemet alkottak, és a csapaton belüli kémiát Rodman sem bontotta meg. Ha a „főbika” dühbe jött, elsősorban a légiósokra, az ausztrál Luc Longleyra és a horvát Toni Kukocra fújt, noha utóbbi szupersztárként költözött Európából Chicagóba. Csak hát kellett valaki, akit időnként fenékbe lehet rúgni...

Bár sok rugdosásra nem volt szükség. A Chicago addig sohasem látott vágtát produkált: a 41–3-as idénykezdés után 72–10-zel zárta az alapszakaszt. 1996. február közepén Jordan 44, Pippen 40 pontot szórt az Indianának, hasonló bravúrra korábban Elgin Baylor és Jerry West, a hatvanas évek Lakers-álomduója volt képes. Phil Jackson a nagy menetelés közepette szívesen bevetette volna a tartaléksort is, vállalva, hogy néhány vereség pluszban becsúszik, ám Jordan hallani sem akart erről. Úgy vélte, a reguláris szakasz lendülete átrepíti a csapatot a rájátszáson. És valóban: egyetlen vereséggel viharzottak át az első három körön. A döntőben a Seattle Supersonics gárdájával kerültek szembe, amely szintén imponáló 64 győzelemmel zárt. A Chicago sikerét 10:1-hez adták a fogadóirodák, mégis 1600 újságírói akkreditálási kérelem érkezett a Bullshoz a világ minden pontjáról. Jordant egyedül az frusztrálta, hogy legutóbb, amikor bajnoki döntőt játszott, még az apja, James is vele lehetett.

Dennis Rodman, Scottie Pippen, Phil Jackson és Michael Jordan a négy trófeával (Fotó: Reuters)
Dennis Rodman, Scottie Pippen, Phil Jackson és Michael Jordan a négy trófeával (Fotó: Reuters)

Az első két mérkőzés sikere után Ron Harper íngyulladása okozott problémát. Jordannek emiatt sokkal többet kellett a bomba formában játszó, végtelenül szívós Gary Paytonnal csatáznia; a Sonics meg is nyert egymás után két meccset. „Sohasem láttam Jordant olyan zaklatottnak, mint az ötödik találkozó után” – emlékezett a Bulls cserecentere, James Edwards. A hatodik mérkőzés éppen apák napjára esett; Jordan az édesapja emlékének ajánlotta. Harper újra 38 percet vállalt, s vele kiegészülve sima győzelmet aratott a Chicago. Az egész idényt 87–13-as mutatóval zárta a Bulls, és elindult a második triplázáshoz vezető úton.

A lefújás után Michael magához ragadta a meccslabdát, hempergett vele és Randy Brownnal a pálya közepén, majd eltűnt az edzői szobában, ahol a labdát ölelgetve, a padlón fekve zokogott. „Tizennyolc hónapot visszaugrottam az időben. Örülök, hogy visszatértem, s örülök, hogy visszahoztuk a bajnoki címet Chicagó­ba” – mondta az immár négyszeres NBA-bajnok, miután átvette a döntő MVP-jét megillető különdíjat, majd hozzátette: „A sorban a következő szám az ötös.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2020. július 25-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik