NBA: kiütéssel nyert a Jazz, a Blazers és a Knicks is

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.04. 10:30
null
Bogdanovics süllyeszt el el hárompontost az Orlando ellen (Fotó: Getty Images)
Az Adetokunbót nélkülöző Milwaukee-t Jrue Holiday vezette győzelemre, hosszabbításban nyert a Pacers, nem hibázott a Dallas és a Heat sem.

Washington Wizards–Dallas Mavericks 87–109

A végén nőtt meg a különbség. Egyik csapat sem brillírozott támadásban, főleg a szigorú védekezések érvényesültek, ami inkább a Washington részéről volt meglepetés, viszont a Dallas csinálta jobban, a vendégek folyamatosan vezetni tudtak néhány ponttal. A harmadik-negyedik negyedben aztán még feljebb tudták tekerni azt a védekezést és a fordulás után 40 ponton tartották ellenfelüket, miközben a záró etapban kicsit „kiszabadultak” a túloldalon és ők maguk 34-et szórtak be - Luka Doncic (26 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és a 19 pontos Jalen Brunson mellett itt Tim Hardaway Jr. is fontos triplákkal jelentkezett, úgyhogy meg tudtak lógni és eldöntötték a küzdelmet. Az addigi 8-10 pontos távolságból 18-20 lett, onnantól már nem lehetett kérdés, így a dallasiak Kristaps Porzingis nélkül, de a visszatérő Rick Carlisle-lal kiegészülve győztek és 4–1-gyel hozták le az idegenbeli túrájukat.

Harmatos Washington. A 87 dobott ponttal negatív szezoncsúcsot döntött a Bradley Bealt továbbra is nélkülöző Wizards, a hazaiak szinte semmit nem csináltak jól támadásban, így pedig az a meglepetés, hogy nem estek össze korábban. Russell Westbrook igyekezett (26 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz), de ezúttal nem volt, aki bedobja a passzait, csapatszinten 40%-kal tüzeltek mezőnyből és 5/25 triplával zárták az estét - egyszer vezettek egy ponttal, egyébként végig hátrányban voltak, a negyedik negyedben pedig lépést tévesztettek és onnantól nem volt esélyük. A fővárosiak így tovább zuhannak, a játékuk sem jó, az eredményeik pedig még kevésbé, egyre csökken az esélyük a playin elérésére is.

A Wizards legjobb dobói: Westbrook 26, Lopez 18, Neto 16/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/3, Brunson 19/3, Hardaway Jr. 16/9

Detroit Pistons–New York Knicks 81–125

Gálázott a New York. A Knicks sokszor a 100 pontot sem tudja elérni egy-egy meccsen, ezúttal viszont „tombolt” egy hatalmasat és már az első negyedben átgázolt ellenfelén: a vendégek 41 pontot dobtak egyetlen játékrész alatt, ebből pedig Julius Randle egymaga 20-at vállalt. Nagy csodák onnantól nem történtek, a közel 30 egységnyi előnyt szépen menedzselgette a gárda és vezetett már 47-tel is később, finoman szólva kiütéses győzelem lett ebből – méghozzá olyannyira, hogy a franchise 1996 óta nem aratott ilyen különbségű sikert, pedig az nem tegnap volt. Most konkrétan mindent jól csinált Tom Thibodeau alakulata, míg a Detroit mindent rosszul, Jerami Granték ezúttal csak asszisztálni tudtak a Knicks bemutatójához – legutóbb az idei legnagyobb arányú győzelmüket húzták be, most viszont a legnagyobb arányú vereségüket szenvedték el ebben a szezonban, meglehetősen nagy volt a hullámzás. Nekik persze már nincs tét, míg a New York a playoffért hajt, ezzel a sikerrel ismét 50%-on áll az együttes, következőleg pedig jöhet a Nets elleni városi rangadó.

A Pistons legjobb dobói: Grant 16/6, Diallo 14/6, Joseph 10
A Knicks legjobb dobói: Randle 29/15, Bullock 22/18, Barrett 14/3

Miami Heat–Cleveland Cavaliers 115–101

Most támadásban is jó volt a Heat. A floridaiaknál általában a pontszerzés jelenti a fő problémát, ezen az estén viszont letisztult, sok lábon álló csapatjátékkal és jó dobóformával hozták a kötelező győzelmet, most támadásban is jól nézett ki a társaság. Bam Adebayo (18 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és Jimmy Butler (15 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) mellett ezúttal Trevor Ariza (15 pont, 4/8 tripla) és Nemanja Bjelica (10 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is jelezte, hogy lehet rá számítani és bár Victor Oladipo most sem találta még a játékát, de összességében heten dobtak náluk kétszámjegyűt, csapatszinten pedig 53.7%-kal céloztak mezőnyből, illetve 39.5%-kal tripláztak. Ennek köszönhetően végig kontrollálták is a dolgokat, az első negyedet kilenc ponttal nyerték, a nagyszünetben tíz felett járt az előnyük és bár a harmadikban jött egy hullámvölgyük, amikor közelebb jött a Cavs, de rendezni tudták a soraikat és még időben vissza tudtak vágni, így magabiztosan nyertek. Ezzel sorozatban negyedik sikerüket könyvelhették el, most pihenhetnek két napot, jövő héten pedig csak a Grizzliest és a Lakerst fogadják.

Miamiban nem megy. Sorozatban 20. (!) mérkőzését vesztette el a Heat otthonában a Cleveland, most már szinte automatikusan behúzhatják az L betűt, ha ide kell utazniuk, ráadásul összességében is nyolcból hét idegenbeli vereségnél tartanak - illetve az előző öt meccsüket mind elvesztették, bárhol is kellett azt lejátszani, úgyhogy több szinten is rossz formában vannak. Ezúttal sem volt túl nagy átütőerő a ligautolsó támadójátékukban, ráadásul Allen és Nance Jr. nélkül magas poszton foghíjasak is voltak, ez sem segített nekik - nem kaptak ki nagyon, látótávolságon belül tudtak maradni, a harmadik negyedben jó védekezéssel szorosabbá is tették a küzdelmet, de igazán reális esélyük nem nyílt a bravúrra. Collin Sexton 26 és Isaac Okoro 17 pontja dicséretes, de egyelőre be kell érniük részsikerekkel, meglátjuk, hogy következőleg San Antonióban tudnak-e javítani.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 18, Robinson 18/18, Butler 15, Ariza 15/12
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 26, Prince 19/6, Okoro 17/6

Philadelphia 76ers–Minnesota Timberwolves 122–113

Embiid visszatért. Sorozatban tíz kihagyott meccs után újra játékra jelentkezett a Sixers centere, aki meg is villantott valamit a sérülés előtti énjéből: 29 perc alatt 24 pontig jutott 17 kiharcolt büntetővel, leszedett 8 lepattanót (4 támadó) és kiosztott 3 blokkot is, vele a pályán pedig +20-ban volt a Philly, ugyan még a megszokottnál többet hibázott, de így is azonnal éreztette a hatását. Mellette Tobias Harris (32 pont, 13/17 mezőnyből) is remekelt, a hazai alakulat pedig a kissé elrontott első negyed után a kezébe vette a dolgokat és a két középső játékrészt 17 ponttal nyerte meg - vezetett 19-cel is, bár a vége megint szorosabban alakult. Az utolsó percekben többször is négy egységnyire jött fel a Wolves, itt kellettek Harris dobásai, aki sorozatban négyszer talált a gyűrűbe, ami elégnek bizonyult a sikerhez - Doc Rivers vezetőedző a győzelemnek örült, a játéknak kevésbé, de így is utolérték a keleti listavezető Brooklynt.

Hiába Towns nagy meccse. Nagyon élt a Minnesota centere, Karl-Anthony Towns, aki 44 percet játszott és csak azért nem többet, mert kipontozódott – ez idő alatt 39 pontig, 14 lepattanóig és 5 gólpasszig jutott, jókat csatázott Embiiddel, próbálta a hátára venni csapatát. Mellette még a 27 pontos Anthony Edwards is igyekezett, de hiába, ketten együtt sem tudták túldobni a Sixerst, hiszen a védekezésük továbbra sem tudott összeállni. Így is volt bennük elég pont ahhoz, hogy a negyedik negyedben felzárkózzanak és a végét izgalmassá tegyék, de a bravúrhoz ennél több kellett volna – továbbra is ők az utolsók a ligában, idegenben pedig már csak 5–21-re állnak.

A 76ers legjobb dobói: Harris 32/6, Embiid 24, Simmons 14, Milton 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 39/12, Edwards 27/9, McDaniels 14/6

San Antonio Spurs–Indiana Pacers 133–139 – hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Hullámzó meccset játszottak a felek, az első negyedben a Spurs épített ki 10 pontos előnyt, aztán jött a Pacers ellencsapása és a második játékrészben már a vendégek vezettek 11-gyel. A harmadik negyedben megint a San Antonio időszaka következett és ismét 11 pontos texasi előnyt láthattunk, hogy aztán megint az Indy jöjjön és visszavegye a vezetést - nem egészen négy perccel a rendes játékidő vége előtt héttel mentek a vendégek. Itt azonban még megremegtek a kezeik, Rudy Gay pontjaival visszajött a SAS, majd húsz másodperccel az órán DeMar DeRozan egy büntetővel egyenlített - a másodikat kihagyta, a Pacers válasza kimaradt, így hosszabbításba fulladt a derbi. Ott aztán megint a Spurs kezdett jobban, ám 131–130 után bedarálta ellenfelét a Pacers és egy 9–2-es rohammal zárta le a meccset, így elvitte a győzelmet. Gregg Popovich, a hazaiak mestere nagyon elégedetlen volt csapata védekezésével, szerinte semmi mást nem kell nézni, elég annyit, hogy kaptak 139 pontot, ennyit nem lehet kapni és kész - mi azért még hozzátennénk, hogy a gyors indításból szerzett pontok aránya 19–0 volt az Indy javára, ez is egy olyan faktor, amelyet nehéz ellensúlyozni.

Előléptek a Pacers kiegészítői. Malcolm Brogdon és Domantas Sabonis révén a vendégek két legfontosabb vezére nem léphetett pályára, ráadásul Jeremy Lamb sem lehetett ott a parketten, mindezt pedig tetézte, hogy back-to-backet játszott a társaság. Caris LeVert (26 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével azonban a kiegészítők felszívták magukat, heten érték el náluk a tízpontos határt, a 18-7-8-cal záró TJ McConnell külön is említést érdemel, csapatszinten 55%-kal dobtak mezőnyből, 41%-kal tripláztak, a 139 dobott ponttal (és egyébként a 67 félidei pontjukkal is) pedig megdöntötték a szezoncsúcsukat. A rendes játékidő végén még kellett volna valaki, aki kicsit higgadtabb, de a túlórában már nem hiányzott senki, így nagyon értékes idegenbeli győzelmet könyvelhettek el.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 25, Johnson 20/6, Murray 20
A Pacers legjobb dobói: LeVert 26/6, Turner 18/3, McConnell 18, A. Holiday 18/9

Utah Jazz–Orlando Magic 137–91

Nem bízta a véletlenre a Jazz. A Magic az utóbbi mérkőzéseken teljesen váratlanul jól játszott, nyert is kettőt és a vereségei is szorosan alakultak, a ligaelső Utah viszont nem vette túl kényelmesre a figurát és érvényesítette a két csapat között meglévő különbséget. A hazaiak 38-20-ra nyerték az első és 40-20-ra a második negyedet, így egy félidő alatt 38 pontot tettek közé, majd a másodikban már szépen kiültettek mindenkit, hiszen egyébként back-to-backet játszottak - a kezdőötös 20-24 percet töltött a parketten és összesen 13-an léptek pályára, a legtöbb játékpercet pedig Miye Oni kapta 26-tal, ez is sokat elárul. A Magic csapatszinten összesen két (!) triplát tudott bedobni, ezúttal nem kapott esélyt a vendég gárda - a Jazz viszont csak a nagyszünetig 18 (!) hármast bombázott be (26-tal zárt végül), amellyel NBA-rekordot döntött, ráadásul zsinórban kilencedik győzelmével tovább növelte előnyét a tabella élén.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/18, Bogdanovics 17/12, Ingles 17/15
A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 19, Okeke 16, Bacon 13

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 133–85

Történelmi győzelem. Egy nappal a Bucks elleni, viszonylag sima hazai vereség után elég erősen tudott visszavágni a Portland: a hazai csapat vezetett 52 (!) ponttal is, a végső különbség pedig a legnagyobb, amit a Moda Center valaha látott, soha nem nyert még itt ennyivel a Blazers. A 35-19-re megnyert első negyed már megadta az alaphangot, aztán a szorosabb második után jött egy 39-13-as harmadik, úgyhogy természetesen Lillardék is pihenőt kaptak, a kezdő végül 18-26 percet töltött a parketten és aki egészséges volt, az mind pályára került legalább 15 perc erejéig. CJ McCollumék érthetően elégedettek voltak, a hátvéd szerint szezononként átlag négy kiütéses győzelmük van, jól jött, hogy most történt az egyik, mert így lehetett kicsit pihenni - továbbra is hatodikak Nyugaton, egy meccsre a Lakerstől és félre a Denvertől.

Back-to-back kiütés. A Thunder előző este 140–103-ra kapott ki a Phoenixtől, most 133–85-re a Portlandtől, lehet, hogy kicsit túlságosan is elment a fiatalok fejlesztése felé az eddig komoly tartással rendelkező gárda. Gilgeous-Alexander, Dort és Horford most sem játszott, de az előző este még megvillanó Maledon ezúttal megállt hét pontnál és a komplett kezdőből senki nem jutott tíz pont fölé – a padról páran csipegettek pár kosarat, főleg a páros negyedekben, de ez így nagyon csúnyán nézett ki egymás után másodszor. Mark Daigneault vezetőedző ugyanakkor azt nyilatkozta a meccs után, hogy nem az eredmény a lényeg, hanem hogy mit lehet belőle tanulni – kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ebből a lecke.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 20/12, Lillard 16/9, Simons 16/9
A Thunder legjobb dobói: Williams 18/3, Bradley 14, Miller 11/6

Sacramento Kings–Milwaukee Bucks 128–129

Adetokunbo nélkül nyert a Milwaukee. A regnáló MVP előző este 47 ponttal szedte szét a Blazerst, most viszont kiülte a back-to-back második felét, így kellett megoldania a feladatot a Bucksnak, amit végül nagy csatában, de sikerült is megtennie. Ennek alapját a jó formába lendülő Jrue Holiday adta, aki 33 pontos szezoncsúcsa mellett 7 lepattanót és 11 gólpasszt is betett a közösbe, ő vállalta fel a vezérszerepet, főleg úgy, hogy Khris Middleton besült Giannis nélkül, sem dobni, sem szervezni nem tudott és vele a pályán -15-ben voltak a vendégek. Holiday mellett centerposzton voltak még jók, Brook Lopez kezdőként 26 pontot jegyzett 11/13-as mezőnymutatóval, a padról Bobby Portis pedig 18 egységig jutott 8/10 jó dobással. A vége így is szoros lett, ugyan a meccs nagy részében a Bucks vezetett, de 118-105 után összeomlott a társaság és visszajött egálra a Kings – az utolsó bő két percben aztán jött Holiday hat clutch ponttal, Middleton megmentette magát és csapatát egy vitatható időkéréssel, Connaughton pedig három nagyon fontos büntetőt süllyesztett el az utolsó tíz másodpercben. A végeredményt Terence Davis utolsó pillanatos triplája állította be, de az már csak kozmetikázásra volt jó, így a Milwaukee sorozatban harmadszor tudott nyerni és továbbra is üldözi a Nets-Sixers párost Kelet élén.

Walton most is elégedetlen. A Kings vezetőedzője előző este is felkérdezte csapatát, hogy miért nem koncentrál, vagy küzd jobban, ezúttal pedig szintén ezt a kérdést feszegette annak ellenére, hogy végül csak egy ponttal kaptak ki. Mint mondta, úgy látja, hogy csapata nem érti a lényeget: 48 percig kell kaparni, nem csak bizonyos időszakokban, hogy aztán a többiben lazsáljanak és mindezt már régen meg kellett volna érteniük, így kellene csinálniuk. A Sacramento gondjait megint a védekezés jelentette, hiába dobtak szűk 50%-kal, hiába süllyesztettek el 17 hármast, hiába dobott be 7/10-et kintről Davis és 5/8-at Hield, hiába jutott el 27 pontig De'Aaron Fox, hiába dupla-duplázott Haliburton – amíg ennyire nem tudnak védekezni, addig nagyon nehéz dolguk van. A támadójátékukkal szorossá tették a végét, de ott sem tudták megállítani a Milwaukee-t szinte egyszer sem, így nem tudtak nyerni – képtelenek odaérni a playin-helyekre, pedig az ellenfelek „segítőkészek” ebben...

A Kings legjobb dobói: Fox 27/6, Davis 27/21, Hield 19/15
A Bucks legjobb dobói: Holiday 33/9, Lopez 26/6, Portis 18

NBA, ALAPSZAKASZ
Utah Jazz
–Orlando Magic 137–91
Sacramento Kings–Milwaukee Bucks 128–129
Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 133–85
Detroit Pistons–New York Knicks 81–125
San Antonio Spurs–Indiana Pacers 133–139 – hosszabbítás után
Miami Heat–Cleveland Cavaliers 115–101
Philadelphia 76ers–Minnesota Timberwolves 122–113
Washington Wizards–Dallas Mavericks 87–109

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik