NBA: Jordan óta ilyen nem volt, Westbrook legendák nyomában

Vágólapra másolva!
2015.03.05. 08:00
Russell Westbrook, az Oklahoma City Thunder kosárlabdázó klasszisa 49 ponttal, 16 lepattanóval és 10 assziszttal egészen pazar tripla duplát ért el a Philadelphia 76ers elleni NBA-mérkőzésen – arccsonttörés után, speciális védőmaszkban. Véleményes bírói ítélet után Marc Gasol döntött Houstonban, a Portland túlórában verte a Clipperst, Valanciunas felhúzta LeBron Jamest, gálázott a Charlotte, alakulóban a Miami - íme az eseménydús játéknap részletei!

Russell Westbrook arccsonttörés után, speciális védőmaszkban játszott, de ez sem zavarta meg őt
Russell Westbrook arccsonttörés után, speciális védőmaszkban játszott, de ez sem zavarta meg őt
Russell Westbrook arccsonttörés után, speciális védőmaszkban játszott, de ez sem zavarta meg őt
Russell Westbrook arccsonttörés után, speciális védőmaszkban játszott, de ez sem zavarta meg őt
Russell Westbrook arccsonttörés után, speciális védőmaszkban játszott, de ez sem zavarta meg őt

Westbrook egymás után negyedszer jegyezhetett fel három statisztikai mutatóban is kétszámjegyű teljesítményt. Négy egymást követő tripla duplát 1989 tavasza óta egy játékos sem ért el az NBA-ben – a bravúrt legutóbb Michael Jordan hajtotta végre. A liga történetében Westbrookon és Jordanen kívül egyedül Pete Maravichnek volt zsinórban négy tripla duplája. Ennyi ponttal legutóbb tripla duplát legutóbb Larry Bird tudott felmutatni még 1992-ben.

A JÁTÉKNAP TALÁLKOZÓIRÓL

Indiana Pacers – New York Knicks 105–82

Könnyen hozott kötelező. Ismét George Hill volt a hazaiak vezére, az irányító remekül mozgatta csapatát, 21 pontos szezoncsúcsot hintett, ráadásul védekezésben is fontos szerepe volt – a Pacers az első félidőben 16 eladott labdát kényszerített ki. Hillel a kezdőben 11–3 az Indiana mérlege, de mellette ma Miles, Stuckey és esetenként David West is hozta a pontokat, a védekezésük pedig már egyértelműen a tavalyit idézi – sorozatban három mérkőzést nyertek és az utóbbi tizenegyből a kilencediket húzták be.

Bargnani és más senki. Roy Hibbert pihenőt kapott Frank Vogeltől, ezt pedig kihasználta a Knicks centere: nagyon aktív játékkal húzta csapatát és végül 25 ponttal (10/17 mezőnyből, 2/3 tripla) zárt. Rajta kívül azonban senki nem tudott faktorrá válni, a védekezésük botrányos volt, félidőben 65-41-re vezetett már a Pacers – az eladott labdákkal meg is könnyítették a hazaiak dolgát és végül újabb komoly verésbe futottak bele.

A Pacers legjobb dobói: Hill 21/9, Stuckey 17/3, Miles 16/9
A Knicks legjobb dobói: Bargnani 25/6, Hardaway Jr. 13/3, Galloway 11/3

Orlando Magic – Phoenix Suns 100–105

Brandon Knight bizonyított. A Phoenix új hátvédje nem nagyon tehetett róla, hogy csapata hét meccsből ötször kikapott– mapedig megmutatta, hogy a végjátékokban nem remeg meg a keze. Rendkívül aktívan játszotta végig a meccset mindkét oldalon, végül 26 ponttal (4/9 tripla, 10/12 büntető), hét gólpasszal és három labdaszerzéssel zárt – ebből a harmadik a győzelmet jelentette, hiszen öt másodperccel a vége előtt, 103–100-as állásnál hajtotta végre.

Oladipo karriercsúcsa is kevés volt. Tarthatatlannak bizonyult a Magic dobóhátvédje, már az első negyedben berámolt tíz pontot és később sem lassított: végül 38 pontos egyéni rekorddal zárt (15/25 mezőnyből). Ez sem volt azonban elég az Orlando számára, a harmadik negyedben nagyon lejátszotta őket a Suns (34–17-re nyertek Bledsoe-ék) és bár a hajrában Vucsevics kosaraival életben tartották magukat a hazaiak, Willie Green eladott labdája és Knight büntetői eldöntötték a találkozót. A Magic sorozatban negyedik vereségét szenvedte el és kezd visszasüllyedni oda, ahonnan Borregokinevezésekor elindult felfelé…

A Magic legjobb dobói: Oladipo 38/12, Vucsevics 18, Harris 11/3
A Suns legjobb dobói: Knight 28/12, Mark. Morris 23, Tucker 19/3

Boston Celtics – Utah Jazz 85–84

Már majdnem elhitte a Jazz. Az utolsó bő két percben nyolcpontos hátrányt dolgozott le a nagyot küzdő vendégcsapat, majd 1.7 mp-cel a vége előtt Gordon Hayward nehéz tempójával a vezetést is átvették. Nem volt azonban még vége a találkozónak, az oldalbedobást Zeller lehúzta a palánk alatt, majd a dudaszó pillanatában három védő között fel is tudta tenni, így korai volt a vendégek öröme.

Vigyázz a labdára! A Celtics a teljes mérkőzés során összesen háromszor veszítette el a játékszert, amivel franchise-rekordot állítottak fel Smarték – ez kulcsfontosságúnak bizonyult ezen a találkozón. A Jazz 13 eladott labdát vétett, így hiába dobott csak 37.5 százalékkal a Boston, ezt kompenzálni tudták – főleg úgy, hogy a vendégek csak három triplát süllyesztettek el, míg a Celtics nyolcat. Ezekkel együtt is megvolt a győzelem a Utah számára (51–39-re hozták a pattanózást), de az utolsó játéknál nagyon másra számítottak…

A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/6, Crowder 18/3, Bradley 13/9
A Jazz legjobb dobói: Favors 16, Burke 16, Hayward 13/6

Brooklyn Nets – Charlotte Hornets 91–115

Gálázott a Hornets. Már nem csupán a jó védekezésre épít a Charlotte, úgy tűnik, sikerült beépíteni Mo Williamst úgy, hogy a csapatjáték fejlődjön óriásit. Az irányító ma 14 ponttal és 14 gólpasszal járult hozzá a vendégek győzelméhez, Al Jefferson és Gerald Henderson 19-19 egységig jutott, de Marvin Williams is berámolt 18-at. Az első pillanattól kezdve ők uralták a mérkőzést, viszont egyre inkább érdekes az a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha Kemba Walker visszatér – a hírek szerint jövő héten már pályára léphet.

Clifford változtatott. A Brooklyn alacsony szerkezete ellen nem Zeller, hanem Marvin Williams került be a kezdőbe és ez az apró váltás elégnek is bizonyult – futószalagon érkeztek a kosarak a vendégektől és már az első tizenkét perc végén 35–15-re vezettek. Az érdemi kérdések itt el is dőltek, az mindenesetre beszédes, hogy Alan Anderson és Joe Johnson is csak két pontot tudott szerezni, de egyébként is csak 40 százalékkal dolgoztak mezőnyből és a rendszer méregfogát kihúzta a Charlotte.

A Nets legjobb dobói: D. Williams 12/3, Bogdanovic 11, Plumlee 11
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 19, Henderson 19/3, Ma. Williams 18/12

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 112–120

Ne szórakozz LeBronnal! A Cleveland 19 pontos előnyét Lou Williams segítségével eltüntette a Toronto, de egy dolgot elszúrtak: Valanciunas két kézzel vitte földre Jamest és bár ezért flagrant 1-et kapott, nem ez volt a legnagyobb gond. James innentől beast-üzemmódba kapcsolt, csak a negyedik negyedben berámolt 14 pontot, végül 29-cel zárt 14 gólpassz mellett – a hajrában Irving és JR Smith is betalált, de a fővezér agresszivitása hozta meg a sikert a Cavs számára.

Csak Lou Williams nem elég. Kyle Lowry ezt a mérkőzést is kiülte, a hajrában pedig nagyon hiányzott még egy pontszerző – ugyan Valanciunas 26, DeRozan 25 ponttal zárt, az utolsó negyedben és főleg az utolsó percekben egyikük sem tudott segíteni. DeRozan teljesen eltűnt, nem szerzett pontot a záró etapban, igaz, megtette ezt Lou Williams: a dobóhátvéd 21 egységet rámolt be ebben a periódusban, végül 26-tal zárt brutális hatékonysággal (7/8 mezőnyből, 4/4 tripla, 8/8 büntető). Ez sem volt elég, Jamest nem tudták megállítani, így jelenleg holtversenyben állnak a Clevelanddel és a Chicagóval a keleti második helyen – mindezt páholyból figyeli az Atlanta...

A Raptors legjobb dobói: L. Williams 26/12, Valanciunas 26, DeRozan 25/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 29/9, Irving 26/3, Love 22/12

Houston Rockets – Memphis Grizzlies 100–102

Kaotikus végjáték. Az utolsó percekben ledolgozta hátrányát a Houston és 100–100-as állásnál Harden vezette az utolsó(nak hitt) támadást. A felvételek alapján jól látszik, hogy Randolph faultolta, azonban a játékvezetők nem fújtak semmit, így öt másodperccel a vége előtt még támadhatott a Memphis is. Egy elrontott oldalbedobást mentett meg Marc Gasol, majd gondolt egyet, betört és 0.1 mp-cel az órán elsüllyesztett egy nehéz kettest, amivel megnyerte a meccset csapatának.

Védekezésben volt különbség. Érdekes módon a két vezetőedző egyetértett abban, hogy a Memphis nagyon agresszíven, a Houston pedig sok hibával védekezett és ez jelentette a különbséget a csapatok között – ennek köszönhetően a negyedik negyed közepén 12 ponttal is vezettek a vendégek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Gasol-Randolph páros sziporkázott a gyűrű alatt, ketten együtt a 36 pontjuk mellett 12 gólpasszt is kiosztottak – ennek ellenére Hardenék egy nagy rohammal kis híján megnyerték a találkozót.

A Rockets legjobb dobói: Jones 21, Harden 18/6, Smith 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21, Conley 17/3, Randolph 15

Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 85–100

Nem hazai pályára illő forma. A Minnesota csak az első negyedben tudta tartani a lépést ellenfelével, a hazaiak Wigginst leszámítva nélkülözték azt az átütőerőt, mely elengedhetetlen lett volna a mérkőzés megnyeréséhez. A festéket egyáltalán nem tudták védeni, s az ellenfél palánkja alatt is alacsony volt hatékonysági mutatójuk, 28–52 arányban múlta őket felül a Denver ebben a játékelemben. A gyorsindítások teljes hiányát és a 40 százalék alatti dobóformát látva a különbség még hízelgőnek is mondható a vendéglátókra nézve, akik sorozatban negyedik vereségüket szenvedték el.

A cserepad elintézte. A Nuggets híveinek nem kellett kétségbe esni Lawson nullázása láttán (7 lepattanó, 9 gólpassz), hiszen még így is közel állt a dupla-duplához. A második negyedben elhúzó, 17 pontos előnyt kiépítő vendégeknél Barton (6/11 mezőnyből) és Nelson extra játéka (6/10, 9 gólpassz) érkezett a padról, ami nagy differenciát eredményezett a felek között, főleg, ha még hozzávesszük Faried masszív dupla-dupláját (18 pont, 14 lepattanó) az összképhez. Melvin Hunttal második győzelmét szerezte a Nuggets, mely január 14-e óta először nyerte meg a back-to-back mindkét összecsapását.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20, Neal 13/3, Garnett 11
A Nuggets legjobb dobói: Faried 18, Barton 17/6, Gallinari 16/9

New Orleans Pelicans – Detroit Pistons 88–85

Davis: A rémálom visszatér. Az öt mérkőzést kihagyó magasember rögtön rekorddöntéssel tért vissza, ugyanis már 437 blokkal rendelkezik, mellyel megelőzte az eddigi franchise-rekordot tartó Westet. Davis közel állt ahhoz, hogy tripla-duplával térjen vissza (17/30 mezőnyből, 13 lepattanó, 3 szerzett labda, 8 blokk), amellett, hogy támadásban kiemelkedett a mezőnyből, a védőmunkája, légelhárítóként bemutatott teljesítménye is elismerésre méltó. Az erős vendég kezdést kihívásnak vette a Pelicans, mely az extázisban játszó Davis két fontos középtávolijával az utolsó percben behúzta a mérkőzést. A tíz pályára lépő hazai játékos közül csak hárman érték el a tízpontos határt, a többiek legfeljebb négy egységig jutottak, ennek ellenére Davis klasszisa meghozta a sikert a Pelicans-nek.

Óvni kell a játékszert. Kis túlzással a vendégek kezdőcsapatában nagyítóval kellett keresni a támadásban kimagaslóan teljesítő játékosokat. Jackson ugyan dupla-duplával (7/16 mezőnyből, 11 gólpassz) zárt, ahogy Monroe (6/15, 15 lepattanó, 5 gólpassz) és Drummond (6/13, 18 lepattanó, 6 blokk) is, viszont a hatékony offenzívák hiánya ellehetetlenítette a Pistons-t. Felállt védelem ellen csak szenvedett a Detroit, viszont a gyorsindításokat jól vitték végig, 26 pontig jutottak ebben a kategóriában a vendégek. A csapatból legeredményesebbként a padról érkező Meeks villogott, viszont a csapatszinten összehozott 19 eladott labdát és a gyenge, alig 14 százalékos külső dobóhatékonyságot ő sem tudta kompenzálni.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 39, Evans 21/3, Ajinca 10
A Pistons legjobb dobói: Meeks 20/3, Jackson 14, Monroe - Drummond 13-13

Oklahoma City Thunder – Philadelphia 76ers 123–118 – h. u.

Westbrook ott folytatta, ahol abbahagyta. Két félelmetes, de kissé túlerőlködött mérkőzés után kellett sérülése miatt kiülnie az OKC egyesének, de ma egy maszkkal az arcán visszatért – ha lehet, még egy szinttel agresszívebben. Gyakorlatilag a hazai támadójáték ismét az ő betöréseiből állt, 16/33-mal zárt mezőnyből és 16/20-szal a büntetővonalról – mindez egy őrült, 49 pontos karriercsúcsot eredményezett. Nem mellesleg 16 pattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott ma is, amivel Michael Jordan 1989-es sorozata óta ő az első, aki sorozatban négyszer is megtette ezt.

Csak túlóra döntött. Westbrook egészen elképesztő előadása ellenére csak nagy nehézségek árán húzta be a győzelmet a Thunder. Egy 18–0-s futással zárkóztak fel egyáltalán a hazaiak, Canaan nyolc (!) triplát süllyesztett el a Philly-nél és 31 ponttal ő is karriercsúcsot hozott – sőt, Jason Richardson is berámolt 29-et. A rendes játékidő végén Richardson hármasa küldte hosszabbításra a feleket, majd a ráadásban Westbrook egymaga tíz pontot szerzett (a Sixers nyolcat) és ez már túl sok volt a vendégek számára.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 49/3, Waiters 20/3, Augustin 17/6
A 76ers legjobb dobói: Canaan 31/24, Richardson 29/12, Mbah a Moute 18

Miami Heat – Los Angeles Lakers 100–94

Értékelhetetlen kezdőcsapat. A Lakers kezdőötöse egészen rettenetes napot fogott ki, bár hárman is eljutottak 10 pontig, rengeteg rossz dobás, rossz vállalás és nagyon gyenge védekezés (összesen 14 lepattanó) jellemezte a játékukat. A cserék mindent megtettek, Davis (14 pont, 12 pattanó) és Hill 13 pont, 10 pattanó) is dupla-duplázott, Jeremy Lin 12 pontja mellett 9 gólpasszt osztott ki és Wesley Johnsontól (12 egység) is jöttek a pontok, de megfordítaniuk már nem sikerült az összecsapást.

Chris Bosh-sal ez egy erős csapat lesz? Goran Dragic és Dwyane Wade megint nagyszerűen játszott egymás mellett (ketten összesen 46 pontig, 12 gólpasszig és 5 szerzett labdáig jutottak), Whiteside hihetetlen munkát végzett a palánkok alatt (18 pont, 25 lepattanó, 4 blokk), a 15 pontig jutó Deng pedig szépen használta ki a megosztott figyelmet. Az erőcsatár poszt viszont egyértelműen lyukas (ma Haslem, Andersen és Beasley sem tudott sokat hozzátenni), és az is marad már idén Bosh betegsége miatt, itt valamit még idén ki kell találnia Spoelstrának - nem minden csapat tesz olyan szívességeket, mint a Lakers.

A Heat legjobb dobói: Wade 25, Dragic 21/3, Whiteside 18.
A Lakers legjobb dobói: Ellington 14/6, Davis 14, Boozer, Hill 13-13.

San Antonio Spurs – Sacramento Kings 112–85

Otthon, édes otthon. Végre véget ért a nem túl jól sikerült Rodeo Trip, a Spurs hosszú hetek után újra saját csarnokában játszhatott – ellenállhatatlanul. A mostanában jó eredményeket hozó Sacramentón gyakorlatilag átrohantak az első negyed után, a két középső játékrészben 25 pontot vertek ellenfelükre. Tony Parker szépen bontogatta a védelmet (19 pont, 8/14 mezőnyből alig 24 perc alatt), Leonard parádésan dobott (9/11), miközben lefogta Rudy Gay-t (4/16), összesen 10 blokkot osztottak ki, közel 53 százalékkal dobtak mezőnyből – ez már hasonlított a bajnokcsapatra.

Más szint. Derekasan gyűjtögette a győzelmeket a foghíjas Kings, Cousins visszatérésével itt sem számítottak esélytelennek – egészen a második negyedig. Onnantól a Spurs rotációja kicsinálta a fáradó vendégeket, ráadásul Cousins faultgondokkal is küzdött, ami már sok volt a Kingsnek. A ligában mindössze két aktív vezetőedző van, aki 1000-nél is több alapszakasz-győzelmet gyűjtött be, ma éppen egymás ellen meccseltek – Gregg Popovich azonban, mint általában, most is legyőzte Karl csapatát.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/6, Parker 19, Belinelli 13/9, Green, Ginobili 13/6-13/6.
A Kings legjobb dobói: Cousins 14, McCallum 12, D. Williams 11/3.

Golden State Warriors – Milwaukee Bucks 102–93

Curry a mérleg nyelve. A 25. születésnapját ünneplő Draymond Green a játék minden elemében extrát hozott (23 pont, 4 tripla, 12 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 3 labdalopás), de a dicsőséget végül Stephen Curry aratta le, aki a 4. negyed elején sorozatban három triplával törte meg a Bucks ellenállását. Az utóbbi hetekben szinte csak idegenben játszó Warriors harmadik nyerőembere a cserehátvéd Shaun Livingston volt, aki 16 pontját 70 százalékos pontossággal termelte be és mellé adott 6 gólpasszt is.

Ismét hiányzott egy vezér. A Bucks azt is sokáig elbírta, hogy a kezdőbe kerülő Jared Dudley nagyon rossz estét fogjon ki – a vendégek a második és a harmadik negyed fordulóján egy 18–0-s futással jó helyzetbe kerültek, megtartaniuk azonban nem sikerült a lendületet. Bár öten is elérték a 13 pontot, 16-nál többet senki nem dobott, a nehéz percekben pedig senki nem akadt, aki vagy megfogta volna Curry-t, vagy a jóval könnyebb feladatnak tekinthető kosárszerzésben jeleskedett volna. A négymeccses idegenbeli túra így négy vereséggel ért véget, a még playoff-helyen álló Milwaukee-nak lassan figyelnie kell hátrafelé.

A Warriors legjobb dobói: Green 23/12, Curry 19/18, Thompson 17/9.
A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams, Antetokounmpo 16-16, Middleton 14.

Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers 93–98 – h. u.

A Clippers nem bírta ki végig. Hosszú hetek óta megoldják Paulék Blake Griffin kidőlését, az azonban már sok volt, hogy Matt Barnes és Jamal Crawford is lesérüljön. Jordan Hamilton és Spencer Hawes került a kezdőbe, a kispadról olyan arcok kaptak markáns perceket, mint Hedo Türkoglu és Glen Davis – nem csoda, hogy Chris Paul (36 pont, 12 gólpassz) és JJ Redick (26) extra játékára volt szükség. Ez ment is egy darabig, még a negyedik negyedben is jobban álltak, 3 perccel a vége előtt 10 ponttal vezettek – itt azonban kiürült a tank, a Portland kiharcolta a hosszabbítást, ahol már nem volt pardon.

Furcsa meccsen van túl a Trail Blazers. Damian Lillard élete talán legrosszabb estéjét fogta ki támadásban (1/13 mezőnyből, 4 gólpassz, 5 eladott labda) – viszont 18 (!) lepattanót szedett le, ennek köszönhetően a Portland 61–51-re hozta a lepattanózást. LaMarcus Aldridge dobott ugyan 29 pontot, de alapvetően nem tudta kihasználni a Clippers palánk alatti gyengeségeit, így a nyerőember az a Nicolas Batum lett, aki (jogosan) kapott már rengeteg kritikát, hogy szépen megbújik az Aldridge-Lillard duó árnyékában. A francia erőcsatár előbb beverte a hosszabbítást jelentő triplát, majd a ráadásban előbb bedobott két büntetőt, majd a következő három kosárnál gólpasszt adott (közte Lillardnak egy alley-oopot), végül egy újabb hárompontossal le is zárta a meccset.

A Clippers legjobb dobói: Paul 36/6, Redick 26/12, Hawes, Türkoglu 8/6-8/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 29, Batum 20/12, Matthews 12/6.

NBA
ALAPSZAKASZ

Indiana Pacers–New York Knicks 105–82
Orlando Magic–Phoenix Suns 100–105
Boston Celtics–Utah Jazz 85–84
Brooklyn Nets–Charlotte Hornets 91–115
Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 112–120
Houston Rockets–Memphis Grizzlies 100–102
Miami Heat–LA Lakers 100–94
Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 85–100
New Orleans Pelicans–Detroit Pistons 88–85
Oklahoma City Thunder–Philadelphia 76ers 123–118 – h.u.
San Antonio Spurs–Sacramento Kings 112–85
Golden State Warriors–Milwaukee Bucks 102–93
LA Clippers–Portland Trail Blazers 93–98 – h.u.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik