NBA: Devin Booker 51, Jayson Tatum 49 ponttal vezette győzelemre csapatát

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 09:12
null
Devin Booker számára megnőtt a gyűrű (Fotó: Getty Images)
A keleti és a nyugati listavezető vezére is szenzációs meccset hozott a legutóbbi NBA-játéknapon, a Miami és a Chicago látta ennek kárát. Szétszedte a Sixerst a Cleveland, New Yorkban nyert a Bucks, remekelt a Lakers, kikapott a Memphis, győzött a Brooklyn, a Denver, az Atlanta és a Jazz is.

 

Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 113–85

Oktatófilm. Szenzációs mérkőzést teljesített a Cavaliers, a hazaiak a gyengébb idegenbeli túra után ellenállhatatlan formát mutattak otthon: az öt ponttal megnyert első negyedet követően 16/17-et (!) dobtak mezőnyből a másodikban, a 94 százalékos hatékonyság pedig 44 pontot és kiütést eredményezett. Evan Mobley szimplán lejátszotta a pályáról Joel Embiidet, Caris LeVert (22 pont, 8/11) és Darius Garland (21 pont, 9 gólpassz) is óriási energiával bontotta meg a Sixers védekezését, Donovan Mitchell 26 perc alatt 5/7 triplát süllyesztett el, és végül 61 százalékos mezőnymutatóval, valamint 52 százalékos triplázással zárták a találkozót. A nagyszünetben már 21 egységgel vezettek, a folytatásban pedig többször is elérte a különbség a harmincat, volt közte 33 is (ez szezoncsúcs a Cavs számára), az ohióiak földbe döngölték ellenfelüket – elöl-hátul oktattak, több fokozattal gyorsabban és pontosabban játszottak, mint ellenfelük. A kiütéses sikerrel 9–1-re állnak otthon, szombaton az Orlando ellen is ők lesznek a favoritok.

Nem tudott hozzászólni a Philly. A Harden, Maxey párost továbbra is nélkülöző vendégek a játék semmilyen elemében nem tudták felvenni a kesztyűt, Doc Rivers dicsérte a Clevelandet, szerinte „nagyon jó” a hazai csapat, de a Sixers teljesítménye önmagában sem ütötte meg az elfogadható szintet. Védekezésben mintha ólomlábakon járt volna a csapat, támadásban pedig lassú, körülményes, stagnáló játékkal rukkolt elő a társaság – Embiid (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) mellett csak Shake Milton érte el a tízpontos határt, összességében más súlycsoportban voltak, mint ellenfelük. A második negyedben benyelt pofon után csak a kiütés mértéke lehetett kérdéses, sorozatban három győzelem után ez most kiábrándító produkció volt tőlük – hétvégén mennek tovább Memphisbe, aztán Houstonba, ezt pedig egy hetes hazai széria követi, ott kellene felzárkózniuk.

A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 22/9, Garland 21/9, Mitchell 18/15
A 76ers legjobb dobói: Embiid 19, Milton 14, Melton 9/3, Reed 9

Orlando Magic–Atlanta Hawks 108–125

Nem volt kérdés. A kisebb gödörben lévő Atlanta felszívta magát erre a találkozóra, rendezte a sorait és elég egyértelmű teljesítménnyel hozta a kötelezőt. A vendégek 11 ponttal nyerték az első negyedet, a nagyszünetben már kereken húsz volt közte (70–50), és a fordulás után sem vett vissza a társaság, 25 pont is volt már a különbség – csak az utolsó felvonásra dőlt hátra a gárda, ott kozmetikázhatott az eredményen a Magic. Trae Young (30 pont, 14 gólpassz) és Dejounte Murray (27 pont, 6 gólpassz) egyszerre játszott jól, egyikükre sem volt ellenszer orlandói oldalon, hozzájuk jött Clint Capela 20 pontos, 12 lepattanós dupla-duplája, bár az érdekes, hogy a simán hozott meccs ellenére a két említett hátvéd 36-39 percet töltött a parketten. Negatívum De'Andre Hunter sérülése, akinek a játéka eredetileg is kérdéses volt a combja miatt, és végül elkezdett fájni neki meccs közben, így hét perc után lekapta őt a pályáról Nate McMillan vezetőedző. Ami a Magicet illeti: Franz Wagner és Paolo Banchero igyekezett, de sem védekezésben, sem támadásban, sem lepattanózásban (49–33-ra kaptak ki ebben) nem volt közük a Hawkshoz, így nem tudták borítani a papírformát, sorozatban hatodszor is kikaptak, és csak 5–17-re állnak jelenleg.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 22/6, Banchero 20/3, Ross 12/6
A Hawks legjobb dobói: Young 30/6, Murray 27/9, Capela 20

Boston Celtics–Miami Heat 134–121


Dobópárbaj lett belőle. Az előzetes várakozások magabiztos Boston-győzelmet jósoltak, de a Miami váratlanul jó támadójátékkal rukkolt elő, és Jimmy Butler nélkül is megfuttatta a pénzéért a ligaelsőt. A floridaiak 52 százalékkal mezőnyöztek, 45 százalékkal dobtak be 18 triplát, nem hibáztak büntetőt, győztek a festékben, hárommal kevesebb labdát adtak el, egyénileg Max Strus (23 pont, 5/10 tripla), Tyler Herro (22 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és Bam Adebayo (23-6-5) is kitett magáért, összességében pedig a kilenc pályára lépő játékosból heten is két számjegyű pontterméssel zártak. A ligaelső támadójátékot azonban egy dobópárbajban nem lehetett felülmúlni: a Celtics 55 százalékkal mezőnyözött, 22 triplát dobott be 49 százalékkal, 32 gólpasszt osztott szét, 14-gyel több büntetőt harcolt ki és 20–4-re (!) nyert a gyorsindításból szerzett pontok terén. Hajtaniuk kellett a hazaiaknak, de azért valamennyivel végig előrébb jártak: az első negyedet három ponttal nyerték, a nagyszünetben nyolc volt közte, és a fordulás után sem adták át a vezetést – ugyan többször is visszajött két-három egységnyire a Miami, de amikor kellett, akkor mindig válaszolt a Boston. A vendégek egészen az utolsó öt percig kapaszkodtak, odáig tartott a húzd meg – ereszd meg, de ott 118–115 után két és fél perc alatt egy 13–6-ot futott a Celtics, ebből pedig már nem volt visszaút – végig üldözte ellenfelét a Heat, de utolérni nem tudta, az ellenállhatatlan bostoni támadójáték ezt a feladatot is megoldotta.

Tatum MVP-formában. A hazai siker fő kovácsa a tarthatatlannak bizonyuló Jayson Tatum volt, aki három negyed alatt 41 (!) pontot szerzett, és végül 49-cel zárta az estét: 15/25-öt dobott mezőnyből, 8/12 triplát süllyesztett el, 11/12 büntetőt tett ehhez hozzá, ráadásul 11 lepattanót is leszedett. Akár betörésből, akár távolról dolgozott, minden ült, amit csinált, a Heatnek nem volt rá védője, sem Martin, sem Adebayo nem tudott vele mit kezdeni – a záró etapban kicsit hátrébb lépett, de mivel Jaylen Brown (26 pont, 5 gólpassz) és Malcolm Brogdon (21 pont, 5/7 tripla) is remekelt, ez is bőven belefért. Tatum jelenleg komoly MVP-favoritnak számít, hiszen 30.8 pontot átlagol 7.7 lepattanóval és 4.6 gólpasszal úgy, hogy a Celtics egyértelműen a liga legjobb csapata, az utóbbi 15 meccséből 14-et megnyert és 18–4-gyel vezeti a tabellát – Tatum pedig 37, 30, 35 és most 49 pontot dobott az utóbbi négy találkozóján, idén harmadszor érte el a 40-et, nem nagyon tudják lelassítani.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 49/24, Brown 26/3, Brogdon 21/15
A Heat legjobb dobói: Strus 23/15, Adebayo 23/3, Herro 22/6

Brooklyn Nets–Washington Wizards 113–107

Durant felépítette, Irving befejezte.
Továbbra is parádés formában játszik Kevin Durant, a Wizards védekezése sem talált rajta fogást, 39 pontot dobott 13/20 jó dobásból és 11/11 büntetőből, és ezt kiegészítette még 5-5 lepattanóval és gólpasszal is. Durant a végén is fontos büntetőket dobott be, de a negyedik negyedben nem ő, hanem Kyrie Irving vette a hátára a csapatát, a hátvéd 27 pontjából 15 az utolsó játékrészben született, rendre fontos pillanatokban villant meg. A Netsnél dicsérendő még a 4/6 triplát bedobó Joe Harris, valamint a gyengén dobó, de a statisztikai lapot most is betöltő Royce O'Neale (8 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) is, ezen felül a védekezésük is rendben volt, annak ellenére is, hogy Ben Simmons most sem játszott, és még pár meccsig nem is számíthatnak rá. A Nets sorozatban harmadszor nyert, bizakodva készülhetnek a Raptors elleni rangadóra is.

Kyle Kuzma későn ébredt. A mérkőzés jelentős részében Kristaps Porzingis (27 pont, 19 lepattanó) és Bradley Beal (25 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) kosaraira épített a Wizards, miközben Kyle Kuzma nagyrészt csak szenvedett – a negyedik negyedben fordult a kocka, Kuzma ekkor 4/9 dobást elsüllyesztve 10 pontot dobott, de a 25 pontjához így is elhasznált 25 dobást, ráadásul Beal is egyre többet hibázott a negyedik negyedben. Jobb triplázással ezzel együtt is meglehetett volna ez a meccs a Wizardsnak, de a 6/24 részben azért is jött össze, mert a három pontfelelősön kívül nem is nagyon próbálkozhattak kintről a többiek, túlságosan is arra koncentráltak, hogy közelebbről verjék meg ellenfelüket: össze is jött 58 pont a festéken belülről, illetve 34 büntetőt is kiharcoltak, de rengeteget rontottak. Hiába nyerték 51–35-re a lepattanózást is, kihagytak 11 büntetőt, illetve öttel több labdát adtak el, a Nets pedig kihasználta ezeket a hibákat.

A Nets legjobb dobói: Durant 39/6, Irving 27/6, Harris 14/12
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 27/6, Kuzma 25/6, Beal 25/3

New York Knicks–Milwaukee Bucks 103–109

Adetokunbo nélkül is lezárta a Bucks.
Újabb elképesztő mérkőzést játszott Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo), 37 perc alatt 37 pontot, 13 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett, ugyanakkor egy perccel a vége előtt csapata kétpontos vezetésnél kipontozódott, és Mitchell Robinson dobhatott két büntetőt a faultja után. A Knicks centere csak az elsőt dobta be, ugyanakkor a második után begyűjtötte a lepattanót, és ebből a labdabirtoklásból Jalen Brunson is kiharcolt két büntetőt, de csak egyet dobott be ő is. A Bucks Adetokunbo nélkül is megoldotta a következő támadást, Brook Lopez megtalálta egy triplára Grayson Allent, aki 30,9 másodperccel a vége előtt elsüllyesztette az első és egyetlen tripláját az este folyamán. A túloldalon RJ Barrett elhibázta a Knicks egyenlítési lehetőségét, és innentől már a büntetővonalról lezárták a vendégek a meccset.

Joggal vállalt a végén Barrett. Négy emberre épült a Knicks játéka, ugyanakkor Julius Randle (18 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Jalen Brunson (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) sem tudott hatékony lenni, míg a 15 ponttal és 20 lepattanóval záró Mitchell Robinson a palánk alatt végzett nagy munkát, így logikus döntésnek tűnt, hogy a végén RJ Barrett vállaljon kintről. A kanadai hátvéd hibázott, de ezzel együtt is 26 pontot szórt 8/15 jó dobással és 8/9 sikeres egypontossal, míg rajta kívül csak Obi Toppin tudott egynél több triplát bedobni a hazaiaknál, csapatszinten megálltak 6/30-nál, és a büntetőikkel is sáfárkodhattak volna kicsit jobban. A Knicks emellett nem tudott mit kezdeni Adetokunbóval, továbbá Jrue Holiday (22 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) estéjét sem tudták elrontani, és a vendégeknek elég volt az is, hogy a két kiemelkedő teljesítmény mellett négyen hozzátegyenek még 9-11 pontot.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 26/6, Randle 18/3, Brunson 17
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 37/6, Holiday 22/6, Allen 11/3

Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 109–101

Működött a Timberwolves új rotációja.
Karl-Anthony Townst hosszú hetekre elveszítették, ráadásul Jaden McDaniels is változatlanul hiányzott betegség miatt, így Chris Finchnek meg kellett kavarnia a lapokat. Adta magát, hogy alacsonyabb szerkezetre váltsanak, Kyle Andersonnal bekerült még egy játékszerevező a kezdőbe, illetve Wendell Moore Jr. is komoly lehetőséget kapott. Az új felállás nagyon ízlett Anthony Edwardsnak, 10/18 dobásból 29 pontig jutott, továbbá 5-5 gólpasszt és labdaszerzést is jegyzett, és főleg a végén lépett elő vezérré, a negyedik negyedben 17 pontot szórt. Edwards mellett D'Angelo Russell (15 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) dupla-duplázott, míg a padról Jaylen Nowell szállt be szezoncsúcsot jelentő 24 ponttal, de Naz Reid 5 blokkja is az extra teljesítmények közé tartozik, ezzel három vereség után nyertek ismét.

Az eladott labdák és kihagyott büntetők jelentették a Grizzlies vesztét.
Amíg a hazaiaknál Edwards 17 pontot dobott a negyedik negyedben, a vendégek vezére, Ja Morant (24 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 7 eladott labda) nem tudott előlépni, az utolsó játékrészben csak 1/4 dobása ért célba. Az irányító mentségére legyen mondva, hogy a többiek sem nyújtottak kiemelkedőt támadásban, Dillon Brooks 4/14 dobással és 5 eladott labdával zárt, de a 16 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázó Jaren Jackson Jr. is lehetett volna még agresszívabb, így hiába lépett elő a negyedik negyedben David Roddy, és szerzett ekkor 10 pontot, ez sem volt elég a győzelemhez. A Grizzlies vesztét az eladott labdák okozták, a 17 gólpasszukra jutott 27 labdaeladás, és ezt az sem kompenzálta, hogy 59–29-re nyerték a lepattanózást, mert 12 büntetőt is kihagytak a meccs során, Morant például 6/11-et dobott be, de Brooks sem lehet büszke a 4/7-es mutatójára.

A Timberwolves legjobb dobói:
Edwards 29/6, Nowell 24/12, Russell 15/6
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 24/6, Jackson Jr. 16/3, Roddy 13/9, Jones 13/6

New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 126–108


Zion Williamson mindenhol ott volt. Brandon Ingram és CJ McCollum hiánya ellenére is tovább folytatja a menetelését a Pelicans, az elmúlt öt meccsükből a negyediket nyerték meg, és ez a győzelmük egy pillanatig sem forgott veszélyben, már a nagyszünetben 27 ponttal vezettek. Zion Williamson végig nagyon agresszívan és lendületesen játszott, 12/15 jó dobással és 9/12 büntetővel 33 pontot dobott, emellett begyűjtött 10 lepattanót, adott 5 gólpasszt, szerzett 4 labdát és blokkolt 2 dobást is. Williamsonra nem volt válasza a Raptorsnak, ráadásul Trey Murphy III (26 pont, 6/12 tripla) és Jonas Valanciunas (16 pont, 13 lepattanó) is remek estén van túl, a kispadról beszállva Dyson Daniels (14 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) kacérkodott egy tripla-duplával, egyedül Herb Jones harmadik negyedben összeszedett bokaficama csúfított bele a Pelicans egyébként tökéletesen alakuló estéjébe.

Trent Jr. jelezte, hogy nem akar csere maradni. Nick Nurse az előző meccs előtt belenyúlt a Raptors felállásába, Gary Trent Jr. a kispadra került, ezúttal azonban a játékával jelezte, hogy ő változatlanul komoly szerepre vágyik, 12/20 dobást elsüllyesztve 35 pontot dobott, illetve szerzett 3 labdát is, de érdemben ő sem tudta befolyásolni a meccset. Aminek még örülhetnek Torontóban, hogy a legutóbb visszatérő Pascal Siakam most is jól játszott, 23 ponttal, 6 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, emellett jegyzett 2-2 labdaszerzést és blokkot is, de a pozitívumok sora ezzel be is fejeződik. A Raptors nem védekezett jól, nem tudtak mit kezdeni Williamson agresszivitásával, Murphy tripláit sem tudták elvenni, és túldobni sem volt esélyük a Pelicanst, mert Fred VanVleet 1/8, Scottie Barnes 1/7 jó dobással jelentkezett.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 33, Murphy III 26/18, Valanciunas 16/6
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 35/18, Siakam 23/3, Anunoby 12/3

Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 119–111


Jalen Williams megvillant. Shai Gilgeous-Alexander nélkül állt ki a Thunder, és vezérük nélkül 20 pontos hátrányba is kerültek, de egy parádés második félidővel fordítani tudtak, így két vesztes meccs után nyertek ismét. A győzelemben hatalmas szerepet játszott az újonc Jalen Williams, aki 11/15-ös mezőnymutatóval jutott el 27 pontig, és a negyedik negyedben nem is rontott dobást, de Tre Mann is dicséretet érdemel, a 16 pontjából 10 az utolsó játékészben érkezett, továbbá a 23 pontos Luguentz Dort is fontos kosarakat szerzett a hajrában. A Thunder győzelmében nagy szerepet játszott az 52–44-re megnyert lepattanózás is, ebből Josh Giddey (14 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) vette ki a részét a legnagyobb mértékben, de kellett a Spurs összeomlása is a győzelmükhöz.

Egy félidőt játszott a Spurs.
24 percen keresztül parádés kosárlabdát játszottak Gregg Popovich fiai, a nagyszünetben 77–60-ra vezettek, és ekkor 64.3 százalékos mezőnymutató, 8/18 bedobott tripla és 20 gólpassz állt a nevük mellett, ráadásul mind a 10 pályára kerülő játékosuk elért a nagyszünetig legalább egy kosarat. A fordulás után érthetetlen módon omlott össze a Spurs, 14/50 dobásból szenvedtek össze 34 pontot, és hagyták kicsúszni a kezükből a győzelmet. Papíron jól mutat Devin Vassell 25 pontja és 7 lepattanója, ahogyan Tyus Jones 15 pontja és 5 gólpassza is, míg Keldon Johnson (19 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) 5/22-es dobásmutatója már kevésbé, de a lényegen ezek semmit sem változtatnak, a Spurs sorozatban a kilencedik vereségét gyűjtötte be, egyre nagyobbak az esélyeik egy jó drafthelyre, és ezzel együtt Victor Wembanyama jövő nyári megszerzésére is, bár ebbe még lesz beleszólása néhány csapatnak.

A Thunder legjobb dobói: Jal. Williams 27/6, Dort 23/9, Mann 16/6
A Spurs legjobb dobói: Vassell 25/9, Johnson 19/12, Jones 15

Denver Nuggets–Houston Rockets 120–100

Most sem hibázott a Nuggets.
Két napja is simán hozta a Rockets elleni kötelezőt a Denver és a visszavágót sem rontotta el, sőt nagyon hamar jelezte, hogy milyen estére számíthatnak a vendégek: az első negyedet 44–24-re nyerte Michael Malone csapata, onnantól nem nagyon volt miről beszélni. A második játékrészben tovább nőtt a különbség, a nagyszünetben 27 pont volt közte, 33 volt a „plafon”, és igazából semmilyen szinten nem voltak szemmagasságban a felek: 53 százalékos mezőnymutató, 53 százalékos triplázás, 30 gólpassz és 26–9-es gyorsindításos pontarány került a hazaiak neve mellé. Jamal Murray most is nagyon pattogósan és agresszíven játszott (26 pont, 4/6 tripla), de a 20 pontos Aaron Gordon és a 4/7 triplát dobó, 18–5–4-et hozó Bruce Brown is kitett magáért, Nikola Jokics pedig csak kilenc dobást vállalt, de 17 ponttal, 9 lepattanóval és 12 gólpasszal kis híján így is tripla-duplát szállított. A Houston most sem nagyon tudott hozzászólni a meccshez, Kevin Porter Jr. (23 pont, 5/7 tripla) és Alperen Sengün (18 pont, 11 lepattanó) számai említést érdemelnek, de igazán komoly kihívás elé nem tudták állítani a Denvert, ezúttal is könnyedén érvényesült a papírforma – a Nuggets így 14–7-tel továbbra is nyugati második, a Houston pedig 5–16-tal utolsó.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 26/12, Gordon 20/6, Brown 18/12
A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 23/15, Sengün 18, Green 16/3

Phoenix Suns–Chicago Bulls 132–113

Devin Booker számára megnőtt a gyűrű. A Chicago védekezése kényelmes középtávolikat adott Booker számára a mérkőzés elején, a Suns nagy formában lévő hátvédje pedig úgy elkapta a fonalat, hogy onnantól már mindegy volt, hogy mit adnak neki a vendégek, vagy hogy ki védekezik rajta, nem volt számára ellenfél – ő maga fogalmazott úgy, hogy mintha megduplázódott volna számára a gyűrű mérete, minden beesett, amit csak felemelt. Már az első félidőben is foghatatlannak bizonyult, 25 pontot dobott a nagyszünetig, de a harmadik negyedben még magasabb fokozatba kapcsolt: 10/11-et hajított mezőnyből és 26 pontot szerzett csak ebben a játékrészben. Ezzel 51 pontos szezoncsúcsig jutott, 20/25 dobása utat talált a gyűrűbe, 6/7 triplája beesett, a 6 gólpassz már csak ráadás – és mivel a Phoenix tükörsimán hozta a mérkőzést, a záró etapban már nem is küldte pályára őt Monty Williams, csak három negyed alatt hozta ezeket a bődületes számokat. Az ő fenomenális produkciója mellett háttérbe szorult, de említsük meg Deandre Aytont is, aki szintén varázslatos estét hozott, ő 30 ponttal, 14 lepattanóval, 3 gólpasszal, 2 blokkal és 11/17 jó dobással zárta a találkozót, kettejük extrája pedig elég is lett a könnyed Suns-sikerhez – zsinórban hatodszor nyertek, 15–6-tal vezetik Nyugatot úgy is, hogy Chris Paul hetek óta nem játszik, Booker formája és a csapat mérlege pedig MVP-esélyessé teszi a hátvédet.

Nem tudott ellenállni a Chicago. Támadásban nem érhette nagy kritika a Bulls teljesítményét, a szakmai minimumot megugrotta a társaság, de védekezésben egy pillanatig sem volt esélye a gárdának, Booker és Ayton olyan könnyedén szedte ízekre a vendégeket, hogy nem tudtak hozzászólni a meccshez. Már a hét ponttal elbukott első negyed során is látszott, hogy bajban vannak, a másodikban pedig lejátszotta őket a Suns, és a nagyszünetben 64–43 állt az eredményjelzőn, 21 pont volt közte. A fordulás után még egyszer felszívták magukat DeRozanék, de ott jött Booker igazi megőrülése, így a harmadik negyedet is elbukták (42 pontot kaptak), volt közte 27 is, úgyhogy összességében megszorítani sem tudták ellenfelüket – mondjuk ebben a védekezés mellett erősen benne volt az is, hogy bár 110 pont fölé jutottak, de csapatként csak 4/25 triplát tudtak a gyűrűbe küldeni...

A Suns legjobb dobói: Booker 51/18, Ayton 30, Lee 12/6, Shamet 12/12
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 29, LaVine 21/3, Vucevic 17/3

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 125–112

Lezárta vereségsorozatát a Jazz. A korábbi nyugati listavezető zsinórban ötször kapott ki a mérkőzés előtt, most viszont ki tudta használni a Clippers gondjait: a vendégek back-to-back érkeztek, ráadásul Leonard, George és Kennard most sem volt ott a parketten. Így is megizzadt a sikerért a Utah, a korai két számjegyű előnyt leadta (12–0-t rohant a Los Angeles), majd Jordan Clarkson sorozatban három dobása után megint a vendégek időszaka következett, így a nagyszünetben a LAC járt előrébb. A harmadik negyedben viszont bevitte a döntő ütést a pihentebb vendéglátó és egy 22–6-os etappal a maga javára fordította a küzdelmet: sorozatban 11 labdabirtoklásból szerzett pontokat a hazai alakulat, az itt megszerzett előnyt pedig már sikerült beosztani. A záró felvonásban azért még szívta magát a Clippers és 98–95-ig zárkózott, de erre egy újabb 15–4-gyel válaszolt a Utah, és erre már nem érkezett újabb kérdés, úgyhogy öt vereség után fontos győzelmet aratott Will Hardy együttese.

Clarkson és Wall is szezoncsúcsot dobott. A Jazz sikerében nagy szerepet vállalt az ismét magára találó Jordan Clarkson, aki vastagon benne volt az utóbbi meccsek sikertelenségében is, most viszont 33 ponttal szezoncsúcsot dobott: 10/18-at hajított mezőnyből, 5/8-at távolról, 11-szer odaállt a büntetővonalra és öt gólpasszt is szétosztott a többieknek. Mellette Lauri Markkanen (23 pont, 9 lepattanó, 4/7 tripla), Collin Sexton (21 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), a dupla-duplázó Jarred Vanderbilt és a 3 blokkot kiosztó Kelly Olynyk is dicsérhető, míg a Clippersnél a back-to-back első felét kihagyó John Wallban volt energia: az irányító 25 perc alatt 26 pontot jegyzett, ami az idei legjobb teljesítményének számít. Körülötte viszont a várakozásoknak megfelelően harmatos volt az egyébként is két fő playmakere nélkül játszó, ráadásul fáradt Los Angeles, amely így nem érte el a 40 százalékos mezőnymutatót sem – 13–10-zel ötödikek Nyugaton, de fontos lenne, hogy visszakapják George-ékat, mert így hosszabb távon kevesen lesznek.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 33/15, Markkanen 23/12, Sexton 21/3
A Clippers legjobb dobói: Wall 26, Jackson 15/6, Zubac 12

Sacramento Kings–Indiana Pacers 137–114

Jobb volt a Kings. Két jó csapat találkozott, de a Sactónak ezt most már bizonyítania is kellett, mert a korábbi remek forma után rangadókat bukott az utóbbi találkozókon, meg kellett mutatnia, hogy játékban továbbra sincs problémája. Nos, megmutatta: végig elképesztő sebességgel játszottak a hazaiak, akik 31 (!) pontot szereztek leindításból, minden lepattanóból, jó védekezésből átrohantak ellenfelükön, a Pacersnek pedig erre egész este nem volt válasza. A 33–20-ra megnyert első negyeddel már megadta az alaphangot a Kings, a nagyszünetben 14 pont volt közte, aztán a harmadik játékrészben még egy lapáttal rátett a vendéglátó: 44 pontot dobott ekkor és már 32-vel is vezetett az este folyamán, nem adott érdemi esélyt az Indynek. Pedig ehhez egyéni extra sem kellett, Harrison Barnes 22 ponttal lett a csapat legjobb dobója, de olyan szépen járt a labda, és annyi játékos tudott hozzátenni, hogy nem volt szükség nagyobb meccsre például De'Aaron Foxtól – el tudták venni a Pacers erősségeit, megfogták a vezéreit, a jó védekezésekből lerohanták az Indyt, és olyan iramban játszottak, hogy extra nélkül is a 140 pontot közelítették: idén már-már ez a tipikus Sacto-meccs...

Lefulladt a Pacers. Tyrese Haliburton 4/13-as mezőnymutatóval hozott össze kilenc pontot, Myles Turner pedig négy egységnél állt meg, gyakorlatilag az alapjátékukat vette el, nehezítette meg a Kings. Ugyan TJ McConnell Haliburtonnel együtt kiosztott 20 gólpasszt, de a megszokott helyzetek vagy elmaradtak, vagy kimaradtak, csak 40 százalékkal mezőnyöztek és 32 százalékkal tripláztak, Bennedict Mathurin is alig 6/17-et dobott, erre és a Sacramento harcmodorára, sebességére pedig az egész mérkőzés során nem találtak ellenszert. A korábbi sikerszéria után ez a nyugati túra most nem alakul jól, háromból másodszor kaptak ki reális esély nélkül, a harmadik pedig a Lakers elleni dudaszós győzelem volt, kíváncsian várjuk, hogy következőleg a Jazz ellen tudnak-e javulni, mert most sanszuk sem volt a sikerre.

A Kings legjobb dobói: Barnes 22/3, Monk 20/9, Fox 19/3
A Pacers legjobb dobói: Smith 22/12, Mathurin 22, Hield 17/9

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 128–109


Szép győzelem. Két nappal a Pacers elleni bosszantó leolvadás és dudaszós vereség után a back-to-back érkező Portland ellen már nem hibázta el a lehetőséget a Lakers. Az arany-liláknál LeBron James nagyot játszott, 7/7-tel kezdett mezőnyből, de az első félidőben még szorosan alakult a küzdelem, csak Russell Westbrook dudaszós triplájával vezettek 66–62-re a nagyszünetben a hazaiak. A harmadik negyedben viszont ráléptek a gázra, támadásban megmaradt a lendület, a védekezésüket viszont összerántották, megállították az addig csillogó Jerami Grantet, Westbrook ennek a játékrésznek a végén is dobott egy buzzer hármast, így 15 pontra növelték a különbséget – az Indy elleni meccsel ellentétben pedig most nem remegtek meg, egyszer sem engedték tíz alá az előnyüket a végéig. James (31 pont, 6/8 tripla, 7 lepattanó, 8 gólpassz) mellett Anthony Davis (27 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Austin Reaves (22 pont, 7/10 mezőnyből) is kitett magáért, ugyan Troy Brown Jr. és Lonnie Walker IV sérülés miatt hiányzott a kezdőből, de az oda bekerülő Dennis Schröder és az eltiltásból visszatérő Pat Beverley hozta a kötelezőt – az utóbbi nyolc meccsükből hatodszor nyertek, és egy hónap után először egy pozitív mérleggel bíró csapatot is le tudtak győzni...

Nem volt erő a Portlandben. A Blazers előző este a Clippersszel birkózott az utolsó pillanatig, már ott is érződött a negyedik negyedben a fáradtság, a tompaság, most pedig egy félidőre volt csak energia a társaságban. Jerami Grant 17 pontot szórt a nagyszünetig, de utána már jóval nehezebben bírt Jamesékkel, védekezni egyébként sem volt meg a lábuk, úgyhogy hiába jutott 20 egység fölé Grant, Anfernee Simons és a 21-gyel szezoncsúcsot jegyző Justise Winslow, nem tudták tartani a lépést. A meccs elején még ők is voltak 11 pontos fórban, de ez nem tartott sokáig, és a végére egyértelmű vereséget szenvedtek – az utóbbi tíz mérkőzésükből hetedszer kaptak ki, nagyon kellene már nekik Damian Lillard...

A Lakers legjobb dobói:
James 31/18, Davis 27/3, Reaves 22/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 27/6, Simons 22/6, Winslow 21/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik