Jimmy Butler megdöntötte Michael Jordan chicagói rekordját

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.01.04. 08:37
null
Jimmy Butler (balra) megdöntötte Michael Jordan chicagói klubrekordját: egy félidőben 40 pontot szerzett. A legenda 39-ig jutott (Fotó: Reuters)
Tizenöt pontos hátrányt dolgozott le a Chicago Torontóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában és az egy félidő alatt negyven pontot szerző Jimmy Butler káprázatos teljesítményével nagyon fontos győzelmet aratott Fred Hoiberg csapata. A New York Arron Afflalo hihetetlen dobóformájával és szezoncsúcsával megverte az Atlantát, a Miami kihasználta a Wizards hétpontos második negyedét és könnyedén győzött Washingtonban, a Portland nyerni tudott Denverben, a Lakers pedig sorozatban harmadik sikerét könyvelhette el, miután kiütötte a Phoenixet.



Toronto Raptors–Chicago Bulls 113–115

Jimmy Butler Michael Jordant is lekörözte. A Chicago dobóhátvédje gyenge első félidőt játszott, mindössze két pontot szerzett a nagyszünetig és kapott egy könyököst Carrolltól, ami miatt el kellett hagynia a pályát. Ami ezután történt, arra nincsenek szavak: a fordulás után visszatért és a harmadik negyedben beszórt 21 (!) pontot, majd a negyedikben még 19-et, így egyetlen félidő (!) alatt eljutott 40 egységig, amivel megdöntötte Michael Jordan 1989-es franchise-rekordját. A Bulls összesen 52 pontot szerzett a második félidőben, így még elképesztőbb Butler teljesítménye, a koronát pedig az utolsó percben tette fel estéjére, amikor az ő nagy triplájával átvette a vezetést a Chicago. Összességében 15/23-as mezőnymutatóval, 2/3 triplával és 10/11 büntetővel vezette sikerre csapatát – jordani számok...

Nem tudott mit tenni a Toronto. A hazaiak támadójátéka parádésan működött, a dupla-duplázó Lowry (22 pont, 10 gólpassz), valamint a remeklő DeRozan és Scola révén a második negyed elejétől kezdve végig vezettek, volt hogy tizenöt ponttal – fél perccel a vége előtt Butler hármasa után először kerültek hátrányba hosszú idő után. A Bulls kettesével nem tudtak mit kezdeni, nem volt értelme faultolni, de nem tudták kivenni sem a kezéből a labdát, így hiába szórtak be 13 triplát 43 százalékkal, így sem tudták megtartani az előnyüket. Ugyan DeRozannak még volt egy dobása a győzelemért, de ez kimaradt, így a két csapat helyet cserélt a tabellán – már a Bulls a keleti második.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24/9, Lowry 22/9, Scola 22/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 42/6, Gasol 19, Mirotic 17/9

New York Knicks–Atlanta Hawks 111–97

Afflalo elképesztő formában dobott. A dobóhátvéd az előző hat találkozóján összesen húsz mezőnykosarat süllyesztett el, ezen a mérkőzésen azonban káprázatos teljesítményt nyújtott. 38 pontos szezoncsúccsal zárt, 14/17-et (!) hajított mezőnyből és 7/8-at a triplavonalon túlról, azok után, hogy a második negyedben meglépett a New York, ő tartotta meg a hazaiak előnyét. A félelmetes estét produkáló Afflalo mellett ki kell emelnünk Lopezt (16 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Anthonyt (11 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), akik mindketten nagyon hasznos mezőnymunkával segítették csapatukat.

Meglepő vereség. A jó formában lévő Atlanta sem védekezésben, sem támadásban nem hozta az elvártakat, Afflalo dobásainak nagy része üres helyzetből érkezett, de elöl is sokszor tanácstalannak tűntek Teague-ék. Egy igazi fegyverük volt, a gyorsindítás, ebből 25 pontot szereztek, egyébként sem kintről, sem bentről nem dolgoztak hatékonyan – ami nem lett volna akkora probléma, de a második negyedben már tíz pont feletti hátrányt szedtek össze, innentől pedig Afflalo minden rohamukat visszaverte.

A Knicks legjobb dobói: Afflalo 38/21, Lopez 16, Porzingis 14/6
A Hawks legjobb dobói: Millsap 19, Bazemore 18/12, Korver 13/6

Washington Wizards–Miami Heat 75–97

A második negyed döntött. Jó színvonalon és adok-kapokkal kezdődött a találkozó, az első játékrész szorosan is alakult, a másodikban azonban ismét megtörtént a hazaiakkal az, amire egyszer már volt idén példa: bedeszkázták a gyűrűt majdnem egy teljes negyeden keresztül. Akkor a Charlotte ellen hat, most összesen hét pontot tudtak szerezni 12 perc alatt, 2/22-t dobtak mezőnyből és innentől nyilvánvalóan nem volt miről beszélni – félidőben 19, később már 30 ponttal is vezetett a Heat, a Washington pedig végül negatív szezoncsúcsot ért el dobott pontok tekintetében.

Meg sem izzadt a Miami. Nem kellett megerőltetnie magát a Heatnek, mert a Washington megverte saját magát a második negyedben – Dragicék kihasználták a lehetőségeket és szerezték a könnyű kosarakat. Az irányító is beszórt 18 pontot, de a 23-ig jutó Bosh, valamint a 13 lepattanót és 6 blokkot jegyző Whiteside is kitett magáért – harminc percnél többet senki nem játszott a vendégeknél. Érdekesség egyébként velük kapcsolatban, hogy hat játékosuk is legalább tíz pontot átlagol, ami újdonság Miamiban – a gárda ezzel a győzelemmel ismét a keleti harmadik helyen áll.

A Wizards legjobb dobói: Wall 14/3, Sessions 13, Gortat 12
A Heat legjobb dobói: Bosh 23/6, Dragic 18/6, Green 15/6

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 106–112

McCollum folytatja. Damian Lillard távollétében a tavaly még „sehol sem jegyzett” hátvéd továbbra is a csapat vezéreként szerepel és sorozatban negyedik mérkőzésén érte el a 25 pontot – ehhez mindössze 17 dobásra volt szüksége és kiosztott mellé hét gólpasszt is. Az ő remek teljesítménye három negyeden keresztül egálra volt elég, a negyedikben azonban Crabbe és Henderson is fellépett, egy 7–0-s etappal meglépett a Portland, majd innentől minden denveri kísérletre válaszolni tudtak és megtartották az előnyt – a hátvédek parádés játékának köszönhetően ismét győzelmet arattak és kilencedikek nyugaton.

Faried a pályán. Egy nappal azután, hogy a Nuggets centere súlyosnak tűnő sérülést szenvedett és hordágyon kellett levinni a pályáról, ismét játékra jelentkezett – sőt, 27 perc alatt 13 pontot, illetve 9 lepattanót hozzá is tett csapata játékához. Nem is játszott alárendelt szerepet a Denver, Danilo Gallinari (29 pont, 8/13 mezőnyből, 11/16 büntető) vezérletével az utolsó pillanatokig megvolt az esélyük a sikerre, de összességében jóval gyengébben dobtak ellenfelüknél és nem is volt annyi fegyverük (Bartonnak most nem ment), ráadásul a 48 kiharcolt büntetőjükből 17-et (!) elrontottak – így a beszedett hátrányt nem tudták ledolgozni.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 29/6, Nelson 17, Faried 13
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 25/6, Henderson 19/3, Crabbe 14/6, Aminu 14/9

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 97–77

Háromnál a Lakers. Sorozatban harmadik győzelmét aratta a hazai gárda, ami mindenképpen üdítően hat az idei és a tavalyi szezon szenvedésében, méghozzá úgy, hogy Kobe Bryant ezúttal sem lépett pályára. A fiatalok ezzel együtt sem kaptak sok lehetőséget, Russell 22 perc alatt 2/8-at dobott mezőnyből négy gólpasszal, Randle pedig 16 perc alatt nem szerzett kosarat, viszont leszedett 12 lepattanót. A vezér Lou Williams volt, aki kereken harminc ponttal, közte 6/7 triplával állt csapata élére és a Lakers már az első negyedben eldöntötte a mérkőzés sorsát – ennek végén 15, félidőben 21, a harmadik negyed végén pedig 30 ponttal vezettek a hazaiak.

Reménytelen volt a Suns. Bár egy-egy meccsre felszívta magát a gárda az utóbbi időben, összességében továbbra is megállíthatatlanul zuhannak Bledsoe és Markieff Morris nélkül – sorozatban kilencedik vereségüket szenvedték el. Ha már a Lakers ellen sincs esélye egy csapatnak, ott komoly a gond, márpedig az első negyedben szerzett tíz pont megmutatta, hogy reménytelen a helyzet – félidőben 22 egységnél jártak a vendégek. Az újabb méretes pofon és a Lakers győzelmi sorozata után elképzelhető, hogy hamarosan őrségváltás következik a nyugati utolsó helyen...

A Lakers legjobb dobói: Williams 30/18, Nance Jr. 15, Hibbert 13
A Suns legjobb dobói: Knight 25/6, Teletovics 16/9, Booker 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik