Győztes meccsen debütált a Netsben Harden, a Spurs nyerte a texasi rangadót

AGÁRDI LÁSZLÓ, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)AGÁRDI LÁSZLÓ, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2021.01.17. 09:04
null
Parádésan debütált új csapata szerelésében James Harden (Fotó: Getty Images)
Tripla duplával kezdte brooklyni pályafutását James Harden; a Toronto másodszor is megverte a Charlotte-ot; győzelemmel tért vissza Ja Morant; egy egészen kiváló mérkőzést nyert meg a Blazers – ez történt az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA).

 

San Antonio Spurs–Houston Rockets 103–91

A negyedik negyedre összekapta a védekezését a Spurs. Néhány nappal ezelőtt kikaptak a hazaiak a Houstontól, ráadásul akkor kulcsjátékosuk, DeMar DeRozan is szörnyű dobóformát mutatott, ám most fordult a kocka, még akkor is, ha a meccs elején az történt a parketten, amit a Rockets akart. Mintegy húsz percen keresztül csak kereste önmagát Gregg Popovich csapata, ám a harmadik játékrész végén fordítottak, majd a záróakkord során, összehúzva a védekezésüket, két vállra fektették ellenlábasukat. DeRozan (24 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Dejounte Murray (18 pont, 10 lepattanó) is remekelt – utóbbi a mérkőzés végéhez közeledve volt leginkább elemében, így a Spurs ezzel lezárta hazai vereségszériáját, mint az közismert, ezen összecsapást megelőzően zsinórban négyszer kaptak ki az AT&T Centerben.

Elfáradt a végére a nyolc játékost rotáló Rockets. DeMarcus Cousins, Eric Gordon és John Wall sem lépett pályára a vendégeknél, ám az utolsó pillanatban a James Harden-cserében érdekelt Rodions Kurucs megkapta a játékengedélyt. Christian Wood (24 pont, 18 lepattanó) folytatta remeklését, az oldalán az először a kezdőcsapatban helyet kapó Mason Jones (24 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) valamint Ben McLemore (21 pont) próbált segítő kezet nyújtani, ami nagyjából bő harminc percen keresztül működőképesnek is bizonyult, ám mivel a trió mögé nem igazán sikerült másnak felzárkóznia, így a végére a védekezésben egyre többet mutató Spurs bedarálta őket. Szemlátomást elfáradtak az utolsó percekre, ennek eredményeképpen pedig a mérkőzés elején behulló tripláik sem ültek már. Folytatás egy hárommeccses idegenbeli túrán.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 24, Murray 18/6, Pöltl 13
A Rockets legjobb dobói: Wood 24/3, Jones 24/18, McLemore 21/12

Brooklyn Nets–Orlando Magic 122–115

Parádésan debütált új csapata szerelésében James Harden. A Nets színeiben Kyrie Irving továbbra sem volt hadra fogható, ellenben pályára léphetett James Harden, aki nem sokat teketóriázott, az NBA történetének hetedik játékosaként mutatkozott be új klubjában tripla duplával, ráadásul ő lett az első, aki ezt több mint harminc pontot dobva tette. A Houstonból érkező spíler 32 ponttal, 12 lepattanóval és 14 gólpasszal zárt, s bár kilenc labdát eladott, elég komolyan válaszolt az őt ért kritikákra. Kevin Durant szemlátomást nagyon élvezte, hogy újra együtt játszhatott egykori oklahomai csapattársával, 16/26-os dobásmutatóval rámolt be 42 pontot, s bár az Orlando próbált borsot törni ellenfele orra alá, végül hazai győzelem született. A sztárduó mellett Joe Harris (17 pont, 5 lepattanó) és Jeff Green (10 pont, 4 lepattanó) teljesítményét is dicséret illeti, ellenben a várakozásoknak megfelelően túl sok labda a padról érkezőknek már nem maradt.

Zsinórban ötödször kapott ki a Magic. Az Orlando back-to-backet játszott, a Boston ellen elszenvedett viszonylag nagy arányú vereséget követően szerettek volna javítani, ennek fejében Nikola Vucsevics remek teljesítményt nyújtott, 34 pontos és 10 lepattanós dupla duplával zárt, teljes mértékben elfogadható 14/22-es, 63.6 százalékos dobásmutatóval, 7 gólpasszal, valamint 5 labdaszerzéssel. A padról érkező Terrence Ross (23 pont) és az újonc Cole Anthony (16 pont, 8 gólpassz) is odatette magát, sőt, hat játékosuk is eljutott legalább tíz pontig, ám ha az ellenfélnél a liga nagyjából öt legjobb játékosából kettő is ott van, akkor még egy szoros mérkőzés végén is nehéz harcban lenni a győzelemért. A Nets 84–83-ra vezetett a harmadik negyed lefújását követően, innen pedig már nem is engedte ki a kezéből az irányítást. A floridaiak folytatván idegenbeli túrájukat, legközelebb az idényt szintén kiválóan kezdő, ám egy jó ideje csak bukdácsoló Knicks otthonába látogatnak.

A Nets legjobb dobói: Durant 42/15, Harden 32/9, Harris 17/12
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 34/18, Ross 23/9, Anthony 16/6

Toronto Raptors–Charlotte Hornets 116–113

Nagyon kellett ez a siker a Raptorsnak. Néhány nap alatt kétszer is legyőzte a Toronto a Charlotte csapatát és a Tampában játszó „hazaiaknak” nagy szüksége volt ezekre a győzelmekre, hogy végre a kiábrándító idényrajtjukat követően elindulhassanak felfelé. Maga a mérkőzés elég hullámzó képet mutatott, szörnyen kezdtek a hüllők, mondhatni az öltözőben ragadtak, de az első negyed végére olyannyira összekapták magukat, hogy még a vezetést is átvették. A kezdő hátvédek Kyle Lowry (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével hozták a tőlük elvárhatót, míg a padról Norman Powell (24 pont, 6/9 tripla) és Chris Boucher (20 pont, 9 lepattanó) szállt be remekül. A magasember posztokon továbbra is keresi a megfelelő rotációt Nick Nurse vezetőedző, Pascal Siakam ezúttal gyengébb napot fogott ki, Alex Len nem játszhatott, míg Aron Baynes számára alig bő négy perc jutott, mindössze Boucher teljesítményét lehet a palánkok alatt dicsérni, ez pedig így még a győzelmek ellenére is vékonynak tűnik.

A liga leghullámzóbb csapata a Hornets. Két vereséggel kezdték a szezont, majd kétszer győztek, amit aztán három kapituláció után zsinórban négy siker követett, ám a Raptors elleni második fiaskó immáron ismét egy hármas vereségszériát jelent az észak-karolinaiak számára. A visszatérő Gordon Hayward (25 pont, 5 lepattanó) vezérletével hiába kezdték remekül a mérkőzést, könnyedén felépített előnyük pillanatok alatt el is olvadt, olyannyira, hogy a második negyedben már csak futottak az eredmény után, bár Terry Rozier (24 pont, 9 lepattanó) buzzer beatere új lendületet adott, ismét megfordítva a mérkőzés képét. A statisztikai lapra pillantva látható, hogy hét játékosuk is elfogadható teljesítménnyel rukkolt ki, ami kiélezetté tette az összecsapást. Az utolsó egy percre fordulva 110–110 kandikált az eredményjelzőn, ám Lowry duplája pontot tett a mérkőzés végkimenetelére. A Hornets odahaza a Washington ellen javíthat.

A Raptors legjobb dobói: Powell 24/18, Boucher 20/6, Lowry 19/9
A Hornets legjobb dobói: Hayward 25/3, Rozier 24/18, Graham 20/12

Miami Heat–Detroit Pistons 100–120

Egy félidőn át bírta a Heat. 6 játékos, köztük Bam Adebayo, Goran Dragic és KZ Okpala is visszatérhetett a hazaiaknál az egészségügyi és biztonsági protokoll jegyében, viszont hasonló okokból nem játszhatott még most sem Jimmy Butler és Avery Bradley, míg Tyler Herro egy nyaksérülés miatt volt kénytelen kihagyni a Pistons elleni találkozót. A szedett-vedett társaság egy félidőn keresztül jól tartotta magát, a nagyszünet után viszont elfogytak, a 3. negyedet 19 ponttal veszítették el. Bam Adebayo (28 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) jó teljesítménnyel tért vissza, a pályafutása során először kezdőbe kerülő KZ Okpala 16 ponttal tette le a névjegyét, és Duncan Robinson is eljutott 22 pontig, miután bedobott 5/8 triplát, illetve elkövette NBA-s pályafutása 5. zsákolását. A kispadról beszálló Goran Dragic (12 pont, 10 gólpassz) dupla duplázott, de csak 4/11 dobása ért célt, illetve eladott 5 labdát is, amivel masszívan kivette a részét a csapatszinten eladott 22 ilyen jellegű hibából, a rengeteg elszórt játékszer pedig sima vereséghez vezetett.

Robbantott a Pistons. Közel 2 év telt el azóta, hogy az autóvárosiak olyan nagy különbséggel nyertek meg egy negyedet, mint a Heat elleni 3. játékrészt. A 38–19-re behúzott periódus döntőnek bizonyult, a hazaiak nem tudtak erre reagálni, így végül magabiztos győzelmet aratott a Pistons. Jerami Grant (24 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk), Blake Griffin (15 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), valamint az elmúlt meccseket kihagyó Derrick Rose (23 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyszerű játékkal rukkolt elő, és a döntőnek bizonyuló 3. negyedben 30 pontot szerzett ez a trió 11/15-ös mezőnymutatóval. Olyan extráknak is örülhetett Dwane Casey, mint Delon Wright 10 gólpassza, vagy a kispadról beszálló Isaiah Stewart 10 pontja és 11 lepattanója, de mégsem az egyéni teljesítmények jelentették a kulcsot a győzelmükhöz, hanem a remek labdajáratás: 34 gólpasszt osztottak ki egymás között a Pistons játékosai, és a jó labdajáratás tiszta helyzetekhez vezetett, többek között 18 bedobott triplához 39.1 százalékkal.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 28, Robinson 22/15, Okpala 16/12
A Pistons legjobb dobói: Grant 24/9, Rose 23/9, Griffin 15/9

Memphis Grizzlies–Philadelphia 76ers 106–104

Majdnem elszórakozta a Grizzlies. Végig szorosan alakult az összecsapás, de a 2. negyed utolsó perceitől kezdve a hazaiak jártak előrébb, és apránként sikerült egy 10 pont feletti előnyt is kiépíteniük. 9 perccel a vége előtt 96–83 állt az eredményjelzőn, ezt követően viszont elfogytak támadásban, senki sem tudott a csapat élére állni. Szerencséjükre eleget hibázott ahhoz a 76ers, hogy így is célba érjenek, így az is belefért, hogy csak 6/18 dobásukat tudják elsüllyeszteni az utolsó negyedben. A győzelem mellett Ja Morant (17 pont, 6 gólpassz) visszatérésének is örülhetnek Memphisben, aki 8 kihagyott összecsapás után lépett ismét pályára, és rögtön csapata legeredményesebb játékosa lett. Mellette Xavier Tillman (15 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) is jó teljesítménnyel vétette észre magát, bár az 1/5-ös triplázása nem nevezhető ideálisnak, most ez is belefért.

Leginkább a végjátékban hiányzott Embiid. A mérkőzés legnagyobb részében sikerült pótolnia kezdő centerét Doc Riversnek, a helyére bekerülő Dwight Howard például 18 lepattanós extrával rukkolt elő, amire építve magabiztosan meg is verték ellenfelüket ebben a kategóriában. A pontokat Tobias Harris (21), valamint a csereként pályára lépő Shake Milton szállította, utóbbi ráadásul 28 pontjából 15-öt a 4. negyedben szerzett. Az utolsó percekben viszont szükségük lett volna egy olyan megbízható pontszerzőre, mint Joel Embiid, nélküle viszont maradt a 76ers számára a vereség. A csapatszinten eladott 22 labdájukra nem lehetnek büszkék, és ebből 7 Ben Simmons nevéhez fűződött, aki ugyan kacérkodott egy tripla duplával (11 pont, 16 lepattanó, 9 gólpassz), de nagyon sokat hibázott, mindössze 3/9 dobása ért célt, közte 0/2 triplája. A legvégén Ja Morant kihagyott büntetője után dobhattak még a győzelemért, de Tyrese Maxey triplája kimaradt, így végül vereséget szenvedtek.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 17, Tillman 15/3, Allen 12/9
A 76ers legjobb dobói: Milton 28/6, Harris 21, Maxey 12

Portland Trail Blazers–Atlanta Hawks 112–106

McCollum megsérült. A Portland Trail Blazers nyerni tudott ugyan, de ettől sokkal fontosabb most náluk, hogy mennyire súlyos a szezon során ihletett formában játszó CJ McCollum bokasérülése. A hátvéd ezúttal is nagyszerűen játszott, az első félidőben 6/11 jó dobással eljutott 16 pontig, a nagyszünet után viszont nem tért vissza. Hiányában Damian Lillard (36 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) vállaira került még nagyobb teher, illetve előlépett Gary Trent Jr. is, akinek a 18 pontjából 13 a nagyszünet után született, közte 10 a negyedik negyedben. Szükség is volt a jó teljesítményére, mert Lillard ugyan termelte a pontokat, de az utolsó 12 perc során 0/4 volt mezőnyből, és csak 6/6 büntetővel tudott kompenzálni. A sérült Jusuf Nurkic helyén kezdő Enes Kanter (12 pont, 15 lepattanó, 5 blokk) vezérletével 17 támadólepattanót kaparintott meg a Blazers, ennek és a mindössze 8 eladott labdának is köszönhetően 16 dobással több lehetőségük volt pontot szerezni, ami döntőnek bizonyult.

Young túlpörgött, Collins eltűnt. Egyik fiatal sztárja sem nyújtott összességében jó teljesítményt a Hawksnak, és különösen John Collins (8 pont, 6 lepattanó) ismételt passzivitása volt szembeötlő a mérkőzés során, aki most is csak 10 dobást vállalt. Young (26 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) próbálkozott becsülettel az előző 4 pontos meccse után, de csak 7/23 dobása ért célt, közte 1/9 triplája, és eladott 5 labdát is. Egy első negyed végén indított 19–2-es futásnak köszönhetően egyszer vezettek 16 ponttal is, a 2. negyed közepétől kezdve viszont a Portland irányított, akik apránként ledolgozták a hátrányukat, majd meg is fordították a találkozót. Amennyiben legalább a Young, Collins duó egyike jól teljesít, így is nyerhettek volna, mert Clint Capela (25 pont, 15 lepattanó, 4 blokk) elő tudott lépni a vendégeknél, de az utolsó játékrészben Young 2/8-at hajított, valamint eladott 3 labdát, míg Collins 0/2 dobást tett hozzá ekkor, illetve ő is elvesztette egyszer a játékszert, így a jó kezdés után már csak 5–7-re állnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/12, Trent Jr. 18/12, McCollum 16/12
A Hawks legjobb dobói: Young 26/3, Capela 25, Hunter 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
San Antonio Spurs–
Houston Rockets 103–91
Brooklyn Nets–Orlando Magic 122–115
Toronto Raptors–Charlotte Hornets 116–113
Memphis Grizzlies–Philadelphia 76ers 106–104
Miami Heat–Detroit Pistons 100–120
Portland Trail Blazers–Atlanta Hawks 112–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik