Feltámadóban a Grizzlies; a Trail Blazerst verték idegenben

Vágólapra másolva!
2014.01.29. 10:18
null
Luis Scola (Indiana Pacers, jobbra) zavarja Nick Youngot (Los Angeles Lakers) (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszában a New York Knicks pályaválasztóként 26 ponttal nyert a Boston Celtics ellen. A Lakers Los Angelesben kapott ki az Indiana Pacerstől.





Cleveland Cavaliers–New Orleans Pelicans 89–100


A második negyed végétől nem volt kérdés. Öt és fél perccel a szünet előtt még 44–40-re a Cavs vezetett, innentől azonban lezárták a gyűrűt a vendégek és egy 16–0-s futással fejezték be a játékrészt. A különbség később tovább nőtt, 22-vel is vezetett a New Orleans, köszönhetően annak, hogy tíz százalékkal céloztak pontosabban, mint a Cleveland.

Davis megkerülhetetlen. A liga legjobb blokkolója a legutóbbi hétsapkás estje után újabb kegyetlen meccset játszott, 30 pontja és hét lepattanója mellett nyolc blokkot osztott ki, nagyban hozzájárult a második negyed végi rohanáshoz, illetve a Cleveland 41 százalékos mezőnymutatójához is. Jelenleg az Év Védője cím várományosa Roy Hibbert, de ha Davis így folytatja, még nem lefutott a dolog...

Meddig maradhat Brown? Igaz, most nem játszott Varejao, de az Irving-Waiters-Deng trióból még így is többet kellene kihozni, mint a sima vereségek és a 16–29-es, borzalmas mérleg. Viszont a rájátszást érő nyolcadik helytől így is mindössze 2.5 meccs választja el a csapatot, és a draftelső Anthony Bennett is eddig legjobb NBA-s meccsét játszotta.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 23/3, Waiters 21/9, Bennett 15/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 30, Gordon 20/3, Roberts 12/6, Aminu 12.

Detroit Pistons–Orlando Magic 103–87

Jennings lenne a kulcs? A Pistons szereplése erősen összefüggésben áll Brandon Jennings aktuális formájával, ami most éppen dicsérhető volt. Az irányító 20 pontos, 8 gólpasszos produkciójával ért célba a hazai gárda, mely esélyeshez méltóan kosárlabdázott.

Robog a tank Orlandóban. A Magic kínosan ügyelt arra, hogy esélye se legyen nyerni a szintén nem kirobbanó formában lévő rivális otthonában. Nik Vucsevics sérülése miatt át sem öltözhetett, Oladipo (19 pont, 6 eladott labda) a padról beszállva csak 26 percet kapott, a festékben pedig 16 lepattanóval többet engedélyezett a vendéglátóknak a floridai alakulat.

Járt a labda, jött is a győzelem. 22 gólpasszt osztott ki csapatszinten a Pistons, ami nem extra szám ebben a ligában, de relatíve erős statisztika a labdát sokszor nagyon „fagyasztó” Jenningsék számára. Egyértelműen ez volt ma a kulcs a hátvéd egyéni teljesítménye és az említett lepattanózás mellett.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 20/6, Josh Smith 16, Stuckey 13/6, Drummond 13.
A Magic legjobb dobói: Oladipo 19/6, Afflalo 14/3, T. Harris 14.

New York Knicks–Boston Celtics 114–88

Visszavágott a New York. A decemberben a Celticstől elszenvedett 41 pontos vereség hazai pályán mély nyomokat hagyott a Knicksben, akik ezúttal nem bízták a véletlenre, az első negyedet 31-15-re, a félidőt 63-37-re nyerték, később volt közte 35 is. A hazaiak 50% felett dobtak mezőnyből, miközben a vendégeket 40% alatt tartották.

Csapatként játszott a Knicks. Öten értek el legalább tíz pontot a házigazdák közül, Anthony sem akart villogni, csupán 15 dobást vállalt, de így is 24 pontot, 9 lepattanót és négy labdaszerzést tudott felmutatni. A dupla-duplázó Chandler mellett illik megemlíteni Jeremy Tyler 17 pontját, viszont a Celticsnél Christopher Johnson négy tripláján kívül semmi öröm nem volt ebben a meccsben.

NFL-játékosok az arénában. A Nets meccsére Richard Sherman, a Knicks találkozójára Russell Wilson, Demaryius Thomas, Erik Decker és Wes Welker is kíváncsi volt, a hétvégén New Yorkban megrendezésre kerülő Super Bowlon játszó sztárok szabadidejükben NBA-meccsre járnak.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 24/9, Smith 17/9, Tyler 17
A Celtics legjobb dobói: Green 14/6, Johnson 12/12, Humphries 12

Houston Rockets–San Antonio Spurs 97–90

Fordulatos meccs volt. 21–6-tal kezdett a Spurs, ám felállt innen a Houston és a negyedik negyedben már tizenegy ponttal is vezettek, ám a vendégek egy nagy rohanással két pontra közelítették meg őket. A Spurs kivédekezte a következő támadást is, de Howard megszerezte és vissza is zsákolta a támadópattanót, az ezt követő támadásból (már az utolsó percben) pedig Jeremy Lin dobott egy szép kosarat, így eldőlt a meccs.

A lepattanók ura a Rockets volt. Idén már harmadszor veri el texasi ellenfelét a rakétás csapat, ezúttal ráadásul James Harden nélkül voltak erre képesek. A legfőbb oka ennek az volt, hogy a lepattanókat rendre meg tudták szerezni, 55-39-re nyerték ezt a csatát, pedig a Duncan-Diaw páros mindegyike tíz fölé jutott. Emellett meg kell említeni, hogy a Houston több, mint kétszer annyi büntetőt dobhatott, a Spurs 21-e mellett a hazaiak 47 alkalommal próbálkozhattak, igaz ebből 25-ször egymaga Howard, ugyanis a harmadik negyed végén Popovich ismét elővette a Hack-a-Dwight taktikát, különösebb siker nélkül.

Ginobili megsérült. A Spurs bedobója egy zsákolás közben kapott oda a combhajlító izmához, és nem is tudott visszatérni, ma MRI vár rá és a Chicago elleni meccset biztosan kihagyja.

A Rockets legjobb dobói: Howard 23, Jones 21, Lin 18/3
A Spurs legjobb dobói: Diaw 22/6, Parker 17/3, Duncan 12

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 81–98

Kitartott a lendület. A Houstont oda-vissza verő Grizzlies újabb nagy skalpot gyűjtött be az otthon mindössze ötödik idei vereségét elszenvedő Blazers két vállra fektetésével. Egyértelműen van is még fejlődési potenciál a Tony Allent és az egész szezonra kidőlő Pondextert nélkülöző Memphis számára, ezzel a sikerrel ugyanis tapadnak a 8., még playoff-helyen álló Dallasra - sőt, az 5. helyen álló Rockets is mindössze három vereségnyire van tőlük.

Randolph is megszórta volt csapatát. 23 pontos, 10 lepattanós dupla duplát szállított a korábbi portlandi veterán (ez volt a 190. ilyen estéje a Grizzlies színeiben, amivel franchise-rekorder is lett), ráadásul Mile Conley (19 pont, 7 gólpassz) és Marc Gasol (15 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda) is masszív számokat hoztak - csapatszinten közel 52 százalékkal dobott a vendéggárda, ellenfelét pedig 35 alatt tartotta.

Most csak Aldridge. A hazaiak all-starja 27 ponttal és 16 pattanóval zárt, ám Matthews el sem érte a 10-es határt, Batum éppen csak teljesítette azt, Lillard 16 egysége mellett csupán 3 gólpasszal jeleskedett, a padról pedig nem jöttek a kosarak, így nem véletlen, hogy gyakorlatilag sansza sem volt a Blazersnek.

A Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Lillard 16/6, R. Lopez 14.
A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 23, M. Conley 19/6, M. Gasol 15.

Golden State Warriors–Washington Wizards 85–88

A vendégek duója alaposan lelassította Curryéket. A Warriors irányítója szenzációs szezont fut, társa, Klay Thompson is majdnem 19 pontot átlagol – ma viszont nem tudtak lendületet adni csapatuknak: Bradley Beal és John Wall tartotta velük a lépést támadásban, védekezésben pedig 13/40-es mezőnymutatóba kergették bele őket. A hazaiak kettőse mindössze 8 gólpasszt osztott ki, a második félidőben pedig nem tudtak mit kezdeni Bradley Beallal: a dobó-hátvéd 18 egységet szerzett ekkor.

A triplák és a támadó lepattanók döntöttek. Mindkét csapat 38 százalék alatt maradt mezőnyből, azonban amíg a Warriors a triplákat is csak 30 százalékkal értékesítette, a Wizardsnál ez a szám 45.5. Védőlepattanózásban közel azonos volt a két gárda (44-42 a Washingtonnak), ám támadó oldalon a vendégek 12 második esélyt teremtettek maguknak, míg a hazaiak csak ötöt.

A Warriors veresége így sem volt törvényszerű. Másfél perccel a lefújás előtt Wall triplája beállította a végeredményt, mivel a hátralévő időben három hárompontost is kihagyott a GSW: előbb Iguodala, majd Curry hibázott, és a végén is volt még 6 másodpercük az egyenlítésre – de Curry ezúttal nem volt nyerőember, Trevor Ariza szorításában ekkor is kihagyta az egyenlítőnek szánt triplát.

A Warriors legjobb dobói: Curry 23/6, Thompson 13/9, Lee 11.
A Wizards legjobb dobói: Beal 20/12, Nene 16, Wall 15/9.

Los Angeles Lakers–Indiana Pacers 92–104

Stephenson ultra hatékony. A Pacers kettese 6/9-es mezőnymutatóval szerzett 15 pontot, mellé 14(!) lepattanót is begyűjtött, és kiosztott hat gólpasszt. LeBron James mellett talán az NBA legsokoldalúbb játékosa jelenleg, aki dobóhátvéd létére zsinórban harmadik meccsén szerzett legalább tíz lepattanót.

George nem találta magát. Az Indiana vezére 4/21-es, borzasztó mutatóval dobott mezőnyből, 1/6-tal a triplavonal mögül, igaz egy kulcsfontosságú hármast azért most is bevágott. Két nagyon rosszul dobó csapat találkozott, a Lakers a 40 százalékot sem érte el, de a Pacers is alig, sőt, a büntetőket is mindössze 55%-kal dobták. A hazaiaknál Nick Young dobott nagyon formán kívül, viszont Paul Gasol 21 pontos, 13 lepattanós dupla-duplája megsüvegelendő.

Fáradtnak tűnt az Indiana. A rossz dobóforma mellett nem használták ki a legutóbbi húsz meccsből 17-et elveszítő Lakers hibáit, csak vérrel és verejtékkel sikerült leküzdeniük ezt az akadályt. Persze egy jó csapat rossz játékkal is tud nyerni.

A Lakers legjobb dobói: Meeks 21/6, Gasol 21, Young 12/3
A Pacers legjobb dobói: West 19, Stephenson 15, George 14/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–New Orleans Pelicans 89–100
Detroit Pistons–Orlando Magic 103–87
New York Knicks–Boston Celtics 114–88
Houston Rockets–San Antonio Spurs 97–90
Portland Trailblazers–Memphis Grizzlies 81–98
Golden State Warriors–Washington Wizards 85–88
LA Lakers–Indiana Pacers 92–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik