Dame Time Memphisben, gálameccs Bostonban

GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.02.02. 08:59
null
Damian Lillard remekelt Memphisben és győzelemre repítette a Trail Blazerst (Fotó: Getty Images)
Címkék
Javított a Sixers, pontháború dúlt a Jazz–Raptorson, hosszabbítás döntött a Minnesota–GSW-n, kiütötte a Sunst az Atlanta: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Detroit Pistons–Washington Wizards ELHALASZTVA

A Detroit jégviharba került Dallasban, és nem tudott felszállni, így nem tudott hazaérni a mérkőzésre, emiatt azt elhalasztották.

Philadelphia 76ers–Orlando Magic 105–94

Visszavágott a 76ers. Két nappal ezelőtt már találkozott egymással a két csapat, és akkor annak ellenére is nyerni tudott 10 ponttal a Magic, hogy az első félidőben már 21 pontos hátrányban is voltak, ezúttal azonban három pontnál többel egyszer sem vezettek. A 76ers ezúttal is megnyomta az elejét, 37–23-ra nyerték meg az első negyedet, és ugyan ezt követően végig látótávolságon belül maradt a Magic, a negyedik negyedben megint a hazaiak akarata érvényesült inkább, ekkor mindössze 16 pontot engedélyeztek ellenfelüknek. A Magicnél hiába értek el hatan is kétszámjegyű termést, igazán kiemelkedni senki sem tudott, leginkább a 18 pontos Markelle Fultz villogott, de körülötte pocsék volt a spacing, csapatszinten 6/38 triplát küldtek csak a helyére, és így nem tudták felvenni a versenyt az egyaránt remeklő Joel Embiiddel (28 pont, 11 lepattanó) és James Hardennel (26 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz, 7 eladott labda). Egyik csapat sem dobott kimondottan jól, de Harden egyedül dobott annyi triplát, mint a teljes Magic, erre építve 40 százalékkal dobtak kintről a hazaiak, és ez el is döntötte a meccset. A 76ers így javítani tudott a legutóbbi veresége után, és legközelebb a Spurs otthonában is ők lesznek az esélyesek, míg a Magic a Timberwolves otthonában próbálhat meg javítani.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 28, Harden 26/18, Harris 16/6
A Magic legjobb dobói: Fultz 18, F. Wagner 13/3, Banchero 13

Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 112–122

Az utolsó negyedben szétlőtte ellenfelét a Blazers. Az első félidőben Jusuf Nurkicot és Jerami Grantet is elvesztette sérülés miatt a Portland, de ez sem törte meg a vendégeket, akiknél Damian Lillard a legutóbbi 42 pontos meccse után most ismét ellenállhatatlan formát mutatott. Az irányító a harmadik negyedben egymaga 17 pontot dobott, amivel ott tartotta csapatát a Memphis sarkában, majd a záró etapban felnőtt mellé Anfernee Simons is, és ketten együtt cafatokra szedték a Grizzliest – addig végig a hazaiak vezettek 5–12 egységgel, a negyedik játékrész közte hatról indult, de azt az időszakot 38–22-re tudta megnyerni a Blazers. Ahogy közeledtünk a hajrához, úgy jöttek az egyre nagyobb dobások, Dillon Brooks folyamatosan tapadt Lillardre, de ő több bravúrhármast is elsüllyesztett, és a végjátékban Simons is vállalt ilyeneket, a Grizzliesnek pedig egyszerűen nem volt erre válasza. Utoljára szűk három perccel a vége előtt, 107–106-nál jártak még előrébb a hazaiak, ott jött back-to-back két nagy hármas Lillardtől, aztán betalált Simons, majd Lillard blokkolt (!) egy dobást, a labdájából Drew Eubanks faulttal együtt zsákolt – hirtelen 109–117 állt az eredményjelzőn, nem volt innen visszaút. A Portland végül Lillard (42 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) és Simons (26 pont, 4 gólpassz) nagy dobásai mellett azzal tudott a nyugati második helyezett fölé nőni, hogy a korábbiakhoz képest a védekezését is összeszedte, és különösen a negyedik negyedben harapott a társaság hátul, hiszen itt 40 százalék alatt tartotta a főleg távolról besülő Memphist. A Blazers most kezdi összekapni magát, és bár még mindig a playin-vonal alatt van, de ezzel a formával hamar átlépheti ezt a határt, hiszen az ötödik Dallas is csak másfél meccsre van – Lillard pedig Dame Time-szinten pörög az utóbbi hetekben, januárt 34.5 pontos átlaggal zárta, és az elmúlt négy találkozóján 43.5-et átlagol...

Nem ért végig a Memphis. Hiába Ja Morant (32 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz) és Jaren Jackson Jr. (18 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) jó meccse, hiába léphetett pályára és dobott 17 pontot Desmond Bane, az utolsó negyedben ez sem lett elég a Grizzliesnek. A hazaiak csak 1/7 triplát tudtak bedobni a negyedik felvonásban, és az egész meccs során szenvedtek ezzel, végül csak 9/37-tel, 24.3 százalékkal zártak távolról, illetve hattal több büntetőt is kihagytak, mint a 26/27-et bedobó Portland. Így is sokáig vezettek, a védekezésük alapvetően rendben volt, de az utolsó játékrészben szétlőtte őket Lillard és Simons – a Lillardot legtöbbször őrző Dillon Brooks szerint ellenfele nehéz dobásokat vállalt, de ettől még tehetett volna többet azért, hogy megállítsa, míg Taylor Jenkins vezetőedző szerint kalapot kell emelni a Portland és Lillard előtt, utóbbi most foghatatlan formában van, aminek ezúttal ők itták meg a levét.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 32/9, Jackson Jr. 18, Bane 17/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 42/15, Simons 26/9, Grant 18/3

Boston Celtics–Brooklyn Nets 139–96

Gálameccs. A Durantet, Simmonst és Warrent nélkülöző Brooklyn végül megnehezíteni sem tudta a Boston dolgát, a ligaelső olyan elképesztő formát fogott ki, hogy valósággal megsemmisítette ellenfelét. Joe Mazzulla alakulata egy negyed alatt kiütötte riválisát, hiszen már az első játékrészt 46–16-ra (!) nyerte meg, így rendkívül hamar eldőlt a találkozó kimenetele, onnantól csak a számszerű végeredmény volt kérdéses – nos, végül 43 ponttal nyert a vendéglátó, amivel a szezonja legnagyobb győzelmét könyvelhette el. Ennek során 58 százalékkal dobott mezőnyből úgy, hogy három negyeden keresztül 60 százalék felett járt, és végül 26 triplát bombázott be 54 százalékkal, amelyből 14/24-et a Jayson Tatum – Jaylen Brown páros vállalt magára. Ők ketten 57 pontot dobtak csökkentett játékidő alatt, Derrick White és Robert Williams III is nagyon hasznosan mozgott, míg a Brooklyn csak asszisztált a hazaiak tombolásához, más egyebet nem tett hozzá az estéhez – egy másodpercig sem tűnt úgy, hogy egy ligában játszanának a felek, „osztálykülönbség” volt a csapatok között. Kyrie Irving mondta azt a mérkőzés után, hogy érezni a Celticsen az akaratot, a motivációt, hogy bajnokságot nyerjen, ezen az estén pedig ők csak egy csapat voltak az útban, ami nem történhet meg – el kell felejteniük ezt a találkozót, szombaton kezdenek egy ötmeccses hazai szériát, egészségesebbnek kell lenniük, aztán meglátják, hogy hova jutnak el.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/21, Brown 26/21, Williams III 16
A Nets legjobb dobói: Irving 20/3, Thomas 19/3, Harris 12/12

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 112–106

Tartalékosan nyert a Rockets, elfogyott az OKC mágiája? Egy-két hétig a mérlegénél sokkal jobb csapatnak tűnt a Thunder, az elmúlt meccseken viszont mintha elfogyott volna a társaság varázsereje, és az utóbbi hat találkozójából negyedszer kapott ki – ráadásul a nyugati sereghajtó elleni vereség még egyértelműbben jelzi, hogy a korábbi lendület megtört. A Kevin Porter Jr. és Jalen Green nélkül kiálló Houston remekül kezdett, kilenc ponttal nyerte az első negyedet és ugyanennyivel vezetett a nagyszünetben is, majd a harmadik játékrészben jött a Thunder válasza, 17 ponton tartotta a vendéglátót, és megfordította a találkozót – úgy tűnt, hogy innentől érvényesülhet a papírforma. Végül azonban nem így történt, a záró etapban megint a Rockets tudott feljebb kapcsolni, az OKC alig 20 pontot szerzett, a texasiak pedig 100-98 után meg tudtak lépni – az utolsó négy perc elején Alperen Sengün talált be, aztán Kenyon Martin Jr. dobott triplát, ezt az előnyt pedig be tudták osztani a végéig. Az összecsapás sok hibát és alacsony színvonalat hozott (az összesen leszedett 48 támadópattanó is ezt mutatja), egyik fél sem tudott igazán stabil és tudatos lenni, de ebben a harcmodorban most két kezdő hátvédje nélkül is jobbnak bizonyult a Houston - Eric Gordon 25 pontot szórt, Tari Eason 20 ponttal, 12 támadópattanóval (!), 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal csillogott, Sengün is jól játszott, úgyhogy megérdemelten nyertek. A kötelezőt bukó Thunder pedig visszacsúszott a Portland mögé a nyugati 12. helyre, ugyanannyi győzelme van, mint a Lakersnek, ha playinbe akar jutni, akkor meg kell nyomnia a reset gombot.

A Rockets legjobb dobói: Gordon 25/9, Eason 20/3, Martin Jr. 18/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24, Giddey 20/6, Mann 18/12

Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 119–114 – hosszabbítás után

Russell és Edwards levezényelte a minnesotai felzárkózást. A mérkőzés jelentős részében a Warriors vezetett, a címvédő szenzációs támadójátékot mutatott be az első félidőben és 71 pontot dobott a nagyszünetig, így kilenc egységgel előrébb járt ekkor, amihez a harmadik negyedben egy keveset még hozzá is tudott tenni, így közte tizenegyről indult a negyedik játékrész. Ott azonban felpörgött D'Angelo Russell és egymaga 14 pontot szerzett ebben a periódusban, az ő nagy dobásaival visszajött a meccsbe a Wolves, öt és fél perccel az órán már a vezetést is átvette, és innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az oda-vissza billegő végjáték aztán hibacunamival zárult, Steph Curry másfél perccel a vége előtt állította be a 110–110-es eredményt, ami után már senki sem talált a gyűrűbe, mindkét csapat elrontotta az utolsó lehetőségeit, így jöhetett a hosszabbítás. Annak első percében két gyors faulttal kipontozódott Russell, de itt átvette a karmesteri pálcát Anthony Edwards, aki ugyan csak négy pontot szerzett ekkor, de folyamatosan ő vitte a labdát, és rendszeresen elment vele a gyűrűig, ő irányított, szervezett, bontotta a védekezést, és passzolta meg a társakat, abszolút ő volt a vezér. Ez pedig olyan jól működött, hogy a GSW szétesésével együtt győzelmet ért: a Warrriors csak négy pontot szerzett ebben az öt percben, 2/8-at dobott mezőnyből és három labdát adott el Steve Kerr alakulata, míg a Minny egy 7–0-s futással eldöntötte a küzdelmet. Russell és Edwards végül 56 ponttal zárt közös erővel, a Wolves pedig Towns és Gobert nélkül aratott nagy győzelmet, bár tegyük hozzá, hogy a francia helyén kezdő Naz Reid 23 ponttal, 14 lepattanóval és 4 gólpasszal kifejezetten nagyot játszott.

Elrontotta a GSW. Steph Curry (29 pont, 10 lepattanó, 5/12 tripla) vezetésével három negyeden keresztül kézben tartotta a találkozót a jól támadó Warriors, aztán elkezdett hibázgatni a társaság, és a negyedik negyedben, valamint a hosszabbításban összesen kilenc labdát adott el. Steve Kerr vezetőedző úgy értékelte a látottakat, hogy kontrollálták a meccset, majd elajándékozták azt: minden jót, amit addig csináltak, egy ponton abbahagytak, nem hajtották végre a játékaikat és figuráikat, ráadásul elszórták a labdákat. A tréner úgy fogalmazott, hogy ezzel a teljesítménnyel pontosan azt érdemelték, amit végül kaptak is, így pedig belevitték magukat a bajba, mert a túlóra után ma Denverben lépnek pályára...

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 29/21, Edwards 27/6, Reid 24/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/15, Poole 18/3, Wiggins 16/3

San Antonio Spurs–Sacramento Kings 109–119

Ennyi kellett. Nem akart többet kiadni magából a Sacramento annál, mint amennyi feltétlenül szükséges volt a kötelező győzelem megszerzéséhez, így amikor a vendégek látták, hogy az első negyedben mutatott energia kevés lesz (egál volt az állás), akkor a másodikat kicsit megnyomták és 7–10 pontos előnyt építettek ki, majd amikor szükség volt rá, akkor a negyedik játékrészben még egy kicsit odatették magukat. Domantas Sabonis (34 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 2–2 labdaszerzés és blokk, 15/20 mezőnyből) és De'Aaron Fox (31 pont, 10 gólpassz) is remekül játszott, Malik Monk 22 pontot szórt a kispadról beszállva, összességében 53%-os mezőnymutatót hoztak össze, és bár a parketten töltött perceik során nem szakadtak meg, illetve a koncentrációjuk sem volt mindig tökéletes, de végül a pihenés sem jött össze: 36–38 percet játszottak a kulcsemberek, fent kellett lenniük a pályán. A Spurs egyébként úgy is partiban tudott lenni sokáig, hogy az első negyedben, pár perc után elvesztette hátsérülés/deréksérülés miatt Jeremy Sochant, illetve lábsérülés miatt Tre Jonest, de bármennyire is „szemfényvesztő” az, hogy szoros volt az állás, a Kings igazából végig kézben tartotta az eseményeket. A papírforma tehát érvényesült, a Sacto 2.5 meccsre megközelítette a nyugati második Memphist, holnap pedig Indianában is esélyesként léphet pályára.

A Spurs legjobb dobói: Branham 22/9, Richardson 19/6, Johnson 18/3, Pöltl 18
A Kings legjobb dobói: Sabonis 34/3, Fox 31/6, Monk 22/6

Utah Jazz–Toronto Raptors 131–128

Mike Conley elővett valamit a régiből. A Jazz veterán irányítója szezonbéli legponterősebb meccsét játszva 19 pontot szerzett 5/8 jó dobással és 9/9 bedobott büntetővel, és a mérkőzés hajrájában is lehetett rá számítani: 2:13-mal a vége előtt megcsinált egy 2+1-es játékot, amivel kipontozódott Pascal Siakam, majd a legvégén ő is a helyére küldött 2/2 büntetőt. Noha a mérkőzés végig nagyon szorosan alakult, a Jazz játékosaitól a végén elég volt annyi, hogy elegendő büntetőt bedobjanak, és ezt meg is tették, az utolsó négy percben 11/11 egypontost értékesítettek. Ehhez jött hozzá Jordan Clarkson (23 pont, 5 gólpassz) két clutch kosara, de Lauri Markkanen is higgadt maradt a fontos pillanatokban, így végül 28 ponttal, 13 lepattanóval és 10/10 bedobott büntetővel zárt a finn magasember, és dicséretet érdemel Walker Kessler is, aki 17 ponttal, 14 lepattanóval és hét blokkal fejezte be az estét – az újonc center csak az első negyedben 6 blokkot osztott ki, ezzel beállította Mark Eaton egy negyedre vonatkozó franchiserekordját.

A 25 támadólepattanó sem volt elég a Raptorsnak. Hatalmas különbség alakult ki a csapatok között a mezőnykísérletek számában, amíg a Jazz játékosai 83 dobással próbálkozhattak, addig a Raptors kosarasai 110 dobást ereszthettek el az este folyamán, mivel jobban vigyáztak a labdára, illetve 25 támadólepattanót gyűjtöttek be, de ezzel sem tudták kompenzálni azt, hogy amikor a Jazz eljutott dobásig, akkor 53 százalékkal célzott. Fred VanVleet minden tőle telhetőt megtett a Raptors sikeréért, 34 ponttal, 12 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, és mellette még öten értek el kétszámjegyű termést, de a közös erővel 29 pontig jutó Achiuwa-Boucher duó mellett a kulcsemberek már nem dobtak annyira jól. Scottie Barnes (18 pont, 14 lepattanó) masszív dupla-duplája és 9 támadólepattanója nem hangzik rosszul, de csak 7/23 dobása ért célba, Pascal Siakam (21 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is elhasznált 22 dobást, míg a 20 pontos Gary Trent Jr. hiába küldte a helyére 3/4 tripláját, nem kapott elég kinti dobást. A Raptors egymást követő második vereségét szenvedte el, legközelebb a Rockets otthonában próbálhatnak meg javítani.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 28/12, Clarkson 23/15, Conley 19
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 34/12, Siakam 21, Trent Jr. 20/9

Phoenix Suns–Atlanta Hawks 100–132

Váratlan kiütés. Az előjelek alapján nem igazán volt benne a pakliban az, ami történt, a Hawks ugyanis valósággal legyalulta a jó formában érkező Sunst. A hazaiaknál Chris Paul 3 pontja és 3 gólpassza beszédes, talán ez mutatja meg leginkább, hogy mennyire maga alatt teljesített Monty Williams alakulata, csapatszinten 40 százalékos mezőnymutatót és összesen négy bedobott triplát hozott össze a társaság, így már három negyed alatt hatalmas verést kapott. A nyitó játékrész még szorosabban alakult, aztán a Hawks begyújtotta a rakétákat és a nagyszünetben 15–20 pont közötti előnyt épített fel, majd a pihenő után is lendületben maradt, és a harmadik negyedben kiütötte a vendéglátót – vezetett már 43 ponttal is az együttes, egy pillanatnyi esélyt sem adott a Sunsnak. Dejounte Murray és a visszatérő Trae Young közös erővel 20 gólpasszt osztott szét 41 pont mellett, Bogdanovics, Okongwu és Hunter is jól játszott, csapatszinten mezőnyből és távolról is 57 százalék feletti hatékonysággal céloztak, ráadásul 19 alkalommal zörgettek be kintről. A Suns-játékosok szerint egyszerűen túl gyors volt most számukra a meccs és úgy érezték, hogy ők egy helyben futnak, Monty Williams is azt mondta, hogy több fokozat különbség volt a csapatok között sebességben, ezért lett ez a vége – mostanában nem igazán fordult velük elő ez, következőleg pedig Bostonba látogatnak, az sem lesz egyszerű feladat. A Hawks ezzel ismét 50 százalékon áll a keleti nyolcadik helyen, most megy a Jazzhez, aztán Denverbe és New Orleansba, jövő héten pedig jöhet a visszavágó a felek között, akkor már Atlantában.

A Suns legjobb dobói: Bridges 23/3, Ayton 20, Saric 11
A Hawks legjobb dobói:
Murray 21/12, Young 20/9, Bogdanovics 18/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik