A tartalékos Nets megállította a Phillyt, a Spurs legyőzte a Lakerst

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.01.08. 09:57
null
A tartalékos Nets állította meg a Phillyt (Fotó: Getty Images)
Kyrie Irving nélkül verte meg a Sixerst a Brooklyn, s a meccs során kiderült, hogy egy játékos koronavírusos. A San Antonio visszavágott a bajnoknak a hazai vereségekért, közben a Dallas hosszabbítást nyert Denverben, a Portland hozta a Minnesota elleni kötelezőt, a Cavs pedig több hiányzója ellenére győzni tudott Memphisben.    

 

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 122–109

Kinek kellenek a sztárok? Legutóbb Kevin Durant nélkül dobott 130 pontot a Jazznek, most pedig már Kyrie Irvinget is nélkülözve megverte a nagy formában érkező ligaelsőt a Brooklyn, úgyhogy Steve Nash abszolút elégedett lehet csapatával. A hazaiaknál egyáltalán nem tűnt fel, hogy nincs ott a két szupersztár, a kezdőbe kerülő Caris LeVert igyekezett mozgatni a gárdát, de a többiek is kivették a részüket a szervezésből és már a második negyedben megléptek – ott 37 pontot dobtak, a nagyszünetben 14-gyel vezettek és a fordulás után már szinte végig kétszámjegyű előnyben voltak. Kellett ehhez a szigorú védekezés is, amellyel kordában tartották a Sixerst, főleg Ben Simmonst állították meg, amellyel kihúzták ellenfelük méregfogát – közben náluk LeVert 22 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, Joe Harris 28 pontot és 6/9 triplát bombázott be 6 lepattanó és 4 gólpassz mellett, Jarrett Allen dupla-duplázott, de Green és Prince is tíz pont fölé jutott. A 30 gólpasszuk és a 40 százalékos triplázásuk megsüvegelendő, de az alapot mindenképpen a védekezésük adta meg – így most még a tíz kihagyott büntető is belefért, így is bravúros győzelmet könyvelhettek el.

Nem működött a Sixers. A 7–1-gyel, listavezetőként, de egy back-to-back második felén, a sérült Seth Curry nélkül érkező Philadelphia valahogy nem találta a ritmust ezen az összecsapáson, a védekezése sem volt igazán feszes, de nagyobb baj volt az, hogy mennyire nem ültek a játékai támadásban. Ennek legfőbb oka Ben Simmons gyenge napja volt, aki nem talált fogást a Brooklynon, 4/13-at erőlködött össze mezőnyből és csak 2 gólpasszt osztott ki, cserébe viszont eladott 5 labdát – ez utóbbi egyébként a csapat fő problémája volt most, 20 alkalommal veszítették el a játékszert és 35 (!) pontot kaptak ezekből, ez volt a döntő faktor. Így nem nagyon tudták átvenni az irányítást és a második félidőben már végig csak rohantak az eredmény után, voltak 18 pontos hátrányban is és hiába Joel Embiid (20 pont, 12 lepattanó), vagy Shake Milton (24 pont, 7 gólpassz) jobb számai, itt megszakadt a győzelmi szériájuk. 7–2-vel egyébként továbbra is ők vezetik a ligát, a gond inkább az, hogy a hírek szerint Curry koronavírusos, ami most mindent boríthat náluk – a játékos a kispadon ülve tudta meg, hogy pozitív lett a tesztje és bár utána azonnal elhagyta az arénát, egyúttal karanténba vonult, de az addigiakat ez nem teszi semmissé...

A Nets legjobb dobói: Harris 28/18, LeVert 22, Allen 15
A 76ers legjobb dobói: Milton 24/3, Embiid 20/6, Harris 17/3

Memphis Grizzlies–Cleveland Cavaliers 90–94

Sexton hiányát is elbírta a Cavs. Most már a fél csapat hiányzott a Clevelandnél, a házi pontkirály (25.1-es átlag) Collin Sexton is kiülte a mérkőzést Garland, Exum, Porter Jr. és Love mellett, de ennyi alapember hiányát is elbírta a társaság és fontos idegenbeli győzelemmel javított a két orlandói vereség után. Hátvédek hiányában most a magasembereknek kellett dominálni, Andre Drummond (22 pont, 15 lepattanó) és Larry Nance Jr. (18 pont, 7/7 mezőnyből, 4/4 tripla, 3 labdaszerzés) meg is tette, amit lehetett, Cedi Osman 16 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, a kemény védekezéssel párosítva pedig mindez elég volt egy szoros végjátékhoz. Ott aztán az újonc Isaac Okoro mutatott be egy clutch blokkot 91–90-es vezetésüknél, alig 33 másodperccel az órán, amit elsőre faultnak fújtak, de a Cavs challenge-elt és megváltoztatták az ítéletet – a feldobást megnyerték, Okoro pedig zsákolt az akcióból, ezzel a két megmozdulásával nagyon sokat tett a győzelemért. Ezzel a sikerrel a Cleveland ismét 50 százalék felett jár, 5–4-gyel utazhat tovább Milwaukee-ba.

Erőtlen volt a Memphis. Jonas Valanciunas úgy fogalmazott a meccs után, hogy nem voltak elég jók támadásban, nem voltak elég jók védekezésben és nem küzdöttek eléggé, ezért kaptak ki –kérdezhetnénk, hogy akkor mi volt jó és elég erősen kellene gondolkodnunk a válaszon. Valamiért azért csak eljutottak egy szoros végjátékig, ahol egy-két szerencsésebb megoldással akár nyerhettek is volna, a végén még volt egy triplájuk az egyenlítésért, de az kimaradt, így nem tudták utolérni a Clevelandet –nyilván a védekezésük összességében azért nem volt rossz, 94 pontot kaptak, megnyerték a lepattanózást is, de abszolút nem támadtak jól és a végén hiányzott még egy-két pontos dobás. A szezoncsúcsot jelentő 13 labdaszerzésük sem jelentett megnyugvást, így hazai pályán eddig 0–5-re állnak, némi meglepetésre a idegenbeli két győzelmük maitt nem szakadtak még le a mezőnytől.

A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 17/3, Clarke 14, Brooks 11/6
A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 22, Nance Jr. 18/12, Osman 16/12

Denver Nuggets–Dallas Mavericks 117–124 – hosszabbítás után

Jokics egyszer még megmentette a Denvert. Nagyszerű mérkőzést játszottak a felek, oda-vissza változott, hogy éppen melyik együttesnek ment jobban a szekér, a rendes játékidő végén pedig egymást érték a clutch játékok. Az utolsó percnek 106–106-tal mentek neki a csapatok, ott Nikola Jokics egy büntetővel, egy labdaszerzéssel, majd Gary Harris kihagyott dobása után egy támadópattanóval is megpróbálta megnyerni a meccset a Nuggetsnek, de Jamal Murray is hibázott és alig három másodperccel az órán Maxi Kleber bebombázott egy triplát, amellyel 109–107-es előnyhöz juttatta a Dallast. Jokics ebbe nem nyugodott bele és a hátralévő idő elég volt neki ahhoz, hogy egy dudaszós duplával hosszabbításra mentse a meccset, ott azonban már ő sem segíthetett – Doncic és Richardson szétszedte a hazaiakat, ezt az öt percet 15–8-ra nyerte a Mavericks. Jokics végül 38 ponttal, 11 lepattanóval, 4 gólpasszal, de csak 14/31-es mezőnymutatóval zárt, mellette 21 pontot és 9 gólpasszt jegyzett Jamal Murray, 15-öt szórt Gary Harris, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a Minnesota oda-vissza legyőzése után egy komolyabb csapatot is megverjenek – egyelőre teljesen nem találtak ki a gödörből, hatból negyedszer is kikaptak hazai pályán, most pedig (elvileg) Philadelphiába utaznak.

Doncic és Richardson döntött. Újabb remek meccset játszott a Dallas szlovén vezére, Luka Doncic 38 pontot szerzett 13/22-es mezőnymutatóval és 15 kiharcolt büntetővel, leszedett 9 lepattanót, kiosztott 13 gólpasszt és 8 eladott labdájára is jutott 4 szerzett, a hibáit igyekezett kompenzálni. A rendes játékidő végén Jokics miatt még nem tudtak nyerni, de aztán a hosszabbításban már feljebb tudtak kapcsolni, Doncic egymaga kilenc pontot szerzett ekkor (tehát túldobta a Denvert) és Josh Richardson is a legjobbkor szólt hozzá: 114–114 után az ő gyors öt pontja választotta szét a csapatokat, onnantól került a Mavs kezébe a derbi. Összességében a Houston legyőzése után ismét jó játékkal vert meg egy riválist Rick Carlisle alakulata és 4–4-re javította a mérlegét úgy, hogy nyolc meccséből eddig hatot is idegenben kellett megvívnia.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 38/12, Murray 21/9, Harris 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 38/6, Finney-Smith 14/12, Richardson 14/6

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 109–118

Nem volt jó a Lakers. A címvédő 4–0-val hozta le az idegenbeli túráját, de már ott is voltak necces mérkőzései, most pedig le is verte azt a bizonyos lécet Frank Vogel csapata. LeBron James (27 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz, 4/7 tripla) azért hozta magát, de védekezésben ő is elég pihenősre vette a figurát, ez pedig még inkább elmondható Anthony Davisről, illetve a többi kezdőről is – támadásban hiába dobtak 50 százalékkal, a hátul meglévő problémáik miatt végig hátrányban voltak, egy másodpercig sem vezettek ezen a mérkőzésen. A negyedik negyed elején, 91–89-nél még közel jártak, aztán 96–93-nál kihagytak három büntetőt, kaptak egy triplát és onnantól már a Spurs diktálta a tempót – pillanatok alatt 108–7 lett az állás és véget ért a derbi érdemi része. A Lakers hétből hatot nyert, ezek után kapott ki most, következőleg a Bulls elleni hazain lehet javítani.

A Clippers után a Lakerst is legyőzte a Spurs. Nemrég kétszer is nyert San Antonióban a Lakers, úgyhogy volt miért visszavágnia a Spursnek, ezen a mérkőzésen pedig élesebbnek, pontosabbnak tűnt Gregg Popovich alakulata. LaMarcus Aldridge nagyon élt Anthony Davis ellen és dobott 28 pontot hatékony munkával, nehéz dobásokat is elsüllyesztve, mellette DeMar DeRozan 19 pontot és 8 gólpasszt jegyzett, Dejounte Murray 18 pontig és 8 lepattanóig jutott, de Gay, Mills és Walker is elérte a tízpontos határt – 16 hármast szórtak be 46 százalékkal, ráadásul összesen nyolc labdát adtak el, erre is tudtak figyelni. A nyolc ponttal nyert első negyed után végig ők jártak előrébb, a kérdés csak az volt, hogy éppen mennyi az előny, de a záró etapban még rá tudtak tenni egy lapáttal az addigra szorossá váló meccsen és fontos játékokat bemutatva ismét meglógtak ellenfelük elől – négy vereség után most sorozatban kettőt nyertek, ráadásul a Clippers és a Lakers vendégeként, így érdekes módon idegenben állnak 3–1-re, míg otthon csak 1–3-ra.

A Lakers legjobb dobói: James 27/12, Davis 23/3, Kuzma 13/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 28/9, DeRozan 19/6, Murray 18/6

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 135–117

Hozta a kötelezőt a Portland. Két vereség után muszáj volt legyőznie hazai pályán a jelenlegi Minnesotát a Blazersnek és ezt a kicsit nehezebben induló első negyed után magabiztosan meg is tette a gárda. Terry Stotts alakulata a második játékrészben csapott a lovak közé, azt 47–27-re (!) húzta be és onnantól nem lehetett kérdés, uralták a helyzetet a hazaiak – vezettek 33 ponttal is, majd a végén hátradőltek és a Wolves kozmetikázhatott az eredményen. Damian Lillard nagyon élt, 39 pontot szórt 7/12 triplával, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal úgy, hogy csak 29 percet töltött a parketten, mellette 26 perc alatt egy kerek 20-ast dobott CJ McCollum, ezúttal Jusuf Nurkic is jól játszott, csapatszinten is minden rendben volt, önbizalomnövelésnek mindenképpen jól jött ez a találkozó – most mennek Sacramentóba, aztán jövő hétvégétől lesz egy hétmeccses hazai szériájuk, ott meg kéne indulniuk felfelé.

Semmi meglepő. Nem tudott meglepetést okozni a Minnesota, az utóbbi mérkőzéseken látott „semmilyen” védekezést mutatta be a gárda, amit helyenként értékelhető támadójátékkal „édesített” – ez pont arra volt elég, amire számíthattunk, egy tükörsima vereségre. D'Angelo Russell elégedett lehet a jó számaival (26 pont, 9/16 mezőnyből 28 perc alatt), az 1/1-es Anthony Edwards 26 ponttal karriercsúcsot szórt (9/21 mezőnyből), de itt nagyjából véget is ér a pozitívumok felsorolása – zsinórban hatodszor is kikaptak, várják a csodát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/21, McCollum 20/12, Nurkic 17
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 26/9, Edwards 26/9, Reid 13/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik