A Nuggets is legyőzte a Lakerst, kikapott a Clippers

Vágólapra másolva!
2019.12.23. 11:49
null
LeBron James nélkül nem ment a Los Angeles Lakersnek (Fotó: AFP)
LeBron James nélkül nem volt elég jó a sorozatban harmadik vereségét begyűjtő Lakers, a Denver is elkapta a nyugati listavezetőt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Hihetetlen fordítást mutatott be a Toronto, kikapott Oklahoma Cityben a Clippers, 90 pont alatt tartotta a Pacerst a Milwaukee, hozta a kötelezőt a Boston.

Toronto Raptors–Dallas Mavericks 110–107

Döbbenetes fordítás a Raptorstól. A meccset nem kezdte rosszul az erősen tartalékos (Siakam, Gasol és Powell nélkül felálló) Toronto, de aztán a második-harmadik negyedben már beélesedtek a dallasi ágyúk, a hazai csapat pedig szinte hozzá sem tudott szólni a mérkőzéshez - ezt a két játékrészt összesen 26 ponttal vesztették el a kanadaiak és a legnagyobb hátrányuk kereken 30 egység volt. Az utolsó negyedben azonban történt valami teljesen érthetetlen dolog és a hazaiak visszajöttek: Kyle Lowry egymaga húsz pontot rámolt be ebben az időszakban és a cserepad (Hollis-Jefferson, Thomas, Boucher, Miller) döbbenetesen nagy fordítást mutatott be. 53-83 után egy 42-12 (!) következett a Raptors részéről, majd egy szoros végjáték, ahol (ahogy az ilyenkor már törvényszerű) a lendületben lévő csapat tudott felülkerekedni - a végén a 21 ponttal karriercsúcsot szóró Boucher zsákolt és büntetőzött, ezzel sikerült hárompontos előnybe kerülniük, ami elégnek bizonyult a győzelmükhöz. Hihetetlen fordítással sikerült a kiütéses vereségük helyett nyerniük, ez pedig egyrészt a franchise történetének legnagyobb hátrányból aratott győzelmét jelentette, másrészt ligaszinten sem láttunk ilyet 2009 óta...

Érthetetlen Dallas.
Nagyjából úgy nézett ki ez a mérkőzés, ahogy arra számíthattunk, az erősen tartalékos Toronto sem elöl, sem hátul nem tudta felvenni a kesztyűt a Luka Doncic nélkül megint nagyon meggyőző játékot produkáló Mavsszel. A vendégeknél jöttek a triplák, járt a labda és védekezésben is megtették, amit kellett, úgyhogy simán lejátszották ellenfelüket és igazából csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége - ehelyett jött a fentebb taglalt teljesen érthetetlen visszaesés és végül a vereség. Kristaps Porzingis úgy fogalmazott, hogy ő ezt egyelőre nem tudja feldolgozni, totálisan furcsa meccset játszottak, Rick Carlisle vezetőedző szerint a csapat egyszerűen nem reagált, amikor a Raptors harcmodort váltott és elkezdett közelíteni, Tim Hardaway Jr. pedig annyit tett hozzá, hogy mire felfogták, hogy mi történik, addigra a 30 pontos különbségből 10, majd 5 lett, onnantól pedig a Toronto mehetett bele mentális fölénnyel a szoros végjátékba. Egyébként a hajrában is volt még esélyük nyerni, fél perccel a vége előtt még vezettek, aztán 108-107-nél Jalen Brunson hibázta el a mindent eldöntő dobást, majd az utolsó másodpercben még Porzingis is dobhatott egyet, de az is kimaradt - a kezükben volt a győzelem, most mégis le kell nyelniük a vereséget.

A Raptors legjobb dobói:
Lowry 32/15, Boucher 21, Hollis-Jefferson 18
A Mavericks legjobb dobói: Brunson 21/6, Porzingis 19/9, Powell 17/6

Boston Celtics–Charlotte Hornets 119–93

A vége sima lett. Az első negyedben még eléggé szétszórtan védekezett a Boston és kapott is 37 pontot, úgyhogy hátrányba került, de aztán a folytatásban összekapta magát hátul és így fordítani tudott: a második-harmadik játékrészben összesen 40 egységet engedélyeztek ellenfelüknek a hazaiak, ennek köszönhetően át tudták venni a vezetést. A meccs végül a záró etapban dőlt el, ahol 35-16-ra (!) múlták felül a Charlotte-ot, így a végeredmény teljesen sima lett - ez pedig nagyrészt annak a Jayson Tatumnak köszönhető, aki 39 ponttal karriercsúcsot szórt, mindebből pedig 22-t dobott az említett negyedik negyedben. Tatum 84-80 után döntötte el az összecsapást, itt még szoros volt a helyzet, erőlködött a Hornets, ám a fiatal dobógép villámgyorsan berámolt egymaga 17 egységet, onnantól pedig nem volt miről beszélni - végül 15/29 dobása volt jó, közte 4/9 tripla, emellett pedig leszedett 12 lepattanót és kiosztott 3 blokkot is. Rajta kívül jól játszott az ex-charlotte-i Kemba Walker (23 pont, 5/11 tripla), valamint Jaylen Brown (16 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is, a Boston 50% feletti mezőnymutatóval hozta a kötelezőt és jelenleg egyenlőbb az egyenlők között: a Buckshoz képest holtversenyben áll a Miamival és a Torontóval (öt-öt meccs a hátrányuk), de egyelőre jobb a győzelmi mutatója (kevesebb meccset játszott), így övé a keleti második hely.

Jó kezdés után elfogyott a Charlotte. Rárúgta az ajtót a Bostonra a vendégcsapat, Devonte' Graham ugyanis finoman szólva megsorozta ellenfelét az első negyedben: csak ebben a játékrészben 5/6 triplát bombázott be, úgyhogy alaposan bekezdett és nyolcpontos előnyt épített ki a Hornets. A folytatásban azonban nem tudták fenntartani a jó támadójátékot, sőt, kifejezetten gyengén dobtak (végül 40%-ig süllyedtek mezőnyből), a kérdés csak az volt, hogy a Celticsben lesz-e annyi tűzerő, hogy ezt megfelelően kihasználja és bár a negyedik negyed elejéig szorosan alakult a küzdelem (bár a második-harmadikban már a Boston irányított), de ott szétnyílt az olló - jött Tatum, a Hornetsnek pedig nem volt már válasza. Összességében nem voltak rosszak, de nem tudták borítani a papírformát, úgyhogy sorozatban harmadszor is kikaptak, következőleg a Thunder ellen próbálhatnak meg javítani.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 39/12, Walker 23/15, Brown 16/3
A Hornets legjobb dobói: Graham 23/18, Biyombo 18, Bridges 15/6

Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 117–89

A második félidő a Bucksé volt. Az első két negyedben még kiegyenlített játék folyt, a nagyszünetben négy ponttal járt előrébb a közben azért támadásban belendülő Milwaukee, de a hazai csapat különösen a fordulás után tudott dominálni: összesen 34 pontot engedélyezett a Pacersnek a harmadik-negyedik negyedben, miközben dobott közel hatvanat, úgyhogy a záró etapban kiütésessé tette a győzelmét. Elöl azért voltak gondok a társaságnál önmagához képest, Giannis Antetokounmpo például húsz pont alatt maradt (18 pont, 8/17 mezőnyből, 19 lepattanó, 9 gólpassz), Khris Middleton sem villogott, dobott viszont 19-et Wesley Matthews, megint elöl-hátul jó volt Brook Lopez és a kispad is hozzátette a magáét, úgyhogy összességében ha nem is túl hatékonyan, de azért csak eljutottak 120 pont közelébe. A sikerüket mégis a védekezésüknek köszönhetik, kiválóan zárták le a festéket és szűkítették le a benti területeket, úgyhogy magabiztos győzelmük után készülhetnek a karácsonyi philadelphiai kiemelt rangadójukra.

Nem sikerült jól Brogdon visszatérése. Az NBA-pályafutását egészen nyárig Milwaukee-ban töltő Malcolm Brogdon természetesen nagyon szeretett volna bizonyítani volt csapatának otthonában, de a Pacers karmesterére elég erősen odafigyeltek DiVincenzóék: alig 10 pontot dobott 5/19-es mezőnymutatóval és bár volt 10 gólpassza, de így is nagy szerepe volt abban, hogy ennyire erőtlen volt az Indy támadójátéka. Igazából csak Domantas Sabonis (19 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) emelhető ki náluk, illetve a padról 15 ponttal beszálló Doug McDermottban volt még kakaó, de csak 37%-kal dobtak csapatszinten, 30%-kal tripláztak, simán elbukták a lepattanózást és összesen öt (!) büntetőt tudtak kiharcolni. Így azért nagyon nehéz nyerni a Bucks vendégeként, nekik sem sikerült, úgyhogy megszakadt a győzelmi sorozatuk és visszacsúsztak a keleti hatodik helyre.

A Bucks legjobb dobói: Matthews 19/12, Antetokounmpo 18/3, B. Lopez 17/9, Hill 17/9
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 19/6, McDermott 15/9, Turner 11/6, A. Holiday 11/3

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 118–112

Gilgeous-Alexander bosszúja. A nyáron cserélte el fiatal hátvédjét a Paul George-ért adott csomagban a Clippers, Gilgeous-Alexander pedig most megragadta az alkalmat, hogy emlékeztesse volt csapatát erre: 32 ponttal beállította karriercsúcsát, végig agresszíven játszott támadásban, közben pedig védekezésben is odatette magát. Ezúttal ő volt a Danilo Gallinarit nélkülöző Thunder legjobbja, igaz, a hazai csapat négy meccsből harmadszor is kellemetlen helyzetbe hozta magát, amikor a második negyedben 18 pontos hátrányba került - azonban lassan megszokhatjuk, hogy ez nem jelent náluk semmit, most is hamar felkapaszkodtak, a nagyszünetben már csak hat ponttal égtek, a fordulás után pedig abszolút átvették az irányítást. Gilgeous-Alexander aztán a negyedik negyedben jelentős segítséget kapott Dennis Schrödertől is, aki a padról beszállva végül 28 pontig jutott, ebből pedig 16-ot az említett időszakban termelt, ami kulcsfontosságú volt a hazaiak sikeréhez - a végén Steven Adamsnek is volt egy clutch labdaszerzése és kosara, a kiélezett végjátékban sikerült felülkerekedniük Chris Pauléknak. A társaság így sorozatban negyedik győzelmével tartja nyugati hetedik helyét, következőleg a Memphis ellen folytathatja szériáját.

Paul George-ot szeretettel fogadták. Kérdéses volt, hogy milyen lesz a Clippers-sztár fogadtatása abban a csarnokban, ahonnan elcseréltette magát a nyáron, de úgy fest, hogy Oklahoma City nem haragszik rá - az aréna ünnepelte, amikor a meccs előtt bemutatták és semmiféle pfújolás nem történt a találkozó során. George mondjuk a játékával sem szomorította túlságosan az OKC szurkolóit, gyenge hatékonysággal szedett össze 18 pontot, eladott öt labdát és nem volt túl nagy hatása a meccsre, a Leonard-Beverley párost nélkülöző Los Angeles összességében sem elöl, sem hátul nem játszott igazán jól, különösen a második félidőben, úgyhogy egy újabb idegenbeli vereséget szenvedett el - a szoros végjátékban is hiányoztak a clutch megmozdulások, most igazából senki sem hozott kiemelkedő produkciót náluk. Ezzel jelenleg lecsúsztak a nyugati második helyről, van viszont két napjuk felkészülni a Lakers elleni kiemelt karácsonyi rangadóra.

A Thunder legjobb dobói:
Gilgeous-Alexander 32/6, Schröder 28/12, Adams 20
A Clippers legjobb dobói: Williams 22/3, George 18/6, Harrell 18

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 104–128

LeBron nélkül nem ment. Sérülés miatt kihagyta a rangadót a Lakers vezére, ezt pedig egész egyszerűen nem bírta el a hazai csapat: egyrészt nélküle csak Anthony Davis (32 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) jelentett érdemi veszélyt támadásban (rajta kívül egyedül Kyle Kuzma érte el a tízpontos határt), illetve a védekezésük is eléggé megborult, csak az első negyedben tudták 32 pont alatt tartani a Denvert. A második félidőben már egyértelmű volt a helyzet, a Nuggets irányította a meccset, a negyedik negyedben végig jelentős hátrányban voltak a hazaiak és nem is tudták szorossá tenni a végét, James hiányára egyszerűen nem volt, nem lehetett megoldásuk - ezzel viszont sorozatban harmadszor is kikaptak és idén először kerültek érezhetően gödörbe.

Jobb volt a Denver. Kihasználta az esélyt a vendégcsapat és a kissé gyengébb rajt után megtalálta a Lakers-védekezés réseit, remek passzjátékkal alakított ki helyzeteket és sok lábon támaszkodva uralta az összecsapást. A Nuggetsnél hatan is kétszámjegyű ponttermést tettek a közösbe, a nem 100%-os állapotban játszó Paul Millsap például 21-et szórt, nagyon eredményesen tudtak rohanni (22-9-re nyertek a leindításból szerzett pontokat tekintve), sosem voltak öt pontnál nagyobb hátrányban és a második félidőben már nem sok esélyt adtak ellenfelüknek. A remek játékkal behúzott fontos győzelemmel már zsinórban hatodik sikerüket könyvelhették el és a Clippers veresége miatt feljöttek a második helyre Nyugaton - igaz, most back-to-backet vívnak Phoenixben, ha ott kikapnak, az kicsit árnyalja a képet.

A Lakers legjobb dobói: Davis 32/3, Kuzma 16/3, Howard 8, Caruso 8
A Nuggets legjobb dobói: Millsap 21/9, Harris 19/3, Jokics 18

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors–Dallas Mavericks 110–107
Boston Celtics–Charlotte Hornets 119–93
Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 117–89
Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 118–112
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 104–128

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik